שתף קטע נבחר

מבוטחי קופ"ח כללית משלמים הרבה יותר על שתי תרופות כרוניות

הסיבה: החרגה מיוחדת שקיבלה כללית ב-2008 למחירי התרופות הפופולריות אומפרדקס נגד צרבת וסימבסטטין נגד כולסטרול. ועדת הכספים ומשרד הבריאות מגלגלים את האחריות זה על זה

מבוטחי כללית משלמים יותר: ועדת הכספים ומשרד הבריאות נרדמו בשמירה, ומבוטחי קופ"ח כללית משלמים 141% יותר על אומפרדקס נגד צרבת ובעיות עיכול וכ-55% יותר על סימבסטטין להורדת כולסטרול, לעומת מבוטחי מכבי, מאוחדת ולאומית. מחירן יקר אפילו לעומת מחירן בבתי מרקחת פרטיים.

 

הפיל הלבן בפתח תקווה עובר משירותי בריאות כללית לעירייה 

המשבר במערכת הבריאות: הכללית לא תעביר 200 מיליון שקל לבתי החולים

מנכ"ל הכללית פורש לאחר שנה בלבד בתפקיד

 

אף שמחירי המחירון של שתי התרופות לצרכן ולקופה צנחו בשנים האחרונות, נהנית כללית מהחרגה שנעשתה למענה ב-2008, כשהן היו הרבה יותר יקרות. בדיקת "ממון" העלתה כי כללית לא הסתפקה בהחרגה וייקרה בהתמדה את מחיריה לצרכן. בקופה טוענים שהכל נעשה באישור משרד הבריאות, ואילו במשרד הבריאות מגלגלים את הכדור לוועדת הכספים של הכנסת.

  (צילום: ירון ברנר)
מבוטחי כללית משלמים יותר על אומפרדקס וסימבסטטין(צילום: ירון ברנר)
 

נ', מבוטחת כללית הסובלת מבעיות בדרכי העיכול ורוכשת שתי אריזות של אומפרדקס בחודש, הבחינה שמחיר הטיפול בצרבת עולה בהתמדה, בעוד שחברותיה בקופות האחרות משלמות פחות. "2 הקופסאות עולות לי בקופה 82 שקל. בשלוש הקופות האחרות המבוטחים משלמים השתתפות עצמית סטנדרטית, 17 שקל".

 

מאחורי האומפרדקס והסטטינים מסתתרת היסטוריה של החרגה. ב-2008 אישרה הכנסת "מהפכה בשיטת גביית התשלום להשתתפות עצמית עבור תרופות" בכללית. הקופה גבתה אז ממבוטחיה השתתפות עצמית בשיטת המנות: התרופות חולקו לכמה מנות, והמבוטח שילם 12 שקל על כל מנה ללא קשר למחיר הריאלי של התרופה. לגבי השאר, גבתה כללית השתתפות עצמית של 10% ממחיר המחירון, או 12 שקל, הגבוה מביניהם. בקופות האחרות שילמו 15% ממחיר המחירון או 13 שקל, הגבוה מביניהם.

  ()
  

מהכללית נדרש ליישר קו, מה שגרם לירידה בהשתתפות העצמית במחירי 541 תרופות, לעלייה בהשתתפות העצמית במחירי 461 תרופות ולעלייה של שקל במחירי 766 תרופות. המהפך היה אמור לעלות לכללית כ-80 מיליון שקל. כהתחשבות בהפסדים אושרה לכללית החרגה במחירי שתי התרופות. הקופות האחרות המשיכו לגבות 13 שקל.

 

לכללית הותר לגבות 30 שקל לאומפרדקס (20 מ"ג), וכיום 41 שקל. על סימבסטטין (40 מ"ג), סימבקור וסימבקסון הותר לגבות 24 שקל, וכיום 26.35 שקל. בכל מחירון שפירסם משרד הבריאות מאז ירדו מחירי התרופות, אך בכללית העלו את מחירי המנות למבוטחים, וכיום הם משלמים ב-55%־141% יותר מבשאר הקופות.

  ()
 

מכללית נמסר בתגובה כי "גובה ההשתתפות העצמית לתרופות בסל הבריאות נקבע בהתאם לתוכנית הגבייה המאושרת על ידי ועדת הכספים. בתוכנית זו הוחרגו אומפרדקס וסימבסטטין. בבדיקות השוואתיות חיצוניות עולה כי עלות פריטים המנופקים בבתי המרקחת של הכללית נמוכה".

 

ממשרד הבריאות נמסר כי "כללית גובה את הסכום על פי תוכנית הגבייה שאושרה בוועדת הכספים. המשרד בודק אפשרויות להפחתת הגבייה".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים