שתף קטע נבחר

צילום: EPA

רומנים אסורים וכתות סודיות: הקורונה חושפת סודות

המאבק היעיל של דרום קוריאה בנגיף כולל שליחת התרעות לטלפונים של תושבים: "מישהו לידך נדבק". הן כוללות לו"ז מפורט ומידע שלעתים מסגיר את זהות הנשאים, וגורמות לחלקם מבוכה איומה. עובדת-מדינה הותקפה ברשת: "למה אכלת ארוחת צהריים כל כך הרבה זמן?"

טענות לרומנים מחוץ לנישואים וחשיפה של חברויות בכתות דתיות: החלטתה של דרום קוריאה לפרסם מידע מפורט על התנהלותם של נדבקי נגיף הקורונה התבררה ככלי חשוב במאבק בנגיף, אבל היא גם מעלה שאלות לא קלות בנוגע לפרטיות ולהדבקת סטיגמות.

 

נגיף הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:

 

דרום קוריאה נגיף קורונה התרעה ב טלפון על נדבק חדש (צילום: AFP)
התרעה טלפונית בדרום קוריאה על נדבק חדש(צילום: AFP)

עד כה התגלו בדרום קוריאה יותר מ-7,500 נדבקים, אחד השיעורים הגבוהים ביותר מחוץ לסין, שבה אירעה התפרצותו הראשונית של הווירוס. בימים האחרונים חלה ירידה דרמטית במספר הנדבקים החדשים, והרשויות בדרום קוריאה טוענות כי הירידה הזו התאפשרה הודות להיקף הנרחב של הבדיקות הנערכות למי שייתכן כי באו במגע עם נדבקים מאומתים. עד כה ערכה דרום קוריאה יותר מ-210 אלף בדיקות.

 

ברחבי דרום קוריאה שולחות הרשויות המקומיות התרעות לטלפונים הסלולריים של מי שגרים באזורים שבהם התגלו נדבקים חדשים, והן כוללות בהן רשימה של מקומות סמוכים שבהם ביקרו הנדבקים האלה לפני שאובחנו ומדווחות על הקשרים שלהם למקרי הידבקות אחרים. מידע נוסף אפשר למצוא באתרים של הרשויות המקומיות, ולעתים הוא כולל פירוט של סדר היום של הנדבק, אפילו לרמת הדקה, ושל מקום מגוריו או מקום עבודתו. בחלק מהמקרים הפרטים האלה מאפשרים לפענח במפורש את זהותו של האדם.

חיטוי וניקוי אוטובוסים בדרום קוריאה (צילום: AFP)
מחטאים אוטובוסים בדרום קוריאה. ירידה חדה במספר הנדבקים(צילום: AFP)

דרום קוריאה נגיף קורונה התרעה ב טלפון על נדבק חדש (צילום: AFP)
מחברים את הפרטים מגלים מי נדבק. התרעה בטלפון בדרום קוריאה(צילום: AFP)

דרום קוריאה היא מדינה שבה כמעט לכל אדם יש טלפון חכם, ופרסום מידע אישי על אנשים ברשת הוא בעיה ארוכת שנים בה. בימים אלה, שבהם הרשויות עצמן מנדבות לפתע מידע על הנדבקים, מידע שלא פעם הוא רגיש למדי, לאלה נגרמת לעתים מבוכה קשה. הנציבות הארצית לזכויות אדם בדרום קוריאה כבר תיארה זאת כפגיעה בזכויות אדם: "איננו יכולים שלא לדאוג מהמצב שבו נדבקים מאומתים נחשפים לנזק נוסף, כגון ספיגת ביקורת, לעג ודברי שנאה ברשת", מסרה בהודעה שפרסמה.

 

כך למשל הואשמו שניים מהנדבקים בדרום קוריאה בניהול רומן מחוץ לנישואים, אחרי שהתברר כי סדר יומם והמקומות שבהם שהו היו דומים למדי. במרה אחר סיפרה עובדת בחברת סמסונג כי ספגה דברי שנאה ברשת אחרי שראש העיר חשף כי בן הזוג שלה חבר בקהילת השינצ'אונג'י, אותה כת דתית שנויה במחלוקת הקשורה ליותר ממחצית מקרי ההידבקות בדרום קוריאה.

  (צילום: AFP)
שלום הציבור מול זכויות אדם. מטהרים את הרחובות בסיאול(צילום: AFP)

"אני עוברת ימים קשים מבחינה נפשית", כתבה בעמוד הפייסבוק שלה, שאותו הפכה בינתיים לפרטי. היא ביקשה מגולשים שלא לשתף מידע על אודותיה, והביעה צער על שעוברים משפחתה וחבריה.

 

הסטיגמה מפחידה יותר מהנגיף

מייקל הרט, סוציולוג באוניברסיטה הלאומית לאומנויות של קוריאה, אומר כי אף שההתרעות ששולחות הרשויות לאזרחים מגבירות את אמון הציבור בהתמודדות שלהן עם המגפה, הן מובילות שלא במתכוון לתפישתם של אזורים שאליהם הגיע הנגיף כאזורים מסוכנים.

 

גם חברות שסומנו ככאלה שנשאים של הנגיף ביקרו בהן ספגו נזק. "זו תקופה קשה עבורי, למעשה אין לנו לקוחות מאז שהרשויות שלחו לתושבים התרעה שכללה את הכתובת שלנו", מספר בעל מסעדה מסיאול. "אני מבין שההתרעות האלה נחוצות, אבל העסק שלי פשוט נהרס".

3082 ()
"ימים קשים נפשית". דרום קוריאנים בנמל התעופה בן גוריון

לדרום קוריאה יש מערכת בריאות מתקדמת, עיתונות חופשית ותרבות מושרשת של מסירת דין וחשבון לציבור, ושר החוץ שלה הצהיר כי הממשלה שמה דגש על שקיפות בכל הנוגע לטיפול בנגיף, אבל לעתים קרובות נראה שהמחיר פשוט גבוה מדי.

 

בימים האחרונים התברר כי אפילו עובדים של משרד הבריאות אינם יכולים להימנע מהכפשות ברשת אם נדבקו בווירוס. הרשות המקומית של סג'ונג, שם שוכן המטה של המשרד, חשפה כי אחת העובדות שלו השתתפה בשיעור בחדר כושר שהועבר על-ידי מדריך שנדבק בנגיף – ומסרה פירוט מלא של סדר היום של העובדת.

 

רוב המגיבים ברשת תקפו את האישה על כך שהתנהגה לכאורה באופן בלתי אחראי כשהשתתפה בשיעור בחדר הכושר בימים של התפרצות הנגיף, אבל אחרים התמקדו בפרטים אחרים, כגון שעות ארוחת הצהריים שלה, שלדבריהם הייתה ארוכה מדי עבור עובד-מדינה. בין השאר האשימו אותה ב"מריחת זמן" מחוץ לעבודה כדי לעבוד קשה פחות.

נגיף קורונה חיטוי סיאול דרום קוריאה (צילום: AFP)
החשש: העלבונות יפגעו במאבק בנגיף. פעולות חיטוי בסיאול(צילום: AFP)

המרכז המקומי לניהול אסונות נאלץ לצאת להגנתה, והדגיש כי ביקוריה בחדר הכושר נעשו לפני שהרשויות המליצו לתושבים להימנע מהתקהלויות ולשמור על מרחק מאחרים. "התקפות מוגזמות והאשמות מפלות נגד נדבקים יפגעו קשות לא רק באותם אנשים, אלא גם בניסיונות למגר את ההתפרצות", מסר בהודעתו.

 

מחקר שנערך באוניברסיטה הלאומית של סיאול הראה בימים האחרונים כי הפחד של דרום קוריאנים שתימתח עליהם ביקורת אם יידבקו גדול יותר מהפחד שלהם מהנגיף עצמו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
באותו מקום באותו הזמן. שמועות על רומן
צילום: shutterstock
מומלצים