שתף קטע נבחר

מה עם הכסף לוועד בית? מה חשוב לדעת על סכסוכי שכנים

בניין משותף הוא קרקע פורייה לסכסוכים בין שכנים. מה הם המצבים הבעייתיים ואיך בכל זאת אפשר להתמודד איתם? מדריך

מגורים בדירה בבניין משותף מהווים קרקע פורייה למתחים וויכוחים עם שאר הדיירים, ולא מעט תביעות מוגשות בגין סכסוכי שכנים. באמצעות עו"ד סמי ישראל, היועץ המשפטי של האגודה לתרבות הדיור, ננסה לענות מהם המצבים הנפיצים שמביאים לסכסוכי שכנים וכיצד לטפל בהם.

 

כשוועד הבית הופך למעסיק: הזכויות של מנקים בבניינים

מזניחים את התחזוקה: "מגדלי המגורים עלולים להפוך למלכודת אש"

שקד נגד בכירי המשרד: עצרו הליך הסדרת התחזוקה והניהול בבתים משותפים

 

ועד הבית לא מתפקד ומעוניינים להחליפו, מה לעשות?

אחת לשנה מתקיימת אסיפה כללית של בעלי הדירות שבה גם בוחרים את ועד הבית. במידה ולאורך השנה בעלי הדירות לא מרוצים מתפקוד ועד הבית, ניתן להחתים 30% מבעלי הדירות ולקיים אסיפה שלא מן המניין. פונים ליו"ר הוועד והוא מחויב ליזום אסיפה כללית תוך 14 יום, במידה וזה לא קורה, ביום ה-15 אפשר לפרסם הודעה ובתוך חמישה ימים לכנס אסיפה ולקבל בה החלטות בלי יו"ר הוועד. בין היתר ניתן לבחור נציגות חדשה לוועד הבית.

אילוסטרציה: סכסוכי שכנים (צילום: shutterstock)
סכסוך שכנים(צילום: shutterstock)

מה עושים עם שכנים המסרבים לשלם ועד בית?

ועד הבית רשאי להגיש נגד הסרבנים תביעה אזרחית כספית, בפני המפקח על רישום המקרקעין. אם המפקח על רישום המקרקעין נתן פסק דין והנתבע לא מקיימו, אפשר להגישו ללשכת ההוצאה לפועל ולהוציא כנגד האדם שאינו משלם פקודת מעצר אזרחית עד שהוא ישלם.

 

מי יכול לקנוס את ועד הבית?

אין מקור חוקי בחוק להטיל על וועד הבית קנס, יחד עם זאת ניתן להגיש תביעה אישית כנגד ועד הבית הן על ידי דיירי הבית והן על ידי גופים חיצוניים שהתקשרו עם ועד הבית כמו הקבלן. אם מדובר בתביעה אישית, הוועד ישלם לבד באופן פרטי (לכן כדאי לעשות ביטוח לוועד). אם התביעה היא כנגד נציגות הבית אז החובה לשלם מוטלת על כל בעלי הדירות.

 

איך מתמודדים עם דייר שהפך את דירתו למשרד?

עקרונית זוהי עבירה על החוק לנהל עסק מדירה, ויש לקבל לכך רישיון ואת הסכמת הדיירים. יחד עם זאת, יש רשויות שמאפשרות הקמת גני ילדים עד 8 ילדים ללא רישיון עסק.

 

האם ניתן לשלם ועד בית לפי שטח הדירה, או שתמיד הסכום שווה?

ישנן 2 דרכים לתשלום מיסי ועד בית. דרך אחת על פי שטח הרצפה של הדירה, דירה קטנה תשלם פחות ודירה גדולה תשלם יותר. כאשר התחשיב הוא סך ההוצאה בפועל חלקי המטראז' הכללי בבניין, התוצאה שתתקבל הינה מחיר למטר. הדרך השנייה היא נוהג שכולם משלמים סכום שווה למרות ההבדלים בגודלי הדירות. יחד עם זאת, ברגע שדייר אחד מבקש לשלם לפי שטח הרצפה של הדירה, על כולם לעבור לשלם על פי שטח הרצפה.

 

דייר בבניין השתלט על המקלט ומאחסן את חפציו, מה לעשות?

חשוב לדעת שאין אפשרות לוועד הבית להחליט באופן עצמאי שהוא מוציא את הציוד וזורק אותו החוצה. יש לתלות שלט בלובי הבניין ובמעלית, המבקש לפנות את הציוד ממקלט הבניין. אם הציוד לא מפונה עד התאריך שנקבע במכתב - ועד הבית יכול לפנות את הציוד ולאחסן אותו על חשבונו. כאשר הדייר מגיע לדרוש את הציוד עליו לשלם גם עבור האחסון. כמו כן ניתן לפנות למפקח על רישום המקרקעין בדרישה לצו לפינוי הציוד.

 

דייר מעשן באופן קבוע במרפסת שלו והעשן מפריע, מה עושים?

מותר לאדם לעשן במרפסת ביתו, אבל אסור לו לגרום לכך שהעשן יגרום נזק לשכן אחר. תחילה, על הדייר הנפגע לפנות ישירות לשכן, ובמידה שהפנייה לא נענית, ניתן להתחיל הליך מול עורך הדין להגשת צו מניעה שיאסור את העישון. זאת בשונה מהמקרים שבהם מעשנים בחדר המדרגות שהוא רכוש משותף, ואז ניתן לפנות לבית המשפט ולבקש צו מניעה למניעת העישון.

 

דייר בבניין רוצה להחליף את התריסים לתריס חשמלי בצבע שונה משאר הדיירים. האם זה אפשרי?

שמירה על החזית האחידה של הבית חשובה ולא ניתן להחליף את התריסים לצבע שונה מהתריסים הקיימים בבניין, עם זאת יצוין, כי לא בטוח שהדבר נאכף על ידי דיירי הבית המשותף ו/ או על ידי בתי משפט.

 

החלטנו להתקין בחצר המשותפת מתקני משחקים לילדי הבניין. האם יכולה להיות בעיה?

הנחת נדנדות ברכוש המשותף היא באחריות נציגות הבית. גם אם החתימו את הדיירים על היעדר תביעות זה לא בהכרח יעזור כנגד הגשת תביעה.

כשמניחים נדנדות ברכוש המשותף צריך שיהיו עם תו תקן מסודר ויש להקפיד לעשות ביטוח צד ג', שבכל מקרה אם חלילה קורה משהו, אזי שיהיה כיסוי ביטוחי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים