שתף קטע נבחר

צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

ההבטחה ל-30 אלף בדיקות נעלמה, ומספרן כבר לא נחשף

מעקב ynet: לאחר שלא הושג יעד 10,000 הבדיקות, טען נתניהו כי "בקרוב נגדיל את המספר מעל לכך, ונמוקם במקום השני בעולם". אך השוואה מגלה: ישראל לא בצמרת. מיום חמישי משרד הבריאות כלל לא פרסם את הנתונים, וגם סוגיית כוח האדם במעבדות לא נפתרה: רק 3 מ-29 עובדות 24/7

 

 

ההבטחה ל-30 אלף בדיקות קורונה נעלמה: בהצהרתו, שבה הודיע על סגר מהיום (שלישי) ב-16:00 ועוצר לפני ליל הסדר, התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו גם לכמות בדיקות הקורונה שמבוצעות בישראל. הוא אמר כי "בקרוב נגדיל את המספר מעבר לעשרת אלפים, וזה ימקם אותנו במקום שני בעולם לבדיקות לנפש".

 

עם זאת, כאשר בוחנים את נתוני הבדיקות שפורסמו ברחבי העולם ניתן לראות שכרגע ישראל לא נמצאת בצמרת העולמית - וגם עלייה במספר הבדיקות ליום לא צפויה להביא אותה לשם. בכל מקרה, בניגוד להבטחתו בשבוע שעבר - שלפיה מספר הבדיקות יעלה ל-30 אלף מדי יום - הפעם הדבר לא נאמר. אתמול בריאיון לאולפן ynet הודתה פרופ' סיגל סדצקי, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, כי עד יום שישי לא נגיע ל-30 אלף בדיקות.

  (צילום: AFP, לע
(צילום: AFP, לע"מ)

נתניהו שיתף בעמוד האינסטגרם גרף מספר בדיקות יומי למיליון איש (מתוך אינסטגרם)
ההשוואה ששיתף נתניהו בעמוד האינסטגרם שלו(מתוך אינסטגרם)

זאת, לאחר שגם ההבטחה להגיע לעשרת-אלפים בדיקות ביום בשבוע שעבר לא התממשה. המחסור בריאגנטים הנדרשים לקיום הבדיקות הוביל לצמצום משמעותי במספר הבדיקות, ובארבעת הימים האחרונים משרד הבריאות כלל לא פרסם את מספר בדיקות הקורונה היומיות.

 

נתוני הבדיקות במדינות רבות אינם מפורסמים באופן יומיומי, אך לפי הנתונים הידועים חוץ מאסטוניה מקדימות את ישראל בשלב זה 19 מדינות נוספות. לפי הנתונים האחרונים שפורסמו, בישראל בוצעו פחות מ-13 בדיקות לכל אלף נפשות. באיסלנד למשל בוצעו יותר מ-80 בדיקות לאלף נפשות, בלוקסמבורג כמעט 39, בנורווגיה מעט יותר מ-20, בשוויץ כ-19. גם בהונג קונג ביצעו יותר בדיקות לנפש מאשר בישראל.

 

 

 

 

בגרף שפרסם בעמוד האינסטגרם שלו נכתב כי "ישראל בצמרת המדינות המובילות בכמות הבדיקות ביחס לאוכלוסייה". בגרף זה נכללו רק שמונה מדינות פרט לישראל, ולא נכללו בו מדינות שמספר הבדיקות בהן לנפש גבוה יותר. בנוסף, ההשוואה בו היא לבדיקות יומיות, כשההשוואות המייצגות יותר הן לבדיקות ביחס לשיעור האוכלוסייה.

 

בהצהרתו אמר נתניהו: "אנחנו שואפים להגיע תוך ימים לעשרת-אלפים בדיקות. זה היה קשה מאוד להגיע לשם משום שחלקים פתאום חסרים ואתה מגלה שאת ההזמנה שהזמנת מישהו אחר לקח. התגברנו על זה, אנחנו נגדיל את המספר מעבר לעשרת-אלפים כדי לאפשר את אותה יציאה מוגדרת ובטוחה מהסגר. אני רוצה שתבינו מה זה אומר עשרת אלפים - נדמה לי שזה ממקם אותנו במקום שני בעולם לבדיקות לנפש".

 

"אני חושב שאסטוניה, שיש לה בסך הכל כמיליון אזרחים, מקדימה אותנו", אמר נתניהו, כשלמעשה מספר המדינות שמקדימות את ישראל גדול בהרבה, "אבל יש לנו פחות או יותר את אותו מספר בדיקות שיש לדרום קוריאה עם אוכלוסייה פי חמישה משלנו, ובריטניה עם אוכלוסיה פי שבעה מאיתנו. יש כאן מאמצים גדולים מאוד. כדאי לשים הכול בפרספקטיבה, ישראל מובילה בהרבה מאוד דברים ולא סתם היא דורגה כמדינה הבטוחה ביותר בעולם".

 

משבר הבדיקות צפוי להיפתר בקרוב באמצעות שימוש בחומר חלופי מתוצרת ישראלית, בתום ניסוי מוצלח שהסתיים השבוע במעבדות בישראל, כפי שנחשף ב-ynet. מנגד, סוגיית כח האדם במעבדות טרם נפתרה. על פי רותי ישי, מנהלת מחלקת מעבדות באגף בריאות הציבור, רק שלוש מתוך 29 מעבדות עובדות ברציפות במשך 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. במעבדות ניהלו בימים האחרונים משא ומתן עם משרד האוצר באשר להסדרת תנאי העבודה במעבדות והוספת עובדים כך שניתן יהיה להגיע ליעד הבדיקות.


פורסם לראשונה 06/04/2020 23:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, לע"מ
נתניהו בהצהרתו
צילום: AFP, לע"מ
מומלצים