שתף קטע נבחר

קוריאנים נגד השפם של שגריר ארה"ב

בתקופה של מתיחות בין סיאול לטוקיו ולוושינגטון מזכיר השפם של הארי האריס לחלק מהדרום קוריאנים את שפמיהם של מנהיגי יפן הקולוניאליסטית. העובדה שאמו יפנית בטח לא עוזרת. מה השיב כשנשאל אם יסכים להתגלח?

שגריר ארצות הברית בסיאול, הארי האריס, נאלץ בימים האחרונים להדוף ביקורת מצד אזרחים דרום קוריאנים הטוענים כי השפם המעטר את פניו הוא מפגן של חוסר כבוד כלפי דרום קוריאה ומזכיר את ימי הכיבוש היפני בחצי האי קוריאה. ב-CNN כבר הגדירו זאת "אולי הביקורת הביזארית ביותר על שגריר אמריקני זה שנים".

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

דרום קוריאה שגריר ארה
השגריר האריס. "להתגלח? תשכנעו אותי"(צילום: AFP)
דרום קוריאה שגריר ארה
זה לא השיער, זו ההתנהלות. "לא שגריר רגיל"(צילום: AP)

יפן ניהלה כיבוש אכזרי בחצי האי קוריאה בשנים 1945-1910, ובמהלכו רצחו חייליה המונים והפכו נשים לשפחות מין, שכונו "נשות ניחומים". בקרב דרום קוריאנים רבים עדיין מקננים רגשות קשים ביותר נגד טוקיו, ובשנה האחרונה הרגשות האלה צפים ביתר שאת על רקע מלחמת הסחר בין הצדדים.

 

במקביל חלה הרעה ביחסים בין סיאול לוושינגטון, אחרי שטראמפ – בניסיונו להתקרב לשליט צפון קוריאה קים ג'ונג און – נתפש בעיני חלק מהדרום קוריאנים כמי שמפקיר את הברית עם ארצם. הוא גם מתח ביקורת על כך שדרום קוריאה, על אף היותה מדינה עשירה, מסתמכת במידה רבה-מדי לכאורה על הכוחות האמריקניים המוצבים בשטחה ואינה משקיעה די כסף בהחזקתם שם.

דרום קוריאה שגריר ארה
"תולשים את השפם" בהפגנה מול השגרירות(צילום: AP)

השגריר האריס, שמונה לשגריר ארה"ב בסיאול ב-2018, נולד ביפן לאם יפנית ולאב אמריקני, ואף שהוא איננו אזרח יפני – חלק ממבקריו בדרום קוריאה תופשים אותו כמי שלכל הפחות משרת אינטרס יפני. הם רואים בשפם שלו סמל לכך, משום שכמה ממנהיגי יפן הקולוניאליסטית, בהם ראש ממשלת יפן הידקי טוג'ו והקיסר הירוהיטו, התהדרו בשפמים. בהפגנה מחוץ לשגרירות ארה"ב בסיאול בדצמבר מרטו מפגינים "שפמים" מכרזות עם פניו של האריס.

 

גם לכם היו שפמים

לפני ימים אחדים אמר השגריר האריס לעיתון Korea Times כי הוא מבין את האיבה ההיסטורית בין דרום קוריאה ליפן, אך הדגיש: "אני לא שגריר יפני-אמריקני בדרום קוריאה, אני שגריר ארה"ב בדרום קוריאה. לא גידלתי שפם בגלל המורשת היפנית שלי, בגלל תנועת העצמאות של קוריאה או אפילו בגלל אבא שלי". הוא ציין שגם בתנועת העצמאות הקוריאנית היו בכירים משופמים.

דרום קוריאה שגריר ארה
השגריר האריס. "כמו מושל יפני"(צילום: רויטרס)

האריס אמר לעיתון כי את השפם גידל אחרי שהשתחרר משירותו הצבאי הארוך, כדי לציין את פתיחתו של פרק חדש בחייו. כשבעיתון שאלו אותו אם יסכים לגלח את שפמו כדי להקל את היחסים בין הצדדים, השיב שמישהו יצטרך לשכנע אותו שהדבר יועיל לקשר בין ארה"ב לדרום קוריאה.

 

בפועל, השנאה להאריס בקרב דרום קוריאנים רבים היא כמובן עניין מורכב בהרבה, ולא נובעת משפמו וממוצאו בלבד. דרום קוריאנים טוענים כי היא נובעת מהתנהלותו, שאותה הם מחשיבים לחצופה ולא דיפלומטית. בין השאר הרגיז אזרחים כשנשאל מה דעתו על הרצון של נשיא דרום קוריאה לקדם תיירות אל צפון קוריאה בטענה שלא מדובר בהפרת הסנקציות של האו"ם על פיונגיאנג. האריס השיב כי על סיאול להתייעץ בנושא עם וושינגטון. בעקבות הדברים, שנתפשו כקביעת תכתיבים מצד ארה"ב לדרום קוריאה, השווה אותו חבר פרלמנט ממפלגת השלטון, סונג יונג גיל, למושל יפני.

דרום קוריאה שגריר ארה
ארבעה פרצו למתחם. השגריר האמריקני(צילום: AP)

במאמר המערכת של Korea Times נכתב אתמול: "לדרום קוריאנים לא היה אכפת כל כך מהשפם אם הוא היה שגריר נורמלי". לפי Korea Times, נראה שדרום קוריאנים קושרים את השפם "לתדמית שנוצרה לאחרונה לארה"ב בדרום קוריאה – תדמית של מדינה חסרת כבוד ואפילו כזו שכופה דברים על דרום קוריאה, במיוחד אחרי שוושינגטון דרשה מסיאול לשלם 5 מיליארד דולר כדי לתחזק את הכוחות האמריקניים בקוריאה". בחודשים האחרונים נעצרו ארבעה סטודנטים אחרי שפרצו למתחם שבו גר האריס בסיאול בהפגנות נגד ארה"ב.

 

בתוך כך, בהצהרה שנראית כניסיון לרכך את המתיחות בין טוקיו לסיאול אמר היום ראש ממשלת יפן שינזו אבה כי דרום קוריאה היא השכנה החשובה ביותר של ארצו וכי השתיים חולקות ערכים משותפים. דבריו באים אחרי שבשבוע שעבר הציע נשיא דרום קוריאה מון ג'אה אין ששתי המדינות יעבדו יחד כדי למצוא פתרון למחלוקות וכינה את יפן "השכנה הקרובה ביותר שלנו". בחודשים האחרונים עשו שתי המדינות כמה צעדים שעשויים לרכך את המתיחות – בין השאר חזרה בה סיאול מהחלטתה לבטל הסכם שיתוף מודיעין עם יפן, וטוקיו הקלה את המגבלות שהטילה על ייצוא חומרי היי-טק לדרום קוריאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שגריר ארה"ב בסיאול האריס. "ביקורת ביזארית"
צילום: AFP
מומלצים