שתף קטע נבחר

מכ"ם לחדר המיון: ייטול מדדים ללא מגע ויצמצם סיכוי להדבקה בקורונה

מכ"ם צבאי הוסב כך שיאפשר נטילת מדדים בכניסה לבתי החולים ללא מגע אדם. המטרה: צמצום הסיכוי להדבקת הצוות הרפואי במגע הראשוני עם נשאי קורונה. דגם ראשון שפותח על ידי אלתא ואלביט מערכות יימסר להפעלה ניסיונית כבר בימים הקרובים

 

 

מכ"ם שיאפשר נטילת מדדים ללא מגע יד אדם – בכניסה לבית החולים: חברת אלתא של התעשייה האווירית השלימה ביחד עם אלביט מערכות את הסבתו של מכ"ם צבאי לשימוש אזרחי, במטרה לצמצם מגע של חולי קורונה פוטנציאלים עם הצוותים הרפואיים.

מערכת המכ
בקרוב הפיתוח החדש יימסר להפעלה ניסיונית(צילום: דוברות משרד הביטחון)

מערכת המכ
המערכת החדשה(צילום: דוברות משרד הביטחון)

המכ"ם, שמבוסס על טכנולוגיות צבאיות, עבר ניסויים בהצלחה ודגם ראשון שלו יימסר להפעלה ניסיונית ראשונית בבית חולים במרכז הארץ, כבר בימים הקרובים. הפיתוח שהושג ע"י מהנדסי אלתא יאפשר לצוותי המיון בבית החולים לקלוט חולה ולקבל את מדדיו, כמו חום, דופק, לחץ דם וקצב נשימה, באופן אוטומטי, מרחוק, עם ישיבתו של המטופל על כיסא בעמדת הבידוק.

 

המכ"ם יסרוק את גופו של החולה, ובסיוע הרכיב האופטי של המכ"ם (מצלמה), ייקלטו תוצאות המדדים ויועברו לצוות הרפואי. בהתאם, יוחלט על המשך ודרך הטיפול בו. זאת, במטרה לחסוך זמן ובעיקר כאמור לצמצם דרמטית את הסיכוי להדביק את הצוות הרפואי בבית החולים במגע הראשוני של נשאי קורונה עם הגעתם לבית החולים.

 

 

נגיף הקורונה - כתבות אחרונות: 

 

בן 22 במצב קשה מקורונה: "הנגיף פוגע בכולם, יהיו עוד חולים צעירים" 

עלה ל-4,347 מניין חולי הקורונה בישראל, 80 במצב קשה 

משרד הבריאות: "הזמנו כ-12 אלף מכונות הנשמה, לא כולן יגיעו במועד" 

חשש ממחסור במכונות הנשמה: זו פריסת המכשירים בארץ

 

גורמים במערכת הביטחון הסבירו כי המכ"ם הקטן אושר לשימוש גם מבחינה בטיחותית, ורמת הקרינה הנפלטת ממנו לא עולה על זה של טלפון סלולארי.

 

על פי נתוני משרד הבריאות, 141 עובדי מערכת הבריאות נדבקו עד כה, מתוכם 32 אנשי צוותים רפואיים בבתי החולים. בנוסף, לפי הנתונים האחרונים 2,130 רופאים ואנשי צוות רפואי אשר עובדים בבתי החולים שוהים בבידוד ביתי. עוד עלה מהנתונים כי 845 רופאים ואנשי צוות רפואי בקופות החולים שוהים בבידוד ביתי, כמו גם 178 אנשי צוות רפואי במד"א. גם 80 עובדי בתי החולים הגריאטריים נמצאים בבידוד. המערכת פותחה בשיתוף עם ד"ר יוני סביר מהפקולטה לרפואה בטכניון.

 

 

ד"ר יוסי שעיה, מתמחה במלר"ד (מיון) בילינסון (מרכז רפואי רבין), הוא המייעץ הרפואי של הפרוייקט יחד עם ד"ר עקיבא אסטרזון, אף הוא מתמחה במלר"ד בילינסון. "מפא"ת פנו אלינו עם הרעיון לנטר חולים באמצעות מכ"ם, מערכות שאנחנו לא עובדים איתן ביום יום בבית החולים ושאלו אותנו מה הצרכים הרפואיים שלנו", אמר ד"ר שעיה. השאלה היתה אלו מדדים צריך לנטר על מנת לאבחן חולי קורונה בשלב מוקדם עוד בזמן הערכה הראשונית מבלי מעורבות של איש צוות רפואי".

 

לדברי ד"ר שעיה, "בבסיס הרעיון עומדת המחשבה כי אנחנו, הצוותים הרפואיים שנמצאים בחזית, צריכים להגן על עצמנו ועל המטופלים האחרים ולצמצם מגע כמה שניתן עם חולי הקורונה. בזכות החשיבה היצירתית של שימוש באמצעים טכנולוגיים בהם משתמשים בדרך כלל מול אויב. אני מאחל ומקווה כי נוכל להילחם ולנצח במלחמה מול נגיף הקורונה".

 

אושרה לשימוש מדבקה שאמורה לשדרג את מסכות הרופאים

בתוך כך, ממשרד הביטחון נמסר כי מדבקה מיוחדת בשם "מאיה", שפותחה לשימוש צבאי, אושרה באופן ראשוני על ידי משרד הבריאות לשימוש אזרחי כדי לשדרג את מסכות הפנים ושל הצוותים הרפואיים בבתי החולים.

מדבקת הקורונה (באדיבות מפא
המדבקה(באדיבות מפא"ת )
 

בודקית את המדבקה החדשה (צילום:  אלי כהן זיקוקין)
בודקים את המדבקה החדשה(צילום: אלי כהן זיקוקין)

המדבקה, שפותחה על ידי פרופ' איל זוסמן, ראש מעבדת הננו-הנדסה בפקולטה להנדסת מכונות בטכניון, מוצמדת למסכה הכירורגית הסטנדרטית ומשפרת את יעילותה. המדבקה מיוצרת בהדפסת תלת-ממד, מורכבת מסיבים ננומטריים המצופים בחומרי חיטוי – הרכב המשפר את הלכידה של חלקיקים ננומטריים ומנטרל ביעילות גבוהה את הנגיפים מטיפות הרסס המגיעות למסכה.

 

המדבקה פותחה בשיתוף עם מדעני המחלקה לתשתיות כימיה וביולוגיה במפא״ת (המינהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית), בהובלת ראש המחלקה ד"ר דן גרינשטיין, ובליווי פרופ' סאמר סרוג'י, מנהל המכון לכירורגיית פה ולסת במרכז הרפואי לגליל בנהריה.

 

פרופ' סרוג'י: "מדובר בפתרון זמין ומהיר, תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות. בימים אלו אנו פותחים בפיילוט במרכז הרפואי, במטרה לבדוק את הסתגלות הצוות הרפואי למדבקה".

 

מנהל המרכז הרפואי לגליל, ד"ר מסעד ברהום, שהיה הראשון שניסה את המדבקה, הודה לטכניון ולמשרד הביטחון על שיתוף הפעולה, תוך שהביע את תקוותו, כי השימוש במדבקה יסייע במתן הגנה לצוות המטפל.

 

אחיה ראב"ד ואדיר ינקו השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות משרד הביטחון
פיתוח חדש
צילום: דוברות משרד הביטחון
מומלצים