שתף קטע נבחר

4.5 שנות מאסר לכדורגלן שפגע בארי נשר, ברח והפקיר

קצין המבחן המליץ כי הכדורגלן יצחק אספה - שהפקיר את ארי נשר אל מותו לאחר שדרס אותו בת"א - לא יישלח לכלא. השופט לא השתכנע: "אספה העיד עדות שקר והכחיש שפגע באופניים. בהפקרה יש שפל מוסרי עמוק". על טענת סנגורו אמר: לא מחמירים איתו בגלל מוצאו. אביו של ארי, הבמאי אבי נשר: "הפקרה - רצח"

 

 

בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר הבוקר (יום ה') 4.5 שנות מאסר על כדורגלן קבוצת מ.ס. אשדוד יצחק אספה, שהורשע בהפקרה לאחר פגיעה ובשיבוש הליכי משפט בפרשת דריסתו של הנער ארי נשר בתל אביב לפני שנה וחצי. בנוסף הוטלה על אספה שנת מאסר על תנאי, רישיונו נפסל לשש שנים והוטל עליו לשלם פיצוי של 20 אלף שקלים להוריו של ארי נשר. "הפקרה זה רצח", אמר אביו של ארי, הבמאי אבי נשר.

מחוזי ת
יצחק אספה וארי נשר(צילום: דוברות מד"א, מוטי קמחי)

לנער השני שהיה על האופניים ונפצע ישלם אספה 5,000 שקלים כפיצוי. אספה, שייכנס לכלא ב-25 בפברואר, צפוי לערער על העונש. במסגרת הפרשה, זוכה אספה מנהיגה בשכרות ומנהיגה במהירות מופרזת.

 

בתחילת הקראת גזר הדין אמר השופט צבי גורפינקל: "הנאשם כפר בעבירות שיוחסו לו באישום וטען כי לא הרגיש כלל שפגע במישהו וסבר שנגרם לו תקר בגלגל. הנאשם לא הואשם באחריות לגרימת התאונה עצמה. בהכרעת הדין נקבע כי בעת התאונה נשמע רעש חזק מאד כתוצאה מפגיעת הרכב, נהגים עצרו את רכבם כששמעו רעש יוצא דופן. נקבע כי אין להאמין לנאשם שלא הבחין בפגיעה".

 

"עדותו של אספה נדחתה כבלתי מהימנה", המשיך השופט. "המשך התנהגותו מצביעה על כוונתו להרחיק את עצמו מכל מעורבות בתאונה. הוא שיקר לשוטר כשאמר שחברו נהג במהלך הלילה". השופט ציין כי לאור גילו הצעיר של הנאשם התבקש שירות המבחן לערוך תסקיר, "וממנו עולה כי הנאשם תומך באמו, דואג לפרנסת הבית וטיפול באחיו הקטנים.השתלבותו בכדורגל היוותה עבורו מקור ליציבות ומענה לצרכיו". השופט אמר כי קצין המבחן המליץ בעקבות זאת על עבודות שירות ומאסר על תנאי.

תפקיד ביהמ"ש שונה מזה של קצין המבחן. השופט צבי גורפינקל (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
תפקיד ביהמ"ש שונה מזה של קצין המבחן. השופט צבי גורפינקל(צילום: מוטי קמחי)

"אינני בא בטרוניה שהנאשם ניהל משפט על מהירות גבוהה ושכרות, אבל הוא הכחיש מכל וכל כי פגע באופניים והכחיש את שיבוש החקירה", הוסיף השופט. "הערך החברתי המוגן בעבירת הפקרה נעוץ בעניין מוסרי חשוב מעין כמוהו - אחריות לשלום הזולת ושמירה על ערך קדושת החיים. בעבירת ההפקרה יש שפל מוסרי עמוק - במקום לעצור ולדווח לרשויות ולנסות לסייע לנפגעים, האדם נוטש את התאונה ונמלט כדי שלא יזוהה".

 

השופט גורפינקל הבהיר כי "על בית המשפט להטמיע נורמות של סיוע לזולת. העונש צריך לאור זאת גם לשמש התרעה". הוא ציין כי אספה העיד עדות שקר ואמר: "קצין המבחן יוצא מנקודת מבטו של הנאשם בלבד, ללא התייחסות לאינטרס הציבורי. תפקידו של בית המשפט שונה - הוא שוקל את כלל ההיבטים של האירוע. הנאשם פעל בשיקול דעת להרחיק עצמו מהאירוע, ואני דוחה את המלצת שירות המבחן לעבודות שירות". בנוגע לטענה שהעלה סנגורו של אספה בדיון קודם, אמר השופט: "אני דוחה את הטענה שנרמזה כאילו בשל התייחסותו העדתית ומוצאו של הנאשם מחמירים עמו".

משפחתו של ארי נשאר בבית המשפט (צילום: מוטי קמחי)
משפחתו של ארי נשר, היום בבית המשפט(צילום: מוטי קמחי)

"מדובר ביום מאוד קשה לשלושתנו", אמר אבי נשר שעמד לצד רעייתו ובתו. "שום דבר לא ישנה את החיסרון הנוראי שלו. מבחינתנו המשפט לא קשור אלינו ולטרגדיה האישית שלנו ודבר לא ירפה מהתחושה העצומה הזו, אך יש חשיבות עצומה לפסיקה הזו במובן הישראלי. אני לא חושב שאנשים מבינים מה זו הפקרה – זה מעשה של רצח, למרות שהחוק לא קורא לזה כך".

 

"הוא היה יכול לצאת ולהושיט עזרה לבננו, זה היה המעשה האנושי והנכון והוא ידע שהוא בורח וחורץ את דינו למוות. זה מה שהוא עשה – ממש ככה", הוסיף האב. "אספה יצא בזול, רק כי זה רף הענישה הממוצע. המחוקק קבע עונש של 14 שנים מתוך הבנה שהפקרה כמוה כהריגה. השופט היה צריך לנהוג כך כדי להציל את הנער הבא שישכב על האספלט מדמם – ואני מקווה שהפסיקה שלחה מסר חד וברור. חיי אנוש יותר חשובים מטובתך האישית".

בן שהר מול יצחק אספה (צילום: הרצל יוסף)
"אדם שמואשם - מורחק מקבוצה". אספה במדי מ.ס אשדוד(צילום: הרצל יוסף)
 

לדבריו, "האדם הזה גרר אותנו שנה וחצי בשקרים שלא יאומנו ובהזיות של עורכי דין חלקלקים. אני רוצה לומר למ.ס אשדוד (הקבוצה שבה משחק אספה – ג"מ) שבעולם יש סטנדרט שאדם שמואשם בפשע מורחק מקבוצת ספורט, כי החברה אמורה לשגר מסר חינוכי. מ.ס אשדוד מעלה את אספה בהרכב חודשים אחרי שהורשע, ומשדרת לציבור הרחב שזה בסדר להפקיר, שזה לא חשוב. אדם שאחראי למעשה כזה לא יכול לבוא בקרבנו, בטח לא בחברה הישראלית. אנחנו יודעים שלא משאירים פצועים בשטח".

 

הואשם בהפקרה, נהיגה בשכרות ושיבוש הליכי משפט

על פי עובדות כתב האישום שהוגש נגד אספה, בליל 24 בספטמבר 2018 הוא הגיע למועדון בנמל תל אביב, שם צרך יחד עם חבריו משקאות אלכוהוליים, בהם וודקה. סמוך לשעה סמוך לשעה 03:35 לפנות בוקר נהג אספה בשדרות רוקח לעבר צומת הכניסה לחניון רדינג, כשבאותה עת רכב נער על אופניים חשמליים, כשהוא מרכיב על גבי חלקם הקדמיים את חברו ארי.

 

 

בשלב מסוים, כשרכבו של אספה היה במרחק של כ-15 מטרים מאחורי האופניים, סטו האופניים שמאלה ואספה התנגש בהם העוצמה עם חלקו הימני-קדמי של רכבו. לאחר התאונה וחרף תוצאותיה, המשיך אספה בנסיעתו, וכמה שניות לאחר מכן נעצר בחריקת בלמים.

 

הוא עצר את הרכב לזמן קצר, המשיך בנסיעה איטית, עצר בשנית ואז נמלט מהמקום לכיוון רחוב בן אביגדור. זאת, לפי כתב האישום, מבלי שעמד על תוצאות התאונה או הושיט כל עזרה לנשר ולנער ששכבו פצועים במקום.

זירת התאונה ()
זירת התאונה

לפי כתב האישום, במהלך נסיעתו התקשר אספה לחברו ארבע פעמים, בלחץ. בתחילה אמר כי הוא חושב שיש לו תקר בגלגל, ובהמשך אמר כי הוא "פגע במשהו והמשיך לנסוע". אז אמר כי עיניו נעצמו, הוא הרגיש שפגע בדבר מה – אך המשיך בנסיעה. בהמשך הלילה, כך לפי האישום, ביקש אספה מחברו להתקשר לחברת אלדן, למסור למוקדנית כי רכב הקיה היה מעורב בתאונה ולבקש כי יגיע גרר, וזאת בכוונה למנוע או להכשיל הליך שיפוטי.

 

אספה הוא לא הואשם בגרימת מותו, מכיוון שהמשטרה סברה כי הנער שהרכיב את נשר הוא שסטה למסלול הנסיעה של אספה, ומרבית הראיות הראו שמבחינת אספה מדובר היה בתאונה בלתי נמנעת. שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב צבי גורפינקל אמר במעמד הכרעת הדין כי הוא דוחה את טענת אספה שלפיה הוא לא הבחין בתאונה: "הוא היה מודע לכך שפגע במשהו, אבל החליט לברוח מהמקום ולא להישאר ולהזעיק עזרה. יש ליחס לעדות הנאשם חוסר אמון". עם זאת, השופט זיכה את אספה מאשמת נהיגה בשכרות: "אינני מאמין להכחשתו שלא שתה ושנהג כשאינו שיכור, אולם בהיעדר חוות דעת של מומחה לא ניתן להרשיע אותו".

 

 

ההלוויה של ארי נשר (צילום: שאול גולן)
הלווייתו של ארי נשר(צילום: שאול גולן)

ההלוויה של ארי נשר (צילום: שאול גולן)
(צילום: שאול גולן)

עו
עו"ד ליאור שטלצר, סנגורו של אספה(צילום: מוטי קמחי)

לדברי השופט, "אין מחלוקת כי לרכבו נגרם נזק, שבר בפנס, מראה שהוסטה, שוטר העיד כי בהיותו במשמרת שוחח בטלפון ושמע רעש מוזר מרכב, והבחין ברכב של הנהג וסימני פגיעה של הנהג, והוא קישר בין הרכב לדיווח על התאונה. עד תביעה נוסף, נהג מונית, היה עד לפגיעת הרכב ומיד בלם את רכבו וניגש אל הפצועים, התקשר למד"א, הפנה מבטו וראה לטענתו את הרכב הפוגע נעצר. הרכב התקדם מספר מטרים ושוב נעצר, ואז הנהג המשיך לנסוע מבלי לצאת מהרכב".

 

בדיון הקודם בשלב הטיעונים לעונש של אספה, פנתה אליו אמו של ארי נשר, איריס ואמרה: "בשנה החולפת, במקום להודות בהפקרה, גררת את כולם למשפט ארוך שבו אנחנו נאלצנו לשמוע בפרטי פרטים עדויות על הלילה הנורא. איך שהחבטה של הרכב שלך בבן שלנו הפיקה 'בום' אדיר, שארי וחבר שלו עפו 23 מטר מהחבטה הזו, ולפני שארי פגע במדרכה הוא עף בדרך על רמזור ששבר אותו וריסק לחתיכות קטנות את האופניים. פירקת את הילד שלנו עם המכונית שלך. למדנו מהעדויות שאחרי התאונה המחרידה במקום להושיט עזרה, המשכת למסיבה נוספת, ומחוץ למסיבה כשניגשו אליך שוטרים ושאלו 'מה קרה למכונית?' התחילו השקרים. אותם אתה ממשיך עד עכשיו".

 

התובעת, עו"ד רותם נוימן-וסרמן מפרקליטות מחוז תל אביב (פלילי): "העונש שגזר בית המשפט ביטא את חומרת עבירת ההפקרה ושלח מסר מהדהד לציבור הנהגים. בית המשפט קבע שזו עבירה שיש בה שפל מוסרי, בכך שהפוגע חושב רק על עצמו ונמלט מהמקום. במקרה הזה הוא גם הגדיל וביצע עבירת שיבוש. אנחנו מקווים שהעונש יהווה תמרור אזהרה לציבור כולו".

 

הסנגור של אספה, עו"ד ליאור שטלצר, הגיב לעונש: "גזר הדין הוא לא פשוט, ונושא בחובו עונש חמור. אנחנו מכבדים את ההחלטה, אבל מדובר בעונש שלא עולה בקנה אחד עם הענישה במקרים כאלו. העונש מתאים למקרים בהם יש אחריות גם לתאונה עצמה - ולא זה המקרה. אנחנו סבורים שהעונש לא יעמוד בערעור. נלמד את גזר הדין ואנחנו שוקלים את המשך צעדינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות מד"א, מוטי קמחי
יצחק אספה וארי נשר
צילום: דוברות מד"א, מוטי קמחי
מומלצים