שתף קטע נבחר

צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

ציידי המסכות: האנשים שעושים קופה מהקורונה

כל העולם במרוץ להשיג ציוד-מגן רפואי, והנחשקות מכולן הן מסכות ה-N95. עוד ועוד מתווכים, גם כאלה בלי שום קשר לתחום, רוקמים קשרים מפוקפקים בין רופאים נואשים לבין ספקים ממזרח אירופה, סין ויפן. מתווך מעיד: "אין לי כישורים מתאימים. אני לא בודק את הסחורה, רק מקבל תמונות"

בראיין קולפייג', בוגר הצבא האמריקני שנפצע קשה בעיראק, הקדיש בשנים האחרונות את חייו לגיוס כספים לצורך הקמה פרטית של חומה בגבול בין ארה"ב למקסיקו, בהשראת הנשיא דונלד טראמפ. אבל בשבועות האחרונים חל מפנה, וקולפייג' מצא מטרה חדשה לגמרי להסתער עליה: איתור ומכירה של מיליוני מסכות מגן, מהסוג שקשה מאוד להשיג בימים אלה בשל מגפת הקורונה והביקוש האדיר.

 

משבר הקורונה – עוד כתבות מהעולם:

 

  (צילום: shutterstock)
עד תשעה דולר למסכה. מאגרים חבויים ביפן(צילום: shutterstock)

לפני כחודש הקים קולפייג' עסק תחת השם America First Medical, ובאתר שלו וברשתות החברתיות הוא מציע לתווך ברכישת כמויות גדולות של מסכות N95, המסכות האיכותיות-יותר שרבים בעולם מנסים כעת להשיגן, בכלל זה צוותי רפואה מרחבי תבל. הוא מספר כי כוונתו היא לגבות ארבעה דולרים עבור כל מסכה – סכום שהוא אמנם גבוה פי כמה ממחירן של המסכות בימים שלפני המגפה, אבל עדיין נמוך יותר בכמה דולרים מהסכומים שחלק מבתי החולים, המוסדות הסיעודיים וכוחות ההצלה משלמים עליהן בימים אלה.

 

אף שלפי שעה טרם מצא קונים, קולפייג' מספר שכבר איתר מסכות בכל רחבי העולם, כולל מאגרים חבויים במחסנים ביפן ובמזרח אירופה. אם העסקה תצא לפועל, הוא יגבה עמלה בגובה אחוז עד שלושה אחוזים, תלוי בגודל ההזמנה.

 

לדברי קולפייג', מה שהוא עושה הוא שירות לציבור. "אנחנו אלה שיוצאים 'לנַשק את הצפרדע' ועושים את כל העבודה שבתי החולים וגורמים אחרים לא יכולים לעשות", אומר קולפייג' בן ה-38. "אנחנו אלה שיוצרים את הקשרים. אם בית החולים רוצה לשלם את הכסף – זה כבר עניין שלו".

  (צילום: AFP)
שוטר במסכת N-95 בוושינגטון הבירה. פעם זה עלה פחות מדולר(צילום: AFP)

קולפייג' מקווה להפוך לאחד המתווכים החדשים בעסקי מכירת המסכות. בעקבות התפשטות נגיף הקורונה בעולם נולד כמעט בן לילה שוק כאוטי שבו סוחרים במוצר החיוני הזה. מתווכים טוענים כי השיגו גישה לעשרות מיליוני מסכות ואפילו למאות מיליונים – בדרך כלל מחוץ לרשתות האספקה הרגילות. המסכות המגיעות מהמקורות החדשים האלה בדרך כלל יקרות בהרבה מהמחיר הקמעונאי שהיה להן עד כה, כדולר אחד.

 

עסקאות גדולות – אפילו כאלה שהעמלה בהן נמוכה – יכולות להניב רווחים גדולים למתווכים, והמתווכים האלה יכולים לעזור להפחית את החוסר הקריטי במסכות אם יצליחו לעודד את היצרנים והסוחרים המחזיקים בציוד הנחוץ כל כך למכור אותו לצרכנים הזקוקים לו.

 

פעם 85 סנט, עכשיו 7 דולר

אבל לא הכול ורוד, כמובן. ספקים של ציוד רפואי וגורמים בתעשייה הרפואית מזהירים כי הבהלה למסכות פגעה ביכולת לבקר את איכותן ופתחה את השוק לשטף של מסכות שמקורן ויעילותן אינם ברורים. בתי חולים ומוסדות סיעודיים מוצפים בהצעות, ובחלקם מעידים העובדים שאין להם ברירה אלא להיענות בתקווה שלא ליפול קורבן להונאות. הדבר החם בשוק המסכות הוא מסכת ה-N95, המסוגלת לסנן טוב יותר חלקיקים קטנים ולכן אמורה להגן טוב יותר מנגיף הקורונה.

 

סוכנות הידיעות רויטרס הצליחה לשוחח עם חמישה מתווכי-מסכות – שלושה בארה"ב ושניים בסין, המייצרת כמחצית מהמסכות בעולם. המתווכים האלה מעידים על שוק פראי שבו הם מנסים למהר וליצור קשר עם מוכרים וקונים לפני שמתחריהם יגיעו וימכרו את הסחורה בעצמם.

 

ג'ייק מיי, הבעלים של חברת משאבות מיוסטון, טקסס, סיפר בפוסט ב-LinkedIn שיש לו שמונה מיליון מסכות, משני דגמים שמייצרת חברת 3M. הוא מוכר אותן ב-4.10 דולר ו-4.20 דולר. "מחיר טוב ומשלוח מהיר!", הבטיח. אבל בריאיון, גם הוא סיפר שהוא מתקשה להשיג מסכות נוספות.

 

אף אחד מהמתווכים שהתראיינו לכתבה הזו לא הסכים לחשוף את הספקים או הלקוחות, ורויטרס מדגישה כי לא ניתנה לה גישה למלאי המסכות. קולפייג' סיפר שהמסכות שהוא מוצא – ושלדבריו אינן באות מסין – הן מאיכות טובה ויש להן אישור ממִנהל המזון והתרופות של ארה"ב (FDA). לדבריו הוא נמנע מהפקעת מחירים, וגובה עמלה נמוכה בהרבה ממתווכים אחרים.

  (צילום: AP)
מלאי מסכות N-95 בלוס אנג'לס. הקלות של מנהל התרופות(צילום: AP)

לפי סוכנות רויטרס, אכן יש עדויות למחירים גבוהים מהמחירים שלו. מושל ניו יורק אנדרו קואומו סיפר לאחרונה שמחירן של מסכות עלה מ-85 סנט ל-7 דולרים ליחידה. "זה מצב פשוט בלתי אפשרי", סיפר קואומו ב-22 במרץ, כשדיבר על המלחמה שמתנהלת – גם בין מדינות בתוך ארה"ב עצמה – בניסיון להשיג ציוד רפואי. במלחמה הזו, המחיר יכול לעלות בתוך 20 דקות.

 

ב-23 במרץ חתם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על צו נשיאותי האוסר להפקיע מחירים של ציוד רפואי ולאגור כמויות מסחריות של ציוד כזה. התובע הכללי של ארה"ב וויליאם באר הודיע כי משרד המשפטים הקים צוות שמטרתו לחקור מעשים כאלה.

 

לקנות את כל המיליון

ביצרנית המסכות 3M, שמושבה במינסוטה, ובספקית הציוד הרפואי "פרמייר", היושבת בצפון קרוליינה, אומרים שחלק ממתווכי המסכות מסתמנים כזייפנים וכמי שמוכרים מוצרים באיכות ירודה, כזו שאינה עומדת בתקנים. בפרמייר הזהירו את הלקוחות ממתווכים שצצים לפתע, אך בחברה מעידים שחלק מהלקוחות שוקלים את ההצעות של אלה, שולחים הזמנות ומקווים לטוב – מעשה המעיד על רמת הייאוש. חברת M3 פרסמה לאחרונה הודעה שבה הזהירה כי ייתכן שמוצרים מזויפים שאינם עומדים בתקנים משווקים תחת השם שלה.

 

השוק הכאוטי רק מכביד עוד יותר על בתי חולים המתמודדים עם עומס החולים בקורונה, למשל המרכז הרפואי הולי ניים בניו ג'רזי. 22 חולי קורונה כבר מתו שם, ומעריכים ש-139 מטופלים נוספים שם נושאים את הנגיף. אנשי הסגל בַּמקום נאלצו לזנוח את רשתות האספקה הרגילות שלהם כדי לשמור על כמות מספקת של ציוד מגן, ומשלוח של 1,000 מסכות שהגיע לשם לאחרונה התברר כמשלוח של מסכות שאינן עומדות בתקנים ושאין להן אישור של מִנהל המזון והתרופות. במקרה הזה, המוכר הסכים להחליפן.

  (צילום: AP)
בבית חולים במיסיסיפי. "יש אנשים חסרי מצפון בחוץ"(צילום: AP)

הקצין הרפואי הראשי במרכז, אדם ג'ארט, מספר: "כל מי שאנחנו חושבים שאולי יש לו ציוד שאנחנו צריכים – אנחנו מנסים להשיג אותו דרכו. קיבלנו הצעות למיליון מסכות, אבל אתה חייב לקנות את כל המיליון, ובמחיר של תשעה דולרים לאחת. אין ספק שיש שם בחוץ אנשים חסרי מצפון שעושים דברים רעים, אבל אנחנו חכמים מספיק כדי להתרחק מהם".

 

בימים כתיקונם, שלא במצב חירום, יצרנים נדרשים לשלוח בקשות ארוכות ומפורטות כדי לקבל אישור מה-FDA, ולספק בין השאר תוצאות של בדיקות, אבל בשל המחסור הודיע לאחרונה ה-FDA כי לא ימנע מכירת מסכות לשימוש רפואי שיגיעו משלל מדינות, גם אם הן אינן מוגדרות רשמית ככאלה העומדות בתקן האמריקני.

 

בלי בדיקות, רק תמונות

עסקי תיווך המסכות היכו שורשים מחוץ לארה"ב. יצרנים בחו"ל קובעים את מחיר הבסיס, וסוחרים חוטפים את הציוד הנדיר. מנהל חברה בשנגחאי סיפר שלחלק מהסוחרים יש מאגרים של עשרות מיליוני מסכות. מסכות ה-N95 ואלה שעומדות בתקנים האמריקניים הן אלה שכולם מחפשים יותר מכול.

 

"הסוחרים האלה בעצם אוגרים מסכות ומחכים לראות אם המחיר עולה. זה כמו שוק מניות", אומר ג'סטין הואנג מתאגיד הייעוץ JH. "אם יש להם מלאי שהם השיגו בשני דולר ליחידה, הם יכולים למכור אותו עכשיו בארבעה, ואולי מחר הם יוכלו למכור אותו בחמישה".

  (צילום: shutterstock)
"הייתי צריך את הכסף". לא ימים רגילים(צילום: shutterstock)

איש העסקים פול בהנג מהעיר הנגז'ו שבסין מספר שלאחרונה נכנס לשוק מכירת המסכות יחד עם חבר. "להרבה אנשים אין את הכישורים הדרושים לעשות את זה – לי אין את הכישורים", הוא מודה. אבל לדברי בהאנג הוא היה זקוק לכסף, והוא מאמין שהוא יכול לחבר ישירות בין מפעלים לקונים.

 

"לא משנה כמה הם מייצרים כל יום – הם מוכרים הכול", אומר בהנג. "למפעלים האלה לא אכפת מי הקונים עכשיו. במצב רגיל היינו הולכים ובודקים את המפעלים האלה ואת המסמכים שלהם, אבל עכשיו אנחנו יכולים רק לראות תמונות".

 

ההזדמנות אבדה

קולפייג', המתווך מפלורידה, גם הוא חדש בתחום כאמור. הוא איש חיל האוויר לשעבר, ואיבד את שתי רגליו ואת ידו הימנית במתקפת רקטות במלחמת עיראק. אחרי שהיה הבעלים של אתרי חדשות ימניים ומכר אותם הוא הקדיש עצמו לגיוס כספים לבנייה במימון פרטי של חומה בגבול מקסיקו. הוא גייס 25 מיליון דולר, ושני קטעי חומה כבר נבנו על אדמות פרטיות, בניו מקסיקו ובטקסס. לדבריו במשך שנה לא נטל לעצמו כספים, אבל כעת הוא משתכר 10,000 דולר בחודש כנשיאו של ארגון ללא מטרות רווח המנהל את הפרויקט.

  (צילום: רויטרס)
בראיין קולפייג'. איבד את הרגליים ויד בעיראק(צילום: רויטרס)

ביוזמה החדשה של קולפייג', עסקי המסכות, המהירות היא הכול לדבריו. ב-3 במרץ, היום שבו השיק את האתר שהקים למטרה זו, פרסם קולפייג' תמונה באינסטגרם שבה הוצגו ערימות של קופסאות עם הסימון 3M, מונחות במחסן. הוא כתב בה שאיתר 300 מיליון מסכות N95 שמוכנות להישלח לארה"ב. "אני מנסה להשיג את הממשל האמריקני ולצייד את הרופאים שלנו בציוד ראוי. צרו איתי קשר בבקשה", כתב, ותייג את טראמפ ואת המשרד לביטחון פנים של ארה"ב.

 

לדברי קולפייג', הציוד שייך לאיש עסקים עשיר שרצה למכור את כולו במחיר של שלושה דולרים ליחידה. הוא טוען כי המסכות הללו היו מאוחסנות בנמל תעופה באוסקה שביפן, מוכנות להיות מועמסות למטוס ולהישלח. בחברת 3M אומרים שקולפייג' איננו אחד הספקים המורשים שלהם.

 

על כל פנים, הזמן עבר, וקולפייג' לא מצא קונה מהר מספיק. השבוע סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס שההזדמנות "אבדה מזמן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לנשק את הצפרדע. מסכות שעולות דולרים
צילום: shutterstock
מומלצים