שתף קטע נבחר

צילום: AFP, MCT

מודיעין ראשונה, קריית שמונה אחרונה: מדד היענות התושבים להנחיות

משרד הבריאות ומרכז השלטון המקומי השיקו את "המדד הלאומי" שמדרג ערים על פי ההיענות של תושביהן להנחיה לא להתרחק יותר מ-100 מטר מהבתים. המדד מבוסס על איכון סלולרי ויתעדכן באופן יומי. זה הדירוג

כבישים ריקים בקריית שמונה (צילום: אביהו שפירא)
כבישים ריקים בקריית שמונה בחג הפסח(צילום: אביהו שפירא)
 

מודיעין-מכבים-רעות, ראש העין והוד השרון הן הערים המצטיינות בהיענות התושבים להנחיה להישאר בבתים - קריית שמונה, בני ברק וצפת בתחתית הדירוג. כך עולה מ"המדד הלאומי" שהשיקו היום (א') משרד הבריאות ומרכז השלטון המקומי.

 

אתר "המדד הלאומי" מדרג את הערים בישראל על פי מידת ההיענות של תושביהן להנחיית משרד הבריאות להישאר בבית או בקרבתו בשל התפרצות נגיף הקורונה. המדד, שנועד לסייע למקבלי ההחלטות לקבל תמונת מצב מעודכנת, יאפשר להם להבין טוב יותר באיזו מידה אזרחי ישראל נענים להנחיה ולבדוק את השינוי בהתנהגות על פני הזמן, ברמה הארצית ובחלוקה לפי רשויות מקומיות.

 

מגפת הקורונה - עדכונים אחרונים:

 

 

המדד מבוסס על נתוני איכון של טלפונים סלולריים, שהתקבלו באופן סטטיסטי ואנונימי ברזולוציה של העיר כולה, כך שלא ניתן להגיע מהם לפרטים אישיים של תושבים. נתוני המדד ברמה הארצית כוללים את כל 77 הערים בישראל, אך בשלב זה כולל הדירוג רק 65 מהן, ללא הערים הערביות - שיתווספו אליו בהמשך, לאחר שמודל המדידה יותאם לאופיין.

 

שלוש הערים הגדולות נמצאות בחצי התחתון של הדירוג - חיפה במקום ה-42, תל אביב במקום ה-44 וירושלים לקראת הסוף במקום ה-59. המדד יתעדכן באופן יומי ויאפשר להבחין במגמות ארציות ועירוניות - כך שתתקבל התרעה כמעט בזמן אמת, במקרה של ירידה חדה בהיענות בערים מסוימות. המחקר מתבצע על ידי חברת קיימא בהובלת פרופ' דן אריאלי.

נתוני הישארות בסביבת הבית לפי ערים- הערים המצטיינות ()

העיר מודיעין ריקה בצל הקורונה (צילום: דודי מודן)
מובילה בדירוג. כבישים ריקים במודיעין בערב חג פסח(צילום: דודי מודן)
 

נתוני הישארות בסביבת הבית לפי ערים- הערים בתחתית הדירוג ()

מנתוני המדד ברמה הארצית ניתן לראות כי באופן כללי הישראלים נשמעים היטב להנחיות משרד הבריאות וכי היענות זו הייתה תהליך הדרגתי שנבנה במשך יותר מחודש. בעוד שהממוצע הארצי של האזרחים הנשארים בבית, או בסביבת הבית, עומד בימי שגרה על כ-40%, נכון לשבוע החולף הוא זינק ל-65% ומספר הנסיעות צומצם ב-50%.

 

בליל הסדר, שבו הופעל גם עוצר, 75% מהישראלים נותרו בביתם. תובנות דומות מופיעות בדו"ח המוביליות של גוגל שפורסם השבוע ומבוסס על סקירה דומה של 130 מדינות, בהן ישראל.

 

מדד הערים מבוסס על נתוני השבוע האחרון, והוא יחסי לממוצע בימים כתיקונם (טרם תקופת הקורונה), ועל פיו הן מדורגות, מאלו עם מידת השיפור הגבוהה ביותר ועד לאלו עם מידת השיפור הנמוכה ביותר.

 

מאחר שהמדד בוחן את אחוז הנשארים בבית ביחס לתקופה שקדמה להנחיות משרד הבריאות, הוא כולל שתי הטיות מובנות - ערים עם שיעורי תעסוקה נמוכים יחסית, שבהן שיעור גבוה של תושבים נשארו בבית עוד לפני משבר הקורונה, כמו בני ברק, בית שאן, טבריה ומודיעין עילית, התחילו מנקודת פתיחה גבוהה יחסית של הישארות בבית, ועל כן אחוז השיפור בהן תמיד יהיה קטן ביחס לערים מבוססות בתעסוקה מלאה.

בני ברק בימי הקורונה (צילום: יריב כץ)
שנייה מהסוף, אבל לא בהכרח בגלל חוסר היענות. בני ברק(צילום: יריב כץ)

נתוני הישארות בסביבת הבית לפי ערים- הערים הגדולות ()

 

 

ההטיה השנייה קשורה לערים עם דירוג גבוה כמו ראש העין, קריית אתא, מעלה אדומים ויוקנעם עילית, שעשו קפיצה דרמטית בשיעור הנשארים בבית ועל כן תופסות מקומות גבוהים בטבלה, אך יש להן פוטנציאל משמעותי לשיפור נוסף. בנוסף, מאחר שהשבוע החולף כלל את חג הפסח, כמו גם סגר ועוצר שהוכרזו סביב החג, נתוני ההישארות בבית מוטים לטובה לעומת שבוע רגיל.

 

כחלק משיתוף הפעולה בין משרד הבריאות ומרכז השלטון המקומי, יוקם מערך שיתוף ידע בין הרשויות, שבמסגרתו יחלקו הרשויות תובנות, שיטות ופרקטיקות עבודה שהוכיחו את יעילותן בשיפור התנהגות הציבור. רשימה ראשונית של שיטות עבודה נמצאת כבר באתר המדד, בהתבסס על תובנות מהשטח של עשרות רשויות מקומיות.

מטיילים בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
במקום ה-44. תל אביב בימי הקורונה(צילום: מוטי קמחי)
 

מחסומי משטרת ישראל בעקבות הסגר על שכונות בירושלים (צילום: עמית שאבי)
כמעט בתחתית הדירוג. מחסום בירושלים(צילום: עמית שאבי)

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, אמר כי "הרשויות המקומיות הן הגוף הקרוב ביותר לאזרח והיכולת שלהן להשפיע על התנהגותו היא הגדולה ביותר. אנחנו רואים חשיבות רבה בהובלה של ראשי הרשויות המקומיות את תהליכי השינוי, ההסברה והטמעת ההנחיות הממשלתיות. מעורבות ראשי הרשויות קריטית למניעת התפשטות מגיפת הקורונה. המדד הלאומי ישמש כלי נוסף עבור ראשי הרשויות כדי ללמוד על הנעשה בעירם".

 

חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי בישראל וראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות, הוסיף כי "האחריות המוטלת על השלטון המקומי בימים אלה עצומה והיענות תושבי הערים היא אמצעי הכרחי למניעת התפשטות המגפה. בזכות הקמת המדד הלאומי יש לנו אפשרות למדוד, להעריך וללמוד את התנהגות האוכלוסייה בצורה מצילת חיים. המדד החדש מאפשר לרשויות לחלוק מידע ושיטות פעולה ויישום של פתרונות רוחביים במדינה כולה. אין לנו זמן להמציא את הגלגל מחדש בכל רשות שמתעוררת בה בעיה - המדידה החדשה מאפשרת לנו לשכפל ביעילות את הפתרונות ובכך להציל את חיי התושבים. רק באמצעות ההיענות של התושבים להנחיות לאורך כל התקופה נוכל להתחיל בהליך החזרה לשגרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
קריית שמונה ריקה בחג הפסח
צילום: אביהו שפירא
מומלצים