שתף קטע נבחר

עבריינים בעל כורחם: על מגדלי הקנאביס הביתי

רפורמת הקנאביס הרפואי גרמה לעליית מחירים ולשינוי בהרכב הזנים בתרופות, מה שהחריף את מצוקת החולים. המצב הוליד סיטואציות בהן מטופלים פונים לאופציה של גידול עצמי, תוך כדי שהם מסתכנים בעבירה על החוק. ארבעה מגדלים מספרים על המהלך ועל הקשיים

מדינת ישראל, כך על פי הסקרים האחרונים שפרסמה הרשות, היא מהמובילות בעולם מבחינת השימוש בקנאביס. המחקרים מדברים על מקום שני בעולם, ואחוזי הצריכה רק עולים. בהערכה גסה, מדובר בקרוב לשני מיליון איש, מתוכם שישים ושניים אלף הם משתמשי קנאביס רפואי.

 

רפורמת הקנאביס הרפואי, שאמורה הייתה לשפר את הבירוקרטיה המייגעת ולהקל עליהם במתן התרופה, רק החריפה את המצוקה. את זעקות המטופלים אפשר לשמוע היום בכל בית מרקחת או סופר-פארם. הזנים מוגבלים, האיכות ירודה, המחירים בשמיים ותשובות אין. "מדינת ישראל הפקירה את הבריאות שלנו", אומרים החולים שמרגישים נטושים, כואבים, מאוכזבים, ונבגדים. "במקום להקל עלינו, היא רק הוסיפה עוד קשיים והגבלות". עבור אותם אנשים, מדובר בגזירה שאין הציבור יכול לעמוד בה.

 

במצב כזה, לא מעט מטופלים נאלצים לעבור את הגבול הדק שבין צרכן לעבריין, ולגדל קנאביס בבית. צמח שתנאי גידולו דומים מאד לתנאי גידול של צמח הבזיליקום. מצבם ללא התרופה מידרדר שוב, והרפורמה, באופן אבסורדי, היא זו שדוחפת אותם לכך. על פי נתוני המכירות הלא רשמיים של מוצרי גידול ביתיים שנמכרים בארץ, מדובר על מאה אלף מגדלי קנאביס בבית. חלק לא מבוטל מתוכם הם אזרחים שומרי חוק שהפכו בן לילה לאחרוני העבריינים.

 

קנאביס (צילום: shutterstock)
כ-100 אלף מגדלי קנאביס בבית(צילום: shutterstock)
 

 

תמיד חסר

בדצמבר האחרון עצר בג"ץ את רפורמת הקנביס עד סוף מרץ והחליט כי יש להחזיר את עלות התרופה לעד 370 ש"ח כפי שהיה בעבר, וזאת בניגוד לעמדת משרד הבריאות. בפועל, אומרים החולים, לא קורה כלום. החברות לא מכבדות את החלטת בג"ץ. בפייסבוק מתאגדות כבר עצומות כנגד ביזיון בית המשפט. "בפועל אין איך להזמין באסדרה הישנה, זה מגוחך", אומרת אחת המגדלות. "יש ביזיון בית המשפט כי החברות עושות מה שבא להן. בשורה התחתונה, מצב הרפורמה אינו סביר", מודה נציג של אחת מחברות הגידול בארץ, "צריך לבדוק מי האחראי לזה. לדעתי זה דורש ועדת חקירה".

 

רק לשם הדוגמה: לפני הרפורמה, שילם מטופל קנאביס רפואי כ-370 ש"ח עבור מינון של עד שלושים גרם, מחיר אחיד לכל החברות. תוסיפו לזה 100 ש"ח על שינוע (לאלו שלא יכולים לבוא לקחת). היום, לאחר הרפורמה, נאלץ מטופל קנאביס רפואי לשלם עבור עשרה גרם קנאביס בין 150 ל-400 ש"ח, תלוי בזנים. ככל שהמטופל חולה יותר וצריך כמות גדולה של קנביס, כך הוא משלם יותר. מטופלת קשה שנזקקת למאה גרם קנאביס בחודש, נאלצת לשלם כ-4,000 ש"ח.

 

אני מרגיש שפתחתי מכולת

גורם מארגון "המחתרת" בתל-אביב, רשת בלתי חוקית להפצת קנאביס, שפועל כבר חמש שנים בניגוד לחוק, מעיד כי בשנה האחרונה הייתה קפיצה של אלפי אחוזים בפניות מצד מטופלים שנופלים בין הכיסאות בעקבות הרפורמה והמחסור שיצרה. "המצוקה כה גדולה שאנחנו מספקים קנאביס רפואי בחינם כולל משלוח לאלו שידם אינה משגת".

 

מגדלי קנאביס רפואי הסכימו להתראיין לכתבה זו, בעילום שם וללא פרטים מזהים. המשותף לכולם היא המצוקה שדחפה אותם לשם, והפחד הגדול להיתפס, שמלווה אותם כל רגע. שניים מהם התקשרו ברגע האחרון וביקשו לבטל מחשש שייתפסו.

 

טל, שם בדוי, מטופל כבר שבע שנים בקנאביס רפואי בגלל כאב כרוני, כתוצאה מפגיעה חמורה בצוואר בתאונת אימונים בצבא. "ניסיתי את כל הטיפולים האפשריים", הוא מספר, "דיקור, טווינה, שיטת אלכסנדר, שיאצו, כירופרקט שבועי, מרפאת כאב, טיפול בחשמל, טיפול בגלי רדיו ואפילו ניתוח בצוואר - אבל שום דבר לא באמת פותר צוואר הרוס".

 

לקחת תרופות לפני הקנאביס?

"רשמו לי אופיואידים כמו טרמדקס, תרופה שעושה אותך זומבי. לקחתי את זה שש שנים, עד שכמעט נהרגתי בתאונת דרכים בגלל הכדור הזה. האוטו שלי סטה לשוליים במהירות גבוהה ולא יכולתי להגיב. מיד אחרי האירוע הזה הפסקתי את כל התרופות ועברתי לקנאביס רפואי. כל עוד קיבלתי קנביס מ"תיקון עולם" הכל היה בסדר.

 

"כשהתחילו עם הרפורמה, הכל השתבש. במשך ארבעה חודשים לא קיבלתי תרופה. בכל פעם שהייתי הולך היו אומרים שחסר, וצריך להגיע, או שאין ולא יגיע. לא הייתה לי ברירה, התחלתי לקנות קנאביס בשוק השחור, הוצאתי עשרות אלפי שקלים וקרסתי כלכלית. התחלתי לקבץ תרומות עבורי ועבור מטופלים אחרים, מסוחרים. היום אני חסר כל.

 

"אני חי בפחד איום ונורא. מפחד להכניס אנשים הביתה, גם לא משפחה, מחשש שיתהפכו עלי ויסגירו אותי למשטרה. כגרוש, אני לא יכול להביא בחורה הביתה, או לחלום על חיים נורמלים. כשאתה מגדל בבית אין לך שוב הגנה ואתה יכול להיות קורבן פוטנציאלי לסחיטה. אם גרושתי תדע, היא תשתמש בזה כדי לחסל לי לגמרי את היחסים עם הילדה שלי".

 

מה קורה למי שנתפס?

"המחיר של תפיסה על ידי משטרה עבור אדם נורמטיבי הוא עצום. אני אקדמאי, מלמד במוסד אקדמי מכובד, אם המשטרה תופסת אותי היום, זה יהיה חורבן טוטאלי, עולמי יחרב וכל הכסף שאין לי ילך להוצאות משפט".

 

איך הגעת לגידול ביתי?

"בעקבות הרפורמה הרבה מטופלים קנו ציוד לגידול כדי לגדל בעצמם. רבים לא הצליחו כי זה לא כזה פשוט. דרוש ידע, ליווי, הדרכה וניסיון. כמה מהמטופלים שלא הצליחו, העבירו לי את כל הציוד שלהם, ואני מגדל עבורם בבית כבר כחצי שנה. צריך לדעת לטפל בצמחים, מזיקים, תוספי תזונה, אוויר, אור, זה ממש ביולוגיה".

 

עבור מי אתה מגדל?

"כל התוצרת שלי נמסרת בחינם לבעלי הציוד ולמטופלים נזקקים. אני מרגיש שפתחתי מכולת. בין החולים יש אחות סיעודית עם גידול בבסיס הגולגולת אותו אי אפשר לנתח, שסובלת מכאבי תופת. בחור פוסט טראומתי שקרס כלכלית ואין לו כסף לתרופה. קוסמטיקאית מבוגרת שבתה סובלת ממחלה קשה ועד היום נאלצה להוציא עשרות אלפי שקלים בשביל להביא לה קנאביס. יש לי בחור שקנה ציוד מלא כדי לגדל לאביו חולה הסרטן אבל לא היה לו היכן לגדל. אביו נפטר לפני שלשה שבועות. פשוט עצוב.

 

"מבחינת המשטרה והפרקליטות, ברגע שהחלטתי לגדל בבית, אני כביכול מפעיל מעבדת סמים באיכות רפואית ולא למטרת שימוש עצמי. הציוד שלי היום מוערך בכעשרים אלף שקל, עם עשרה צמחים בוגרים במשקל כולל של כארבעים קילו. יש מישהו שמגיע מחר מבאר-שבע לקחת תרומה של עשרים גרם. לפני יומיים הוא פרסם פוסט מצוקה בפייסבוק ועזרתי לו. יש הרבה כאלו. הטרגדיה האמיתית היא שאני יודע שיום אחד אני אתפס".

 

אז הרפורמה נכשלה?

"אני לא יכול להגיד שהכל רע, אבל בוודאות האיכות של הקנאביס היא לא אותה איכות, המחיר גבוה בהרבה, יש יותר מדי תקנים מיותרים ויותר מדי חוליות בשרשרת האספקה. בשורה התחתונה - זה רע מאד למטופלים".

 

הרפורמה היא הדבר היחיד שגרם לי להתחיל לגדל בעצמי

פ', מטופל שנה שישית בקנביס רפואי, בעקבות תאונת דרכים קשה שגרמה לשברים מרובים בגבו ובפלג גופו התחתון, סובל גם מפוסט טראומה, נאלץ לעבור לגידול קנאביס בבית, לאחר הרפורמה. "הרפורמה הזו היא הדבר היחיד שגרם לי לשנות את דעתי ולהתחיל לגדל בעצמי", הוא אומר.

 

"לפני תחילת הטיפול בקנאביס רפואי צרכתי תרופות מרשם, אם זה תרופות פסיכיאטריות או משככי כאבים נרקוטיים. אחרי השימוש בקנאביס רפואי אני לא שותה שום תרופה ולא לוקח אף תרופה נגד כאבים".

 

למה התחלת לגדל בבית?

"עד הרפורמה לא עלה על דעתי לגדל בבית מהסיבה הפשוטה שזה היה מנוהל נכון לחולים. מהספק ישר לחולה בלי פרוצדורות מיותרות. אף פעם לא היה חסר חומר, ותמיד עמדו בזמנים. מאז הרפורמה אני כבר לא יכול לסמוך יותר על משרד הבריאות, יחידת הקנאביס (יק"ר) הרפואי או כל הנוגעים בדבר, שידאגו לי לטיפול רצוף".

 

אתה לא מפחד שיתפסו אותך?

"אני מעדיף לקחת את הסיכון כדי לדאוג למצבי הרפואי, פיזי ונפשי. המדינה גרמה לנו עוגמת נפש עצומה. לא היה מענה לשום בעיה, והשאירו אותי ועוד הרבה סובבים ללא טיפול. אני לא מבין למה צריך היה לשנות משהו שעבד טוב מלכתחילה. תרופות כמו אנטיביוטיקה, אקמול, או מירו, נגישות לחולים - כך גם התרופה שלי ושל כולנו צריכה להיות נגישה. המחיר של הגידול הביתי הוא הפחד להיתפס".

 

  ( )
הקנאמבולנס של אילן גיל

 

פרסום ברשת

לא מעט חברות למכירת ציוד למגדל הביתי מפרסמות באינטרנט באופן חופשי, תחת הכותרת של "ציוד לגידול ביתי הידרופוני". "אנשים באים אלינו לקנות ציוד גידול עבור כל מיני סוגים של צמחים", אומר הבעלים של HORTI CITY, מותג שמייבא ומשווק ציוד לגידול ביתי בטכנולוגיה מתקדמת. "אף אחד לא אומר שזה עבור קנאביס. אנשים מגדלים חסה, אפונה, בזיליקום, עגבניות".

 

אז מאיפה אתה יודע שיש כזה גידול מטורף?

"בשנים האחרונות יש האצה מטורפת בהזמנות ובביקוש של חברות שמזמינות מאיתנו ציוד לגידול ביתי אותן הן מוכרות בחנויות. הקפיצה במכירות היא עצומה והביקוש רק הולך וגדל. אוהלי גידול, אוהלי תאורה, דשנים, פילטרים של מים, של ריח, של אוויר, כל מה שצריך. יותר ויותר אנשים קונים ציוד כזה, וגם אם הם אומרים שזה עבור צמח טרופי, ביני לבין עצמי אני יכול לחשוב מה שבא לי".

 

אילן גיל, פעיל קנאביס ותיק וידוע, ומי שייסד את ה"קאנאמבולנס", רכב שמשרת את המרכז למטופלי קנאביס אותו הקים בפרדס חנה, עובד בחברת "היידה הידרו" שמתמחה בעיקר בציוד לגידול צמחי מרפא. אילן מכיר את המצוקה מקרוב.

 

"הידרופוניקה זה תחום רחב ומרתק. אם לפני הרפורמה היו מגיעים אלינו חקלאים חובבים שמגדלים ירקות בבית במערכות NFT, הרי שבשנתיים האחרונות החנות מתחילה להתמלא בכיסאות גלגלים, באנשים חולים, שנמצאים במצוקה נוראית. חלקם חולים, חלקם קיבל רק עכשיו את הבשורה על המחלה, שמטלטלת והופכת את העולם.

 

"רבים מהם מבוגרים, אתה רואה את המצוקה שלהם והלב כואב לך. אתה יודע שהם אנשים שומרי חוק, ובחיים לא היו מתעסקים בזה, אבל אין להם ברירה. יש להם רישיון לקנאביס רפואי, הם מגיעים עם מרשמים ביד, אבל לא מצליחים להשיג את התרופה בשום מקום. הם תשושים מהמרדף הזה וגם ככה מתמודדים עם מחלה קשה".

 

מה אתה כמוכר אומר להם?

"אנחנו עושים את הכל כחוק, הציוד שלנו חוקי וגם אם אנחנו מבינים שחלק מהם ייקחו את הציוד ויגדלו איתו קנאביס, זה לא תפקידינו לחקור. זה כמו שמותר לך לקנות בנזין אבל אסור לך להצית איתו בית כנסת. רוב האנשים בחנות באים אלינו לא בענייני תחביב או פאן, אלא בענייני בריאות, ומספר המבקשים רק עולה מיום ליום".

 

צפו באילן גיל מסביר על הפעילות שלו:

 

  

המדינה דחפה שישים אלף איש להיות עבריינים

צליל, שם בדוי, אקטיביסטית ומגדלת קנאביס בבית, נתפסה לפני כשנה ובימים אלו מחכה למשפט. את השימוש בקנאביס החלה לאחר שהתגלתה אצלה מחלת 'קרון' במהלך השירות הצבאי. "זו מחלה כרונית קשה במערכת העיכול שהסימפטומים שלה עלולים להיות בחילות, שלשולים, הקאות, סחרחורות ורגישות קיצונית לקור. החיים שלי פשוט נהרסו", היא אומרת. "עוד לפני שאבחנו אותי, כבר דחפו לי 15 כדורים ביום. הסטרואידים עשו לי רע, הייתי בשירותים כל הזמן, לא יכולתי לתפקד".

 

"חברה סיפרה לי שאפשר לקבל קנאביס רפואי. בהתחלה נלחצתי. אני חננה, לא מעשנת ולא שותה. חשבתי שזה סמים, לא ידעתי אז שהכדורים שקיבלתי היו הסמים האמיתיים". לאחר תהליך ארוך ומייגע ובעזרתו של שלומי סנדק, קיבלה אישור לקנאביס רפואי. "השיפור היה מיידי", היא אומרת. "תוך עשרים שניות לא כאבה לי הבטן אחרי שכאבה שנתיים בלי הפסקה. לפני הרפורמה הרישיון היה לשלושים גרם ומותר היה לבחור זנים. הייתי לוקחת כל פעם זנים שונים, מערבבת, ועושה על עצמי חקר, מה הכי טוב והכי עוזר. אפילו השמשתי במכשיר אידוי כדי לא להכניס עשן לריאות.

 

"הבדיקות שלי הראו שהמחלה בנסיגה. הבירוקרטיה הייתה קשה אבל לפחות יכולתי לקחת מה שעשה לי טוב". עד מהרה הפכה לאקטיביסטית בתחום הקנאביס. "פתאום קלטתי כמה הגבלות מערימים עליך גם כשיש כבר אישור. בגלל שזה נחשב סם מסוכן אי אפשר סתם לקחת אותו, וצריך שינוע מאובטח. התחילו להיות רגולציות על חברות השינוע, האספקה לא הגיעה, ואנחנו נדפקנו".

 

הרפורמה לא הייתה אמורה הייתה לקצר תהליכים?

"הדבר החיובי היחיד שקרה הוא שיותר קל היום להוציא רישיונות וגם הרישיון יוצא בצורת מרשם במקום לחכות חודשיים. מעבר לזה? הכל נעשה מסורבל פי כמה. במקום שאהיה בקשר ישיר עם המגדל, כמו פעם, יש עכשיו חמישה שלבים: מגדל, בית אריזה, מקום לאחזקת הקנאביס, שינוע, בית מרקחת. כל שלב מייקר את העניין וכל אחד רוצה לעשות על זה קופה.

 

"הם פגעו באיכות החומרים. במקום שאני אבחר את הזן שעוזר לי, הרופא מחליט על הזנים ועל המינון של החומרים הפעילים. (THC החומר הממסטל, משכך כאבים ועוזר לחולי סרטן) ו- CBD (חומר לא ממסטל שנותנים לילדים שמוריד מדדי דלקת). הדבר הכי חמור שקרה זה שהם התחילו לעשות הקרנות על הצמח, במסגרת איזה תקן שמתאים אולי לתרופות אבל לא לצמחים, ואנשים התחילו לדווח על תופעות לוואי חמורות שבחיים לא היו להם מקנאביס לפני הרפורמה. הקאות, סחרחורות התקפי זעם, התקפי חרדה, רעידות פרכוסים. אלפי אנשים מעידים על אותן תופעות ומגיעים איתן למיון. זה לא מקרי".

 

ממתי את מגדלת?

"בסוף 2018 התחלתי לגדל, ממש לפני שהרפורמה נכנסה לפעולה, כי פחדתי פחד מוות להישאר בלי קנאביס. לא העזתי ללכת לסוחרים ועד היום אני לא מעזה להיכנס לטלגרם. לא הייתה לי שום ברירה. קניתי את הספר "המדריך הישראלי לגידול קנאביס", מוכרים אותו בצומת ספרים, אגב, ובעקבותיו קניתי ערכת גידול".

 

מה כוללת ערכה כזו?

"אוהל גידול, מנורת גידול, פילטר פחם לסינון ריח, מאווררים, ציוד דישון".

 

כמה עולה כל הדבר הזה? ואיך בוחרים חדר מתאים?

"ציוד גידול נע סביב ה -5,000 ש"ח. מבחינת חדר, זה לא משנה כי האוהל גורם לכך שיהיה חשוך כשצריך, ואור כשצריך, עם המנורה. אני שמתי את זה בחדר עבודה שהיה תמיד סגור".

 

כמה זמן לוקח גידול צמח?

"מהיום הראשון ועד לקטיף זה לוקח ארבעה חודשים. לאחר מכן ייבוש כשבוע, ואז ניתן לעשן. זה צמח חד עונתי, הוא גדל ומת ואז צריך זרעים חדשים והתהליך מתחיל שוב. גידלתי חמישה עציצים מתוך מחשבה שיצא לי בערך 200 עד 300 גרם שיספיקו לי כמה חודשים עד שאגדל שוב. במשטרה קראו לזה 'מעבדת סמים' אבל אני עשיתי את זה בשביל להתמקצע, לדעת מה עובד בשבילי. זה היה התכנון".

 

חיים בפחד כשמגדלים בבית?

כשהתחלתי לגדל הייתי במתח תמידי, אבל ידעתי היטב שאם המדינה לא דואגת לי, אני חייבת לדאוג לעצמי. באמת ובתמים חשבתי שגם אם יתפסו אותי לא יקרה כלום. אישה חולה שמגדלת לעצמה את התרופה, מה כבר יעשו לי".

 

איך נתפסת?

"לפני שנה הייתה לנו שריפה בדירה והגיעו מכבי אש ומשטרה. כשהשוטרים נכנסו הביתה, כבר הבנתי מה הולך לקרות. פתחו לנו תיקים וחקרו אותנו כמו אחרוני העבריינים. הרגשתי נורא, בכיתה והיה לי התקף חרדה".

 

מה קרה מאז?

"הדירה נשרפה ולא היה לנו ביטוח, אז חזרנו לגור אצל ההורים. בשנה האחרונה אנחנו מנסים לשקם את עצמנו רגשית וכלכלית".

 

 מה צריך לקרות כדי לשנות את המצב?

"אנחנו אנשים נורמטיביים, אנחנו לא עבריינים. למה אתם דוחפים אותנו למקום הזה ועוד גוזרים עלינו קופונים? לגדל גרם אחד של קנאביס עולה שבעים אגורות. למה אתם מוכרים לנו אותו פי מאתיים ושלש מאות? הכל מחוסר ברירה. המדינה גורמת לאנשים לעבור על החוק".

 

  ( )
פלג פסטיג. בישראל, הדרך היחידה להבטיח לעצמך זן קנאביס ספציפי הוא לגדל אותו בעצמך

 

מעל מאה אלף מגדלים

פלג פסטיג, אקטיביסט יזם בתחום הקנביס בארץ ובחו"ל ושותף באחת מחברות הגידול בישראל, מי שכתב ביחד עם יאיר רביב את 'המדריך הישראלי לגידול קנביס' והקים עמו גם את עמותת "קאנה" (היום מגזין אינטרנטי), מכיר היטב את המצוקה. "בשנים האחרונות יש עלייה עצומה של מגדלים בבית. היום במדינת ישראל יש מעל למאה אלף מגדלי קנאביס בתוך הבתים".

 

איך הגעת למספרים האלו?

"יש נתוני מכירות של מוצרי גידול ביתיים שנמכרים היום בשוק ואנחנו יודעים להעריך את המוצרים השונים לגידול שנמכרים היום בארץ. מתוך שני מיליון צרכני קנאביס, לפני נתונים שמציגות העמותות, ישנם, לפי נתוני משרד הבריאות, כ-62 אלף צרכני קנאביס רפואי. הנתון של מאה אלף מגדלים הוא בתוך המספרים האלו. יש פה שוק מאד רציני שיש לקחת אותו ברצינות".

 

למה כל כך הרבה אנשים עוברים לגידול עצמי?

"השוק אמר את דברו. המדינה לא מצליחה כרגע לספק את הכמות והזנים שהחולים זקוקים להם. באופן טבעי הצרכנים החלו לבדוק אלטרנטיבות, והגיעו למסקנה שהם יכולים לגדל באותה רמה של איכות, באופן קל יותר, בלי פרוצדורות ובמחירים זולים יותר. זו תופעה שרק תלך ותתרחב בשנים הקרובות.

 

"בישראל, הדרך היחידה להבטיח לעצמך זן קנאביס ספציפי הוא לגדל אותו בעצמך. אנשים נוסעים לאמסטרדם או ברצלונה או קליפורניה, קונים זנים שמתאימים להם וחוזרים איתם הביתה. אנשים נמצאים במצוקה גדולה, צמצמו להם את הכמות או שהם לא מצליחים להשיג את התרופה ואז הם נואשים ולא מוצאים שום ברירה אחרת, אלא לעבור לגידול ביתי. אני מבין אותם".

 

שימוש בקנאביס היא עבירה פלילית ובכל זאת יש חנויות וחברות שמוכרות ציוד לגידול ביתי. איך אתה מסביר את זה?

"הציוד עצמו חוקי, אתה קונה ערכת גידול זהה לגידול בזיליקום, לצורך העניין. אסור לעשות בו שימוש מבחינת החוק הישראלי".

 

אני לא מבינה. מותר לייצר נשק ולמכור אותו אבל לקונה אסור לירות בו? זה ההיגיון?

"זה מצב אבסורדי, אני מסכים, למרות שקנאביס הוא לא נשק, הוא תרופה. מי שקונה מהחברות ערכה לגידול, יכול אחר כך לנסוע איתו לחו"ל ולגדל שם. מי שמחליט לגדל בבית, נאלץ לקחת סיכון".

 

מה כוללת ערכת גידול?

חלל גידול, שכולל ארון של מטר על מטר, תאורה, אוורור, אתה יכול לגדל בו בקלות שמונה צמחי קנאביס, שינפיקו שישים גרם בממוצע לאחד. אפשר ללמוד על הנושא בספר וזה מצריך פחות מאמץ מלגדל כלב".

 

"הפרת זכויות אדם"

פסטיג מסכם ואומר: "הרכבת של הקנאביס, רפואי או לא רפואי, כבר מזמן יצאה לדרך. בעוד שלוש או ארבע שנים נתפוס את החוקים האלו כלא שונים בשום דרך מחוקים מפלים אחרים. בישראל עד שנת 90 הומוסקסואליות נחשבה עבירה פלילית. בארה"ב לקח הרבה זמן עד שנשים ושחורים קיבלו זכויות בחירה. אלו היו תקופות חשוכות וגם זו תקופה חשוכה.

 

"אני לא רואה שום הבדל בין גזענות, אנטישמיות וכל פורמט אחר של פסילת הזולת בצורה שאיננה רלוונטית למעשים שלו, על בסיס צריכה של קנאביס. הרצון להתנקל לאוכלוסיות ליברליות, או במילים אחרות: הפרת זכויות אדם".

  

תגובת משרד הבריאות:

"ראשית, יצוין כי המחסור בסוגים מסוימים של קנביס רפואי נובע מהגידול העצום במספר המטופלים, שמספרם עלה בלמעלה מ-100% בשנה האחרונה והגיע למעלה מ-65,000 מטופלים, וזאת בשל ההקלות שהוביל משרד הבריאות בתהליכי קבלת הרישיונות לשימוש בקנאביס רפואי.

 

"ללא הרפורמה, מחסור זה לא היה נפתר מעולם שכן הרפורמה מאפשרת כניסה של מגדלים ומפעלים חדשים, ובהיקף משמעותי. אנו מניחים שלא ניתן היה לצפות ממשרד הבריאות למנוע כניסת מטופלים חדשים, גם במצב של מחסור זמני. במהלך 3 החודשים הקרובים צפויה להגיע אספקה של המגדלים החדשים וכן חומר גלם ומוצרים מיצוא, כך שיהיה מענה מספק לכלל המטופלים".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קנאביס רפואי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים