שתף קטע נבחר

בג"ץ למדינה: יש לאפשר פונדקאות לבני זוג מאותו המין

ביהמ"ש העליון קבע כי המדינה צריכה לאפשר לבני זוג מאותו המין ולגברים יחידנים גישה לפונדקאות - והקציב שנה לחוקק את החוק בנושא. נשיאת העליון אסתר חיות: "המחוקק סגר את השערים בפני גברים". ארגוני הלהט"ב: "החלטה היסטורית"

בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ קבע היום (חמישי) פה אחד כי יש לאפשר לזוגות בני אותו המין, ולגברים יחידים בעלי זיקה גנטית ליילוד, גישה להסדר פונדקאות בישראל. בית המשפט נתן לכנסת פרק זמן של שנה לתקן את הוראות החוק המפלות.

מחאת הקהילה הגאה בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
הפגנת הלהט"ב נגד חוק הפונדקאות, יולי 2018(צילום: מוטי קמחי)

מצעד הגאווה תל אביב (צילום: רויטרס)
מצעד הגאווה בתל אביב(צילום: רויטרס)

 

בית המשפט העליון קבע כי הוראות הסדר הפונדקאות הקבוע בחוק הסכמים לנשיאת עוברים ובהוראות חוק תרומת ביציות, המונעות מגברים יחידים ומבני הזוג מאותו המין את האפשרות לעשות שימוש בהסדר פונדקאות, פוגעות פגיעה בלתי מידתית בזכות לשוויון ובזכות להורות של קבוצות אלה - ואינן חוקתיות.

  

השופט עוזי פוגלמן כתב בהחלטה כי "בצד הפגיעה הקשה בכבודו של כל אחד מאותם גברים שהיו רוצים לפנות להליך פונדקאות והדבר נשלל מהם, הסדר הפונדקאות הנוכחי פוגע בכבודם גם בגלל המסר הפוגעני הטמון בו ביחס לקבוצה שעליה הם נמנים. ההסדר שאומץ מגלם בחובו תפיסות עומק חברתיות שלפיה 'הורות נשית' עדיפה וראויה יותר על פני 'הורות גברית', וכי משפחה המורכבת מאם ומאב או מאם בלבד היא משפחה 'עדיפה', ראויה' ו'רצויה' יותר ממשפחה המורכבת מגבר יחיד או משני גברים. זהו מסר שלטוני פוגעני, החוטא לחובתה הבסיסית של המדינה לכבד כל צורת חיים וכל תא משפחתי שמבקש אדם לעצמו".

הגשת רשימות מפלגות בחירות 2020 (צילום: עמית שאבי)
התייחס לאי השוויון הכלכלי. השופט ניל הנדל(צילום: עמית שאבי)

 

 

 

השופט ניל הנדל הוסיף שיקול נוסף של שוויון כלכלי: "כיום, מי שאינם יכולים לבצע הליך פונדקאות בישראל יכולים לבצעו בחו"ל. הליכי הפונדקאות בחו"ל הם ככלל יקרים יותר. כך נוצר פער בין גברים בעלי אמצעים, שבאפשרותם לבצע הליכים אלו וכך לממש את רצונם להיות הורים, לבין גברים פחותי אמצעים שאין באפשרותם לעשות כן. פער זה אינו קיים ביחס לנשים, ואינו רצוי"

 

נשיאת העליון: "האפליה קשורה בטבורה לכבוד האדם"

נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, אמרה כי "אנו חיים בעידן מרגש של חידושים ופיתוחים מדעיים וטכנולוגיים המשפיעים ואף משנים באופן משמעותי את חיינו. חידושים אלה לא פסחו על תחום הפריון וההולדה".

אסתר חיות (צילום: מוטי קמחי)
"המחוקק הציב בפני הגברים מכשול קשה ביותר". הנשיאה חיות(צילום: מוטי קמחי)

לדברי הנשיאה חיות, "הכרה שלמה וממשית בכבוד האדם ובערכם המוסרי של רצונותיו ושל בחירותיו, מחייבת להניח כי כמיהתו זו של גבר - יחיד או חלק מזוג גברים - אינה נופלת בעוצמתה או בחשיבותה מכמיהתה של אישה הסובלת מבעיה רפואית. על אף שלגבי שניהם נסיבות החיים הן שהפונדקאות היא ההזדמנות העיקרית למימוש הזכות להורות גנטית במדינתם שלהם, בחר המחוקק להעניק אותה לנשים בלבד, ולסגור את השערים בפני גברים. בכך הציב בפניהם המחוקק מכשול קשה ביותר - לעתים בלתי עביר - לכתוב את אחד הפרקים החשובים בסיפור חייו של אדם: ההורות. משאלה הם פני הדברים, לא יכול להיות ספק כי האפליה במקרה דנן קשורה בטבורה לכבוד האדם".

 

בית המשפט נתן לכנסת פרק זמן של שנה לתקן את הוראות החוק המפלות בעקבות מורכבות ההסדר החוקי העוסק ברבייה ובפריון, וכן בהינתן העובדה שההסדר הקיים נועד להיטיב את מצבם של יחידים שאינם יכולים להביא ילדים לעולם. השופטים כי אם הכנסת לא תעשה כן, יינתן פסק דין סופי ואופרטיבי לעתירה שיפתח את הסדר הפונדקאות לזוגות חד מיניים וליחידים.

 

 

 

 

חוק הפונדקאות: מהומה במליאה ומחאה המונית

הליך הפונדקאות בישראל פתוח כיום בפני זוגות סטרייטים ולנשים יחידניות שיש להן זיקה גנטית ליילוד - כלומר, נשים שהביציות שלהן משמשות להליך הפונדקאות. העתירה הוגשה בשנת 2015 וכללה במקור קבוצה של זוגות חד-מיניים ושל נשים יחידניות שלא יכולות לשאת היריון או לעשות שימוש בביציות שלהן לשם הבאת ילדים לעולם.

 

בשנת 2017 דחה בג"ץ את עתירת הנשים היחידניות, וקבע כי קיומה של זיקה גנטית בין היילוד ובין אחד לפחות מבין ההורים המיועדים הוא תנאי הכרחי להסדר פונדקאות על פי חוק ההסכמים. באותו פסק דין הושהה הדיון בעתירה כדי לאפשר לכנסת להשלים את חקיקת הרחבת חוק הפונדקאות. בחודש יולי 2018, כשנה לאחר מתן פסק הדין החלקי הראשון, התקבל בכנסת חוק הסכמים לנשיאת עוברים, שהרחיב את מעגל הזכאים להסדר פונדקאות גם לנשים יחידות שבשל בעיה רפואית אינן מסוגלות להתעבר ולשאת היריון, או שהיריון עלול לסכן משמעותית את בריאותן.

תיעוד צעדה איילון דרום חסימה מפגינים הפגנה קהילה להט
מפגינים חוסמים את איילון במחאה על חוק הפונדקאות, יולי 2018(צילום: נתיבי איילון)

הגדרת "ההורים המיועדים" לא הורחבה באופן שמאפשר לבני זוג מאותו המין ולגברים יחידים לבחור בהליך הפונדקאות בארץ. החוק אושר במתכונת המפלה למרות שבאותו השבוע הביע ראש הממשלה בנימין נתניהו תמיכה בפונדקאות גם לאבות יחידנים. לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו הצביע נגד הסתייגות שהגיש אמיר אוחנה ממפלגתו, פרצה במליאה מהומה.

 

אישור החוק הוביל מחאה המונית של קהילת הלהט"ב, שאליה הצטרפו גם חברות רבות מהמגזר הפרטי. ב-22 ביולי 2018 הגיעו כ-80 אלף בני אדם להפגנה של קהילת הלהט"ב בכיכר רבין בתל אביב, לאחר יום שבו מחו אלפי בני אדם בטענה לאפליה. היום, כאמור, פסק בית המשפט העליון כי החוק שאושר בכנסת אכן הפלה רבים בקהילת הלהט"ב.  

 

"יום חג לכל שוחרי השוויון בישראל"

איתי ויואב פנקס ארד העותרים משנת 2010 ויו"ר עמותת "אבות גאים" עוז פרבין מסרו בתגובה: "ניצחנו. זהו יום דרמטי ומרגש, שבו ישראל עושה סוף סוף צעד למשפחת המדינות המתקדמות בעולם ביחס לזכויות להט"ב. אנחנו מאושרים מכך שאחרי עשר שנים, בג"ץ קיבל החלטה אמיצה ונכונה, שעושה צדק כלכלי וחברתי לעשרות אלפי זוגות להט"בים. גם אם יש עוד דרך לעשות כדי להגיע לשוויון מלא, מהיום כולנו יכולים להקים משפחה לתפארת – בדיוק כמו כולם".

"מהיום כולנו יכולים להקים משפחה לתפארת". איתי פנקס ארד  ()
"מהיום כולנו יכולים להקים משפחה לתפארת". איתי פנקס ארד

מחאת הקהילה הגאה ירושלים (צילום: אוהד צויגנברג)
מחאת הקהילה הגאה נגד חוק הפונדקאות, ירושלים, יולי 2018(צילום: אוהד צויגנברג)

עורך הדין חגי קלעי שיצג את העותרים: "לפני עשור יצאנו למאבק המשפטי לביטול האפליה בחוק הפונדקאות. הבטחות שניתנו על ידי הכנסת והממשלה לתקן את העוול - לא קוימו, ונציגי הממשלה והכנסת המשיכו לטעון בבתי המשפט בעד ההסדר המפלה והמקפח. טוב עשה בית המשפט העליון שהבהיר, בצורה חד משמעית, שמדובר באפליה אסורה וכי הכתם הזה צריך להמחק מספר החוקים. הבשורה, שבתוך שנה מהיום תבוטל האפליה שבחוק - היא יום חג לכל שוחרי השוויון בישראל, והישג מדהים לעותרים".

 

יו"ר האגודה למען הלהט"ב, הילה פאר: "מדובר בהחלטה היסטורית למדינת ישראל, לקהילה הגאה ולאלפי זוגות ישראלים שיממשו את זכותם הבסיסית להיות הורים. יומיים אחרי יום המשפחה, אנחנו גאים וגאות להיות מי ומה שאנחנו בכל מקום במדינה שלנו. זאת התשובה להסתה ולאפליה שמגיעה גם היום מנבחרי הציבורי וממשרדי הממשלה. כולנו תקווה שבשבוע הבא תיבחר ממשלה שתקדם שיוויון זיכויות רחב לקהילה הגאה בכל התחומים".

 

איגי, ארגון הנוער הגאה, מסר כי "החלטת בית המשפט היסטורית ומרגשת. לבנות ובני הנוער של איגי יוכלו להיות ילדים ומשפחות ללא אפליה ומסעות מפרכים. ככה נראית קדמה".

 

אוחנה: "מאמין שהחוק יעבור", גנץ: "הגיע הזמן לתקן"

שר המשפטים אמיר אוחנה, שלא הצליח להעביר בכנסת את חוק הפונדקאות במתכונת שאינה מפלה גברים להט"בים עקב התנגדות הקואליציה, אמר בתגובה להחלטת בג"ץ: "אני תומך בכל ליבי בחופש לפונדקאות גם לזוגות בני אותו המין. אני שמח מתוכן פסיקת בית המשפט העליון, התומכת בדיוק בדברים שהם אני מאמין, אך חייב להישאר נאמן לעקרונותיי: מי שאמור לקבל את ההכרעות הערכיות בדמוקרטיה, זה הציבור באמצעות נבחריו, כלומר – הכנסת".

 

אוחנה הוסיף: "טרם קראתי את פסק הדין, אך מהמעט שקראתי עליו, נראה כי הדבר הנכון יהיה להמשיך ולפעול לקידום החוק שהגשתי ובו אני מאמין גם בכנסת הבאה, כדי שהפעם יעבור - בין אם הסיבה לכך תהיה פסיקת בג"ץ, ובין אם הסיבה תהיה כי זהו הדבר הטוב, הנכון והצודק לעשות. אפעל כדי שכך יהיה".

משפחת צווקבנקל אלכסנדר בקמפיין משפחה ישראלית גאה (צילום: עומר שלו)
שלטי חוצות באיילון: "משפחה ישראלית גאה"(צילום: עומר שלו)

יו"ר כחול לבן, בני גנץ, הגיב להחלטה: "הגיע הזמן לתקן את חוק הפונדקאות באופן שוויוני ולהפסיק לדבר עליו. רק ממשלת כחול לבן תתקן את החוק ותהפוך אותו לשוויוני. נתניהו עשור בשלטון וכרגיל לא קיים את הבטחותיו". גנץ התייחס להחלטה בשידור חי בפייסבוק יחד עם חבר הכנסת איתן גינזבורג ממפלגתו.

 

מפלגת עוצמה יהודית מסרה בתגובה להחלטה: "שוב בג"ץ מתערב באופן בוטה ועושה עוד צעד שמקעקע את הזהות היהודית של מדינת ישראל. היום שוב מסתבר שלא נעשתה שום מהפיכה בכהונת שקד בבית המשפט העליון, ושהרוח השלטת בבג"ץ הייתה ונותרה שמאלנית קיצונית. עוצמה יהודית תדרוש מיד לאחר הכניסה לכנסת להוסיף לבית המשפט העליון 15 שופטים בעלי תפיסה יהודית-ציונית ואת שינוי השיטה לבחירת שופטים, כך שבג"ץ יהיה גוף שישמור על הזהות היהודית של המדינה, ולא כזה שיפגע בה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים