שתף קטע נבחר

כך מייקרת כשרות הרבנות את הבירות המיובאות לישראל

אחרי ש-ynet ו"ידיעות אחרונות" חשפו כי מוצרי יבוא ותיקים עומדים לאבד הכשר בשל מדיניות חדשה ברבנות ועלולים לרדת מהמדפים, יבואנים טוענים כעת שבגלל התנהלות דומה ברבנות - גם אין ברשתות השיווק יבוא מקביל של בירות. הרבנות: "יבואן מקביל שעומד בדרישות מקבל הכשר"

בגלל הרבנות הבירות בארץ יקרות. כך טוענים יבואנים שמייבאים מותגים מוכרים ביבוא מקביל, שלא נכנס לרשתות הגדולות.

 

כשר, אבל תקוע: כך הרבנות מעכבת יבוא מקביל זול

"אנחנו נחשבים בחו"ל": הסיבה שמקדונלד'ס בנתב"ג כשר

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

לדברי אחד היבואנים, "זה לא קשור לכשרות. רשתות חרדיות כן מכניסות בירות ביבוא מקביל, בלי הכשר רבנות. הבעלים יודעים שהמפעל בחו"ל כשר, ומכירים את הגוף שמכשיר אותו (בד"ץ, מ"ק). כך נראה שישיית קורונה מיבוא מקביל ברשתות חרדיות ב-30 שקל, וברשתות אחרות זה יעלה 39. יש פער של 20%-30% במחיר ביבוא רשמי לעומת מקביל. לרבנות יש תקציב לעידוד יבוא מקביל בכל המוצרים, אך השנה היא אישרה פחות מ-10 בקשות".

בירות בירה (צילום: יריב כץ)
מדפי בירות. איגוד לשכות המסחר: "ברבנות יש פקק בגלל מיעוט כוח אדם והקפדה שלא הייתה בעבר"(צילום: יריב כץ)

אף יבואן מקביל לא הסכים להיחשף, מ"חשש לנקמנות". לפי יבואן מקביל של אלכוהול, הייצור ביבוא המקביל וברשמי נעשה באותו מפעל, וממילא אין פה מכשלה הלכתית. "זה לא חלב נוכרי או יין. אני ויתרתי על כשרות רבנות ופשוט לא מוכר אלכוהול לרשתות. על בירה ויתרתי לגמרי".

 

לפי "מאכער" המתווך בין יבואנים לרבנות, "בירה ביבוא מקביל לא מאשרים בגלל 'חשש חדש', לפיו מותר לאכול תבואה רק אחרי פסח. ליבואנים רשמיים יש מכתב מגוף הכשרות בחו"ל, לפיו השעורה ממנה מכינים בירה היא כשרה. ליבואן מקביל אין מכתב כזה. הגוף הזה לא יפגע בחברה המרכזית למשקאות קלים, שמשלמת לו. זה לא רק בבירה, אלא גם בעוגיות אוריאו שיש בהן חיטה. לא מאשרים יבוא מקביל, והמחירים בהתאם".

  

 

מדיניות חדשה ומחמירה

השבוע חשפו ynet ו"ידיעות אחרונות", שלרבנות יש מדיניות חדשה ומחמירה. ראש מינהל הכשרות הוא ממלא מקום המפקפק בבדיקות של מוצרים שמקבלים הכשר כבר עשרות שנים. כך לא ייובאו מוצרים עם עלים, כמו פסטו, אצות ועלי גפן; מוצרים עם פירות יער ותותים; מוצרי חלב מסוימים; ושוקולד מיבוא מקביל. באיגוד לשכות המסחר אמרו לנו שיש ברבנות אי-סדרים שמשפיעים על היבוא, ובפרט מקביל. לדבריהם, "יש סחורות שתקועות בנמל רק בגלל הרבנות. כל זה מתגלגל להעלאת מחיר לצרכנים. יש שם פקק שלא ייאמן, בגלל מיעוט בכוח אדם והקפדה שלא הייתה בעבר".

 

אחד היבואנים אמר כי "אנחנו פונים לרבנות, וכלום. אתה משלם 5,000 שקל למשגיח כשרות, וכשאתה מגיש בקשה לחותמת כשרות אתה לא יודע מה מצב הבקשה. אתה פונה אחרי שבועות לברר מה איתה ואומרים לך 'שלח שוב'. אתה מצלצל, הם עונים שעתיים ביום. הם לא מוצאים את הבקשה, מחפשים אותה לפי התאריך ששלחת והמייל שלך. ואם הם מוצאים, לא יודעים לומר מה הסטטוס. ואז, אם יש חשש למשהו, אז נגמר הסיפור. ואף אחד גם לא יכול לערער על ההחלטה הזאת".

 

כך, לטענתו, נאלצים לפנות למאכערים: "אלו אנשים שמכירים את הגורמים ברבנות, כי הם מאותה חסידות למשל. אתה משלם אלפי דולרים, ואז מקבל דרך מהירה לרבנות, ויכול למכור ברשתות. המוצר מתייקר, אבל עדיין הייתי מוריד את המחיר בלפחות 20% לעומת היבוא הרשמי, וזה כש-2.33 שקלים לליטר זה מס, וכשעלות הכשרות היא 15%-25% מהמוצר. בפסח זה עולה יותר. בירה לא מוכרים בפסח, אבל הבאתי קמח טפיוקה לחולי צליאק - הכשרות עלתה יותר מהמוצר. והעלות גבוהה יותר ליבואן קטן".

 

מהרבנות נמסר בתגובה: "יבואנים העומדים בדרישות הנוהל קיבלו ומקבלים תעודות למוצרים ביבוא מקביל, כגון משקאות חריפים הכוללים גם בירות וכן שוקולדים, פסטה ועוד. האתגר הגדול ביישום הנוהל הוא וידוא כי המוצר אכן יוצר באתר הייצור הכשר. למצער, רבים מיבואני המוצרים ביבוא מקביל לא עומדים בנוהל, ואכן, פעמים רבות נמצא כי המוצר לא יוצר באתר הייצור הכשר אלא באתר אחר - כך שלמעשה אין וודאות כי המוצר אכן כשר ועומד בתנאי ההשגחה והדרישות ההלכתיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים