שתף קטע נבחר

בחירות 2020: שלושה מועמדים לאוצר, אפס פתרונות לגירעון

ניר ברקת, יריב לוין או גלעד ארדן: אם באורח פלא הבחירות יובילו לממשלת אחדות, תיק האוצר צפוי ללכת לידי הליכוד. אלו הם המועמדים הבולטים. ניתוח

אם אחרי בחירות סבב ג' שייערכו ב-2 במרץ אכן תקום ממשלה, למי שיעמוד בראשה לא תהיה בעיה לאייש את תיק האוצר. הגירעון הגואה בתקציב המדינה והצורך בצמצומו באמצעות הטלת גזירות על הציבור לא מקטינים את הכמיהה לתיק.

 

בזכות התקציב ההמשכי: עודף של 4 מיליארד שקל לממשלה בינואר

באוצר מצאו נקודת אור: "בחירות נוספות יקטינו את הגירעון"

בכירים באוצר: לא יהיה מנוס מהעלאת המע"מ באחוז כבר ביולי הקרוב

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

שרי האוצר האחרונים התרסקו בעקבות כהונתם. מפלגת יש עתיד בראשות יאיר לפיד צנחה מ-19 ל-11 מנדטים בבחירות 2015, אחרי פחות משנתיים שבהן כיהן לפיד במשרד. מפלגת כולנו בראשות משה כחלון התרסקה בבחירות 2019 ל-4 מנדטים לעומת 10 ב-2015, אחרי כמעט ארבע שנות כהונה. ועדיין, 6 פוליטיקאים מ-4 מפלגות לוטשים עיניהם לתיק האוצר עמוס הבעיות.  

  (צילום: אלכס קולומויסקי ואבי מועלם)
גלעד ארדן, ניר ברקת ויריב כץ(צילום: אלכס קולומויסקי ואבי מועלם)
 

בהיעדר שובר שוויון בין הגושים, ממשלת אחדות נראית כמו האפשרות היחידה שתוכל לצאת לפועל, אם בכלל. ממשלה כזו - בכל הרכב שלא יהיה - תחזק את הסיכוי שתיק האוצר ילך לאיש ליכוד. גנץ הבטיח את תיק הביטחון לגבי אשכנזי ואת תיק החוץ ליאיר לפיד - שניהם מכחול לבן - ועל כן יצטרך להעניק את תיק האוצר לליכוד. ככל שנתניהו יעמוד זמנית בראש ממשלת אחדות, הוא יצטרך להעניק את הביטחון והחוץ לכחול לבן, ולהותיר את תיק האוצר לליכוד.

 

יש תוכנית, אין מימון

הטוען הראשי למשרד האוצר בליכוד הוא חבר הכנסת הטרי ניר ברקת, לשעבר ראש עיריית ירושלים. נתניהו שקל למנות את ברקת לתפקיד באופן מיידי, והזעיק אותו בסוף השבוע מארה"ב. בסוף חזר בו נתניהו מכוונתו, בין אם בשל מחאת בכירים בליכוד שהתרעמו על מינויו של מי שממוקם במקום ה-9 ברשימת הליכוד, ובין אם בשל הערכה שהדחתו של כחלון מהמשרד כעת תזיק לליכוד בקלפי. זאת, למרות שברקת הציג באחרונה בפני נתניהו סקר דעת קהל של מכון סמית שלפיו הצגתו כמועמד הליכוד לשר האוצר תחזק את התמיכה במפלגה ב-6 מנדטים, מהם 3 מכחול לבן. לשכת נתניהו מיהרה להודיע כי "הסיכום בין ראש הממשלה לשר כחלון הוא כי השר יישאר בתפקידו עד הבחירות. כל דיווח אחר הוא לא נכון". על אף כל אלה, ברקת טוען כי נתניהו ביקש ממנו לגבש תוכנית כלכלית.

 

תוכנית זו כוללת הפחתת מחירים ובירוקרטיה, קידום תשתיות לאומיות, הפיכת הפריפריה הגיאוגרפית לאיזור צמיחה לאומית, הקמת מערך שירות ממלכתי - בדומה לשירות לאומי - להתמודדות עם אתגרים לאומיים וייעול שירותי הרפואה. עם זאת, ברקת אינו מציג תוכנית לצמצום הגירעון - ואף סירב להשיב לפניית "כלכליסט" בנושא. כמו כן, הוא לא הציג עלויות או מקורות תקציביים לתוכנית.

 

בנאום שנשא אתמול בכנס של פורום קהלת, אמר ברקת: "ישראל יכולה וצריכה להיות אחת מעשר הכלכלות החזקות בעולם. היום אנו מקום 19 בתל"ג לנפש, אבל תוך עשור אנחנו יכולים להיות בעשיריה הראשונה".

 

  

יקירו של נתניהו

כדי להגיע למשרד האוצר, ברקת יצטרך לגבור על שר התיירות יריב לוין, מי שמקדים אותו ברשימת הליכוד ומשובץ במקום השביעי.

 

לוין, המקורב מאוד לנתניהו, לוין ישלים במאי קדנציה של חמש שנים כשר התיירות. בתקופתו, נרשמה עלייה במספר התיירים הבאים לישראל. 2019 הסתימה עם שיא של יותר מ-4.5 מיליון תיירים, צמיחה של יותר מ-10% לעומת 2018 ושל 55% בתוך שלוש שנים.

 

לפני כחצי שנה הציע נתניהו למנות את לוין לשר המשפטים בממשלת המעבר. לוין אמנם חשק בתיק המשפטים, אך השיב בשלילה בנימוק שבממשלת מעבר לא יוכל לממש את האג'נדה שלו. משנתו של לוין ידועה בכל הנוגע למערכת המשפט - שם הוא מחזיק בקו מילטנטי נגד בית המשפט העליון. עם זאת, היא פחות מוכרת בתחומים הכלכליים, בוודאי החברתיים.

 

בין תחרות לרגולציה

מועמד נוסף בליכוד לתיק האוצר הוא השר לביטחון הפנים גלעד ארדן, ששובץ במקום השלישי בפריימריז לרשימת הליכוד לכנסת. בתקופת כהונתו במשרד לביטחון הפנים, ארדן לא העניק גיבוי למשטרה אל מול התקפות וביקורת של נתניהו ובכירים בליכוד, בהם יו"ר הקואליציה ושר התקשורת, דודי אמסלם.

 

קודם לכן שימש ארדן כשר התקשורת, שם ניסה להנהיג שורת רפורמות צרכניות שאוגדו תחת השם "רפורמת השוק הסיטונאי". הרפורמות הכעיסו את אנשי מונופול התקשורת בזק, וניצבו בסופו של דבר בליבו של תיק 4000 שבו מואשם ראש הממשלה בשוחד, מרמה והפרת אמונים בשל קשרי קח ותן עם בעל השליטה לשעבר בבזק שאול אלוביץ'.

 

קודם לכן כיהן ארדן כשר להגנת הסביבה, שם פעל נגד כמה מהמשפחות החזקות במשק. הוא הטיל על החברה לישראל את עלויות שיקום ים המלח, נאבק להצלת חופים מבנייה והעביר חוקים לשיקום קרקעות מזוהמות במימון חברות הענק במשק. לדבריו, הוא מאמין באיזון בין שאיפה לכלכלת שוק לבין הצורך בפיקוח ורגולציה.

 

שר החוץ ישראל כץ, שהגיע למקום השני בפריימריז של הליכוד, נחשב מועמד בולט לתיק בכיר אולם אינו מעוניין בתיק האוצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי ואבי מועלם
הטוענים למשרד האוצר
צילום: אלכס קולומויסקי ואבי מועלם
מומלצים