שתף קטע נבחר

העליון החמיר את עונשו של סייען למחבל מהפיגוע בדיזנגוף

מוחמד מלחם נתן טלפון סלולרי למחבל נשאת מלחם, שנמלט מכוחות הביטחון לאחר שרצח שלושה אנשים בפיגוע בפאב "סימטא". בית המשפט המחוזי בחיפה גזר עליו עבודות שירות - ושופטי העליון גזרו עליו שנת מאסר: "לשיקול ההרתעתי יש תפקיד מיוחד"

בית המשפט העליון קבע כי מוחמד מלחם ירצה שנת מאסר בפועל בגין סיוע למחבל נשאת מלחם, שביצע את פיגוע הירי בפאב "סימטא" ברחוב דיזינגוף שבתל אביב. מוחמד מלחם הורשע על פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון בעבירה של סיוע לאחר מעשה, ובית המשפט המחוזי בחיפה גזר עליו עבודות שירות בהיקף 300 שעות. הפרקליטות ערערה על גזר הדין, ובית המשפט העליון בחר להחמיר בעונשו של הנאשם.

פאב "סימטא" לאחר הפיגוע. המחבל יכל לבצע פיגוע נוסף ()
פאב "סימטא" לאחר הפיגוע. המחבל יכל לבצע פיגוע נוסף

 (צילום: ענבל חלמיש) (צילום: ענבל חלמיש)
(צילום: ענבל חלמיש)

נרות נשמה בזירת הפיגוע בדיזינגוף (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נרות נשמה בזירת הפיגוע בדיזינגוף(צילום: EPA)

לקריאת פסק הדין המלא

 

הפיגוע בפאב "סימטא" אירע ב-1 בינואר 2016. המחבל נשאת מלחם פתח באש לעבר היושבים בפאב "סימטא", ורצח את אלון בקל בן ה-26 ואת שמעון רואימי בן ה-30. שישה בני אדם נוספים נפצעו. במהלך הימלטותו, רצח מלחם ביריות גם את נהג המונית מטאוע אל קרינאוי, בשלל חשש שיסגיר אותו למשטרה. המחבל שהה במקום מסתור בכפר ערערה שבצפון, ובחלוף שבוע אותר על-ידי כוחות הביטחון וחוסל בחילופי אש.

 

לפי הרשעתו של מוחמד מלחם, המחבל סיפר לו על הפיגוע שביצע במקום המסתור בערערה. לבקשת המחבל, רכש עבורו הנאשם טלפון סלולרי ומסר לו אותו. בית המשפט המחוזי בחיפה החליט, בשקל שיקולי שיקום וגילו הצעיר של מוחמד מלחם, לקבל את המלצת שירות המבחן ולהטיל עליו עונש של עבודות שירות בלבד.

 

המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה ערערה על גזר הדין לבית המשפט העליון, וביקשה להחמיר באופן ניכר בעונשו של הנאשם. לפי הפרקליטות, "הסיוע לא רק אפשר למחבל ליצור קשר עם תומכיו ולהגדיל את סיכויי ההימלטות שלו מזרועות הביטחון, אלא גם הפך את המחובל למסוכן עוד יותר, מכיוון שיכל לבצע פיגוע נוסף".

המחבל נשאת מלחם. קיבל מהנאשם טלפון סלולרי ()
המחבל נשאת מלחם. קיבל מהנאשם טלפון סלולרי

 

 

 

בבית המשפט העליון, קיבלו השופטים יצחק עמית, נעם סולברג ואלכס שטיין את ערעור הפרקליטות והשיתו על מוחמד מלחם שנת מאסר בפועל, תוך שצוין כי "ערכאת הערעור אינה ממצה, בדרך כלל, את הדין" .

 

בפסק הדין מתח השופט שטיין ביקורת על בית המשפט המחוזי בחיפה, והדגיש את החשיבות בעונש הרתעתי לסייענים. לדבריו, "בהטלת עונשים בגין הושטת סיוע לעבריין העיקרי לפני מעשהו, בעת ביצועו ואחריו, יש לשיקולי הרתעה תפקיד מיוחד. עונשו של המסייע צריך להיות חמור מספיק כדי להניא אנשים במצבו מהושטת סיוע מכל סוג לעבריין העיקרי, ועל ידי כך לדלל את מאגר הסייענים. דילולו של מאגר הסייענים יגרום לכך שמבצעי עבירות הזקוקים לסייענים לא יוכלו להוציא את זממם מן הכוח אל הפועל ויימנעו מלבצע את העבירות".

 

את המדינה ייצגו בהליך הערעור עורכי הדין רחלי זוארץ-לוי ואופיר טישלר מהמחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
זירת הפיגוע בפאב "סימטא"
צילום: מוטי קמחי
מומלצים