סנדרס על הגל, והדמוקרטים בפאניקה
אחרי שורת ניצחונות, "הדמוקרט הסוציאליסט" מוביל כעת במרוץ הדמוקרטי. המתונים נמצאים באותה דילמה שבה היו הרפובליקנים לפני 4 שנים, כשטראמפ שעט לניצחון בפריימריז: הם פוחדים שסנדרס יביא אסון, אך חוששים שגם התערבות של הממסד נגדו תזיק
ברני סנדרס הוא כעת המועמד המוביל במרוץ הדמוקרטי לנשיאות. נסיקתו בסקרים וניצחונותיו האחרונים בפריימריז מעוררים חשש כבד בקרב דמוקרטים מפני האפשרות שהמועמד – שמגדיר עצמו "דמוקרט סוציאליסט" – יעלה להם לא רק בעוד ארבע שנים של דונלד טראמפ בבית הלבן, אלא גם באיבוד הרוב בבית הנבחרים.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ב-3 בנובמבר, נציין, ייערכו בארה"ב בחירות כלליות שבהן ייבחר לא רק הנשיא לארבע השנים הבאות, אלא ייבחרו גם כל חברי בית הנבחרים (הבית התחתון של הקונגרס האמריקני) וחלק מהסנאטורים (הבית העליון). במישור המקומי תיערך גם כן הצבעה, כמו למשל לתפקיד המושל בחלק מהמדינות.
בשלב זה בארה"ב מתחרים הדמוקרטים על המועמדות של המפלגה לנשיאות, והזכות לקרוא תיגר על הנשיא המכהן דונלד טראמפ בנובמבר. רשמית יש גם פריימריז במפלגה הרפובליקנית, אך אין לטראמפ אף מתחרה שיכול לקרוא עליו תיגר משמעותי.
ב-2018, אחרי שנתיים של טראמפ בבית הלבן, השיגו הדמוקרטים שליטה על בית הנבחרים. הרוב שם מאפשר להם לחסום יוזמות חקיקה של הרפובליקנים, ומצד שני להביך את הנשיא בחקירות שרשאי הבית לנהל – כשהדוגמה הבולטת ביותר לכך היא הליך ההדחה שהם פתחו נגדו בעקבות פרשת "אוקראינה-גייט". ההליך ההוא הסתיים בזיכוי טראמפ בסנאט, שם לרפובליקנים יש רוב.
אחדות, אחדות ואחדות
יו"ר בית הנבחרים, הדמוקרטית ננסי פלוסי, ניסתה אמש לשדר רוגע – ונייטרליות – כאשר הדפה שאלות עיתונאים על האפשרות שהממסד הדמוקרטי ינסה לסכל את דרכו של סנדרס למועמדות המפלגה לנשיאות. "אנחנו לא הולכים לאבד את הבית", אמרה פלוסי. "אנחנו הולכים להיות מאוחדים סביב כל מועמד לנשיא, לא משנה מי זה יהיה", הבטיחה. פלוסי הוסיפה כי היא מרגישה "בטוחה" שהדמוקרטים ינצחו, אך הדגישה: "אנחנו לא מניחים שום דבר".
ארה"ב בוחרת 2020 - סיקור נרחב ב-ynet:
סנדרס: אשקול להחזיר את השגרירות לת"א
הניצחון בנבאדה: עכשיו זה סנדרס נגד כולם
טראמפ נגד "מיני-מייק": בארה"ב, הגובה קובע
פלוסי העבירה מסר דומה לעמיתיה בבית הנבחרים, בכינוס סגור אתמול בבוקר. "אנחנו לא יכולים להראות אף מחלוקת. זה חייב להיות אחדות, אחדות ואחדות", היא אמרה להם. אך על רקע ניצחונותיו
של סנדרס במדינות הראשונות שהצביעו בפריימריז – נבאדה וניו המפשייר, ותיקו באייווה – דמוקרטים אחרים בית נשמעים בטוחים פחות.
הדרך לסיכול דרכו של סנדרס למועמדות מצטמצת ככל שהמרוץ מתקדם, ועם ניצחונות נוספים סנדרס עשוי לפתוח פער שליריביו יהיה קשה לסגור. התחנה הבאה היא דרום קרוליינה, שתצביע בשבת. שלושה ימים לאחר מכן תיערך הצבעה ב-14 מדינות ובטריטוריה אמריקנית אחת. במה שמכונה "סופר טיוזדיי" יחולקו בבת אחת שליש מכל הצירים שנשלחים מטעם המדינות לוועידה הדמוקרטית הלאומית, שם ייבחר רשמית המועמד. כדי להשיג ניצחון במרוץ, מספר הקסם הוא 1,990 צירים.
"לדמוקרטים יש דרך לנצח את דונלד טראמפ – בעזרת התמקדות במערכת הבריאות, בכלכלה ובהבטחה שהמועמד שלהם לא ישקר. אני לא רוצה מועמד שיבזבז את ההזדמנות הזו", אמר טום מלינווסקי, מחוקק טרי מניו ג'רזי, תוך שהוא מתייחס במרומז לאפשרות שסנדרס ייבחר למועמד. לדבריו, סנדרס – שאת שמו הוא נזהר מלציין במפורש – יפלג את הדמוקרטים. המחוז שאותו מייצג מלינווסקי בניו ג'רזי חצוי בתמיכתו בדמוקרטים וברפובליקנים.
חוששים מתיוג כסוציאליסטים
מחוקקת טריה אחרת, אליין לוריה מוויריג'יניה – שב-2018 הביסה את המתחרה הרפובליקני שלה במחוז שנחשב למתנדנד – אמרה כי מועמדות של סנדרדס תהיה "מפלגת ביותר" ותסכן את יכולתם של מחוקקים מתונים כמוה להיבחר מחדש בנובמבר. קצינת הצי לשעבר אמרה כי הרפובליקנים מנסים לצייר את כל הדמוקרטים כסוציאליסטים. "ברני רק מוסיף שמן למדורה".
סקוט פיטרס, דמוקרט מקליפורניה שמוביל את הפלג המתון מבין חברי בית הנבחרים, טוען כי קיימת דאגה רבה בקרבם שאם סנדרס יהפוך למועמד – רבים מהם לא יצליחו לנצח מחדש במחוזות שבהם הקרב צפוי להיות צמוד. לדבריו, תוכניות שמקדם סנדרס כמו Medicare for All (שמציעה להפוך את מערכת הבריאות בארה"ב לציבורית, תוך ביטול הביטוחים הפרטיים) או חיסול חובותיהם של הסטודנטים – מרחיקות את הדמוקרטים המתונים. פיטרס אמר כי הוא מקווה שבמפלגה יקיימו "שיח" על ההשפעה של מועמדות אפשרית של סנדרס על המתונים.
ב-2018 הדמוקרטים זכו בעוד 42 מושבים בסך הכול בבית הנבחרים, מה שאפשר להם כאמור להשיג שם רוב. 29 מתוכם היו ממחוזות שבהם ניצח טראמפ ב-2016, או שהפסיד בהם בפער קטן של עד 5%. הרפובליקנים יצטרכו להשיג 18 מושבים בבית הנבחרים, אם ברצונם לזכות מחדש ברוב.
כשנגיע לגשר, נחצה אותו
מס' 3 בהנהגת הדמוקרטים בבית הנבחרים, ג'יימס קלייבורן, תומך במועמדותו של סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן. ביידן נחשב בשלב המוקדם של המרוץ לפייבוריט, אך כישלונותיו במדינות הראשונות שהצביעו גרמו לו להתרסק גם בסקרים הארציים. קלייבורן נשאל האם יקרא למנהיגת הדמוקרטים פלוסי לפעול בפומבי נגד סנדרס, והשיב שלא. כשנשאל מה עלולה לגרום מועמדות של סנדרס לדמוקרטים בבית הנבחרים, ענה: "אני לא יודע אם הוא יהיה המועמד או לא. זה לא סיכון שאני מוכן לקחת".
אחד המחוקקים הדמוקרטים, שדיבר עם AP תחת עילום שם, טען כי מתונים רבים במפלגה מעוניינים שפלוסי תתערב כדי לפגוע בסיכוייו של סנדרס לנצח במרוץ. איש מהמחוקקים שהתראיינו לא ציין מה בדיוק ניתן לעשות כדי לעצור את הגל שעליו הוא רוכב. יש אף מי שחושש שלפעולה כזו תהיה תוצאה הפוכה, כזו שתעורר כעס בקרב בוחרים ליברלים – שגם לקולותיהם זקוקה המפלגה כדי לנצח בנובמבר.
עלייתו של סנדרס מציבה דמוקרטים רבים במצב עדין ושברירי, כזה שמזכיר את המצב שבו היו נתונים הרפובליקנים לפני ארבע שנים. כשטראמפ שעט לעבר המועמדות הרפובליקנית בפריימריז ב-2016, עמדותיו נגד מהגרים ומעלליו האישיים עוררו דאגה רבה בקרב הרפובליקנים. רבים בחרו בסופו של דבר לעמוד לצדו. הם חששו שנטישתו תגרום לאיבוד בוחרים ממה שמכונה "הבייס".
יש לציין שגם הדמוקרטים הפגיעים מדגישים כי יתמכו בכל מועמד שייבחר. הם לא הצהירו אבל אם יסכימו להשתתף באופן פעיל בקמפיין של סנדרס במקרה שינצח בפריימריז. "לא הגענו לשם עדיין", אמרה לוסי מקבאת' ממחוז בחירה ליד אטלנטה במדינת ג'ורג'יה. "נחצה את הגשר כשנגיע אליו", אמרה אליסה סלוטקין, ממחוז במישיגן שנוטה לצד הרפובליקני בדרך כלל.