שתף קטע נבחר
צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

קושיות לליל הסגר: איך יוצאים מהמשבר הכלכלי?

משוק העבודה שלא יחזור להיות אותו דבר, דרך הסקטורים שיחזירו את הכלכלה למסלול ועד לתוכניות החילוץ וזרעי המשבר הבא: ארבע נקודות עיקריות מצביעות על השוני הגדול בחלקו הפיננסי של המשבר הנוכחי לעומת המשברים הקודמים. פודקאסט מנועי הכסף - פרק 98

 

 

אין צורך להסביר מדוע פסח 2020 שונה מכל פסח אחר שהכרתם או למעשה מכל חג אחר שאי פעם חגגתם. ליל הסדר השנה תופס אותנו בעיצומו של משבר בריאותי של פעם ב-100 שנה, שגורר אחריו משבר פיננסי חסר תקדים. אין לנו עדיין מושג כמה חמור יהיה המשבר אבל קיבלנו כבר הערכות ראשוניות מבנק ישראל.

 

למה אנחנו פשוט לא מדפיסים המון כסף ומחלקים לכולם?

משבר הקורונה בשווקים: מה וול סטריט יודעת שאנחנו לא?

כבר עכשיו ברור: העולם ואנחנו בדרך לגירעון עצום. איך נשלם עליו?

 

כשכך, לקראת ליל הסגר בחרנו קושיות לפסח - ארבע נקודות עיקריות אשר מצביעות על השוני הגדול בחלקו הפיננסי של המשבר הנוכחי לעומת המשברים הקודמים. משוק העבודה שמשנה את פניו ללא היכר, דרך הסקטורים שיחזירו את הכלכלה למסלול, תוכניות החילוץ של המדינות, חלוקת הכסף לאזרחים ועד לזרעים של המשבר הבא. על כך דיברנו בפרק ה-98 של פודקאסט מנועי הכסף עם הכלכלן והאסטרטג הראשי של פסגות אורי גרינפלד.

יוחננוף תל אביב (צילום: מוטי קמחי)
תורים בסופרמרקט בתל אביב ערב החג(צילום: מוטי קמחי)

 

הפגיעה בתוצר מתחילת המשבר עומדת כבר על 37%

השבוע הודיע בנק ישראל על הורדת הריבית לרמה של 0.1%, ועדכן את תחזיותיו ליום שאחרי הקורונה. לפי הערכה ראשונה של בנק ישראל, התוצר התכווץ כבר ברבעון הראשון ב-5%. על פי התחזית המקרו-כלכלית של הבנק, בהנחה שעיקר המגבלות יוסרו בהדרגה עד סוף חודש יוני, צפויה צמיחה שלילית בשיעור של 5.3% ב-2020.

 

שיעור האבטלה יסתכם בכ-6% בממוצע שנתי, כאשר הוא צפוי לחזור לרמותיו הנמוכות רק לקראת סוף 2021. יחס החוב לתוצר צפוי להגיע לכ-75% ב-2020, לעומת כ-60% בשנה שחלפה. ההתאוששות צפויה להגיע רק ברבעון השלישי, ולהערכת הבנק תביא לצמיחה גבוהה של 8.7% ב-2021.

 

 

הצריכה הפרטית נמוכה כבר בכ-27% מרמתה טרום המשבר, מעריכים בבנק. ניתוח ענפי של השפעת המשבר מלמד שסך הפגיעה בתוצר עומד על כ-37%, והפגיעה בתשומות העבודה היא בהיקף של כ-45%.

 

חטיבת המחקר בבנק הדגישה שקשה להעריך את משך ההשפעות הכלכליות של המשבר ואת עוצמתן, והעריכה כי דחייה של חודש נוסף בהסרת המגבלות והרעה נוספת בסחר העולמי יביאו להתכווצות של 8.8% בתוצר ב-2020 ולהעלאת שיעור האבטלה הממוצע ב-2020 בעוד 2%.

 

לפני פרוץ המשבר חלה ירידה בסביבת האינפלציה: מדד ינואר ירד ב-0.4% ומדד פברואר ירד ב-0.1%, כך שהאינפלציה השנתית הוסיפה לרדת ועמדה על 0.1%. האזנה נעימה וחג שמח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
תורים ברשת יוחננוף
צילום: מוטי קמחי
מומלצים