שתף קטע נבחר

ללמוד מהן: המדינות שהצליחו במאבק בקורונה

סינגפור בודקת כל מקרה דמוי-שפעת, דרום קוריאה לא סגרה את השערים לעולם, ועדיין הצליחה להיאבק בנגיף - באמצעות פיקוח הדוק על הבאים מחו"ל, החמרת הענישה למפירי בידוד בית וטיפול רפואי מהמתקדמים בעולם. טייוואן מנתחת מאגר נתונים ענק. מה ישראל יכולה ללמוד?

 

 

 

בישראל נקטו אמש (שני) צעד דרמטי במסגרת המאבק בנגיף הקורונה, וחייבו כל מי שמגיע מחו"ל להיכנס לבידוד ביתי. בעוד כמה מדינות נקטו צעדים חמורים לא פחות, כמו עוצר כמעט מוחלט במוקד ההתפרצות בסין או הגבלת התנועה בכל איטליה, מדינות אחרות כמו דרום קוריאה הצליחו לצמצם את היקף ההתפשטות של המגיפה בצעדים שמשפיעים אולי מעט פחות על הכלכלה והאזרחים.

 

רק לפני כשבועיים גירשה ישראל כמעט 1,600 תיירים בעקבות התפשטות הנגיף בה, אך כעת במדינה האסייתית מצליחים להוביל למיתון מסוים במצב ומדווחים על ירידה בקצב הנדבקים החדשים – בעוד בארץ גובר החשש מהנגיף והקצב, כך נראה בימים האחרונים, גדל. בדרום קוריאה עד כה נדבקו 7,478 בני אדם, ו-53 מתו. בישראל נדבקו עד כה 50.

 


צוותי חיטוי ב דגו דרום קוריאה חשש מ נגיף וירוס קורונה (צילום: AFP)
מדווחים על ירידה בנדבקים החדשים. צוותי חיטוי בעיר דגו בדרום קוריאה(צילום: AFP)

מחטאים בית משפט בעיר סוואן ב דרום קוריאה  חשש מ נגיף וירוס קורונה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

נגיף קורונה חיטוי סיאול דרום קוריאה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

חייל עם מסכה ב סיאול דרום קוריאה קורונה נגיף (צילום: AP)
(צילום: AP)

סיאול דרום קוריאה חשש מ נגיף וירוס קורונה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

האם יש לנו מה ללמוד מדרום קוריאה ומדינות אחרות באסיה? מסמך שפרסמה שגרירות דרום קוריאה בישראל מפרט את הצעדים שבאמצעותם התמודדה הממשלה בסיאול עם ההתפרצות בשטחיה:

 

מרבית מקרי הקורונה שהתגלו בקוריאה (60%) מקורם באזור העיר דגו ובקבוצה דתית מסוימת השייכת לכנסיית שינצ'אונג'י. כל חברי הכנסייה הזו ומי שהיו עמם במגע נמצאים תחת מעקב הדוק ובדיקות מקיפות. מספר המקרים שאובחנו מחוץ לאזור העיר דגו נותר נמוך יחסית (כ-600), והינם תחת שליטה מלאה של הגורמים המטפלים.

 

בדרום קוריאה יחס גבוה במיוחד של נבדקים (1 מתוך 314 תושבים נבדק). לממשלת קוריאה יכולת לבצע עד 18,000 בדיקות לאבחון קורונה ביום, כמו גם יכולת לערוך ניתוח אפידמיולוגי אינטנסיבי של קבוצות בסיכון גבוה.

 

 

לפי השגרירות של דרום קוריאה, מספר המקרים הגבוה שאובחן לאחרונה במדינה הוא עדות ליכולת האבחון המוקדם ומדיניות הבידוד שנוקטת בה הממשלה, אשר מטרתה "להמשיך ולעקוב אחר חשד להידבקות של האוכלוסייה על ידי מיקוד אינטנסיבי בקבוצות בעלות סיכון הידבקות גבוה".

 

"תחנות בדיקת דרך". שיטה יעילה לאיתור חולים מאפשרת בדיקה בתחנות דרך הממוקמות בדרכים מרכזיות. משך הבדיקה לא עולה על 10 דקות ומאפשר הקלות על עומס בבתי חולים, מניעת חיכוך בין חולים פוטנציאלים לבין אנשים בריאים, ומניעת הידבקות פוטנציאלית של צוותי בתי חולים.

 

ריכוז בדיקות בקבוצות בסיכון גבוה: ממשלת דרום קוריאה פועלת לסווג אוכלוסיות בסיכון גבוה ומרכזת את המאמצים והבדיקות בקרב אוכלוסיות אלה.

 

התמקדות בתהליכי ההחלמה המהירה של הנגועים בנגיף באמצעות טיפול רפואי מתקדם. במסמך של השגרירות הדרום קוריאנית הציגו כראיה את שיעורי התמותה הנמוכים מהנגיף במדינה: 0.6%. לפי המסמך, רוב מקרי המוות התרחשו בקרב קשישים או אוכלוסייה עם עבר של מחלות רקע. במסמך צוין גם שלפי מדד הבריאות העולמי לשנת 2019, דרום קוריאה ממוקמת במקום התשיעי בעולם.

 

תעדוף המשאבים הרפואיים כדי למנוע מחסור במיטות אשפוז – במיוחד לאור העובדה שיש ריכוז מקרים באזור ספציפי בדרום קוריאה (העיר דגו). אנשי מקצוע בתחום הרפואה ממיינים מקרים מאובחנים לארבע קבוצות בהתאם לחומרת הסימפטומים.

 

בשגרירות של דרום קוריאה בישראל ציינו שממשלתה הצליחה למנוע כניסה של נשאים מסין מבלי להטיל איסור כניסה גורף – אלא רק על מחוז חוביי, מוקד ההתפרצות בסין. נוהל כניסה מיוחד נכנס לתוקף בתחילת פברואר ולפיו ניתן יהיה לאפשר מעקב יעיל אחר כל המגיעים מסין במשך 14 יום לאחר הגעתם לדרום קוריאה.

 

בנוסף, בכל אחד ממעברי הכניסה לדרום קוריאה הוקם טרמינל נפרד שבו מטופלים ונבדקים מי שהגיעו מסין.

 

פיקוח הדוק ומעקב טכנולוגי כדי למנוע הפרות בידוד ביתי. לפי השגרירות הדרום קוריאנית, הממשלה בסיאול נוקטת מגוון של אמצעים טכנולוגיים המאפשרים מעקב וביקורת אחר אנשים הנתונים בבידוד. שיטות אלה מאפשרות גם איתור של מפרי בידוד.

 

 

החמרת הענישה למפרי בידוד. חוק ההסגר בדרום קוריאה תוקן באופן שאפשר הטלת קנסות כבדים יותר על מפרי בידוד.

 

פקידים ממשלתיים מופקדים כאנשי קשר מול כל אדם שבא במגע הדוק עם נשאי המחלה ובאחריותם לבדוק פעמיים ביום את מקום הימצאם של אלו המצויים בהסגר.

 

אפליקציה ניידת לאבחון עצמי. הנכנסים בשערי המדינה נדרשים להתקין את אפליקציית האבחון העצמי בסמרטפונים שלהם ולמסור דרכה עדכונים על מצבם הבריאותי מדי יום למשך 14 יום.

 

טייוואן: מרכז פיקוד וניתוח מאגר נתונים ענק

גם בטייוואן, שלה קשרים ענפים עם סין למרות היריבות המדינית העמוקה ביניהן, הצליחו להיאבק בהצלחה עד כה בנגיף הקורונה. רק 45 נדבקו במדינה בנגיף, ואדם אחד מת ממנו שם.

 

"טייוואן, הנמצאת במרחק של 131 ק"מ בלבד מסין, הייתה צפויה להיפגע קשות כתוצאה מהתפשטות נגיף הקורונה בשל הקשרים הכלכליים והטיסות המרובות בין שתי המדינות", מסרו בשגרירות טייוואן בישראל. "אך עד כה, טייוואן מנעה בהצלחה יתרה את התפשטות הנגיף ופגיעה ב-23 מיליון אזרחיה למרות שמאות אלפים מתושבי טייוואן עובדים וגרים בסין".

 

 

בשגרירות של טייוואן ציינו כי בין הפעולות שנקטה הממשלה שם, עוד כחלק ממסקנות התפרצות נגיף הסארס בתחילת שנות ה-2000, הייתה הקמת מרכז לפיקוח בריאות לאומי (NHCC). "מרכז זה הפך להיות חלק אינטגרלי בפיקוח וניהול מצבים בהם יש התפשטות נגיפים, והוא משמש כנקודת הפיקוד המבצעית לטיפול בהתפרצויות", נמסר.

 

עם התפשטות הנגיף בינואר האחרון, המרכז הזה הקים מרכז פיקוד למאבק בקורונה, "שאחראי באופן בלעדי לכל הנוגע לקבלת החלטות ונקיטת צעדים במהלך תקופה קשה זו". לפי השגרירות של טייוואן, המרכז לפיקוד על המגפה נקט ביותר מ-124 צעדים, הכוללים בקרת גבולות באוויר ובים, זיהוי מקרים חשודים בשימוש בטכנולוגיה חדישה וניתוח נתוני עתק, בידוד של מקרים חשודים, חינוך התושבים תוך הפרכת דיסאינפורמציה והדרכת מוסדות לימוד ועסקים כיצד לפעול.

 

צעד נוסף שננקט בטייוואן: שילוב מאגר הנתונים של ביטוח הבריאות הלאומי עם מאגר הנתונים של רשות האוכלוסין וההגירה, על מנת ליצור מאגר של נתוני עתק לצורך אנליזה. מהלך זה אפשר לממשלה לזהות מקרים חשודים של קורונה תוך יצירת התראות בזמן אמת במהלך ביקורים קליניים, בהתבסס על היסטורית הנסיעות של החולה ותסמיני מחלה שפיתח.

נגיף סיני סין תמונה שצולמה ב טייוואן קורונה (צילום: EPA)
נאבקים בנגיף בטייוואן(צילום: EPA)

בנוסף, טייוואן עושה שימוש בסריקת קוד QR על מנת לזהות ולעקוב אחר נוסעים שחזרו ממדינות עם התפרצות רחבה של קורונה בשטחיהן. מי שחזר ממדינות אלו, מקבל מיידית הודעת SMS אוטומטית שעליו להישאר בבידוד ביתי, ומזהיר שעליו יש מעקב המתבסס על המיקום הטלפוני על מנת להבטיח שאינו מפר את צו הבידוד.

 

נוסף לכך, הממשלה הורתה להקים מרכז טלפוני ייעודי בכל מחוז, כדי לנתב את השיחות, ולמנוע קריסה מריבוי טלפונים במקרה שהיה מוקם רק מרכז טלפוני אחד.

 

מרכז הבקרה קבע גם מחיר אחיד למסכות, והשתמש בתקציבי הממשלה ובכוח הצבאי על מנת להגדיל את ייצורן בשטח טייוואן. כבר ב-20 בינואר, משרד הבריאות של טייוואן הכריז שיש לו מלאי של 44 מיליון מסכות פנים, 1.9 מיליון מסכות מסוג N95 ו-1,100 חדרי בידוד המיועדים לחולי קורונה.

 

סינגפור "הופכת כל אבן"

סינגפור היא מדינה נוספת שזכתה לשבחים על הצלחתה למנוע את התפשטות הנגיף בשטחה. בסינגפור, מדינת אי ליד מלזיה שבה כ-6 מיליון תושבים, נדבקו עד כה 160 איש בלבד, ואיש לא מת עדיין מהנגיף שם. "סינגפור הופכת כל אבן ובודקת כל מקרה דמוי-שפעת או דלקת ריאות", שיבח את המדינה הזו ראש ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדהנום גברייסוס.

נגיף הקורונה בסינגפור (צילום: EPA)
"סינגפור הפכה כל אבן". עם מסכות במדינת האי(צילום: EPA)

ממשלת סינגפור נקטה צעדים דרסטיים כדי למנוע את התפשטות הנגיף בשטחה, ומיהרה לסגור את השערים בפני תיירים מסין – כבר ב-1 בפברואר. הרשויות פתחו במבצע שלו הן קוראות "מעקב קשרים", ובמסגרתו הן עוקבות אחר צעדיהם של כל החולים כדי לאתר מקרים פוטנציאליים. במעקב הזה מסייעת לפי האתר Nikkei Asian Review גם המשטרה בסינגפור.

 

הרשויות במדינת האי פועלות בנוקשות למנוע גם הפרות של בידוד בית. בחודש שעבר הן ביטלו את התושבות של גבר בן 45, שהפר את הבידוד הביתי אחרי שחזר מסין. הוא לא ענה לטלפון ולא היה בביתו כאשר פקידים הגיעו לבדיקה שם.

 

בסין, המוקד החמור ביותר של ההתפרצות ושבה התגלה הנגיף לראשונה, נרשמים בימים האחרונים נתונים מעודדים. היום, ביממה השנייה ברציפות, לא דווח במדינה – חוץ ממחוז חוביי שבו הנגיף התפרץ – אפילו מקרה אחד של הידבקות בתוך הקהילה (כלומר כאלו שנדבקו בסין עצמה ולא בחו"ל).

בית חולים ב ווהאן סין נגיף וירוס קורונה (צילום: רויטרס)
מנסים לחזור לשגרה. בבית חולים בווהאן(צילום: רויטרס)

בית חולים ב ווהאן סין נגיף וירוס קורונה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בית חולים בווהאן סין נגיף וירוס קורונה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ווהאן סין בודקים תושבים מחשש להידבקות ב נגיף וירוס קורונה (צילום: AP)
(צילום: AP)

ווהאן סין בודקים תושבים מחשש להידבקות ב נגיף וירוס קורונה ()

עם הירידה במקרי ההידבקות, הרשויות בסין מקוות לחזור לשגרה באופן הדרגתי. כחלק מהחזרה לשגרה בתי ספר ייפתחו מחדש בשבועיים הקרובים. במחוז גוויג'ואו הודיעו כי הלימודים יתחדשו ב-16 במרץ. גם במחוז צ'ינגהאי יפתחו מחדש את בתי הספר, ב-11 במרץ או ב-20 במרץ.

 

ב"יומון העם", הביטאון הרשמי של המפלגה הקומוניסטית בסין, דווח כי אחד מבתי החולים המאולתרים שהוקמו בווהאן, בירת מחוז חוביי, צפוי להיסגר. לפי הדיווח, כל חולי הקורונה שהיו מאושפזים בבית החולים שוחררו או הועברו לבית חולים אחר.

 

למרות כל זאת, בממשלה בבייג'ינג קוראים עדיין לאזרחים לעמוד על המשמר. סין, נזכיר, נקטה את הצעדים הדרסטיים ביותר כדי להיאבק בנגיף, והטילה למעשה עוצר על התושבים בעיר ווהאן וסגר על כל מחוז חוביי, שבו מתגוררים כ-60 מיליון בני אדם. ב"ניו יורק טיימס" ציטטו מומחים שלפיהם רק כאשר המגבלות החמורות הללו על תנועת התושבים יוסרו, ניתן יהיה להעריך באמת עד כמה הן היו מוצלחות בהבסת הנגיף.

 

ביקורת ביפן על שינזו אבה

ביפן, מוקד חמור נוסף שבו התפרץ נגיף הקורונה, סופגת הממשלה ביקורת על התנהלותה. מבקריו של ראש הממשלה שינזו אבה טוענים כי לא גילה מנהיגות מספקת בטיפול הראשוני במשבר, ובהמשך נקט צעדים מוגזמים מדי כמו סגירת כל בתי הספר במדינה, החלטה שהותירה הורים ומעסיקים רבים אובדי עצות. ביפן נדבקו עד כה 1,200 בני אדם – 700 מהם מספינת התענוגות "דיימונד פרינסס". 16 מתו, בהם 7 מהספינה הזו.

יפן טוקיו תלמידים קורונה מסכות מסכה (צילום: רויטרס)
הלימודים בוטלו, ההורים אובדי עצות. תלמידים בטוקיו(צילום: רויטרס)

נוסעים עוזבים את ה דיימונד פרינסס ספינה קורונה יפן נגיף וירוס (צילום: AP)
ביקורת ביפן: "הממשלה הייתה איטית מדי"(צילום: AP)

הטביעה את ענף הקרוזים? ספינת הקורונה,
רוב המקרים ביפן: מספינת התענוגות "דיימונד פרינסס"(צילום: שגרירות ישראל בטוקיו)

בין היתר טוענם המבקרים כי ממשלתו של אבה הייתה איטית מדי בהגבלת כניסתם של זרים מסין, לאחר התפרצות הנגיף בה. סקר שפרסם אתמול תאגיד השידור הציבורי ביפן, NHK, הראה ש-43% מהציבור הביעו שביעות רצון מההתנהלות של הממשלה, לעומת 41%. המבקרים טוענים גם שלממשלה אין יכולת לערוך בדיקות נרחבות לאבחון נדבקים, ושגם את היכולת שכבר כעת יש לה היא לא מיצתה – טענה שמובילה חלק ביפן לחשוד שמספר הנדבקים האמיתי גבוה מהמדווח.

 

אולי על רקע הביקורת הזו, הממשלה בטוקיו מתכננת להציג היום תיקון לחוק שיאפשר לה להכריז על מצב חירום. הכרזה כזו תאפשר למושלים במחוזות שבהם מתפשט הנגיף להורות לתושבים להישאר בבתיהם, לסגור מתקנים ציבוריים ולהפקיע אדמות ומבנים עבור הסבתם למרכזים רפואיים. הכרזה על מצב חירום תוכל להימשך לפי התיקון לחוק, שטרם התקבל, עד שנתיים – עם אפשרות להארכה של שנה שלישית.


פורסם לראשונה 09/03/2020 23:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
צוות חיטוי בדרום קוריאה
צילום: AFP
מומלצים