שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

פורום השואה: פוטין ומייק פנס הגיעו

נשיא רוסיה וסגן נשיא ארה"ב נחתו בנתב"ג לקראת השתתפותם בפורום השואה העולמי. עם נחיתתו, אמר השר כץ לפוטין: "אנחנו יודעים את האמת ההיסטורית. בזכות הצבא האדום, אמי שהייתה באושוויץ ניצלה". הנשיא הרוסי ייפגש עם נתניהו ועם יפה יששכר. וגם: מפת החסימות המלאה בבירה

 

 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין וסגן נשיא ארצות הברית מייק פנס נחתו הבוקר (יום ה') בנמל התעופה בן גוריון לקראת השתתפותם בפורום השואה העולמי לציון 75 שנה לשחרור מחנה ההשמדה אושוויץ. עיני כל צפויות להיות נשואות בין היתר אל פגישת הנשיא פוטין עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם אמה של נעמה יששכר, יפה, שבה הם צפויים לשוחח על שחרורה של נעמה מהכלא הרוסי.

 

מטוס (צילום: רשות שדות התעופה)
"בזכות הצבא האדום, אמי ניצלה". כץ ופוטין(צילום: רשות שדות התעופה)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין  (קובי ריכטר, TPS)
הנשיא פוטין בנתב"ג(קובי ריכטר, TPS)
מטוס (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
מטוסו של פוטין בנתב
מטוסו של פוטין בנתב"ג(צילום: רשות שדות התעופה)

מטוסו של פוטין בנתב
(צילום: מוטי קמחי)

את פניו של פוטין, שלו המתינו שתי לימוזינות שחורות משוריינות, קיבל שר החוץ ישראל כץ. "בישראל מוקירים את גבורת העם הרוסי במלחמה ואת חלקו המכריע של הצבא האדום בתבוסת גרמניה הנאצית ושחרור מחנות המוות, בהם אושוויץ", אמר לו כץ. "בנימה אישית, בזכות הצבא האדום אמי שהייתה באושוויץ, ניצלה, עלתה לישראל והקימה משפחה. תודה". הוא הוסיף: "ובקשר לניתוח ההיסטורי, מה היה באותו זמן, אנחנו בתור מי ששוחררו יודעים בדיוק מי שחרר, יודעים את האמת ההיסטורית".
 

 

את פניו של סגן הנשיא פנס קיבל גם כן שר החוץ כץ. "אני מודה ומברך על הגעתך לאירוע בעל מטרה עליונה. הידידות בין ישראל לארצות הברית היא חזקה מאי פעם ומבוססת על ערכים משותפים", אמר כץ לפנס. "הצעדים שבהם נקטתם - הנשיא טראמפ וסגן הנשיא פנס לחיזוק הקשר בין ארצות הברית וישראל - מעידים על מנהיגות ואומץ רב ואנו מוקירים על כך". את דרכו לישראל עשה סגן הנשיא פנס מבסיס חיל האוויר האמריקני רמשטיין שבגרמניה.

 

 
מייק פנס נוחת בנתב
פנס עם ירידתו מהמטוס(צילום: EPA)

מייק פנס נוחת בנתב
(צילום: EPA)
מייק פנס נוחת בנתב
(צילום: רויטרס)

מייק פנס נוחת בנתב
השר כץ עם סגן הנשיא פנס
מטוסו של מייק פנס נוחת בנתב
מטוסו של מייק פנס בנתב"ג(צילום" רשות שדות התעופה)
 
 
בתוך כך, נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, החליט לוותר על כרטיסיו ועל הכרטיסים של מלוויו לטקס המרכזי של פורום השואה שיתקיים בצהריים ביד ושם. "הבנו שהרבה ניצולי שואה לא יוכלו להגיע לפורום השואה העולמי. המשלחת שלנו העניקה להם את המקומות שלה, כפי שעשו שרים ישראלים רבים", אמר זלנסקי. "נשתתף בכל האירועים ונקיים את כל הפגישות שתוכננו". הוא נחת הלילה בנתב"ג והתקבל על-ידי השר להגנת הסביבה זאב אלקין. מדובר בביקור הראשון של הנשיא היהודי זלנסקי בישראל.
 

אמש נחתו בנתב"ג יורש העצר הבריטי, הנסיך צ'רלס, ושר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, לצד מנהיגים רבים שנחתו שעות קודם לכן. בשעה 10 צפויה להתקיים הפגישה בין פוטין לנתניהו ויפה יששכר, ובשעה 11 הוא צפוי להיפגש עם נשיא המדינה ראובן ריבלין. לקראת השעה 11 וחצי ישתתף נשיא רוסיה בטקס חניכת אנדרטת נר הזיכרון בגן סאקר המוקדשת לגבורתם של תושבי לנינגרד ומגיניה במהלך המצור במלחמת העולם השנייה.

זאב אלקין עם נשיא אוקאינה  ()
ויתר על הכרטיסים עבור ניצולי שואה. זלנסקי עם אלקין

סגן הנשיא פנס צפוי לבקר בכותל המערבי לקראת השעה 17:15, בעוד שפוטין ייסע לביקור בבית לחם.

 

בשעה 13:30 יחל הטקס המרכזי של פורום השואה העולמי, שיימשך כשלוש שעות. במהלך הטקס יישאו דברים הנשיא ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניהו, מייסד פורום השואה העולמי ד"ר משה קנטור, נשיא רוסיה פוטין, סגן נשיא ארה"ב פנס, נשיא צרפת עמנואל מקרון, הנסיך צ'רלס ונשיא גרמניה פראק-ואלטר שטיינמייאר שעתיד לדבר באנגלית ולא בגרמנית מתוך התחשבות בניצולי השואה.

 

פורום השואה העולמי - סיקור נרחב ב-ynet

מפוטין עד מקרון: המנהיגים שיקראו - לא לאנטישמיות

ריבלין: השאירו את ההיסטוריה להיסטוריונים

צירים חסומים ואבטחה כבדה: היערכות שיא בבירה

מקרון: "אנטי-ציונות לא שונה מאנטישמיות"

 

בנוסף יישאו דברים הרב ישראל מאיר לאו ויו"ר יד ושם אבנר שלו. שני ניצולי שואה ידליקו את אבוקת הזיכרון וכל אחד מהמנהיגים שהגיעו לפורום יניח זר. אל מלא רחמים וקדיש יינשאו על ידי ניצולים והאירוע ייחתם בדקת דומיה ואחריה שירת התקווה, אז כל המנהיגים יעלו לבמת הטקס.

צילום תמונות ה מנהיגים ב בית הנשיא מ ארוחת ערב עם נשיא המדינה ראובן ריבלין  (צילום: עמית שאבי)
תמונת המנהיגים בבית הנשיא. אמש(צילום: עמית שאבי)

האנדרטה (צילום: משרד אדריכלים משרד מייזליץ כסיף)
הדמיית האנדרטה שיחנוך הנשיא פוטין(צילום: משרד אדריכלים משרד מייזליץ כסיף)
  

באירוע, שמתקיים תחת הכותרת "זוכרים את השואה, נלחמים באנטישמיות", ישתתפו בין היתר נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, נשיא רומניה קלאוס יוהאניס, נשיא איטליה סרג'ו מטרלה, נשיא אוסטריה אלכסנדר ואן-דר בלן, נשיא יוון פרוקפיס פבלופולוס, נשיא קפריסין ניקוס אנסטסיאדיס, נשיא אלבניה איליר מטה, נשיאת קרואטיה קולינדה גרבר-קיטרוביץ', נשיאת גיאורגיה סלומה זוראבישווילי, נשיא בולגריה רומן ראדב ונשיא סרביה אלכסנדר וויצ'יק. גם נשיא ארגנטינה אלברטו פרננדס ישתתף.

 

האירוע ביד ושם יהיה שיאו של פורום השואה הבינלאומי שאליו הגיעו 50 משלחות מכל העולם ובהם 49 ראשי מדינות. במהלך היום צפויים שיבושי תנועה קשים בירושלים וכבישים רבים ייסגרו. נאומי המנהיגים ביד ושם הוגבלו לחמש דקות כל אחד, אך מעמד הצבת הזרים יימשך 50 דקות. לאורך כל ההכנות לפורום השואה נמשכה הביקורת על מיעוט ניצולי השואה שהוזמנו לאירוע - כ-30 בלבד - אף שכמה מהבכירים שהוזמנו ויתרו על ההזמנה כדי לאפשר לניצול שואה להשתתף במקומם.

 

חסימות נרחבות, אלפי אנשי ביטחון

הבוקר קרוב לשעה 8 נחסם כביש 1 למזרח ממחלף שפירים עד גינות סחרוב, יחד עם המחלפים שמובילים לכביש. בשעה 10 נפתח הכביש לתנועה מחדש. גם כביש 6 שנחסם לתנועה ממחלף בן שמן לכיוון דרום נפתח. לקראת שעות הערב צפוי כביש 1 להיחסם לכיוון מערב. כביש 443 יישאר פתוח לאורך כל היום, ובמשטרה ממליצים לנוסעים לירושלים להשתמש בו.

 

בתוך העיר ירושלים, רחובות רבים ייחסמו לסירוגין בפרקי זמן נקודתיים וקצרים יחסית לאורך היום, משעות הבוקר ועד שעות הערב. הרחובות שייחסמו לאורך היום הם: אזור הכניסה לעיר מכיוון כביש מספר 1 (גינות סחרוב), וייצמן, שדרות הרצל, שדרות רבין, הנשיא השישי, בן צבי, רמב"ן, גרשון אגרון, ז'בוטינסקי, חיים הזז, הרצוג, בצלאל בזק, שמואל בייט, כיכר הולנד, צומת שמואל בייט/שדרות הרצל, מנחם בגין והמחלפים המובילים אליו.

אינפו מפה חסימות כבישים כביש ירושלים ()

היערכות פורום השואה שואה ירושלים חסימות שיבושים שיבושי תנועה (צילום: עיריית ירושלים)
(צילום: עיריית ירושלים)

כבישים ורחובות נוספים שצפויים להיחסם: צומת רוזמרין/בגין, צומת כיכר פלומר, הנשיא, צומת כיכר פריז, צומת המכס מכיוון שלמה המלך ויצחק קריב, דוד רמז, דרך חברון, דניאל ינובסקי, העסקן, רופין, בצלאל, בית הרצל, ציר הזיכרון, ציר בית וגן, יצחק קריב, חטיבת ירושלים, מעלה השלום, כביש 1 מצומת חיים בר לב לכיוון דרום לתנועת כלי רכב פרטיים, סולטן סולימאן, דרך יריחו והעופל. בזמן ביקור חלק מהמנהיגים בכותל תיחסם מנהרת צה"ל.

 

עוד נמסר כי היציאה מהעיר מכיוון בגין, דרך חברון עד אשר ווינר כולל, היציאה מקיבוץ רמת רחל, היציאה מארנונה לקיבוץ רמת רחל תהיה סגורה מרחוב כפר עציון ייחסמו לאורך היום. רחוב המלך דוד ייחסם לתנועה עד מחר.

 

במסגרת המבצע, נפרסו אלפי שוטרים, לוחמי מג"ב ומתנדבים של המשטרה באזור נתב"ג, לאורך הצירים שמובילים לירושלים וברחבי הבירה. זאת, לטובת שמירה על ביטחון המנהיגים והסדר הציבורי, ולהכוונת התנועה.

חסימות כבישים ב ירושלים ב עקבות פורם השואה הבינלאומי  כביש כבשים רכבים  (צילום: עידו ארז)
במשטרה נערכו לחסימות כבר אמש(צילום: עידו ארז)

אבטחה לקראת פורם השואה בירושלים (צילום: רויטרס)
כלבי גישוש ואבטחה כבדה בבירה(צילום: רויטרס)

אבטחה לקראת פורם השואה בירושלים (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אבטחה לקראת פורם השואה בירושלים (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

היערכות משטרת ישראל (צילום: דוברות המשטרה )
(צילום: דוברות המשטרה )

במבצע ישתתפו גם קרוב ל-600 אנשי ונשות אבטחה של שב"כ, רובם אנשי היחידה לאבטחת אישים. לצדם, תפעל מעטפת של עשרות אנשי שב"כ נוספים מתחומי המודיעין והמבצעים. מבצע האבטחה נחשב לאחד המורכבים שהוטלו על השב"כ, שכן מדובר ב-50 מנהיגים בכירים מאוד. אנשי השב"כ מנוסים במבצעים לאבטחת מנהיגים אחדים, אולם אירוע כזה טרם נראה.

היערכות משטרת ישראל (צילום: דוברות המשטרה )
היערכות גם בנתב"ג(צילום: דוברות המשטרה )

מקרון בביקור בעיר העתיקה בירושלים (צילום: AFP)
אנשי שב"כ לצד מקרון(צילום: AFP)

המבצע תוכנן לאורך חודשים ארוכים, וכלל ביקורים של אנשי יחידות אבטחת האישים של המנהיגים בישראל, לצד פגישות תיאום רבות עם הצד הישראלי. בתיאומים לקחו חלק גם משרד החוץ, בית הנשיא ומשרד ראש הממשלה, לצד רשויות נוספות. לטובת המבצע, הכריז שב"כ על גיוס כללי כדי לעמוד בהיקף המשימות. משמעות הדבר – כל איש בארגון שהיה בעברו מאבטח אישים והתקדם, התבקש לתת כתף.

 

מבצע האבטחה נחשב מורכב מאוד גם מבחינה לוגיסטית. שב"כ רתם לטובת המבצע את כל יכולות המודיעין הארגוניות, ארגון, סיכול ומניעה. לצורך המבצע נעשה שימוש באמצעי אבטחה חדשניים גלויים וסמויים כגון רחפנים, ערכות חבלה, כוחות מיוחדים ועוד.

 

"אין מקום לגזענות, לשנאת זרים ולאנטישמיות"

"זה מפגש היסטורי, לא רק עבור ישראל והעם היהודי, אלא עבור האנושות כולה", אמר אמש נשיא המדינה ראובן ריבלין בפתח דבריו בטקס פתיחת פורום השואה. "בעודנו זוכרים את קורבנות השואה ומלחמת העולם השנייה, אנו מציינים גם את ניצחון החופש וכבוד האדם. נתכנס ביד ושם, לזכור ולהבטיח שלעולם לא עוד".

 

 

ריבלין מתח ביקורת מרומזת על נשיא פולין אנדז'יי דודה שבחר להחרים את אירועי הפורום: "יד ושם הוא מכון מוביל למחקר וחינוך השואה, בהדרכת היסטוריונים. יש להשאיר את המחקר ההיסטורי להיסטוריונים. תפקידם של מנהיגים פוליטיים הוא לעצב את העתיד. אני מקווה ומתפלל כי מהחדר הזה יצא מסר אחיד לכל אחת מהמדינות בעולם, שמנהיגי העולם עומדים מאוחדים במאבק נגד גזענות, אנטישמיות וקיצוניות, בהגנה על הדמוקרטיה ועל הערכים הדמוקרטיים. זהו צו השעה. זה האתגר שלנו".

 

מלך ספרד פליפה השישי, שדיבר בשמם של המנהיגים, אמר באירוע: "זהו כבוד גדול לקחת חלק בהתכנסות זו. 75 שנה אחרי השואה, העולם לא שוכח אלא זוכר. זה מה שההתכנסות המרשימה הזו מבטאת. האנושיות סבלה את השעות הקשות כשמיליוני נפשות נהרגו. אין רוע יותר גדול מאשר ההתעלמות מכך שכל בני האדם שווים".

ארוחת ערב ב בית הנשיא נשיא המדינה ראובן ריבלין ו מלך ספרד  (צילום: לע
"לעולם לא עוד". מלך ספרד לצד הנשיא ריבלין(צילום: לע"מ)

ארוחת ערב ב בית הנשיא נשיא המדינה ננסי פלוסי ו מלך ספרד (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

3082 (Photo: GPO)
הנשיא ריבלין ונשיא צרפת מקרון(Photo: GPO)

"באנו לכאן לא רק כדי לחלוק כבוד לשורדים אלא בעיקר כדי להראות את מחויבותנו ומחויבות של המדינות להילחם בבורות ובחוסר הומניות", הוסיף מלך ספרד. "אין מקום לגזענות, שנאת זרים ואנטישמיות. אנחנו עדים לעליית התקפות נגד יהודים ברחבי העולם. בזמן שאני נותר אופטימי אני יודע שאני ואחרים דואגים לכך שהמילים 'לעולם לא עוד' יישמרו. לעולם לא עוד תחזור האנושות לשעה החשוכה ביותר שלה". את המילים "לעולם לא עוד" אמר המלך בעברית.

 

אתמול ביקר נשיא גרמניה שטיינמאייר בסניף "עמך" - עמותה שמספקת תמיכה נפשית וחברתית לניצולי שואה ובני דור שני - ונפגש עם קבוצה גדולה של ניצולי שואה. אחד מהם, אליאס, סיפר לנשיא הגרמני: "אני בן 102, יש לי 21 נינים וזו הנקמה שלי על הנאצים. התחלתי לדבר על השואה רק כשנפטרה אשתי ולפני זה לא דיברתי על השואה בכלל. הייתי בעשר מחנות, בחמש מחנות השמדה".

 

ניצולה אחרת, ג'יזל סיקוביץ בת ה-92, שרדה את אושוויץ כנערה. היא סיפרה במפגש לנשיא גרמניה שביום שחרור אושוויץ לא הרגישה שהיא יכולה לשמוח אף שהבינה שהמלחמה נגמרה: "לא ידענו לאן ללכת, לא היה מישהו שיוביל אותנו, כמו משה רבנו שאמר לבני ישראל לאן ללכת". היא אמרה שכאשר הגיעה לארץ לא סיפרה על השואה ורק בגיל 65, בעת שהחלה לעבוד כפסיכולוגית קלינית בעמך, התחילה לספר על העבר וללוות קבוצות לאושוויץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רשות שדות התעופה
פוטין לצד כץ
צילום: רשות שדות התעופה
מומלצים