שתף קטע נבחר

חופשת הלידה שהסעירה את יפן

במדינה שבה רק 6% מהגברים לוקחים חופשה כלשהי אחרי הלידה, החלטת השר הצעיר והפופולרי לקחת זמן לטפל בבנו הראשון, הציתה דיון שלם ביפן. האם זה צעד ראשון בדרך לשבירת נורמות העבודה המסורתיות?

לאיש אחד נולד ילד ראשון. האיש הזה מחליט שהוא רוצה להיות עם בנו, לטפל בו ולחוות את רגעיו הראשונים מקרוב. הוא מודיע לעבודה שהוא לוקח חופשת לידה של שבועיים, ואז הכל מתחיל לסעור. כשלאיש הזה קוראים שינג'ירו קואיזומי והוא במקרה גם השר לאיכות הסביבה של יפן, אז הודעה פשוטה על שבועיים חופשת לידה הופכת לסיפור שמסעיר מדינה שלמה.

 

בעוד ממוצע הגיל של רוב חברי הקבינט ביפן, עומד על מעל ל-60, קואיזומי שהוא בן 38 בלבד והצעיר ביותר מבין השרים במדינה, הצית במהלך הפשוט הזה דיון נרחב בסוגיה. חופשת הלידה שלו היא תקדים בתולדות הפוליטיקה היפנית. התגובות היו מעורבות - בעוד חלק חשבו שזה צעד חשוב לקידום המעורבות של גברים אחרי הלידה ובעידוד חופשות לידה גם לאבות, אחרים טענו כי מדובר במהלך חסר אחריות ובתרגיל של יחסי ציבור.

שר הסביבה של יפן שינג'ירו קויזומי יוצא לחופשת לידה (צילום: AFP)
שינג'ירו קויזומי יוצא לחופשת לידה(צילום: AFP)

במקביל, כתבת חדשות בכירה בשם מאסה טאקטשי, הודיעה כי היא בהריון והוסיפה כי היא מקווה לחזור לעבודה חודש לאחר הלידה. גם ההודעה הזו יצרה לא מעט מחלוקות ודיון פומבי כאשר רבים ביקרו אותה על כך שהיא לא מבינה את האחריות המוטלת עליה בתור אמא וכי היא צריכה לקחת חופשת לידה ארוכה יותר. מאוחר יותר התנצלה טאקאשי על "ההערה שלי" בנוגע לאורך וחשיבות חופשת הלידה.

 

הבוס לא מאשר?

שני המקרים ממחישים את המחלוקת לגבי המעמד של חופשת הלידה בנוגע לגברים ונשים. למרות שהמדינה עצמה עשתה בשנים האחרונות מאמצים לעודד חלוקה שווה של חופשת הלידה בין גברים לנשים, דעת הקהל והמסורת היא שעדיין גברים שייכים לעבודה ונשים שייכות לבית ולילדים.

 

קראו עוד:

אב שלקח חופשת לידה: "זה רחוק מאוד מחופשה" 

ההייטקיסט שיצא לחופשת לידה פעמיים

"חזרתי מחופשת לידה והחלטתי להתפטר"

 

חופשת הלידה היפנית היא מהנדיבות בעולם. אבות ואמהות יכולים לקחת עד שנה של חופשה, כאשר המעסיק מחויב לשמור להורה על מקום העבודה. עם זאת, רק 6% מהגברים במדינה לוקחים חופשה כלשהי. ההערכה היא שבעולם העבודה היפני שבו המחויבות והנאמנות למקום העבודה היא אבסולוטית, חופשת לידה כלשהי נחשבת לבגידה בערכים הללו.

 

בכתבה ב-BBC נטען כי רוב הגברים ממש מפחדים לגשת לבוסים שלהם ולבקש חופשת לידה כלשהי, מחשש שהדבר יפגע בקריירה שלהם. בעבר היו טענות של גברים שיצאו לחופש, אך לאחר שחזרו הם הועברו לתפקידים זוטרים יותר וזכו ליחס מפלה לרעה. תביעות בנושא הוגשו בשנים האחרונות נגד חברת הספורט אסיקס וחברת פיננסים יפנית גדולה.

 

גברים חוששים לבקש חופשת לידה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גברים חוששים לבקש חופשת לידה(צילום: shutterstock)

השר שיקבע נורמה חדשה

תומכי חופשת הלידה לגברים ולשוויון בין המינים תולים תקוות רבות בשר הצעיר. אם הוא יצליח להמשיך להצליח בקריירה הפוליטית שלו גם אחרי חופשת הלידה, הוא יוכיח כי הדבר אפשרי ויקבע עובדות בשטח. הצלחת המהלך תלויה גם בהמשך הקריירה של הממונה על הקבינט, יושידה סוגה, שנחשב בעצם ל"בוס" של השר לאיכות הסביבה ואשר תומך במהלך. תמיכה ציבורית בו והצלחה שלו בהמשך תהיה גם היא סימן מעודד לשינוי בדעת הקהל היפנית. סוגה נחשב לחבר בדור השמרן והמבוגר ביפן, ועצם ההצטרפות שלו למהלך והתמיכה בשר הצעיר, מעידה לפחות מצידו על שינוי בחשיבה.

 

קואיזומי עצמו אמר כי הוא מקווה שהמהלך שלו והדיון עליו יסייע לשינוי בדעת הקהל: "אני יודע שחופשת הלידה שלי היא חדשות גדולות ביפן, אבל אני מקווה שבעתיד חופשת לידה של אב לא תהיה נושא לכותרות אלא מציאות רגילה. אם לא נשנה את האווירה, סביר להניח שעובדי הממשלה לא יתחילו לצאת לחופשות לידה".

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

מי שגם התייחסה לנושא היא יומיקו מוראקמי, ראש ה-OCED בטוקיו, שטענה כי החופשה של השר הצעיר קשורה גם למספר הלידות הנמוך ביפן, שהגיע לשפל בשנת 2019. בראיון ל-CNN היא אמרה כ"הנפילה של מספר הלידות גורמת לאנשים לחשוב האם מה שאנחנו עושים לא עובד".

 

אולי זו דעת הקהל, אולי התרבות, או אולי נורמות העבודה שגורמים לאנשים להבין שאין פה עידוד אמיתי לילודה. בזווית בינלאומית, גבר שלוקח חופשת לידה של שבועיים זה לא סיפור גדול, אבל התגובות במדינה מראות עד כמה שמרנית העמדה היפנית, בעיקר במגזר הפוליטי. לדעתי, זה מאוד סימבולי וזו הודעה חשובה. מעודד לראות מהלך פומבי כזה, אבל באותה נשימה זה מראה לנו עד כמה יפן נמצאת מאחור בנושא הזה לעומת מדינות אחרות".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מקווה ליצור שינוי בדעת הקהל
צילום: AFP
מומלצים