שתף קטע נבחר

דמעות במקום ירח דבש: קריאה אחרונה למטוס, וחזרה הביתה

רותם ואדם עמדו לצאת לירח דבש, אך ביטלו את הטיסה למדגסקר לנוכח הנחיות הבידוד החדשות: "לא רצינו להיות תקועים שם". אחרים זעמו: "טמטום אחד שלם"

 

 

רגע לפני שרותם ואדם היו אמורים לצאת אמש (יום ב') לירח דבש במדגסקר, הכול השתבש. "הגענו כבר לגייט, כבר היינו בקריאה אחרונה, ואז ראינו את הכתבה ב-ynet שרוצים לסגור את השמיים והחלטנו לחזור הביתה. לא רצינו להיות שבועיים בבידוד ולא להיות תקועים במדגסקר אלוהים יודע כמה זמן. לפחות חסכנו את הבידוד כשהחלטנו לוותר על הטיסה".

 

"בכיתי בחצי שעה האחרונה", סיפרה רותם בדמעות. "זה ירח דבש שלא ייצא בקרוב אבל אני מקווה שזה ייצא בהמשך. יכולנו אולי להיות בבידוד במדגסקר, אבל החלטנו שזה פחות. בסוף הכול קורה לטובה".

רותם ואדם ביטלו ירח דבש ב מדגסקר בגלל הנחיות ה בידוד קורונה ב נתב
רותם ואדם נשארו בארץ במקום לטוס למדגסקר(צילום: שחר גולדשטיין)
 

כל עדכוני הקורונה - סיקור מיוחד ב-ynet:

50 חולי קורונה אובחנו בישראל

כל מי שיגיע לישראל מחו"ל ייכנס לבידוד ביתי

זינוק במספר המתים באיטליה, ההגבלות יוחמרו

טראמפ: 37 אלף מתו משפעת ודבר לא הושבת

כדי למנוע הדבקה: איראן שחררה 70 אלף אסירים

 נתב
(צילום: יאיר שגיא)

 נתב
(צילום: יאיר שגיא)

 נתב
(צילום: יאיר שגיא)

תנועת הנוסעים בטרמינל 3 בנמל התעופה בן גוריון הייתה דלילה מאוד, עוד לפני ההכרזה הדרמטית על חובת בידוד לכל מי שנכנס לארץ. אולם מקבלי הפנים היה ריק יחסית ובאולם היוצאים בקומה 3 נותרו עמדות רבות שוממות. בימים האחרונים חברות תעופה זרות כבר ביטלו את טיסותיהן לישראל ובמטוסים שכן מגיעים ישנם מעט מאוד נוסעים - כאשר רובם ישראלים שחוזרים הביתה.

 

ויקי שנחתה בשעה 21:30 בטיסה מסן פרנסיסקו - שעה וחצי לאחר כניסתה לתוקף של ההנחיה הכוללת - אמרה: "איחרתי בשעה וחצי ועכשיו אני צריכה להיכנס לבידוד. בעבודה שלי אני אחראית על התקשורת בנושא הקורונה ועכשיו שרת הקורונה תתקשר מהבית שלה מהבידוד. קיוויתי שזה לא יקרה ומפה אסע הביתה לקומה השנייה. אני עוד לא קולטת, אנחנו אנשי היי-טק ויש לנו וידאו במחשבים, ונמשיך לעבוד מהבית ולא נראה את האביב שבועיים. זה מאוד קשה. בשדות תעופה שם ובחנויות לא מרגישים את זה, וכאן המציאות שונה. זה אולי על הצד הטוב. אני לא יודעת אם אנחנו היסטריים, אולי זה בגלל שאנחנו יהודים וטוב שכך. בכל מקרה הכול לטובה".

 

סעדיה שנחת מבודפשט סיפר: "אחרי הנחיתה מישהו אמר שכולם צריכים להיות בהסגר שבועיים", אמר בצאתו לאולם מקבלי הפנים בטרמינל 3. "כולם פה בהלם. מפה נוסעים באוטו הביתה. זה טמטום אחד שלם. אני אהיה בבית 14 יום". חברו אבי אמר: "באמת החליטו את זה? אני לא מבין את זה. מה שנעשה עכשיו זה שנשפץ את הבית עכשיו שבועיים".

 נתב
(צילום: יאיר שגיא)

 נתב
(צילום: יאיר שגיא)

אודי לרמן שחזר מבריטניה סיפר כי "שמעתי שאני צריך להיכנס לבידוד, לא יודע, נחתּי, קיבלתי סמס שאומר להיכנס לבידוד, ניכנס לבידוד. מפה אני הולך הביתה, הכינו לי חדר עם מנעול מבחוץ שאני לא אצא, הכל מסודר. באתי מאנגליה, שם אין היסטריה, לא יודע אם זה נכון או לא, ימים יגידו, ניפגש עוד שבועיים ונדבר".

 

אנג'ליק שחזרה מלונדון: "שמענו שמשעה שמונה בערב צריך להיות בהסגר ומי שלפני לא, אנחנו נחתנו ב-9 במרץ אז התפספסנו. התחושה היא דיכאון. למזלי אני סטודנטית אז אני פשוט אשלים את כל העבודות שעוד לא סיימתי".

 

אתמול בערב פרסמה הממשלה את ההנחיה הדרמטית שלפיה כל ישראלי ששב מחו"ל מ-20:00 נדרש להיכנס לבידוד ביתי. לגבי תיירים, ההחלטה תיכנס לתוקפה ביום חמישי ב-20:00. להחלטה הזו קדם ויכוח סוער בין השרים. כמה מהם התנגדו לצעד דרסטי של חובת בידוד כוללת. תיירים שאין להם כתובת קבועה יסורבו וייאלצו לשוב על עקבותיהם.

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו דחה את ההמלצה של משרד הבריאות להטיל סגר אווירי על ישראל. הוא אמר כי "אחרי יממה של דיונים מורכבים קיבלנו החלטה: כל מי שיגיע לישראל מחו"ל ייכנס לבידוד של 14 יום. זו החלטה קשה, אבל היא חיונית כדי לשמור על בריאות הציבור - ובריאות הציבור קודמת לפני הכול. ההחלטה הזאת תהיה בתוקף לשבועיים, במקביל אנחנו מקבלים החלטות כדי לשמור על כלכלת ישראל".

 

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב אמר: "החלטנו לאחר שורה ארוכה של דיונים שעל מנת שאנחנו נוכל להמשיך את מה שאנחנו קוראים 'מדיניות ההכלה', מדיניות השליטה שלנו במספר הנדבקים. אנחנו צריכים לעלות מדרגה בצעדים שאנחנו נוקטים ולכן ההחלטה היא שמעתה ואילך כל מי ששב לישראל מכל מדינה שהיא ייכנס לבידוד במשך 14 יום.

 

"לגבי האנשים שחזרו ב-14 יום האחרונים: אנחנו החלטנו שהם לא ייכנסו לבידוד אבל אם הם לא חשים בטוב, אם יש להם את אחד הסימפטומים של המחלה, חום, שיעול, כאב גרון, תסמינים נשימתיים - הם צריכים באופן מיידי להיכנס לבידוד ולהתקשר למד"א ואנחנו נבוא אליהם וניקח בדיקה. מכיוון שמדובר במספר גדול של אנשים ייתכן שייקח לנו מעט זמן להגיע לאותם אנשים שמרגישים לא טוב ולכן הם מחויבים להקפיד על כללי הבידוד והכללים האלה יחולו, כמו שעשינו אותם לגבי מדינות אחרות גם לגבי אנשים שאינם תושבי ישראל".

 

 

בדיון הסוער בין השרים שקדם להחלטה הבהיר שר הפנים אריה דרעי שאם יוחלט על חובת בידוד על כל הבאים לארץ רטרואקטיבית - המשמעות תהיה הכנסתם לבידוד של יותר 200 אלף ישראלים ובסך הכל כ-300 אלף (כבר כעת עשרות אלפי ישראלים נמצאים בבידוד בביתם). כאמור, החלטה שהתקבלה בסופו של דבר אינה רטרואקטיבית. נציגי משרד הבריאות הציגו בדיון תרחישים דרמטיים שלפיהם עשרות אלפי ישראלים ידבקו בנגיף הקורונה, ואמרו שהנגיף מתפשט בכל העולם.

 

מהו בידוד בית?

מטרת בידוד הבית היא עצירת ההדבקה ומניעת מחלת קורונה בישראל. לשם כך נדרשת הימנעות מכל שהיה במקומות ציבוריים וכן הגנה על שאר בני הבית. הבידוד הוא על פי צו מנכ"ל משרד הבריאות נמשך עד שחלפו 14 ימים מאז היציאה האחרונה מסין היבשתית, הונג-קונג, מקאו, סינגפור, תאילנד, יפן, מצרים, קוריאה הדרומית, איטליה, ספרד, סן-מרינו, אנדורה, שוויץ, צרפת, אוסטריה או גרמניה.

 

מ-9 במרץ ההנחיה הזו כאמור חלה על כל הישראלים שמגיעים מחו"ל. לגבי זרים ההנחיה הכוללת תיכנס לתוקף ביום חמישי בשעה 20:00. הבידוד חל על פי הצו גם מהמגע האחרון של כל אדם עם חולה מאומת. על פי החוק, יש להודיע על כניסה לבידוד בית למשרד הבריאות באמצעות טופס מקוון או המוקד הטלפוני "קול הבריאות" 5400*.

 

כיצד מתבצע בידוד בית?

הנחיות לאדם שבבידוד: אין לצאת מהבית. יש לשהות בחדר נפרד מאוורר היטב עם דלת סגורה. יציאה מהחדר תהיה רק לצורך פעולות הכרחיות ולזמן קצר ככל הניתן, תוך כדי כיסוי הפה והאף במסכת אף-פה או בבד. אם ישנם מספר מבודדים באותו משק בית, הם יכולים לשהות יחד באותו חדר. אם כל בני הבית נדרשים לבידוד, אין כל מגבלות מיוחדות בתוך הבית.

 

 

צריך לשטוף ידיים במים וסבון או לחטא אותן בחומר חיטוי אלכוהולי לפני ואחרי הכנת אוכל, לפני אכילה ולפני ואחרי שימוש בשירותים. במידה ועל הידיים יש לכלוך נראה לעין, יש להעדיף שטיפה במים וסבון על פני חומר חיטוי. עדיף להשתמש בניירות חד-פעמיים לייבוש הידיים. במידת האפשר, יש להשתמש בשירותים נפרדים.

 

יש להקפיד על כיסוי הפה והאף בעת עיטוש או שיעול, בעדיפות אל תוך מטפחת חד פעמית או מרפק מכופף. זאת על מנת למנוע את פיזור הנגיף. מיד לאחר מכן, יש לשטוף ידיים במים וסבון או לחטא אותן בחומר חיטוי אלכוהולי.

 

אישה מניקה יכולה להמשיך להניק את תינוקה אך עליה להקפיד על רחיצת ידיים יסודית לפני ההנקה ועל כיסוי הפה והאף במסכה או בד זמין אחר בעת ההנקה. אישה המעוניינת לשאוב חלב-אם צריכה להקפיד על רחיצת ידיים לפני השאיבה והנגיעה בבקבוק ובמשאבה ובמידת האפשר לתת לאדם אחר להאכיל את התינוק.

חיטוי אוטובוס של חברת
חיטוי אוטובוס של חברת "דן"(צילום: מוטי קמחי)

סופרמרקט מרכול מרכזה ירכא עבר חיטוי לאחר חולה קורונה (צילום: אניל נבואני)
חיטוי סופרמרקט בירכא(צילום: אניל נבואני)

אם הופיעו חום או תסמינים נשימתיים, ובכל בעיה רפואית, יש ליצור קשר טלפוני עם מוקד 101 של מד"א. במקרה הצורך ניתן לפנות לרופא המטפל בקופת החולים או בחדר המיון, אך יש ליידע מראש טלפונית את המרפאה או חדר המיון על יציאה מהבידוד והגעה. בכל מקרה של פנייה למוקד רפואי יש לכסות את הפה והאף במסכה כירורגית או בבד זמין אחר, ולהימנע מנסיעה בתחבורה ציבורית.

 

הנחיות כלליות

מומלץ לצמצם את מספר האנשים שלא מבודדים הנמצאים בבית הנכנסים לחדר הבידוד, עם עדיפות לאדם אחד בריא ללא מחלות רקע. אין להכניס מבקרים לבית. יש לבדוק שאזורי הבית המשותפים כגון מטבח ושירותים מאווררים היטב. בכניסה לחדר הבידוד מומלץ לכסות את הפה והאף, בעדיפות עם מסכת פה-אף אך אפשר להשתמש גם בבד.

 

מומלץ להשתמש בכפפות חד-פעמיות בכל מגע עם המבודד וסביבת חדר הבידוד כולל משטחים, בגדים או מצעים מלוכלכים. מומלץ להימנע ממגע ישיר עם נוזלי הגוף, ובמיוחד הפרשות מהפה, דרכי הנשימה שתן וצואה של המבודד. יש לשטוף ידיים במים וסבון או לחטא אותן בחומר חיטוי אלכוהולי אחרי כל מגע עם המבודד או עם סביבתו, לפני אכילה ואחרי שימוש בשירותים. יש להעדיף שטיפה במים וסבון על פני חומר חיטוי אם על הידיים יש לכלוך נראה לעין.

 

מה המגבלות על בני בית של אדם השוהה בבידוד?

אם תנאי הבידוד נשמרים, בני ביתו של מי שנמצא בבידוד יכולים להמשיך בשגרת חייהם ללא כל מגבלה. תלמידים וסטודנטים שבביתם שוהה אדם בבידוד יכולים להמשיך להגיע למוסדות החינוך ללא כל הגבלה.

 

מי יפצה את השוהה בבידוד בית על ההיעדרות מהעבודה?

היעדרות מעבודה תחחשב היעדרות בשל מחלה בכפוף להצגת אישור על מועד עזיבת סין היבשתית, הונג-קונג, מקאו, סינגפור, תאילנד, יפן, מצרים, קוריאה הדרומית, איטליה, סן-מרינו, ספרד, אנדורה, שוויץ, צרפת, אוסטריה או גרמניה. תעודת מחלה גורפת נמצאת באתר משרד הבריאות. אין צורך לפנות לרופא המשפחה לקבלת אישור מחלה בגין היעדרות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שחר גולדשטיין
רותם ואדם נשארו בארץ במקום לטוס לירח דבש
צילום: שחר גולדשטיין
מומלצים