הצצה: חילוץ משיטפון בנחל - כך זה נראה
מתנדבי יחידת מגילות מצילים חיי אדם על בסיס קבוע, במיוחד בתקופה האחרונה. התלווינו אליהם לתרגיל בצפון, שבו התכוננו לתרחישים של חילוץ אזרחים שנלכדו בהצפות
מי שמבקר בימים אלה בכפר בלום שבאצבע הגליל ייתקל כנראה בחבורת המתנדבים בעלי החולצות הכתומות של יחידת החילוץ "מגילות" במחוז ש"י. מתנדבי היחידה עלו צפונה לאימון של שלושה ימים על מנת לתרגל חילוצים מורכבים במים זורמים. זאת בעקבות השיטפונות שפקדו את המדינה וגבו חיי אדם.
המתנדבים תרגלו בין היתר חילוץ אדם שנסחף בנחל, אדם שנמצא לכוד באמצע נחל שוטף ועוד שלל תרחישים. "הגענו להתאמן בנחל החצבני שנשפך לירדן משום שכאן יש זרימה חזקה ותנאי שטח אופטימליים לאימון", אומר סגן מפקד היחידה, בועז צרפתי. "לאזרחים שלא מבינים עד כמה זה מסוכן, זרימת הנחל נראית לא מאיימת. אבל הזרם טומן בחובו סכנות רבות בהן עצמים מתחת למים שנסחפו וקשה לראות אותם, זרמים בוציים שסוחפים אותך עם עוצמות אדירות המשפיע מאוד על כיוון השחייה וכמובן הקור הגדול של המים".
במסגרת התרגול, אנשי היחידה הכניסו לתוך הנחל, תוך אבטחה מיוחדת, את אחד המתנדבים כשהוא שוחה יחד עם הזרם כך שיוכל להגיע לגדת הנהר השנייה ולחלץ את האזרח שנתקע. "דווקא בגדות הנחל הזרימות חלשות יותר, ולכן אפשר להמתין שם. אם כי בזרימה חזקה קשה לדעת מה זורם מתחת למים ולכן הסכנה גדולה", מסביר צרפתי. אירועים דומים שבהם נדרש חילוץ אדם מהגדה השנייה התרחשו רק לפני כמה ימים בנהריה ובתל אביב, שם אנשים החזיקו בעצמים בשולי הרחובות, בזמן שבאמצע המים זורמים.
"מהירות הזרימה שבה אנחנו מתאמנים היא של 20 קוב בשנייה. בנהר הירדן הזרימה יכולה להגיע אף ל-50 קוב בשנייה. אלו מהירויות גדולות. אדם שנמצא בנחל יכול תוך דקות להיסחף מאות מטרים תוך זמן קצר", מציין אריק אבולוף מיחידת החילוץ.
לאחר מכין תרגלו חברי יחידת מגילות אזרחים שנתקעו בשיטפון מעל רכב שנסחף. "אזרחים שלא יודעים לאמוד את השיטפון ועומק המים, ואומרים לעצמם 'זה קטע קטן, אני נכנס עם הג'יפ או הרכב, נוסע מהר ומסיים', מוצאים עצמם תקועים על גג הרכב", מסביר מפקד היחידה מתן מוראד. "בסיטואציה כזו, אם המחולץ קרוב לאחת הגדות אז העבודה נוחה וניתן להגיע אליו בשלל אמצעים. אך אם לא - הכל מתחיל להסתבך. צריך לזכור שהמוצא האחרון שלנו הוא לשלוח מחלץ למים זורמים בסחף רציני בגלל הסיכון הגדול, ולכן אנו עושים מאמצים לחלץ אותו באמצעים שונים. אם אין ברירה אנחנו מכניסים פנימה סירת קיאק ובצורה מיוחדת ואיטית מגיעים במקביל לרכב ומחלצים את מי שנתקע".
מוראד מדגיש כי ישנם דברים שבשום אופן אסור לעשות בזמן שיטפון. "הכי חשוב זה להבין את הסיטואציה ולהיות מודע אליה. אם אדם לא מכיר את הדרכים להתמודד עם שיטפונות, ולא הרבה אנשים מכירים, שלא יסכן את עצמו ויקפוץ למים לעזור. זה לצערנו יכול להביא לתוצאות קשות כמו שראינו. צריך לשמור על קשר עין עם מי שנסחף להגיע למקום גבוה ולהזעיק מה שיותר מהר את הכוחות. אלו הוראות שמצילות חיים".
"מתנדבי היחדיה עושים ימים כלילות ועוסקים רק בהצלת חיים", אומר רב פקד ליאור אבודרם, קצין אג"ם תחנת מעלה אדומים במחוז ש"י. "בכל אירוע של חילוץ כזה לוקחים חלק עשרות מתנדבים והם קופצים מהרגע להרגע, ובלי לשאול שאלות מסכנים את חייהם בשביל להציל חיים. צריך לזכור שהכל מתחיל במודעות. ואם המשטרה מודיעה על אזורים עם שיטפונות שיש להתרחק מהם - זה מה שצריך לעשות ולא להתחכם".