שתף קטע נבחר

צילום: אוהד צויגנברג

נשיא המחוזי, שלושה מכהנים או שופט חיצוני: לקראת משפט נתניהו

אחרי שהיועמ"ש הגיש את כתב האישום נגד ראש הממשלה - החל השלב הבא: קביעת הרכב השופטים. ההחלטה מונחת לפתחו של נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים. לפי החוק, הרכב של שלושה שופטים צריך לדון בתיק, אך הדבר נתון להחלטתו של נשיא המחוזי - שכנראה יבחר לשבת בדין. התקדימים והאפשרויות

משה סובל רבקה פרידמן פלדמן תמר בזק רפפורט שופטים שופט אהרן פרקש בית משפט מחוזי ירושלים דיון בנימין נתניהו ()
לקראת המשפט: נשיא המחוזי, שלושה מכהנים או שופט חיצוני?

קרוב לשלושה חודשים עברו מאז שהודיע היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט על הגשת כתבי אישום בתיקים 1000, 2000 ו-4000, אך מכיוון שבנימין נתניהו הוא ראש ממשלה מכהן - כתבי האישום הוגשו ליו"ר הכנסת ולא לבית המשפט כמקובל.

 

בקשת נתניהו לקבלת חסינות מהכנסת הקפיאה את ההליך המשפטי, אך עם משיכת בקשת החסינות הגיש היועמ"ש את כתב האישום לבית המשפט המחוזי בירושלים. כעת, השלב הבא הוא קביעת הרכב השופטים שידון בתיק - החלטה שנתונה לנשיא בית המשפט המחוזי בבירה, אהרן פרקש. בנוסף, יצוין כי לרוב, מועד הקראת כתב האישום נקבע כמה שבועות לאחר הגשת כתב האישום, אך סביר להניח שעורכי דינו של נתניהו יבקשו לדחות את פתיחת המשפט עד לאחר הבחירות.

אביחי מנדלבליט בנימין נתניהו (צילום: AFP, EPA)
אביחי מנדלבליט ובנימין נתניהו(צילום: AFP, EPA)

 

לקריאת כתב האישום המלא נגד נתניהו - לחצו כאן

  

 
לפי "חוק יסוד: הממשלה", כתב אישום נגד ראש ממשלה מכהן מוגש לבית המשפט המחוזי בירושלים והתיק יישמע בפני הרכב של שלושה שופטים. בתיקים שהוגשו נגד ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, כלל הרכב השופטים את נשיאת המחוזי דאז מוסיה ארד והשופטים יעקב צבן ומשה סובל. עם זאת, כשהוגש "תיק הולילנד" לבית המשפט המחוזי בתל אביב - החליטה הנשיאה דבורה ברלינר כי השופט דוד רוזן ידון בו לבדו, מכיוון שניהול תיק בסדר גודל כזה צפוי לדרוש את רוב זמנו של השופט. ואכן, השופט רוזן ניהל את הדיונים בתיק במהירות שיא במונחים משפטיים, שמע דיונים עם 370 עדי תביעה יום אחרי יום והגיע להחלטות בנוגע לעשרה נאשמים תוך שנתיים.

 

בנוסף, לנשיא בית המשפט המחוזי עצמאות מוחלטת לבחירת השופטים. גם אם היה רוצה להתייעץ עם נשיאת העליון אסתר חיות, מכיוון שצפוי ערעור על כל פסק דין והתיק עתיד להגיע לבית המשפט העליון - התייעצות על הרכב המחוזי עלולה להראות כניגוד עניינים.

 

כתב אישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו עם חותמת בית המשפט המחוזי ()

הנשיא אהרן פרקש נחשב לדמות אהודה בעולם המשפט. הוא מונה לכס השיפוט ב-1997 והספיק לדון בתיק של אריה דרעי. ב-2016 מונה לנשיא בית המשפט המחוזי. כבכיר השופטים, סביר להניח שהוא יבחר לשבת בהרכב. מצד שני, תיקים בסדר גודל כזה ידרשו ימי דיונים ארוכים וצפויים, כאמור, לגזול זמן שיפוטי יקר. כך למשל, בסיבוב השני של פרשת טלנסקי ב-2014, נשיא בית המשפט המחוזי דוד חשין העדיף למנות את השופטת רבקה פרידמן-פלדמן למלא את מקומה של הנשיאה מוסיה ארד - שפרשה לגמלאות. זו הסיבה שבשבועות האחרונים בחן הנשיא פרקש אופציה מעניינת - הבאת שופט עמית מחוץ לבית המשפט, שיכול להתמסר לניהול תיק כה מורכב.

 

בשנים האחרונות פרשו כמה שופטים בכירים כגון משה דרורי, נאוה בר אור ויעקב צבן, כמו גם שופטים נוספים שהיו מועמדים מובילים לכהן בהרכב הרגיש: סגן הנשיא יורם נועם צפוי לפרוש לגמלאות השנה, וכך גם השופט כרמי מוסק. סגנית הנשיא גילה כנפי-שטייניץ נשואה לשר האנרגיה יובל שטייניץ, כך שהיא תהיה בניגוד עניינים לדון בתיק.

 

שניים מהשופטים של תיק אולמרט עדיין מכהנים, השופט משה סובל ורבקה פרידמן פלדמן. אך סובל שקוע מזה חמש שנים בתיק של רונאל פישר, שעדיין לא הסתיים בו שלב התביעה, כך שהסיכויים שהוא יתמנה ל"מגה-תיק נוסף" שיסיט אותו מסיום תיק פישר - נמוך. רבקה פרידמן-פלדמן נחשבת לשופטת בכירה ומוערכת, ובתיק "מעטפות הכסף" של טלנסקי היא כתבה כי היה מקום להרשיע את אולמרט גם בסיבוב הראשון, שבו חבריה לתיק זיכו אותו מחמת הספק.

 

אינפו אביחי מנדלבליט היועץ המשפטי לממשלה כתבי אישום תיק 4000 2000 1000 בנימין נתניהו  ()

שופטים בכירים נוספים הם רפי כרמל - אחד משופטי הפלילים הבכירים בבית המשפט מחוזי - ותמר בזק-רפפורט, שהייתה מועמדת מטעם איילת שקד לשיפוט בבית המשפט העליון. בזק-רפפורט היא בתו של השופט בדימוס יעקב בזק, ובת דודה של שי בזק, לשעבר דוברו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. כמו כן, השופט אלי אברבנאל נחשב לאחד השופטים המנוסים במחוזי, שהגיע לבית המשופט לאחר ששימש כפרקליט מחוז ירושלים והמשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים - אך דווקא הזיהוי עם הפרקליטות עלול להרחיק אותו מהרכב השופטים של נתניהו.

   

 

ההחלטות בעניין בנימין נתניהו (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הגיש היום את כתב האישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו - בעודו בארצות הברית. נאשמים נוספים הם המעורבים בתיקים 2000 ו-4000, שאול ואיריס אלוביץ' ונוני מוזס. המשפט בתיק פלילי 67104-01-20 צפוי להיפתח בקרוב.

 

עיקרי האישום תיק 4000 (צילום: אוהד צויגנברג, אוראל כהן)
(צילום: אוהד צויגנברג, אוראל כהן)

 

עיקרי האישום תיק 2000 (צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי)
(צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי)

עיקרי האישום תיק 1000 (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 

בכתב האישום נכתב כי בהתאם להוראות סעיף 15 א(א)(1) לחוק סדר הדין הפלילי, המדינה מודיעה כי קיימת אפשרות שתדרוש עונשי מאסר בפועל על הנאשמים - אם יורשעו. במשרד המשפטים מסרו כי סעיף ארבע לחוק חסינות חברי הכנסת קובע שמרגע שחבר כנסת משך את בקשתו לחסינות - דינו ככל אדם. לכן התחייב שהפרקליטות תגיש את כתב האישם לבית המשפט מיד כשמתקבלת החלטה על העמדתו לדין.

 

ההחלטה להאשים את נתניהו התקבלה בסוף חודש נובמבר. בנאום שנשא היועמ"ש במשרד המשפטים אמר מנדלבליט כי הוא קיבל את ההחלטה "בלב כבד, אך בלב שלם". מנדלבליט אמר כי "יום שבו היועמ"ש מחליט על כתב אישום נגד ראש ממשלה מכהן בגין עבירות חמורות הוא יום קשה ועצוב מבחינת הציבור בישראל - ומבחינתי באופן אישי.

 

"אזרחי ישראל כולם, ואני בתוכם", הוסיף אז מנדלבליט, "נושאים עינינו אל נבחרי הציבור ובראש בראשונה לראש הממשלה, ורואים בהם את מנהיגינו שנבחרו באופן דמוקרטי. ראש הממשלה נתניהו הוא אדם עתיר זכויות. זכיתי לעבוד עמו ולעמוד על כישוריו הרבים ויכולותיו כראש ממשלה".

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרידמן-פלדמן, פרקש, סובל ובזק-רפפורט
מומלצים