שתף קטע נבחר

צילום: AP

הפלסטינים חזרו בהם מהבקשה להצביע במועבי"ט על תוכנית טראמפ

על פי גורמים דיפלומטיים, הרשות הפלסטינית משכה את בקשתה להעלות להצבעה במועצת הביטחון של האו"ם הצעת החלטה נגד "עסקת המאה", מכיוון ש"לא מסתמנת תמיכה בינלאומית מספקת למהלך". הפלסטינים מודים כי מחר לא תתקיים הצבעה: "הטיוטה עדיין בדיונים". אבו מאזן ינאם כמתוכנן

גורמים דיפלומטיים מסרו הערב (שני) לסוכנות הידיעות AFP כי הרשות הפלסטינית חזרה בה מבקשתה להצביע מחר במועצת הביטחון של האו"ם על החלטה שדוחה את "עסקת המאה" של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לשלום בין ישראל לפלסטינים. זאת, על פי הגורמים, משום ש"לא מסתמנת תמיכה בינלאומית מספקת למהלך". ברשות אישרו כי ההצעה לא תעלה מחר להצבעה, אך טוענים כי הצבעה כזו תתקיים בהמשך.

אבו מאזן (צילום: AFP)
יציג במועצת הביטחון כ-300 הפרות של החוק הבינלאומי בתוכנית. אבו מאזן(צילום: AFP)
 

 

 

גורמים פלסטינים אמרו ל-ynet כי ההחלטה המפתיעה נבעה מלחצים כבדים שהופעלו על המדינות החברות במועצה שלא לעלות את ההצעה לדיון. לדברי הגורמים, לחצים כבדים הופעלו גם על יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. מזכ"ל אש"ף סאיב עריקאת טען כי "הדיווחים על משיכת הצעת ההחלטה אינם מבוססים וחסרי בסיס. טיוטת הצעת הוגשה והיא עדיין נמצאת בדיונים. כשיסתיימו ההתייעצויות נגבש נוסח סופי, ואז הוא יועלה להצבעה".

 

אך בשיחה עם ynet הסביר גורם פלסטיני בכיר: "אם היו 14 מדינות שהיו מצביעות איתנו, אז ודאי שהיינו מעלים את הטיוטה להצבעה מחר. אך זה לא המצב, ואנחנו מבינים זאת. לכן בשלב זה משכנו את ההחלטה ודחינו את הבאתה למועצת הביטחון. אנחנו יודעים שעמדת האיחוד האירופי תומכת בהצעת ההחלטה, אבל הדברים מורכבים יותר ויש להם עוד שיקולים שאינם קשורים לסוגיה הפלסטינית, ולכן הם נאלצים ליישר קו עם עמדת ארה"ב". הוא לא שלל את האפשרות כי לאחר שייערכו בה שינויים אשר ימתנו אותה במטרה לזכות בתמיכה גורפת של המדינות, ההצעה תוגש מחדש להצבעה.

 

למרות שהצעת ההחלטה לא תעלה מחר להצבעה, הדיון יתקיים כמתוכנן, כולל נאומו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. הוא ימסור במהלך הדיון מסמך של אש"ף, אשר מציג לכאורה כ-300 הפרות של החוק הבינלאומי בתוכנית השלום האמריקנית. המסמך, שנכתב באנגלית, יחולק לכל המדינות החברות במועצה.

 

ההפרות שיוצגו במסמך כוללות את את הטענה כי לישראל אין זכויות ריבוניות על ירושלים לפי החוק הבינלאומי, וכי הקהילה הבינלאומית לא מכירה בסיפוח שטחים בגדה המערבית ובהתנחלויות. בנוסף יובאו במסמך הפרות בתוכנית טראמפ הקשורות לפליטים, לאסירים פלסטינים הכלואים בישראל, למשאבי טבע ולכלכלה. בנוסף אבו מאזן צפוי לנאום בפני חברות מועצת הביטחון ולהציג בפניהן תוכנית שלום חלופית.

מועצת הבטחון של האו
הדיון יתקיים כמתוכנן. מועצת הביטחון של האו"ם(צילום: EPA)
 

על פי הגורמים הדיפלומטיים, בזכות תמיכתן של אינדונזיה ותוניסיה, הצעת ההחלטה הייתה אמורה לזכות בתמיכתן של תשע מדינות מתוך 15, אך ארה"ב הייתה צפויה להטיל וטו על הצעת ההחלטה. ייתכן כי הפלסטינים יבקשו להצביע על הצעת החלטה זהה בעצרת הכללית של האו"ם - שם היא צפויה לעבור ולהתקבל, אולם להחלטות העצרת הכללית יש משמעות הצהרתית בלבד.

 

בימים האחרונים הפעילו ישראל וארה"ב לחצים כבדים על מנת לבלום את הצעת ההחלטה הפרו-הפלסטינית. תחילה הצליחו להוביל לשינוי הנוסח, שבמקור תקף את ארה"ב וטען כי תוכנית השלום מנוגדת לחוק הבינלאומי. בימים האחרונים חברות המועצה קיימו התייעצויות על מנת לקבל החלטה בדבר העמדה שיציגו בדיון.

 

שגריר ישראל באו"ם דני דנון אמר בתגובה על ביטול ההצבעה: "הקו שלנו היה ברור - לא גינויים נגד ישראל, אלא רק משא ומתן יקדם תהליך שלום. אני מודה למדינות שסייעו לבלום את המהלך המיותר שיזם אבו מאזן".

 

תוכנית השלום האמריקנית הוצגה לפני שבועיים בטקס בבית הלבן בהשתתפות נשיא ארה"ב טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו. התוכנית כוללת הקמת מדינה פלסטינית על שטח של 70% מהגדה המערבית, שבירתה בכפרים במזרח ירושלים. היא קובעת כי לא יפונו התנחלויות, והן יישארו כמובלעות בריבונות ישראל. בעקבות פרסום התוכנית הצהירו בישראל על כוונה לספח לאלתר שטחים ביהודה ושומרון, אך בהמשך הבהיר הבית הלבן כמה פעמים כי ארה"ב עודנה מתנגדת לכך.

  ()
 

הפלסטינים דחו את המתווה בתוקף. יו"ר הרשות אבו מאזן כינה את התוכנית "סטירת המאה" ואמר עם פרסומה: "ירושלים לא למכירה וכל הזכויות שלנו לא למכירה או לפשרה. המזימה לא תצליח". הוא הופיע בכינוס שרי החוץ של הליגה הערבית ואמר: "רק בגלל שירושלים תהיה בירת ישראל, לעולם לא אקבל את הפיתרון הזה, ולא ארשם בהיסטוריה שלי ושל ארצי כמי שמכר את ירושלים". בכינוס התקבלה החלטה ששוללת כל שיתוף פעולה עם תוכנית טראמפ.

 

מאז פרסום עסקת המאה וההצהרות בישראל על סיפוח מורגשת מתיחות ביטחונית ביהודה ושומרון וברצועת עזה. כמעט מדי יום מפריחים הפלסטינים ברצועה בלוני נפץ ותבערה לעבר שטח ישראל, ומשגרים רקטות ופצצות מרגמה. צה"ל תוקף בתגובה מהאוויר ובירי טנקים מטרות של חמאס.

 

ובאזור הגדה המערבית נפצעו בשבוע שעבר 16 ישראלים בפיגועים בירושלים וביו"ש, וארבעה פלסטינים נהרגו בהתפרעויות. בלילה שבין רביעי לחמישי דרס המחבל סנד אל-טורמאן קבוצה של טירונים מחטיבת גולני ליד מתחם התחנה בבירה ופצע 12, אחד מהם באורח קשה. כעבור כמה שעות נפצע לוחם מג"ב באורח קל בפיגוע ירי ליד הר הבית. המחבל היורה חוסל. בהמשך היום נפצע חייל באורח קל מירי באזור בנימין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים