שתף קטע נבחר

האבא שנלחם בנייד של בנו

כשתומר ברוק, מנהל תחום אבטחת מידע, גילה שבנו בן התשע מקבל תכנים מיניים לנייד הוא ניסה בכל דרך אפשרית לחסום אותם אבל הבין שזה לא פשוט. כיום הוא מרצה לתלמידים בהתנדבות, ויש לו גם מסר להורים: "90% מהילדים רוצים מתנות, וגם מוכנים לשם כך למסור פרטים אישיים"

העולם של היום הוא עולם דיגיטלי, והילדים שלנו מבלים חלק גדול מזמנם כשהם גולשים בסמארטפונים שלהם. הבעיה היא שלא תמיד המידע אליו הם נחשפים מותאם לגילם, ולעיתים אף מדובר במקרים קיצוניים. תומר ברוק מהוד השרון, אב לשישה ילדים (16, 13, 9, 7, 3 וחצי שנה) ומנהל תחום אבטחת מידע וסייבר בחברת טלדור תקשורת, לא חשב שענייני בטיחות וסכנות רשת יגיעו דווקא אליו הביתה.

 

"לילד שלי, בן התשע, היה נייד, ולפני כמה זמן נתנו לו גם סים", מספר ברוק. "הוא קיבל אותו עם חיוך והתחיל לגלוש ולהיכנס לכל מיני אתרים ומשחקים. ערב אחד הוא סיפר לי שהוא מקבל לסמארטפון שלו המון סרטונים ותמונות עם אופי מיני שגורמים לו להרגיש לא נעים ולא נוח. כשניסיתי לברר במה מדובר הוא הסביר לי שיש לו בנייד תמונות של נשים ערומות והזמנות לצ'טים על רקע מיני".

 

תומר ברוק (צילום: לימור רזניק)
תומר ברוק. "מבחינת הילדים הכל דיגיטלי"(צילום: לימור רזניק)

איך הגבת?

"ביקשתי שיראה לי במה מדובר, ונדהמתי מכך שזה היה די בוטה. עד לאותו הרגע האמנתי שאני מכיר את העולם הדיגיטלי. מבחינתי, היה לי ברור שבהתחלה קונים לילד נייד ללא סים, ובגיל מסוים, מוסיפים סים. צריך להבין שכאשר הילד גדל מתחיל לחץ חברתי על הילד שיהיה לו סים, ושהוא יוכל להתחבר לעולם הדיגיטלי.

 

"הבעיה היא שהיום הילדים שלנו נכנסים לעולם הדיגיטלי בגיל מאוד מוקדם, ואנחנו משתפים עם זה פעולה מכיוון שאנחנו רוצים שהילד שלנו יהיה חלק מהחברה. וכך נוצר מצב בו בעוד אנחנו, ההורים, עדיין חיים בעידן בו המרחב הפיזי משמעותי, הילדים שלנו לא חווים זאת כך. מבחינתם הכל היום כמעט הפך לדיגיטלי: השיחות, המשחקים, החברה, ועוד.

 

"בדיעבד, כאשר ניסיתי לפענח מה בדיוק קרה הבנתי שהוא מבחינתו, בדיוק כמו רוב הילדים, חיפש בתמימות דרכים חינמיות שיעזרו לו להצליח בכל מיני משחקים. ולשם כך הוא נכנס לצ'ט כזה או אחר או שנכנס לקישורית כלשהי".

 

אם שגילתה תכנים מיניים בטלפון של בתה:

 

 

מה עשית בפועל?

"מבחינתי מאותו הרגע החל מאבק שבו הטלפון של הבן שלי נמצא תחת מתקפה של עשרות הודעות כאלה ביום, וזה הופך למורכב כי אתה לא רוצה שיחשף לכך היות וההודעות מאוד אסרטיביות.אלו הודעות מטרידות בעלות תכנים מיניים שמגיעות בסמסים וקופצות במשחקים.

 

"אמרתי לבן שלי שאני מבין שהוא מקבל הודעות שלא נעים לו לראות אותן, והסברתי שאני כרגע נלחם כדי למצוא פיתרון. הנחתי שכל הסיפור הזה יסתיים תוך יומיים-שלושה אבל בסופו של דבר זה לקח שלושה שבועות. הסברתי לו שלא יפתח הודעות או קישוריות בשום פנים ואופן, ושיעדכן אותי לגבי כל הודעה שהוא מקבל.

 

"ניסיתי לחסום בנייד אפליקציות לפי סינון תכנים על פי גיל הילד אבל זה לא עזר. בנוסף, התקשרתי לחברת הטלפונים והתלוננתי שהם אלו שצריכים לספק לי הגנה וסינון תכנים בנייד, והם אמרו לי שזה מופעל. כאשר התעקשתי מולם הם בדקו, והודיעו לי שהם רואים אצלם בפירוש שהחסימה מופעלת. בשלב הזה החלפתי ספק כי היה לי ברור שאני רוצה 'לסגור את כל הפרצות' אבל שום דבר לא עזר. ההודעות בעלות התוכן המיני המשיכו להגיע ללא הפסקה.

 

"בהמשך לכך, הורדתי לנייד גם אפליקציות שונות של בקרות הורים, וחשבתי כי אלו יציפו את כל התכנים הפוגעניים הקיימים בנייד ואלו שנמצאים גם ברשתות חברתיות, אך גם הן לא עלו על זה, זה היה ממש מתחת לרדאר. השתמשתי בשלוש בקרות הורים שונות כדי להגן על הנייד, ולתדהמתי שום דבר לא עזר.

 

קראו עוד:

זו הסיבה שהילד שלכם צמוד למסכים

כך תשתמשו בנייד כדי לעזור לילדים

טעויות של הורים שגורמות לילדים להיצמד למסכים

 

איך המתקפה הזאת גרמה לך להרגיש?

"אני חייב לציין שעד לאותו רגע אני, כאיש אבטחה, הרגשתי מאוד בטוח אל מול נושאים דיגיטליים, וכשאתה מקבל אירוע כזה זה גורם לך להרגיש חשוף ופגוע. פתאום הבנתי שלא השקעתי מספיק מחשבה בסים שהבאתי לילד. אתה חושב להביא לילד נניח מספר מגניב אבל לא מעבר לזה, והילד נותר חשוף. אגב, בהמשך למקרה הזה, שאלתי בכיתה של הבן שלי מי מהילדים נחשף לתכנים פוגעניים - קיבל הודעות או ראה תמונות שהרגיש איתם לא בנוח, ו-50 אחוז מהילדים הרימו את היד. כלומר, הילדים חשופים לתכנים שונים מאנשים זרים ולתכנים פוגעניים, ואני לא בטוח שרוב ההורים יודעים את זה".

 

ניידים (צילום: shutterstock)
"רוב ההתקפות של פדופילים מתבצעות לקראת הערב"(צילום: shutterstock)

בסופו של דבר ברוק ביקש מכמה חברים מהתחום שינסו להבין מה המקור למתקפה הזאת, ומצא פתרון נוסף שלא מופיע כפתרון בחנויות, כאנטי ספאם מאוד משוכלל. "התקנתי אותו דרך האתר ומאותו הרגע הדברים החלו להסתדר. עברו מספר ימים בודדים, והבעיה נפתרה".

 

מה היו המסקנות שלך מהאירוע הזה?

"קודם כל, הילד שלי למד מכך הרבה מאד. היום הוא נזהר הרבה יותר, לא מפעיל משחקי חינם אלא עובד קשה יותר ומרוויח את הזכיות שלו במשחקים בצורה איטית. הוא העביר את המידע הזה גם לחברים שלו. אנחנו עדיין מדברים על מה שקרה, ומדי פעם אני מברר איתו האם משהו השתנה או התחדש, האם הוא קיבל הודעה פוגענית בנייד או בטבלט? כיום הוא הרבה יותר מודע לנושא של גלישה בטוחה ברשת, לצערי הוא גם קצת נפגע בדרך.

 

לאחר שהאירוע הסתיים ברוק מצא את עצמו תוהה מה קורה לילדים אחרים. "הרי כל הילדים בוחרים בדרך הקלה, ולכן רובם יחפשו דרך חינמית לנצח במשחקים", הוא אומר. "רובם יראו משחק חינמי ויורידו אותו, מבלי להיות מודעים לכך שיכול להיות שהמשחק הזה הוא חינמי בכוונה כדי למשוך אליו ילדים תמימים".

 

תומר ברוק (צילום:אלבום פרטי)
ברוק במהלך הרצאה בבית הספר(צילום:אלבום פרטי)

כיום הוא מרצה בהתנדבות בבתי ספר, ומסביר לילדים מה הם אתרי פישינג, מה הן הסכנות שמסתתרות באפליקציות כמו אינסטגרם וטיקטוק, ומה לעשות כשמישהו ברשת מציע להם הצעות שונות. "לצערי כיום העולם הדיגיטלי הגיע למקום מפחיד מאוד", אומר ברוק. "לדוגמה, הנושא של טיק טוק או העניין של וידאו צ'טים, כאשר אתה בדפדוף בין אנשים שונים נכנס לצ'ט של וידאו שמולך יש אדם שאתה לא מכיר, וזה בדיוק מה שקורה בטיק טוק. זוהי אפליקציה שאסורה בהודו ואינדונזיה, מכיוון שיש בה תכנים פוגעניים. הילדים מתלהבים מכך שיש שם שירים וסרטונים מגניבים אבל הבעיה היא שגם פדופילים נמצאים באפליקציות האלו.

 

"אנחנו מזהירים את הילדים שלנו לא לדבר עם זרים אבל הזרים האלו נמצאים פה, בנייד, בכיס שלנו, והכל בזמינות ובנגישות מוחלטת. וזה לא נגמר רק שם. לא מזמן ישבתי בפארק וראיתי ילדים בכיתה ח' שמסתכלים יחד באפליקציית omegle (אפליקציית אומגל היא צ'ט אינטרנטי שמאפשר לאנשים וילדים לנהל שיח באופן אקראי , ללא הכרות מוקדמת - נ.צ).

 

"אפשר היה לראות כיצד יושבים יחד מספר בני נוער צעירים ומדברים בצורה מחרידה, מזלזלת ושיפוטית על בנות. הם מעלים ילדה בגיל שלהם, מדברים על המשקל שלה ומזלזלים בה. בהמשך הם פנו לאדם מבוגר, ושואלו אותו אם אפשר לקנות ממנו סמים. והם עושים זאת פשוט כי אפשר, כי האפליקציה בבסיסה מאפשרת וידאו צ'טים כאלה. האפליקציה בוחרת עם מי תדבר, וזאת הדרך שלהם 'לעשות צחוקים'. ברגע שזה לא מתאים להם הם מעיפים את הצ'ט הזה ומגיע צ'ט חדש".

 

אילו תגובות יש לילדים עצמם למסרים שאתה מעביר?

"ההרצאה שלי מתחילה בשאלה 'מי רוצה מתנות?', ורק אחר כך אני מסביר מה אני עושה. 90 אחוז מהילדים רוצים מתנות, וגם מוכנים לשם כך למסור את השמות שלהם ואת הכתובת של הבית שלהם. התמימות של הילדים שלנו רבה, וברגע שמתחילים לדבר איתם על הדברים האלו זה יוצר אצלם שינוי בראש. אני מרצה בהתנדבות בתמיכת טלדור כי אני חושב שזה אקוטי. הילדים שלנו לא מאמינים שהם יפגעו ברשת, וגם כשהם נפגעים הם משכנעים את עצמם שאולי זה לא קרה. היום הכל פשוט וכמה שזה פשוט זה גם מסוכן".

 

תומר ברוק (צילום:אלבום פרטי)
"להסביר לילדים שמה שעולה לרשת נשאר לתמיד"(צילום:אלבום פרטי)

כיצד לדעתך, על ההורים להתמודד עם התופעות שאתה מתאר?

"חשוב שיהיה קודם כל שיח רציף עם הילד ותקשורת נכונה, וכן חשוב להגביר את הפיקוח ההורי. כיום אפליקציות בקרת הורים אינן לגמרי מושלמות אבל הן דבר חשוב, הן מבחינת הגבלת זמן השימוש של הילד בנייד, והן מבחינת התכנים, היכולת לראות שהילדים לא נתונים לחרמות ועוד.

 

"הורים צריכים לשים לב לשעות שבהן הילד גולש בסמארטפון ומשתמש באפליקציות השונות, וחשוב לדעת שרוב ההתקפות של פדופילים מתבצעות לקראת הערב. בנוסף, חשוב לקחת את הנייד של הילדים, מדי פעם, בצורה רנדומלית לבדיקה. מבחינתי אפשר לעשות זאת יחד עם הילד, לא צריך לפגוע בפרטיות שלו. ואם יש שם דברים שנראים מוזרים, כדאי לעצור ולשאול שאלות - מי זה, מה זה, מאיפה הילד הכיר אותו?

 

"צריך לבדוק שהילדים לא מתקשרים בצורה פרונטלית מול אנשים זרים, ובכלל כדאי לתת לילדים הנחייה שמי שהם מתכתבים איתם יהיו רק אנשים שהם מכירים. אני יכול לספר שאני עברתי עם הבן שלי על כל האפליקציות שיש בנייד שלו, והיו אפליקציות כמו: משחק בחינם, נכנסתי וראיתי שיש שם תוכן פוגעני. ברגע שמחקתי אותן הפעילות הפוגענית בטלפון ירדה באופן משמעותי.

 

"כמו כן, חשוב להשתדל להיות חברים של הילדים ברשתות, ולראות שהם לא מעלים דברים שהם לא ירצו שיחשפו, ולהסביר גם למתבגרים, שמה שעלה אי אפשר למחוק, ושהכל, בסופו של דבר, נשאר ברשת".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לימור רזניק
"תעברו עם הילדים על כל האפליקציות"
צילום: לימור רזניק
מומלצים