שתף קטע נבחר

 
צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

הרב הראשי: להשאיר טלפונים זמינים בשבת

הרב יוסף פסק כי על כלל אזרחי ישראל להיות זמינים בטלפון במהלך סוף השבוע - וכי יש להקים מערך רכבי כרוזים שיעברו בריכוזי שומרי השבת. ראש העיר בת ים קיבל החלטה תקדימית האוסרת תפילה בציבור, בחב"ד קבעו "דין רודף" על מי שמפר את הכללים, ורב בכיר הבהיר כי ההסתגרות הכרחית גם אם הדבר יגרום לאכילת חמץ בפסח

הרב הראשי לישראל, יצחק יוסף, פסק כי אזרחי ישראל כולם - כולל שומרי השבת - צריכים להיות זמינים לקבלת שיחות טלפון במהלך סוף השבוע, זאת על מנת שמשרד הבריאות יוכל לעדכן במידת הצורך כל אדם על אבחונו כחולה בקורונה או על חובה לשהות בבידוד (לקריאת המכתב המלא של הרב הראשי - לחצו כאן).

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>    

 

בנוסף קבע הרב כי יש להקים מערך רכבים עם כרוז שיודיע בשבת באזורים דתיים וחרדיים על חובת בידוד, אם יתברר במהלך השבת שהם חייבים בכך. במכתב ששיגר הערב לשר הבריאות, יעקב ליצמן - פסק הרב כי בתי הכנסת שבבתי החולים ייסגרו בשל הקושי בשמירת מרחק של שני מטרים מאדם לאדם. 

 

קראו עוד בערוץ היהדות:

 

"אין ספק שכל מי שנבדק לקורונה, עליו להשאיר בשבת מכשיר פלאפון זמין, שיוכלו לעדכנו על מצבו ולאן עליו להתפנות", כתב הרב יוסף לשר הבריאות. "גם מי שלא נבדק ישאיר את הפלאפון זמין, כדי שאם ימצא שהוא שהה בקרבת חולה מאומת ועליו לשהות בבידוד, יוכלו להודיעו בהקדם".

 

מכתבו של הרב הראשי
מכתבו של הרב הראשי

 

הרב הראשי לישראל הוסיף עוד כי "יש להקים מערך רכבים עם כרוז שיכריז בשבת באזורים דתיים וחרדיים על חובת בידוד, לפי האזורים שיתברר במהלך השבת שחייבים בבידוד". 

 

עדיף מאוחר מאשר אף פעם

שבוע ימים אחרי ההנחיות הראשונות של הממשלה לאזרחים למניעת התפשטות הקורונה, ועל רקע האדישות והשאננות שבלטו בציבור החרדי, קוראים רבנים ופוסקי הלכה בכירים ממנהיגי כל החוגים הדתיים לקיים את ההנחיות באופן מלא וללא פשרות, ורבים מהם אף הכריזו על סגירת בתי כנסת וביטול כל התפילות בציבור.

 

  (ארן חן צלמים)
מטהרים את בית הכנסת הגדול בתל אביב(ארן חן צלמים)

 

לראשונה מאז התפרצות הקורונה בישראל החליטה עיריית בת ים על סגירה של כלל בתי הכנסת, בשלב זה – לחודש ימים, הווה אומר גם בפסח. זו הנחיה גורפת ראשונה בעיר גדולה, והיא תיכנס לתוקף ביום שישי בבוקר, ותשפיע על עשרות-אלפי מתפללים הפוקדים כ-140 בתי כנסת.

 

ראש העיר, צביקה ברוט, קיבל הערב את ההחלטה לאחר שורת הערכות מצב שקיים עם גורמי מקצוע, ולאחר ששוחח עם הרב הראשי ועם רבני העיר וקיבל את גיבויים למהלך. ברוט הנחה את השיטור ואת הפיקוח העירוני לאכוף את הסגירה, היה אם תופר ההנחיה.

 

במקביל תערוך העירייה הסברה מאסיבית בקרב ציבור המתפללים, עם הרבנים וראשי הקהילות- ופסקי הלכה יצורפו לתושבים. "מדובר בהחלטה קשה, אך המשוואה ברורה לחלוטין: אם נשאיר את בתי הכנסת פתוחים - יש סבירות גבוהה שימותו יותר מבוגרים", אמר ברוט. "הסגירה נועדה לשמור על חיי התושבים שלנו, ולצמצם את יכולת ההדבקה בקרב תושבי העיר. מדובר בפיקוח נפש ובצעד מציל חיים".

 

בבני ברק: תפילות ערבית - ביחידות

בבני ברק התקיים דיון חירום של רבני העיר עם קציני פיקוד העורף, בכירי העירייה, נציגי משרד הבריאות ומשטרת ישראל, ובסיומה החליטו הרבנים כי תפילות ערבית, בחול ובשבת יתקיימו בבניינים ובמקומות מרווחים - ואין צורך לבוא לבית הכנסת. תפילות שחרית ומנחה יתקיימו רק במניינים מצומצמים ובחדרים שונים. נשים, ילדים ומבוגרים בני שבעים ומעלה, וכן אנשים בעלי רקע רפואי - יתפללו בביתם.

 

Rabbi Yosef Yitzhak  (Photo: Yair Sagi)
הוראות לשעת חירום. הרב הראשי יצחק יוסף(Photo: Yair Sagi)

 

הרבנים קבעו עוד כי ראוי להימנע מטבילת גברים במקווה, בכל מקרה יש להקפיד ביתר שאת על כללי הזהירות. כמו כן הדגישו כי אין לקיים חתונות ואירועים מרובי משתתפים בבתים פרטיים, משום שהדבר מהווה סכנה לציבור.

 

הרב גרשון אדלשטיין, נשיא מועצת גדולי התורה של הזרם החרדי הליטאי, ומי שעמד מאחורי ההחלטה לקיים את הלימודים במוסדות החינוך במגזר בניגוד להנחיות הממשלה - קבע הבוקר (ד') כי "צריך לקיים את כל ההוראות וכללי הזהירות, שלא להינזק ושלא להזיק לאחרים". הוא הדגיש במיוחד כי גם התפילות ולימוד התורה חייבים להיות רק לפיהם, אך לא הורה על ביטולם.

 

חברי מועצת גדולי התורה של הזרם החסידי, בנשיאות רבי יעקב אריה אלתר, האדמו"ר מגור, פרסמו גם הם גילוי דעת: "הננו קוראים לכל יחיד ויחיד ולכל הציבור יחדיו שיעשה כל אחד את ההשתדלות המתבקשת ולשמור על ההוראות הניתנות מצד גורמי הבריאות והרפואה, ולא להקל באלו ראש חלילה". זה לא מנע מכמה מוסדות חינוך במגזר לפעול היום, עד שניתן צו ממשלתי לסגירתם.

 

חב"ד: להלשין על מפירי הוראות

רבני "מכון הלכה חב"ד", הגוף ההלכתי העליון של חסידי חב"ד בישראל, הגדילו וקבעו כי על מפירי הנחיות הממשלה חל "דין רודף". בכך הם מאמצים טרמינולוגיה חריפה ביותר - הגדרה המתייחסת בדרך כלל למי שנמצא בדרכו להרוג אנשים או להזיק לציבור, ויש לעצור בעדו בכל מחיר. "מוטלת על כל אחד החובה להתרות בו", הדגישו, "ואם אינו נשמע מיידית - יש לדווח על כך לרשויות".

 

  (ארן חן צלמים)
(ארן חן צלמים)

 

"בתקופה זו ההידור הוא להימנע מלהכניס יהודי לסכנה של פיקוח נפש", כתבו הרבנים, "גם אם לפעמים נדמה שהאנשים בסביבה הקרובה אינם בסיכון, אבל לכל אחד מהם יש קרוב משפחה שעלול להיות בקבוצת סיכון ויש בזה סכנה לאחרים, ובפוסקים נאמר על כך דבר חמור ביותר שזהו 'דין רודף'".

 

בתוך כך, הולכות וגוברות הקריאות לנעול את בתי הכנסת ולהסתפק בתפילת יחיד של כל אדם בביתו. בחלק מהקהילות הוחלט כך לאחר שהתברר כי אין אפשרות להקפיד על הנחיות משרד הבריאות המגבילות את מספר המתכנסים לעשרה ומחייבות מרחק של שני מטרים בין זה לזה, ויש קהילות שהעדיפו להחמיר ולא להפגיש כלל בין אנשים גם אם ההנחיות תישמרנה.

 

כך למשל, בית המדרש המרכזי של חסידות גור, החצר הגדולה בישראל, נסגר היום עד להודעה חדשה, והאדמו"ר ביטל את קבלת הקהל. הרב יהושע שפירא, מהרבנים הבולטים בציונות הדתית, קרא לציבור להסתגר בבית ולא לצאת לתפילות, וכדי להמחיש את החובה הדתית בכך הבהיר כי הנחיה זו תקפה גם אם הדבר יפגע בהכנות לפסח ויגרום לאנשים לאכול חמץ בחג.

 

שערי בתי הכנסת נסגרים

גם בקיבוצים הדתיים יבנה, משואות יצחק, עין הנצי"ב, לביא, ראש צורים ואחרים - הודיעו הרבנים על החלטתם לסגור את שערי בתי הכנסת. רב קיבוץ יבנה, עילאי עופרן, אמר כי הוא כותב זאת "ביד רועדת, מתוך תחושת אחריות לכלל ולפרט, ברגשי צער גדולים, אך גם בתקווה שמתוך החלטות שכאלה נצא בעזרת ה' מאפילה לאורה ומן המצר למרחביה".

 

אמיתי פורת, מזכ"ל תנועה הקיבוץ הדתי, הוסיף: "אנחנו בתקופה שדורשת עיון הלכתי ומבט אמיץ אל המציאות. אין ספק שההנהגה הרוחנית של הקיבוצים היא מורה דרך ראוי לכולנו בימים כאלה. מי שנצטרך לצאת מביתו יכול לשמוע מכל בית ניגוני תפילה ואנחנו מתפללים ומייחדים שבקרוב נשב שוב יחד בספסלי בית הכנסת וממנו תעלה התפילה".

 

בבית הכנסת הגדול בתל אביב, הממוקם בקרן הרחובות אלנבי ואחד העם, הוחלט לחטא אחת לשבוע את המבנה כולו, המשתרע על פני 2,000 מטרים רבועים, וחברת "100% חיטוי" פעלה בו אתמול במשך שמונה שעות. מנגד, קהילת "יחד" בעיר, המזוהה כדתית-ליברלית, הכריזה על פיזור המניינים עד להודעה חדשה ועל השתתפות הציבור בתפילות כל אחד מביתו בשידור וידיאו חי.

 

הרב הפוסק אליעזר מלמד, שהיה מהראשונים להודיע על סגירת בתי כנסת, נשאל בעניין על ידי הרב ד"ר בני לאו, שהשתתף בתפילה הראשונה שנערכה ב"יחד" במתכונת זו, עם 87 מסכים ולמעלה ממאה מתפללים. הרב מלמד הכריע כי המפגש הווירטואלי אינו נחשב כמניין לכל דבר מבחינה הלכתית, אך לעניין אמירת קדיש יתום, ברכו ונפילת אפיים ניתן להתיר בזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארן חן צלמים
מטהרים את בית הכנסת הגדול
ארן חן צלמים
מומלצים