שתף קטע נבחר

פסק הלכה: מותר לשמוע את מגילת אסתר בשידור וידאו חי

בעקבות התפרצות הקורונה בישראל הודיע הרב דוד סתיו כי השוהים בבידוד יכולים לקיים את מצוות החג גם בלייב-סטרימינג – בכל הפלטפורמות. הרב הקונסרבטיבי דוד גולינקין נתן היתר דומה אף לכל אדם החושש להידבק. צעירי חב"ד יגיעו לכל מבודד עם מגילה ומשלוח מנות. מחר ב-ynet: קריאת מגילה ממוקדי ארגון רבני צהר ברחבי הארץ

נכנסתם לבידוד מחשד להידבקות בקורונה ואינכם יכולים להגיע לבית הכנסת? זה לא אומר שתפספסו את קריאת מגילת אסתר בפורים. הרב דוד סתיו פרסם פסק הלכה ולפיו לאור הנסיבות המיוחדות בעקבות התפשטות הנגיף בישראל  ניתן יהיה לצפות בקריאת המגילה ולהאזין לה גם בשידור חי ולקיים בכך את מצוות החג. מדובר בהחלטה תקדימית של רב בכיר לאמץ עמדה שלא התקבלה להלכה, לאור המצב החריג והקיצוני בו אלפים נמנעים מלצאת מבתיהם.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>    

 

ביום שני, ליל פורים, בשעה 20:30 ישדר ynet  בשידור חי את קריאת המגילה בשידור חי מבית הכנסת הבינלאומי "בית אל" בתל אביב שיוביל הרב אריאל קונסטנטין, במסגרת מיזם "מגילה בקהילה", שם מארגן "צהר" (בשיתוף רשת "יחד" של אור תורה סטון), קריאה משותפת לדתיים ולחילונים. ביום שלישי, שושן פורים, נשדר את קריאת המגילה בשעה 18:30 ממרכז מורשת בגין שבירושלים.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

הרב סתיו, יו"ר הארגון ורבה של שוהם, הסביר: "במצבים שגרתיים ודאי אין לשמוע מגילה באמצעות הטלפון או האינטרנט, אבל בשעת דחק, בה עשרות אלפים נמצאים בבידוד, ניתן לסמוך על גדולי הפוסקים ובהם הרב משה פיינשטיין והרב אליעזר ולדנברג, שהקלו בכך והתירו זאת. לכן צהר תעביר בשידור חי את קריאת המגילה ב-ynet - בערב ובבוקר". עם זאת, הרב סתיו הדגיש כי פתרון זה מיועד רק למי שאינו יכול לקרוא במגילה כשרה בביתו.

 

 

הרב דוד סתיו (צילום: יוסי זליגר) (צילום: יוסי זליגר)
הרב דוד סתיו(צילום: יוסי זליגר)

 

הרב הקונסרבטיבי פרופ' דוד גולינקין, נשיא עמותות שכטר, חוקר תלמוד ופוסק הלכה, נדרש אף הוא לעניין, ובמענה לשאלת מנכ"ל התנועה המסורתית, ד"ר יזהר הס, קבע כי "מותר ליהודי הנמצא בבידוד או המפחד להידבק לצאת ידי חובת קריאת המגילה דרך טלפון, רדיו, טלוויזיה או פייסבוק - בתנאי שמדובר בשידור ישיר ולא בהקלטה".

 

הרב פרופ' דוד גולינקין (באדיבות עמותות שכטר)
הרב פרופ' דוד גולינקין(באדיבות עמותות שכטר)

 

הרב גולינקין סקר בתשובתו את ההתפתחות ההלכתית-טכנולוגית בנושא זה ואת הדעות השונות בפוסקים, והכריע: כל אדם החושש מהקורונה רשאי לקיים כך את המצווה, גם אם לא הונחה על ידי הרשויות לשהות בבידוד.

 

חב"ד: יסייעו לכל מי שנמצא בבידוד

גם בצעירי חב"ד מבטיחים לסייע לכל מבודד לקיים את מצוות החג ולא לוותר על שמחת הפורים, ובימים האחרונים גיבשו הנחיות לפעילים, בהכוונת משרד הבריאות וארגון מד"א. ראש מפעל השליחות של חב"ד בישראל, הרב יוסף אהרונוב, שלח איגרת לאלפי החסידים בו הדגיש כי ההיתר הוא בכל מקרה רק לאנשים שלא פיתחו תסמינים וכמובן לא אובחנו כחולים.

 

קריאת מגילת אסתר - עכשיו בשידור חי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קריאת מגילת אסתר - עכשיו בשידור חי(צילום: רויטרס)
 

   

"אין להיכנס לבית בו שוהים מבודדים", כתב אהרונוב, "הקריאה יכולה להיעשות מחצר הבית (המבודדים ישמעו את המגילה דרך חלון או דלת), ובבנייני קומות – מחדר המדרגות". הוא הוסיף כי "כאשר ההקראה היא מחדר מדרגות, על האדם המבודד להיות במרחק של שני מטר לפחות מפתח הבית".

 

הרב אהרונוב התייחס גם לאופן קיום מצוות החג האחרות: "ניתן ורצוי להעניק משלוחי מנות למבודדי הבית. אין להיכנס לביתם של המבודדים, ואין להגיש להם מיד ליד. כמו כן, יש לשמור על מרחק של לפחות שני מטרים מהמבודדים. לכן, יש להניח את המשלוח בקרבת דלת הבית בו שוהים המבודדים על מנת שיקחו אותו משם".

  

בצעירי חב"ד מזמינים את המבודדים לפנות בהודעת whatsapp למספר 072-2770100, על מנת לזכות בביקור מיוחד של החב"דניקים, הכולל קריאת מגילה, שמחת פורים ומשלוח מנות.

 

"פורים הוא יום שבו לכל ואחת מגיע לחגוג כמיטב המסורת", אמר הרב יוסף אהרונוב, "במשך השנים הרבי מליובאוויטש בעצמו עודד את חסידיו לחגוג את מצוות הפורים בעוצמה דווקא עם מי שזקוקים לעזרה, כמו מאושפזים, נפגעי טרור, אסירים, קשישים וכדומה. השנה יש לנו קהל גדול וחדש בדמות מבודדי הקורונה, ודווקא בגלל שמדובר ביום שהמוטיבים שלו שמחים ועליזים, אנו רואים שליחות עליונה לדאוג לכך שאף אחד לא ירגיש נשכח".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוגב אטיאס
מגילת אסתר בשידור חי
צילום: יוגב אטיאס
מומלצים