שתף קטע נבחר

צילום: AFP, MCT

ארה"ב: הכסף לעסקים הקטנים הלך לחברות הגדולות

כדי למנוע מעצמאים לקרוס במשבר הקורונה, 349 מיליארד דולר הוענקו בצורת הלוואות שניתנות למחיקה. הסכום אזל בפחות משבועיים, וכעת מתברר: מיליונים ניתנו לרשתות גדולות, שלטענת מבקרי הממשל ניצלו פרצה בחוק. סנאטור רפובליקני: "הכסף בוזבז", טראמפ: "חלק יצטרכו להחזיר"

 

 

כדי להתמודד עם משבר הקורונה, הקונגרס בארה"ב אישר בסוף החודש שעבר את תוכנית הסיוע הכלכלי הגדולה ביותר בהיסטוריה האמריקנית, בסכום של כ-2 טריליון דולר, אך כעת מדווחים במדינה שייתכן כי מיליונים רבים – שהיו מיועדים לעסקים קטנים – הוענקו במקום זאת לחברות הגדולות.

 

משבר הקורונה - עוד מהעולם:

טראמפ: ההגירה לארה"ב תיעצר בגלל הקורונה

בממשלת אוסטריה ויתרו על המשכורת: "מיליונים סובלים"

דילמת בתי האבות: "בדידות מול הישרדות"

סינגפור ניצחה את הנגיף - ואז הוא חזר

 

הביקורת שמוטחת בממשל ובאותן חברות גדולות, שיש מי שטוען כי הן ניצלו פרצה בחוק, הובילה אתמול (ב') את רשת מסעדות ההמבורגרים האמריקנית "שייק שאק" להחזיר הלוואה בסך של 10 מיליון דולר.

דונלד טראמפ נשיא ארה
"העסקים שלי לא קיבלו כלום". טראמפ(צילום: MCT)

דונלד טראמפ נשיא ארה
טראמפ בתדרוך אמש, מציג רשימת מקומות עם בדיקות קורונה(צילום: רויטרס)

ההלוואה הזו ניתנה במסגרת תוכנית Paycheck Protection Program – אחת מהתוכניות הרבות שנכללות באותה תוכנית סיוע רחבת היקף שאושרה בסוף החודש שעבר – ומטרתה למנוע מבעלי עסקים קטנים לפטר את עובדיהם בשל המשבר הקשה, שלו גרמו המגפה עצמה והנחיות-הסגר שהטילו הרשויות כדי לבלום אותה. התוכנית, שאותה מוביל מנהל העסקים הקטנים בממשל הפדרלי, מציעה הלוואות שיכולות להפוך למענקים – אם המעסיק שומר על העובדים שלו.

 

לתוכנית הוקצב סכום של 349 מיליארד דולר, אך בשבוע שעבר, בתוך פחות משבועיים, הסכום הזה אזל לחלוטין. לפי הדיווחים בתקשורת האמריקנית אלפי עסקים קטנים נותרו אובדי עצות וחוששים מקריסה כלכלית. הרפובליקנים והדמוקרטים דנים כעת בקונגרס על הצעת חוק שתעניק תקציב חדש לתוכנית הזו. שר האוצר סטיב מנוצ'ין הציע לתקצב את התוכנית בעוד 300 מיליארד דולר.

 

אלא שעל הדיונים הללו מעיבים הדיווחים שחלוקת כספי הסיוע נעשתה בצורה לקויה, וכי רשתות גדולות קיבלו סכומי כסף רבים שהיו מיועדים למעשה לעסקים הקטנים. בין החברות הגדולות שקיבלו הלוואות במסגרת אותה תוכנית סיוע: רשת מסעדות הבשרים Ruth's Chris Steak House שלה 100 סניפים ברחבי ארה"ב, קנדה ומקסיקו, ורשת המזון Potbelly Sandwich Shop שלה 474 סניפים בעולם. לרשת שייק שאק, אותה אחת שבסופו של דבר ויתרה על ההלוואה שקיבלה, יש 275 סניפים בעולם ובשנה שעברה עמדו ההכנסות שלה על כ-575 מיליון דולר.

שייק שאק רשת מסעדות המבורגרים ב ארה
ויתרה על הסיוע. רשת "שייק שאק"(צילום: AFP)

שייק שאק רשת מסעדות המבורגרים ב ארה
(צילום: AFP)

לשערורייה סביב ניהול התוכנית התייחס אמש הנשיא דונלד טראמפ. במסיבת העיתונאים היומית שלו בנוגע למשבר הקורונה נשאל אם הענקת כספים שמיועדים לעסקים קטנים לחברות גדולות היא דבר הוגן, והנשיא השיב כי ממשלו יבחן את הסוגיה. "חלק יצטרכו להחזיר (את ההלוואות) אם נחשוב שזה לא ראוי", אמר טראמפ. הנשיא הדגיש שעסקיו שלו – ובהם בתי מלון שנאלצו להיסגר – לא נהנו מכספי הסיוע הללו. "הם לא קיבלו כלום, זה בטוח", אמר.

 

על ניהול התוכנית נשמעה ביקורת משני צדי המתרס הפוליטי. "עסקים רבים עם אלפי עובדים מצאו פרצות על מנת להיות זכאים להלוואות שנועדו לעסקים קטנים", אמר הסנאטור ריק סקוט, רפובליקני מפלורידה. "למרבה הצער, כשזה נוגע ל-PPP, מיליוני דולר מבוזבזים".

 

נתוני המנהל לעסקים קטנים, שכאמור אחראי על חלוקת כספי הסיוע, מראים כי סכומן של 9% מכלל ההלוואות עומד על יותר מ-5 מיליון דולר, וכי 32% מההלוואות הן של 350 אלף דולר או פחות. רק עסקים עם עד 500 עובדים זכאים להלוואות במסגרת התוכנית. אם עד 30 ביוני הם ישמרו על העובדים שלהם או יעסיקו מחדש עובדים שפוטרו, ההלוואות הללו יהפכו למענקים. תנאי נוסף לכך הוא ששני שלישים מסכום ההלוואה ילכו למשכורתם של העובדים.

 

למרות התנאי המגביל את ההלוואות לעסקים עם עד 500 עובדים, רשת שייק שאק – שמעסיקה 8,000 עובדים ברחבי ארה"ב – הצליחה לקבל הלוואה של 10 מיליון דולר, שכאמור הייתה אמורה בהמשך להפוך למענק. היא הייתה זכאית להלוואה הזו בגלל שמסעדות יחידות אצלה מעסיקות רק כ-45 עובדים.

גלידרייה ב סנטה קרוז ב קליפורניה ארה
העסקים הקטנים קורסים. גלידרייה בסנטה קרוז, קליפורניה(צילום: AP)

גלידרייה ב סנטה קרוז ב קליפורניה ארה
(צילום: AP)

מנכ"ל החברה רנדי גרוטי ויושב הראש שלה דני מייר מסרו כי הרשת הגישה בקשה לקבלת ההלוואה "כדי להגן על כמה שיותר עבודות שאפשר", וציינו כי בכל שבוע בתקופת המשבר החברה מפסידה 1.5 מיליון דולר. הם הסבירו שעד השבוע האחרון הם לא ידעו בכלל שכספי הסיוע של התוכנית אזלו. לדבריהם הם השיגו מימון ממקורות פרטיים וכעת יכלו להחזיר את ההלוואה לממשלה.

 

"החלטנו להחזיר באופן מיידי את כל ההלוואה שקיבלנו בשבוע שעבר למנהל העסקים הקטנים, על מנת שמסעדות שצריכות את הסכום הזה יותר מכל יוכלו לקבל אותו", הם מסרו. בהודעתם המשותפת של ראשי החברה הם קראו לתקצב מחדש את התוכנית.

 

אנדרו ריג'י, מנכ"ל איגוד האירוח של העיר ניו יורק, אמר כי מסעדות מכל הגדלים נפגעו בשל הוראות הסגר, אך לדבריו עסקים קטנים צריכים לקבל עדיפות על פני "אלו שיכולים לשרוד בלי תמיכה ממשלתית".

 

ריג'י, שהקבוצה שלו מייצגת מסעדות ומרכזי בילוי לילי, טען שהוא שמע על עשרות מסעדות ש"נחסמו באופן לא ראוי" מגישה לכספי הסיוע של התוכנית. לטענתו, בחלק מהמקרים הסיבה לכך הייתה שלא היו לאותם עסקים קטנים התקשרויות עם אותם בנקים שהעניקו את ההלוואות המיוחלות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
מבטיח לבחון את הסוגיה. טראמפ
צילום: MCT
מומלצים