שתף קטע נבחר

מבוכה לדמוקרטים: בלגן ועיכוב בתוצאות באייווה

עשרות אלפי תושבים התווכחו הלילה באסיפות בחירה באייווה, הראשונה להצביע בפריימריז לנשיאות, אבל התוצאות שכולן חיכו להן לא הגיעו. במפלגה הודו בתקלות וב"חוסר עקביות" במספרים: "משהו השתבש". טראמפ צהל: "כישלון מוחלט". סנדרס לתומכיו: "הלך לנו טוב", בוטיג'ג': "נוסעים לניו המפשייר כמנצחים"

הפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות ארה"ב יצאו הלילה (בין שני לשלישי) באופן רשמי לדרך, עם הצבעה ראשונה באייווה, אבל כבר בתחנה הראשונה הזו התגלתה תקלה חמורה. בתחילת הלילה התכנסו עשרות אלפי תושבים ביותר מ-1,600 מוקדים שונים במדינה, התווכחו והצביעו עבור המועמד המועדף עליהם, אבל למרות שעברו כבר שעות מאז – תוצאות עדיין אין.

 

לטענת המפלגה הדמוקרטית פרסום התוצאות מתעכב בשל "חוסר עקביות" שהתגלה במספרים, וגורמים במפלגה כבר אומרים כי ייתכן שהן לא יתפרסמו בשעות הקרובות. הנשיא דונלד טראמפ מיהר ללעוג לדמוקרטים בטוויטר, וכתב שההתנהלות שלהם הלילה היא כישלון מוחלט. "ואלה האנשים שרוצים לנהל את מערכת הבריאות שלנו?", סנט בהם.

 

הפריימריז הדמוקרטיים – סיקור נרחב ב-ynet:

שימו לב אליו: האיש שלא היה הלילה באייווה

המטרה: לסלק את טראמפ. מדריך לפריימריז

למה אייווה כל כך חשובה?

ההכנות האחרונות: שליחת ynet מדווחת מאייווה

בלומברג עם ישראל: "לא אהפוך את ארה"ב לקיבוץ"

 

פיט בוטיג'ג' ברני סנדרס ג'ו ביידן ו אליזבת וורן (צילום: gettyimages , AP, AFP)
מי ישיג את אייווה? ביידן, בוטיג'ג', וורן וסנדרס(צילום: gettyimages , AP, AFP)

  (צילום: רויטרס)
מנמיך ציפיות. ביידן(צילום: רויטרס)

אף שהתוצאות טרם פורסמו, המועמדים ברני סנדרס ופיט בוטיג'ג', שלשניהם חזו הסקרים קרב על הפסגה באייווה, רמזו שניהם בעצרות שקיימו כי ממידע שהגיע אליהם – יש להם סיבה גדולה לאופטימיות. "יש לי תחושה חזקה שבשלב כלשהו התוצאות יוכרזו", התלוצץ הבוקר סנדרס, "וכשהתוצאות האלה יוכרזו, יש לי תחושה טובה שאנחנו הולכים לגלות שהלך לנו טוב מאוד כאן באייווה".

 

בוטיג'ג' נשמע בטוח בעצמו עוד יותר: "איזה לילה", אמר נרגש לתומכיו בעצרת באייווה. "הלילה הזה, תקווה בלתי סבירה הפכה למציאות שאי אפשר להתכחש לה. משום שלפי כל האינדיקציות, אנחנו ממשיכים לניו המפשייר כמנצחים". בוטיג'ג' תקף את טראמפ: "עכשיו, הנשיא הזה אולי מקבל אישור בסנאט. אבל בנובמבר הקרוב, פסק הדין יהיה תלוי בנו. וכשאני אהיה המועמד שלכם לנשיאות, נרשום ניצחון גדול מספיק כדי לשלוח לא רק את נשיאותו של דונלד טראמפ, אלא את הטראמפיזם עצמו, לפח האשפה של ההיסטוריה, המקום שאליו הוא שייך".

  (צילום: AFP)
אליזבת וורן. ברביעייה המובילה בסקרים הארציים(צילום: AFP)

  (צילום: AP)
(צילום: AP)

סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, שצועד במקום הראשון בסקרים הארציים שנערכים בקרב הדמוקרטים, נשמע לעומתם בטוח הרבה פחות בנוגע לביצועיו באייווה הלילה. "לפי כל האינדיקציות, זה הולך להיות צמוד", אמר הבוקר. "אנחנו הולכים לצאת מכאן עם מספר הצירים שלנו. אנחנו עדיין לא יודעים בדיוק מה הוא יהיה, אבל אנחנו מרגישים טוב לגבי עצמנו. קדימה לניו המפשייר!".

 

מדינה קטנה שנותנת מומנטום

אסיפות הבחירה באייווה החלו בשעה 19:00 שעון מקומי, 03:00 שעון ישראל, ולפי ההערכות במפלגה הדמוקרטית כ-200 אלף תושבים השתתפו בהן. תורים ארוכים השתרכו בכניסה למוקדי הכינוס השונים, בהם בתי ספר, אולמות התעמלות, כנסיות ובתים פרטיים. לראשונה באייווה, בוחרים התכנסו הלילה גם בכמה מסגדים.

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

  (צילום: AP)
(צילום: AP)

אייווה, מדינה קטנה שרוב תושביה לבנים, היא המבחן הראשון של המתמודדים במרוץ הדמוקרטי לנשיאות, מרוץ שיתפרס על פני 50 מדינות ועוד כמה טריטוריות אמריקניות, וייגמר רק ביוני – אם כי המנצח עשוי להתברר כבר לפני כן. אחרי יותר משנה של קמפיין ויותר מ-800 מיליון דולר ששפכו המועמדים, הם מקווים להשיג באייווה הצלחה ראשונית שתעניק להם מומנטום להמשך הדרך.

 

לפני ההצבעה הלילה חזו סקרים אחרונים באייווה שהסנאטור מוורמונט ברני סנדרס מוביל בפער קטן על סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן. ראש העיר סאות' בנד באינדיאנה פיט בוטיג'ג' והסנאטורית אליזבת וורן ממסצ'וסטס ניצבו לא הרחק מהם בסקרים, שרבים מהם הצביעו על מספר גבוהה של תושבים שטרם החליטו במי לתמוך לפני ההגעה לאסיפות הבחירה.

 

 

  (צילום: AP)
תומכת של ביידן באייווה(צילום: AP)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

סקרי דעת קהל שפרסמו הלילה רשתות הטלוויזיה האמריקניות הצביעו על כך ששיעור גבוה של אלו שהגיעו לאסיפות הבחירה מעדיפים מועמד שיכול להביס את הנשיא טראמפ על פני מועמד שעם עמדותיו הם מסכימים. לפי רשת NBC, מדובר בשני שלישים מהמצביעים באייווה, ונתון זה עשוי היה לסייע לביידן, שנחשב לבעל הסיכויים הטובים ביותר לנצח את טראמפ מבין המועמדים שנותרו במרוץ.

 

למרות זאת, דיווחים ראשוניים מהשטח הצביעו על כך שביידן לא הצליח לזכות בתמיכה שלה ציפה בחלק מהאסיפות. אולי כהיערכות לאפשרות של הפסד באייווה, ביידן ניסה הלילה להנמיך ציפיות לפני פרסום התוצאות. "שום דבר שיקרה היום לא יסיים את הקמפיין הזה", אמר ביידן ל-NBC מהאוטובוס שלקח אותו למוקדים השונים באייווה. "אני מעדיף ניצחון ברור, אל תבינו אותי לא נכון", הדגיש.

 

השיטה המוזרה: אסיפות הבחירה של אייווה

בניגוד לרוב המדינות בארה"ב, שבהן ההצבעה נעשית בעמדת קלפי רגילה, באייווה מתכנסים הבוחרים לאסיפות, מתווכחים, ומנסים לשכנע זה את זה במי לתמוך. ההצבעה נעשית ברגליים: בכל אספה מתחלקים הבוחרים לקבוצות לפי המועמד שבו הם תומכים, ואם למועמד מסוים יש די מצביעים – הוא מקבל ציר.

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ארה
(צילום: gettyimages)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אם מצביעים כלשהם נותנים את קולם למועמד שאין לו די תמיכה – ובדרך כלל הכוונה היא ל-15% לפחות מבאי האספה – הם מתבקשים לבחור מועמד אחר. במקרה כזה ניצבות בפניהם שלוש אפשרויות: לבחור במועמד שהגיע לרף התמיכה המינימלי; לשלב כוחות עם תומכי מועמד אחר שלא הגיע לרף התמיכה הדרוש, אך יוכל להגיע אליו במקרה של איחוד מצביעים; או פשוט לעזוב. ההליך הזה נקרא realignment (היערכות מחדש), ויש המדמים אותו למשחק הילדים "כיסאות מוזיקליים".

 

לפי דיווחים מאייווה, במספר קטן של מוקדים הטילו הלילה מטבע כדי לקבוע מי המנצח, בעקבות תיקו בין המועמדים השונים. דוגמה אחת מני רבות לשיטה הייחודית באייווה, שנערכת בעוד שלוש מדינות מלבדה, היא של המצביע בריאן פולפטר, שסיפר כי בסבב ההצבעה הראשון נמנע ולא הצטרף לאף אחת מהקבוצות באולם הספורט שבו נערכה האסיפה שאליה הגיע, בתיכון בעיר דה מוין.

 

"אני אוהב את כולם, אבל אני די מתנדנד בין איימי לברני", אמר, כשהוא מתכוון לסנאטור ברני סנדרס ולסנאטורית איימי קלובושר. סנדרס מייצג את המחנה הפרוגרסיבי, בעוד קלובושר נמנית עם המחנה המתון במפלגה הדמוקרטית. פולפטר, שעובד בחברת מים בדה מוין, אמר שבסופו של דבר בסבב ההצבעה השני הוא בכלל תמך בפיט בוטיג'ג'. "עמדתי ליד האנשים של איימי, אבל אף אחד לא דיבר איתי. אישה של פיט ניגשה אלי, ואמרתי, 'אוקיי, אני אלך עם פיט'", אמר. "אני רק רוצה לנצח את טראמפ".

 

מטילים מטבע באייווה:

 

כאמור, פרסום התוצאות התעכב משמעותית, בניגוד לשנים עברו, ובהודעה שפרסמה המפלגה הדמוקרטית באייווה נמסר כי היא מבצעת "בדיקות איכות" למספרים שזורמים מהמוקדים השונים. "הגינות התוצאות נמצאת בחשיבות עליונה", אמרה דוברת המפלגה מנדי מקליור. היא ציינה כי העיכובים מתרחשים גם בגלל העובדה שהשנה, בניגוד לפעמים קודמות, מתפרסמים כמה נתונים שונים – הן של הסבב הראשון בהצבעה, הן של הסבב השני לאחר הניפוי, והן של מספר הצירים שיקבל בסופו של דבר כל מועמד. בהמשך נמסר כי העיכוב חל בגלל חוסר התאמה שנמצא בין הנתונים השונים.

 

בארה"ב דווח בהקשר זה גם על תקלה באפליקציה שמשמשת את הפקידים המקומיים, אפליקציה שנועדה לאפשר דיווח מהיר של המספרים. במפלגה טענו בהמשך כי האפלקיציה לא קרסה, והוסיפו שהעיכוב אינו נובע מפריצה של האקרים. למרות ההכחשה של המפלגה הדמוקרטית, גורם באחד הקמפיינים של המתמודדים טען בפני רשת CNN כי "ברור שמשהו השתבש". 

 

בלומברג ויתר על אייווה, ולא מתחרט

אייווה תעניק רק 41 צירים מבין 3,979 שמחולקים בפריימריז, ולפיכך משקלה הסטטיסטי בקביעת המועמד הדמוקרטי זעום: לשם השוואה, לטקסס יש 228 צירים ולקליפורניה 415. למרות זאת, המתחרים במרוץ הדמוקרטי השקיעו באייווה זמן וכסף רב: אייווה נהנית מחשיבות גדולה בפריימריז בשל תפקידה המסורתי כמדינה שתושביה הם הראשונים להצביע בבחירות המקדימות.

  ()

באופן היסטורי, אחרי ההצבעה באייווה נוטה שדה המועמדים להצטמצם, והעבר מלמד גם שהמדינה הקטנה חוזה לא רע את המועמד המנצח: בחמש מערכות הפריימריז הדמוקרטיות האחרונות מי שניצח באייווה זכה בסופו של דבר גם במועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות.

 

מועמד מרכזי מוביל בפריימריז הדמוקרטיים שהחליט לוותר על ריצה באייווה הוא המיליארדר היהודי מייקל בלומברג, ראש העיר לשעבר של ניו יורק. בלומברג, שמממן בעצמו את הקמפיין שלו והשקיע כבר יותר מ-200 מיליון דולר בפרסומות, במודעות ובתשדירי בחירות, מתמקד במקום זאת במדינות שיצביעו בעוד חודש, ב-3 במרץ, במה שמכונה "סופר טיוזדיי". בעוד ארבע המדינות שמצביעות בפברואר מחלקות רק 4% מכלל הצירים בבחירות המקדימות, 15 המדינות שיצביעו ב"סופר טיוזדיי" יחלקו לא פחות מ-34%.

  ()

בלומברג לוטש עיניים במיוחד למדינת הענק קליפורניה. הלילה, בזמן ההצבעה באייווה, נאם באירוע בחירות בקומפטון שבקליפורניה. הוא אמר כי אין לו חרטות על כך שדילג על אייווה, אף שמדובר בנטילת סיכון מצדו – כלי תקשורת בארה"ב ובעולם נוטים לסקר את ההצבעה בה באופן בלתי פרופורציונלי למידת השפעתה, כך שבלומברג עשוי להחמיץ הזדמנות לחשיפה. בלומברג הדגיש הלילה כי בעוד יריביו במרוץ ממקדים את רוב מאמציהם באייווה הקטנה, הוא כבר ביקר ב-24 מדינות שונות וב-60 ערים.

 

יצוין כי רשמית נערכו הלילה גם פריימריז במפלגה הרפובליקנית. הנשיא דונלד טראמפ, שלו אין יריבים משמעותיים במפלגה, הוכרז הלילה כצפוי – וכמעט מיד – כמנצח באייווה. כמה רשתות טלוויזיה הודיעו תוך דקות מתחילת האסיפות שהתקיימו גם בצד הרפובליקני כי לפי הנתונים שלהן טראמפ ינצח. לפי NBC, התמודדו נגדו באייווה שדרן הרדיו השמרני וחבר הקונגרס לשעבר ג'ו וולש, ומושל מסצ'וסטס לשעבר ביל וולד.


פורסם לראשונה 04/02/2020 03:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages , AP, AFP
קרב על אייווה. ארבעת המועמדים המובילים בה
צילום: gettyimages , AP, AFP
מומלצים