שתף קטע נבחר

לרוץ בכל מזג אוויר: כיצד לבחור מסילת ריצה?

מסילת כושר היא דרך יעילה וקלה להנגשת אימון הריצה ולשמירה על שגרת כושר בריאה - כיצד נדע לבחור את האחת שמתאימה לנו? הכתבה שתעשה לכם סדר

לפני זמן מה פרסמתי בקבוצת חובבי ריצה בפייסבוק פוסט שבו ביקשתי המלצה למסילת ריצה שווה עבור הבית. חלק גדול מהתגובות היו "בהצלחה, עומד להיות לך קולב ענק בחדר", או "חבל לבזבז הרבה כסף על מתלה כביסה".

 

כתבות נוספות:

עפר איבד את ידו - וממשיך לרכוב על אופני שטח

אימון ריצה אחד בשבוע - יעיל או מסוכן?

כמו נינג'ה: ענף הטיפוס - הסיכונים והפציעות

 

כן, עבור מכורי ריצה רבים, לרוץ על מסילה נחשב לדבר נחות ומיותר. לבקש המלצה למסילת ריצה זה אולי רק טיפה פחות גרוע מלכנות מסלול ריצה "הליכון". במקרה הזה בכלל קוטלים אותך, לא לפני ששולחים לך תמונות של הליכון לזקנים כדי להדגיש בפניך את ההבדל.

 

למרות היחס המזלזל, חשוב לציין שההבדל בין לרוץ על מסילה לבין לרוץ בחוץ הוא בעיקר עניין של טעם אישי. אלה שנוטים לזלזל במסילה הם אלה שלרוב משתעממים מלרוץ במקום, בלי נוף מתחלף, או אוהבים יותר את האוויר הפתוח.

 

כפי שיעידו על כך מאמני כושר רבים, אין בזה דבר שמעיד על ביצועים, אפילו להיפך. "לעתים מסילה יכולה לשפר את הביצועים, בעיקר עבור אלה שמתכוננים למירוצים", אומר ארי תדהר, בוגר וינגייט ומאמן טריאתלון מטעם "זן מאמנים לחיים".

 

"המסילה יכולה לעזור לשמור על הקצב הנכון, לא לפתוח מהר מדי, ולדחוף אותך לרוץ יותר מהר בהמשך. בנוסף, מסילה יכולה לעזור גם בהתאמת תנאי שטח. למשל, רץ שרוצה לעשות אימוני עליות אבל גר בסביבה מישורית יכול לעשות אימוני עליות על ידי שינוי השיפוע. מה שכן, בעיקר אם מדובר ברץ תחרותי, ההמלצה היא תמיד לשלב: אדם שרץ רק על מסילה, ייתכן שיהיה לו קשה בהתחלה לרוץ בחוץ. מצד שני, אם הוא אינו מתחרה ונהנה לרוץ על מסילה, אין כל מניעה להסתפק בה בלבד".

 

סובלת מיחסי ציבור גרועים שלא בצדק. מסילת הריצה ()
סובלת מיחסי ציבור גרועים שלא בצדק. מסילת הריצה

 

כך תעשו בחירה מושכלת

כמובן שמסילה צופנת בתוכה עוד כמה יתרונות מובהקים. העיקרי ביניהם הוא היכולת לרוץ בכל מזג אוויר. בין אם בחוץ שרב,  אובך, או שמדובר בימי חורף קשים (כמו בתקופה הנוכחית - שגשם לא מפסיק לרדת כמה ימים ברציפות).

 

לשם כך אומנם אין צורך לרכוש מסילה, ניתן גם להירשם לחדר כושר. אלא שמסילה בבית חוסכת משמעותית את זמן הנסיעה ומאפשרת בנוסף גמישות מרבית: ניתן לרוץ בכל זמן שמתאים (גם בימים ובשעות שמכון הכושר סגור), או בזמן שנמצאים בבית עם הילדים.

 

ועדיין, בחירת מסילת ריצה לבית זה לא עניין פשוט. בשוק ניתן לראות מגוון רחב של מסילות כשחלקן אף מתהדרות במחירים אטרקטיביים במיוחד, הנעים בין 2000 ל-4000 שקלים. רק אלה כמובן, אינם מתאימים לכל אחד. אז איך בוחרים?

 

"הדבר הכי חשוב בקניית מסילה הוא התאמה בין המבנה הפיזי של הלקוח לבין הצרכים שלו", אומר יוסי עקרוני, מנהל מחלקת ציוד, "מגה ספורט". "ישנם מסלולים שמבחינת היכולות שלהם יכולים לשמש רק כמסלולי הליכה וישנם כאלה שיכולים לשמש מסלולי ריצה. ההבדל העיקרי הוא הרוחב והאורך של המסילה וסוג ועוצמת המנוע.

 

"אדם ששוקל לדוגמא 70 קילו, גובהו עומד על 1.75 מ' והוא מתכוון ללכת על המסילה חצי שעה ביום, בהחלט יכול להסתפק במכשיר בעלות של כ-2000 שקלים, הכולל מסילה בעלת רוחב מינימלי של 42 ס"מ, אורך 120 ס"מ, ומנוע בעל 1.5 כ"ס. אבל ככל שמדובר בבן אדם בעל מסת משקל גדולה יותר ובמקביל הפעילות על המסילה עצימה יותר, יידרש מסלול עם מנוע חזק יותר ומסילה ארוכה ורחבה יותר".

 

מסילת ריצה ()
מסילות כושר שונות לצרכים שונים

 

לפי עקרוני, חשוב לאמוד את תדירות האימונים השבועיים ועל ידי כך לבצע החלטה מושכלת. "אדם שרץ כמעט מדי יום 10 ק"מ, יזדקק למסלול עם רוחב מסילה של כ-50 ס"מ ומנוע חזק יותר. עבור רץ כזה גם מסלול בעלות של 4000 שקלים יכול לספק את הדרישות", הוא מסביר, "אלא שזה בדיוק כמו לדמות נסיעה מתל אביב לאשקלון מדי יום: רכב בעלות 80 אלף שקל יעשה את העבודה בדיוק כמו רכב בעלות 300 אלף שקל. אלא שהרכב היקר יישחק פחות וחוויית הנסיעה בו תהיה הרבה יותר נעימה.

 

"מסיבה זו, רצים המעוניינים במכשיר שיחזיק לאורך שנים, פחות ירעיש ולא יתנדנד בזמן הריצה, עדיף שיכוונו למכשירים חצי מקצועיים שטווח המחירים שלהם מתחיל ב-8000 שקלים, ועד אפילו למכשירים מקצועיים שמחירם כבר עומד על 15 אלף שקלים ומעלה".

 

יוסי שרקט, בעל "חברת דניאל שירותים", המייבאת ציוד ספורט מקצועי ומספקת שירות תיקוני מסלולי ריצה, מסכים שבמידה ומדובר באדם שרץ כ-40 ק"מ בשבוע במהירות של 10 קמ"ש מינימום, או לחילופין משתמש במסילה יחד עם עוד כמה בני משפחה, עליו להשקיע במכשיר חצי מקצועי אם לא במכשיר מקצועי של ממש.

 

"המכשירים המקצועיים הם אלה שמיועדים בדרך לכלל לחדרי הכושר", אומר שרקט. "הם מאופיינים במנוע מאסיבי שיכול להכיל מספר רב יותר של משתמשים. מנוע כזה גם משפיע על אחידות ורציפות התנועה והופך את חוויית הריצה לטובה ומהנה יותר. מכשירים אלה מאופיינים בנוסף בבולמי זעזועים טובים יותר שלטווח ארוך יכולים למזער או למנוע פציעות".

 

מסילת ריצה ()
מקצועי או חצי מקצועי? הכל תלוי במחיר

 

מה חשוב לבדוק לפני הקנייה?

מסילה: בעלת רוחב של מינימום 50 ס"מ ואורך של 1.25 מ'.

 

מנוע: הרבה פעמים מוכרי מסלולי ריצה מטעים ורושמים מנועים בעלי 6-8 כ"ס אבל בפועל אין כזה דבר. המכשירים הביתיים נעים בין 1.5 ל-2 כ"ס, כשבמכשירים מקצועיים המקסימום הוא 5 כ"ס. בחיפוש אחר מכשיר לבית, בין אם חצי מקצועי או מקצועי, גם מנוע של 3 כ"ס יעשה את העבודה. טיפ נוסף: לבקש לפתוח את מכסה המנוע ולראות שמופיע עליו הכיתוב עם המספר.

 

בולמי זעזועים. כל מסילה, אפילו זו שמיועדת להליכה, כוללת בולמי זעזועים. ההבדל הוא בין החברות השונות. בולמי זעוזעים טובים יותר ניתן למצוא במסילות של חברות גדולות המתמחות בציוד לחדרי כושר כמו "פריקור", "סטאר טרק", או "טכנו ג'ים".

 

פונקציות:  מומלץ לרכוש מסילה שבנוסף לנתונים הבסיסיים כמו זמן, מהירות ודופק, מסך המחשב כולל גם פונקציות של תכניות אימונים.

 

אחריות: החלקים הכי יקרים במסילה הם המנוע והכרטיס האלקטרוני. מקובל לתת אחריות על המנוע למינימום עשר שנים ואחריות של שנתיים לכרטיס. חשוב לברר לפני הקנייה אם אכן אחריות זו ניתנת.

 

חשוב לציין שלא חייבים תמיד לקנות מכשיר חדש. אפשר למצוא מסילות טובות יד שניה הן ממכוני כושר שנסגרו או מאנשים פרטיים שקנו והתחרטו. בנוסף, יש חברות מסוימות שמשכירות מכשירים. זו בהחלט יכולה להיות אופציה טובה למתלבטים שתוהים אם הם יתמידו, או שאכן, בסוף עשוי לעמוד להם בבית רק קולב ענק.

 

 

יודעים כיצד לבחור נעלי ריצה?

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים