שתף קטע נבחר

הצלחה באיתור חומר חלופי לבדיקות הקורונה: "נוכל לעבוד לפחות שבועיים"

פרסום ראשון: נמצא פתרון למשבר הבדיקות? מנהלי מעבדות עודכנו כי הניסוי לריאגנט החלופי שנחשף ב-ynet נחל הצלחה. "מחר יגיעו אלינו כדי לעשות את ההתאמות בציוד הקיים", אמרה אחת מהן. "זה אמור לתת לנו מרווח נשימה של לפחות שבועיים"

 

בדיקות נגיף קורונה מבחנה מעבדה בית חולים איכילוב תל אביב (צילום: AFP)
הצלחה באיתור חומרים חליפיים לבדיקות(צילום: AFP)

 

ברקע המחסור בחומרים המשמשים לבדיקות קורונה בישראל שהביא להפחתת כמות הבדיקות,  ל-ynet נודע כי אחת מערכות הריאגנטים שנבדקה בשעות האחרונות על ידי משרד הבריאות נמצאה שמישה לקיום בדיקות קורונה. עובדי מעבדות נוספות אישרו בפני ynet כי קיבלו את ההודעה. 

 

 

היום (ראשון) חשפה פרשנית "ידיעות אחרונות" שרית רוזנבלום ב-ynet כי במערך המעבדות של בית החולים בילינסון בפתח תקווה עובדים בבדיקת עשרות חומרים שונים שיובאו בבהילות על ידי המדינה מחו"ל, ונועדו במקור למטרה אחרת, בתקווה שיוכלו להחליף את מקומם של החומרים שאזלו בבדיקות נגיף הקורונה.

 

בשעה האחרונה התבשרו מנהלי מעבדות ברחבי הארץ כי הניסוי הצליח וכי הריאגנט בייצור עצמי מתאים לביצוע הבדיקות. "פנו אליי בדקות האחרונות ועדכנו אותי שהריאגנט שבדקו נמצא תקין", סיפרה מנהלת אחת המעבדות ל-ynet. 

 

"החל ממחר יגיעו אלינו להתקין על הציוד הקיים ויבצעו את ההתאמות הנדרשות. זה אומר שיהיה סדר גודל של חודש עבודה, זה מה שאמרו לנו. האם זה חודש של 5000 בדיקות ביום או 30,000 בדיקות ביום? אני עוד לא יודעת, אבל זה אמור לתת לנו מרווח נשימה של לפחות שבועיים".

 

משבר הקורונה - עדכונים נוספים

חולת קורונה בת 98 נפטרה בשערי צדק; מניין הקורבנות בארץ עלה ל-48

החל ממחר: עובדי כנסת מבני ברק לא יורשו להיכנס למשכן

המשטרה עצרה אוטובוס בכביש 1 - ופינתה ממנו חולה קורונה

שירות התעסוקה: 70% מהשכירים באילת מובטלים

אפליקציית המגן עדיין שולחת התראות שווא

נתוני החולים בערים: "לא יעזור לסגור את החרדים בתוך עצמם"

אפקט קורונה: ירידה בפשיעה, עלייה באלימות במשפחה

 

משרד הבריאות רמז הבוקר על ההתקדמות בניסיון למצוא פתרון למשבר. "משרד הבריאות פועל באופן מתמיד בשיתוף כלל הגורמים - מינהל הרכש במשרד הביטחון, הצבא והמוסד כדי להמשיך ולעמוד ביעד של 10,000 בדיקות ביום ולהמשיך לעלות משם", נמסר הבוקר בהודעה מטעם המשרד.

 

"במהלך סוף השבוע נראה שנמצא פתרון לסוגיית הריאגנטים באופן שיאפשר עמידה ביעדי הבדיקות. בנוסף אנו מקדמים התקשרות עם ספקים נוספים שיאפשרו להוסיף למעלה מ-10,000 בדיקות נוספות ביום, החל מעוד כשבועיים". בתוך כך יש לציין כי על אף הפיתרון הנקודתי, המשרד עדיין לא עומד ביעדיו לביצוע 10,000 בדיקות ביום.

 

 

 

  

הבוקר אמר פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, כי אחת האפשרויות לפיתרון המשבר הוא ייצור עצמי של החומר.

 

"לא הייתה לנו בעיה של תקציב", אמר פרופ' גרוטו בדיון מיוחד של הוועדה לטיפול במשבר הקורונה של הכנסת. "לא סיפקו אותם מחו"ל ולכן אין מה לעשות אלא לסמוך על עצמנו. כרגע יש חברה ישראלית שמייצרת ריאגנטים מתאימים, שכמו שאמרתי, אנחנו עכשיו נמצאים בשלבים האחרונים של הניסוי כדי לוודא שזה עובד. אני מאמין שזה יסתיים תוך כמה שעות. ביחד עם הצוותים של צה"ל ייצא לכל מעבדה שיש את המכשירים הרלוונטיים שימירו את התוכנה ותלמד אותם מה לעשות. הכוונה היא שממחר בבוקר ולשבועיים הקרובים נבצע לפחות 10,000 בדיקות ביום".

 

פרופסור איתמר גרוטו (צילום: ערוץ הכנסת)
פרופסור איתמר גרוטו הבוקר(צילום: ערוץ הכנסת)
במהלך דיוני הוועדה פרץ עימות חריף בין גרוטו לבין מנכ"ל בית החולים הדסה פרופ' זאב רוטשטיין. לאחר שפרופ' רוטשטיין טען: "נתוני משרד הבריאות אינם נכונים, יצרנו מפלצות אדומות", ענה לו פרופ' גרוטו: "תפסיק לבלבל את המוח".

 

 

 

במדינת ישראל, כמו בחלקים שונים בעולם, אזלו הריאגנטים, אותם חומרים כימיים המשמשים להפקת החומר הגנטי של הנגיף מדגימות הקורונה. כתוצאה מכך ירד מספר הבדיקות ל-6,000 בלבד בשבת. משרד הבריאות חזר והגביל מאוד את הנבדקים הפוטנציאליים, למרות שכל המומחים מסכימים כי יש לבצע בדיקות המוניות על מנת לזהות את נשאי הנגיף שהם אסימפטומטיים ולבודד אותם, על מנת שניתן יהיה לעצור את המשך ההדבקה ולהוציא את המשק מהסגר.

 

מנתוני הבדיקות האחרונות שבוצעו עולה כי משרד הבריאות לא עומד ביעד שהבטיח ראש הממשלה בנימין נתניהו כבר לפני כמה שבועות - 10,000 בדיקות ביממה. גם ההבטחה ל-30 אלף נראית רחוקה: ביום חמישי האחרון בוצעו 7,294 בדיקות, ירידה משמעותית לעומת יום רביעי, אז נלקחו 7,833 בלבד. מאז לא פורסמו נתונים על מספר הבדיקות.

  

בימים האחרונים פורסם כי משרד הבריאות בולם כבר שבועות ארוכים את מכון ויצמן, המסוגל לבצע עשרות אלפי בדיקות קורונה ביום. גם גופים אחרים שהציעו את שירותיהם - נדחו. בינתיים יש מי שקיבל החלטה לבצע בדיקות בהיקף נרחב על דעת עצמו. כך, למשל, מנכ"ל בית החולים הדסה, פרופ זאב רוטשטיין, שבדק את כל עובדי בית החולים פעמיים, בהפרש של חמישה ימים, ואיתר 30 נדבקים. הם בודדו מיד, וכך נמנע מהם להדביק אחרים.

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים