שתף קטע נבחר

תקרית במפרץ: כלי שיט איראניים התקרבו בצורה מאיימת לאוניות אמריקניות

11 ספינות של משמרות המהפכה התקרבו לכלי שיט אמריקניים במפרץ הפרסי, לא נענו לאזהרות להתרחק ועזבו רק לאחר כשעה. צבא ארה"ב: "מהלכים פרובוקטיביים שהעלו את הסיכון להתנגשות"

צבא ארצות הברית מסר הלילה (בין רביעי לחמישי) כי 11 כלי שיט השייכים לחיל הים של משמרות המהפכה התקרבו הלילה (בין רביעי לחמישי) בצורה "מאיימת ומטרידה" לספינות של חיל הים האמריקני ומשמר החופים של ארה"ב במפרץ הפרסי. הצבא האמריקני, שכינה את המהלכים "מסוכנים ופרובוקטיביים", אמר כי כלי השיט האיראניים התקרבו לשש אוניות בזמן שאלה ניהלו אינטגרציה עם מסוקי הצבא במים הבינלאומיים.

תקרית בין משמרות המהפכה לצבא ארה
האיראנים לא נענו לאזהרות להתרחק. התקרית במפרץ(צילום: AFP)

תקרית בין משמרות המהפכה לצבא ארה
הגיעו למרחק של 10 מטר מהאוניות האמריקניות. התקרית במפרץ(צילום: AFP)

תקרית בין משמרות המהפכה לצבא ארה
(צילום: AFP)

לפי הצבא האמריקני, בשלב מסוים הגיעו הספינות האיראניות למרחק של עשרה מטרים בלבד מצוותי משמר החופים. כלי השיט האמריקניים העבירו מספר אזהרות באמצעים שונים לאיראנים, שבסופו של דבר התרחקו מהאזור לאחר כשעה.

 

"הפעולות המסוכנות והפרובוקטיביות של משמרות המהפכה העלו את הסיכון לחישוב שגוי ולהתנגשות", נמסר בהודעת צבא ארה"ב. "הפעולות הללו לא בוצעו בהתאם לאמנה הבינלאומית והתקנות הבינלאומיות למניעת התנגשות בים".

 

איראן עצמה לא התייחסה לטענות האמריקניות, ובסוכנות הידיעות האיראנית IRNA פורסמה רק ידיעה קצרה בפרסית על האירוע. מזכיר המדינה האמריקני, מייק פומפאו, אמר בריאיון לרשת פוקס כי שוחח עם הפנטגון על האירוע. לדבריו, "אנו מעריכים כיצד הכי טוב להגיב למקרה, ולהעביר את אי שביעות הרצון שלנו ממה שהתרחש"

 

תקריות כאלה היו נפוצות יחסית עד לפני מספר שנים, אולם נפסקו כמעט לגמרי בתקופה האחרונה. התקרית החמורה האחרונה בין איראן לארה"ב אירעה בחודש ינואר האחרון, אז נקמה טהרן באמריקנים על חיסול קאסם סולימאני בעיראק. משמרות המהפכה שיגרו בתגובה טילים בליסטיים לעבר בסיס עין אל-אסד שבעיראק, שבו מוצבים כוחות אמריקניים, וגרמו לפגיעה מוחית טראומטית ליותר מ-100 חיילים מצבא ארה"ב. באותו לילה הפילה איראן מטוס נוסעים אוקראיני בטהרן, ככל הנראה לאחר שזיהתה אותו בטעות כטיל אמריקני.

תקרית בין משמרות המהפכה לצבא ארה
(צילום: AFP)

תקרית בין משמרות המהפכה לצבא ארה
(צילום: AFP)

מוקדם יותר החודש אמר נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, כי איראן או המיליציות שנתמכות על-ידה בעיראק מתכננים לבצע פיגוע נגד מטרות אמריקניות, והזהיר כי "הן ישלמו מחיר כבד מאוד" אם מתקפה כזו תצא לפועל. אתמול אמרו גורמי ביטחון ימיים כי מכלית עם דגל של הונג קונג נעצרה במים הבינלאומיים של איראן למשך זמן קצר, לאחר שכלי שיט איראניים כיוונו אותה לשם במכוון בזמן ששטה במים הבינלאומיים.

 

המתיחות בין וושינגטון לטהרן הגיעה לשיא בתקופת כהונתו של טראמפ כנשיא ארה"ב. בחודש מאי 2018 הודיע טראמפ על פרישתה של ארה"ב מהסכם הגרעין שנחתם באוקטובר 2015 והיה אמור למנוע מאיראן נשק גרעיני. מאז פרישת ארה"ב מההסכם אירעו מספר תקריות במי המפרץ, ביניהן מעצר של מכליות נפט ובמקרים מסוימים גם תקיפתן. כתוצאה מאירועים אלה גדלה הנוכחות הימית האמריקנית - והבינלאומית - במי המפרץ, במטרה לאבטח את אוניות הסחר והמכליות שעוברות בהם.

 

טראמפ בחר לפרוש מההסכם לאחר שאיראן סירבה לדון בו מחדש, ואף השיב את הסנקציות שהוטלו על טהרן בטרם נחתם. כשנה לאחר מכן, בחודש מאי 2019, החלה איראן להפר את הסכם הגרעין בפעימות - כאשר המעצמות האירופיות מגנות את ההפרות, אך מסרבות לפרוש מההסכם.

 

בחודש ינואר האחרון, טרם התפרצה מגפת הקורונה בעולם, הודיעו צרפת, בריטניה וגרמניה על הפעלת המנגנון לפתרון סכסוכים שנקבע בהסכם. המעצמות האירופיות הדגישו שהן אינן מצטרפות למדיניות ה"לחץ המקסימלי" של טראמפ נגד איראן, אך הפעלת המנגנון היא צעד ראשון לפני הטלת סנקציות נוספות של האו"ם על טהרן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים