שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות

    מה אוכלים בעמק יזרעאל?

    עגלת קפה עם כריכים שווים, מאפייה בקיבוץ עם מאפי כוסמין, מעדנייה לאוכל מוכן וגם - איפה תקבלו 30 אחוז הנחה על התפריט החדש? יצאנו לסיור טעים במיוחד במקומות החדשים בעמק יזרעאל

    עמק יזרעאל הוא אזור יפייפה שיש בו מושבים, קיבוצים ושדות חקלאיים מוריקים לרוב, לצד הערים עפולה, קרית טבעון ורמת ישי. באזור הזה יש סצנה קולינרית פורחת ומתפתחת, ואנחנו כאן בשביל לעקוב אחריה.

     

    אז מה באמת מתרחש בעמק? בשנה האחרונה מסעדת "צ'אנג בה" החיפאית פתחה ביקנעם שלוחה שנייה. מדובר במקום עם אווירה מגניבה ושירות מעולה. התפריט מתמקד באוכל תאילנדי ללא פזילות לשאר מטבחי המזרח הרחוק, ויש בו סלט פאפאיה (36 שקלים), סלט עם עוף (34 שקלים), מנות דגים ופירות ים, טום יאם (69 שקלים), מספר מנות קארי ומספר גרסאות של פאד תאי.

    צ'אנג בה (צילום: לין לוי)
    צ'אנג בה(צילום: לין לוי)

    בסיום הארוחה אל תוותרו על קינוח הטפיוקה, שהוא אמנם הקינוח היחיד בתפריט אבל שווה במיוחד. את המקום הזה פתחו השף עידן ליפשיץ ושותפו ליאור גולן, שבבעלותם גם מסעדת שף בעמק - "בלה", וגם מסעדה בטולם שבמקסיקו.

     

    לצד מסעדת "בלה" הוותיקה פתחו לאחרונה השניים עגלת קפה, שהיא מעין פיילוט למאפיה שהם מתכננים לפתוח בהמשך. העגלה פועלת בזמן שהמסעדה סגורה, כלומר מיום ראשון עד שישי בשעות הבוקר 12:00-7:00 (החל מסוף מרץ היא תפעל גם בשבתות).

    עגלת הקפה של
    עגלת הקפה של "בלה"(צילום: יח"צ)
     

     

    מלבד קפה יש שם גם כריכים שווים ומאפי בוקר, עליהם אמון השף קונדיטור תום גלס (שעבד בעבר ב"מסה", "מריפוסה" ובמסעדה של "יקב תשבי"). במהלך השבוע תמצאו במקום קרואסון בורקס במילוי תפוחי אדמה מדורה, קשקבל, שום מקורמל וזעתר טרי וכריכים בלחם כפרי מלא שנאפה במקום (24 שקלים) או בלחמניות ביס (9 שקלים), ביניהם כריך בושה עם ממרח ארטישוק וכריך הרינג עם שמנת חמוצה, סחוג ושמיר.

    עגלת הקפה של
    עגלת הקפה של "בלה"(צילום: לין לוי)
      

    בימי שישי אפשר למצוא במקום חלות מחמצת וקרואסון ממולא פירות יער. כל הכריכים מוכנים בקופסאות טייקאאוי, ובשבועות הקרובים יתחילו לעשות משלוחי כריכים לאזור התעשייה של יקנעם. למבחר הכריכים יתווספו גם כריכים בשריים.

     

    עושים כבוד לקפה

    מה שלא כולם יודעים על עמק יזרעאל הוא שמלבד המושבים והקיבוצים באזור יש כאן גם שלושה כפרים בדואים ומושבה טמפלרית. בישוב הבדואי זרזיר מתקיימת סצנת הקניות של תושבי העמק ובו פועלים זה לצד זה עסקים שבבעלות יהודים ועסקים שבבעלות התושבים המקומיים.

     

    Starling היא מזללת המבורגרים צנועה השייכת לאכרם הייב, איש חינוך לשעבר שהחליט ללכת עד הסוף עם האהבה שלו לבישול. ההמבורגרים שהוא מגיש במקום לא יקרים ומאוד טעימים -  עסיסיים וצלויים כהלכה (35 שקלים להמבורגר של 170 גרם בתוספת צ'יפס). חוץ מהמבורגר יש שם גם טורטייה ממולאת בבשר ופיש בורגר.

    סטארלינג (צילום: לין לוי)
    סטארלינג(צילום: לין לוי)
     

    "פרסקו" הוא בית קפה חדש יחסית הממוקם גם הוא בזרזיר, המתפקד גם כבית קלייה. את המקום הזה פתחו בני הזוג אהובה ואלון כהנר מאלון הגליל, שלפני הצלילה אל עולם הקפה היא עסקה בעיצוב פנים והוא בגידול בקר. במקום שלהם אפשר לשתות קפה ולזלול כריך או עוגות ועוגיות.

     

    במקום תוכלו גם לקנות קפה טרי הביתה, ויש כאן גם עולם ומלואו לחובבי קפה: מדפים עמוסים בציוד כמו מקינטות מיוחדות, מקציפים, מכונות אספרסו ועוד. את הקלייה בבית הקלייה עושים בשיטה הקלאסית, ויש שם חמש תערובות שעשויות מפולים המגיעים מהודו, מקולומביה, מגוואטמלה, מסומטרה ומברזיל.

     

    "מקום השראה" הוא בית קפה חדש נוסף שנפתח בעמק יזרעאל בשנה האחרונה. מדובר על בית קפה וגלריה, שבתוכה מסתתרת חנות עם תמהיל מוצרים של אומנים, אותם אוצרות בעלות המקום - הציירת יפעת גולן והאומנית שירלי בר לב. המקום שוכן בבית אבן טמפלרי במושב אלוני אבא (מושב שבתקופה הטמפלרית נקרא ולדהיים).

    מקום השראה (צילום: לין לוי)
    מקום השראה(צילום: לין לוי)
     

    את הבניין מקיפה חצר פסטורלית עם שולחנות וכיסאות, ובחלל בית הקפה והמסעדה קירות אבן חשופים ואווירה מיוחדת, הנוצרת לא רק בגלל הדברים היפים שפזורים שם אלא גם בגלל הפלייליסט שכולו בנוי משירי נשמה. על הקירות יצירות של אמני העמק, ובתפריט עוגות וכריכים כמו כריך אבוקדו פתוח עם בצל כבוש צנונית ורוקט (39 שקלים).

     

    הקפה שמציעים במקום מגיע מבית הקלייה "קפה אנין" בקרית טבעון, וביום שישי מצטרף לתפריט גם פרעצל מעולה. בימי חמישי פעמיים בחודש מנגנים במקום מוזיקה חיה ומגישים סנגרייה, ובימי שישי מתקיימות הופעות פלמנקו או יום מכירות של מעצבים. שימו לב לשעות פעילות: המקום הזה פתוח בשני-חמישי בשעות 9:00-14:00 ואחר כך 21:00-17:30, וביום שישי בשעות 14:00-8:00.

     

    בסמת טבעון היא מועצה מקומית בדואית. היישוב מחולק לארבע שכונות הקרויות על שמם של השבטים שמיישבים אותן: יסמין, משאיח א-סעדיה, חילף וזבידאת. סאלח עליסאת הוא אמן פיסול בוגר מכללת אורנים המתגורר בחילף.

    אירוח בדואי בעמק יזרעאל (צילום: לין לוי)
    אירוח בדואי בעמק יזרעאל, סאלח עליסאת(צילום: לין לוי)

    אחרי שירות של 30 שנה במג"ב הוא הקים מרכז מורשת בדואית בשם "עולם שנעלם - מורשת הבדואים", במטרה לנפץ את המיתוס המקשר את הבדואים רק לאוהל. במרכז שלו יש חלל עם הפסלים שמספקים סקירה היסטורית של העדה וחדר הנצחה ליצחק רבין, אותו העריץ כי האמין שבזכות השלום משפחתו - הפזורה ברחבי כל המזרח התיכון - תוכל סוף סוף להתאחד.

     

    יש במקום גם חצר עם אוהל בדואי שבו סאלח מארח קבוצות לסעודה בדואית, אבל לפני הכול יש טקס סעדה - טקס קפה בדואי שמסביר על המשמעות העמוקה שיש לקפה באירוח הבדואי המסורתי. הסעודה מורכבת מסלטים ומחמ'ר - לאפה ענקית עם שמן זית, שקדים קלויים וקרע עוף, שבושל עם המון בצל ואז נאפה בטאבון על אש גלויה.

    מנה של מסאחן, אירוח בדואי (צילום: לין לוי)
    מנה של מסאחן(צילום: לין לוי)

    מחוץ לאוהל יש חצר קטנה עם נוף להרדוף ולשפרעם, ודיר כבשים שאתם יכולים גם ללטף. ביקור במרכז מורשת עולה 20 שקלים לאדם, וביקור שכולל גם ארוחה וגם את טקס הקפה יעלה 100 שקלים לאדם.

     

    מאפי בריאות ומעדנייה

    בקיבוץ יפעת פועלת מתחת לרדאר מאפייה ללחם כוסמין של מורן ברק. שמה של המאפיה "מורן - מאפים בריאים ישר מהלב", והיא הוקמה אחרי שמורן ניצחה שלוש פעמים את סרטן השד. המאפייה אינה פתוחה לקהל הרחב, לכן את המוצרים יש להזמין מראש.

    מורן מאפים בריאים (צילום: חדווה רוזנבלום)
    מורן מאפים בריאים(צילום: חדווה רוזנבלום)
     

    את קטלוג המוצרים אפשר לראות בדף הפייסבוק או לקבל בוואטסאפ, והוא כולל לחמי כוסמין עם תוספות (25 שקלים) קרקרים נהדרים מכוסמין, עוגת פרג ושוקולד טבעונית מקמח כוסמין (40 שקלים) וגם לחמניות, חלות כוסמין (25 שקלים), גרנולה מעולה (25 שקלים) ו"מורנציות" - קרקר כוסמין עם שוקולד מריר איכותי ושיבולת שועל (22 שקלים).

     

    גם בטבעון נפתחו בשנה האחרונה שלושה עסקי מזון חדשים" "בית יזרעאלי" היא מעדניית אוכל מוכן, המציעה מנות של כל העדות - קובה וקרפלך לצד קציצות עוף, בצל ממולא וקבב משופד על מקל קינמון (12.5-4.5 שקלים ל-100 גרם).

     

    בפסאז' שמול המעדנייה נפתחה מעדנייה נוספת בשם "Sardinia", השייכת לאור בן מלך שמפעיל בשני העשורים האחרונים את מסעדת "תאי צ'ין" הצמודה למעדנייה. במעדנייה הזו אפשר לקנות דגים טריים ומוצרי מעדנייה מכל העולם, כולל גבינות, פירות ים, סאקה, 20 סוגי חמוצים ובירה יפנית. אפשר גם להזמין במקום פלטות של דגים מעושנים וגבינות. את הדגים אפשר גם להזמין בטלפון ולקבל את ההזמנה במשלוח.

     

    פתיחה נוספת שהתרחשה השנה בטבעון שייכת למסעדנית רוני גליקו, שהייתה הבעלים של מסעדת "שלו ביער", שנסגרה לפני שנה. חצי שנה הצליחה רוני להתאפק, ואז הגעגוע לקצב המסחרר של עולם המסעדנות הכריע אותה והיא החליטה לפתוח מקום חדש בשם "ChezVeze".

    chez ve ze (צילום: רוית פרי סופר)
    chez ve ze(צילום: רוית פרי סופר)
     

    המקום החדש שלה מביא בשורה לא רק לחייה של רוני אלא לטבעון כולה: יש בו אופנתיות מגניבה והוא מעוצב עם שיק כזה השמור לערים גדולות בעולם. בבית הקפה-מסעדה שלה יש תפריט עם מנות כמו קרפצ'יו בקר (45 שקלים), סלט סזאר (52 שקלים), כריכי קרואסון, קוקטיילים בבקבוקי זכוכית אישיים, וקינוחים כמו קראק פאי.

     

    גליקו, שנמצאת במקום כמעט בכל שעות הפעילות, מארחת, מושיבה, מגישה ונותנת לכל אחד יחס אישי, כי בתור אחת שגדלה במסעדות ב-18 השנים האחרונות, היא יודעת שרק היא יכולה להבין את המקום ואת הלקוחות. כדאי לדעת שני דברים: האחד הוא שבימי חמישי יש במקום יין ללא תחתית ב-69 שקלים, והשני זה שבשישי בערב וביום שבת המקום סגור, למרות שאינו כשר.

     

    ובינתיים בעפולה

    גם בעפולה קרו לא מעט דברים חדשים בשנה האחרונה, כמו ההתפתחויות בשוק עפולה.בנוסף לכך ב"יולה בר" הוותיק נכנס לתפקיד השף מאור אופק (שעבד בעבר במקומות כמו "שילה", "קורדליה" ו"קימל בגלבוע"), שהשיק תפריט חדש שעליו יש כרגע 30% הנחה. במקום השיקו גם ארוחת טעימות המתקיימים בימי חמישי, ומורכבת מ-10-8 מנות במחיר 125 שקלים לסועד (או 185 שקלים כולל יין עם ריפיל חופשי). בימי ראשון מציעים במקום בירה מהחבית ב-15 שקלים ובימי שני יש ערבי במה פתוחה.

     

    פסטיבל

    נפתח לכם התיאבון להכיר טוב יותר את העמק? בימים אלה מתקיים באזור עמק יזרעאל פסטיבל "טעמים בעמקים": במהלך ימי הפסטיבל יתקיימו, בין השאר, אירועים קולינריים בבשמת טבעון (8/2). במסעדות העמק, ובהן "אוקטגון", "אסדו בר", "בלה", "השוק 34" ו"האשכנזי" יציעו מנות מיוחדות, לצד דיל הכולל מנה ראשונה, מנה עיקרית, קינוח וכוס יין במחיר 129-79 שקלים.

     

    כתובות

    צ'אנג בה: התמר 1 יקנעם עלית, 04-7709099, לא כשר

    בלה: בכניסה לבית שערים, 04-9830730, לא כשר

    Starling: הכביש הראשי זרזיר,

    04-8320340, לא כשר

    פרסקו תרבות של קפה: התעשיה 5 זרזיר, 04-9860156‏, כשר

    מקום השראה: אלוני אבא, 052-6903503, לא כשר

    מורן - מאפים בריאים ישר מהלב: קיבוץ יפעת, 052-3828879, לא כשר

    עולם שנעלם מורשת הבדואים: בסמת טבעון, 052-3627580, לא כשר

    בית יזרעאלי: כלניות 1 קרית טבעון, 04-8773445‏, כשר

    Sardinia: כלניות 1 קרית טבעון, 04-9533333 שלוחה 2, לא כשר

    Chez ve ze: הרימונים 1 טבעון, 04-9535742‏, לא כשר

    יולה בר: החשמל 3 עפולה, 050-6981321, לא כשר

     

     

     

     

     

     

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים