שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: סוף לתעלומה בת 2 מיליון שנה

עשרות שנים תהו ארכיאולוגים למה שימשו כדורי אבן מסתוריים שנמצאו ברחבי העולם. המחקר, שפורסם לאחרונה ומתבסס על ממצאים ממערת קסם ליד ראש העין, מעניק תשובה: אלו "פותחני קופסאות שימורים" קדמונים

 

כדורי אבן תעלומה מערת קסם ()
כדורי האבן שהתגלו במערת קסם

 

במשך שני מיליון שנים אבות אבותינו גילפו אבנים לכדורים שגודלם בגודל יד, אבל הארכיאולוגים לא ידעו מדוע. עכשיו הם יודעים: הקדמונים השתמשו בהם ככלים כדי להגיע למח העצם של החיות. כך עולה ממחקר ישראלי ובינלאומי חדש, שפורסם החודש במגזין PLOS One ומתבסס על ממצאים ממערת קסם שליד ראש העין.

 

עוד כתבות על מערת קסם

הצצה למקום שבו גרו ראשוני בני האדם

סודות החיתוך מלפני מאות אלפי שנים

תושבי מערת קסם הקדמונים אכלו צבים

האדם אחסן מזון לפני 400 אלף שנה

 

במילים אחרות, אם עצם היא קופסת שימורים, כדורי האבנים העתיקים הם למעשה פותחני קופסת שימורים עתיקים. מדובר בממצא יוצא דופן: במשך עשרות שנים תהו ארכיאולוגים למה בדיוק שימשו אותם כדורי אבן.

 

 

"המחקר שלנו מספק לראשונה עדויות בנוגע לתפקיד של אותם כדורי אבן מסתוריים שיוצרו על ידי בני אדם במשך כמעט שני מיליון שנים", כתבה ל-Live Science מובילת המחקר אלה אסף מהמחלקה לארכיאולוגיה באוניברסיטת תל אביב.

 

לדבריה, ארכיאולוגים גילו את הכלים "האניגמטיים והמסתוריים הללו" בכמה מהאתרים הארכיאולוגיים העתיקים ביותר באפריקה, באירופה ובאסיה – אבל לא הצליחו להבין למה הם שימשו. כל זה השתנה לאחר שאסף וצוותה זיהו 30 כדורי אבן במערת קסם, שם חיו בני אדם מלפני 400 אלף שנה ועד לפני 200 אלף שנה.

 

מתוך 30 הכדורים, 29 מהם נעשו בעזרת אבן גיר או דולומיט, בניגוד למאות אלפי כלי אבן שנמצאו באתר ונעשו בעזרת אבן צור. הכלים האחרים שנמצאו במערת קסם היו חדשניים לתקופתם, אבל אסף ציינה כי "הכדורים הם טכנולוגיה עתיקה מאוד. למעשה, זו הפעם האחרונה שנראו כדורים כאלה בלבאנט".

 

כדורי אבן תעלומה מערת קסם ()
החוקר ראסל מנסה את כדור האבן על עצם

 

כדי לפתור את תעלומת כדורי האבן, מובילת המחקר עמנואלה כריסטיאני, ארכיאולוגית מאוניברסיטת ספיאנצה ברומא, בחנה את כדורי האבן במיקרוסקופ ביחד עם אנשי הצוות שלה. הם גילו סימני בלאי ושאריות אורגניות שמהם עולה לפי אסף כי "היו בשימוש על ידי יושבי המערות כדי לשבור את עצמות החיות ולהוציא את מוח העצם על מנת לאכול אותו".

 

 

 

אך צוות החוקרים הבינלאומי רצה להיות בטוח בכך, ולכן ביצע שני ניסויים. בראשון הם השתמשו באבני ריצוף כדי לשבור עצמות. בשני הם השתמשו בכלים כדי לייצר כדורי אבן, ואז בחנו אותם על העצמות.

 

המדענים גילו כי האבנים המעוצבות יכולות להיות בשימוש לשבירת עצמות כדי לאכול את התוכן שלהן. בצילום נראה ג'ורדי ראסל, אחד החוקרים, מבצע זאת. מהניסויים הבינו החוקרים כי האבנים המעוגלות יעילות בהרבה מהרגילות לשבירת עצמות ולהגעה למח העצם, ממצא שתואם את הניתוח המיקרוסקופי.

 

החפירות במערת קסם (צילום: באדיבות פרופ' רן ברקאי, אוניברסיטת ת"א) (צילום: באדיבות פרופ' רן ברקאי, אוניברסיטת ת
החפירות במערת קסם(צילום: באדיבות פרופ' רן ברקאי, אוניברסיטת ת"א)

 (צילום: באדיבות פרופ' רן ברקאי, אוניברסיטת ת"א) (צילום: באדיבות פרופ' רן ברקאי, אוניברסיטת ת
(צילום: באדיבות פרופ' רן ברקאי, אוניברסיטת ת"א)
 

 

"הכלים הללו מעניקים אחיזה נוחה, לא נשברים בקלות ואפשר לסובב אותם ולהשתמש בהם כמה פעמים כי יש בהם חריצים", אמרה אסף. "החריצים הללו מסייעים לשבירת העצם בצורה 'נקייה', ובעזרתם להוציא בקלות יחסית את מח העצם".

 

החוקרים גילו כי יושבי מערת קסם כנראה עשו שימוש חוזר באבנים הללו, בדומה לקונים מיד שנייה. "הם בחרו במדוקדק את הכלים הללו שמישהו לפניהם ניפץ, כנראה עקב צורתם. זו לא הייתה בחירה רנדומלית. הם הביאו אותם למערה במיוחד על מנת לשבור את העצמות".

 

במחקר נכתב כי במוח העצם האחוז הגבוה ביותר של חומצת שומן בבעל חיים, כך שייתכן שהאבנים הללו סייעו לבני האדם לשפר את צריכת הקלוריות ועזרו לו בהסתגלות לתקופה הפלאוליתית התחתונה, מלפני 2.7 מיליון שנה עד לפני 200 אלף שנה.

 

מערת קסם התגלתה לפני כ-20 שנה בעת עבודות התשתית להרחבת כביש 5. פיצוץ שנועד לסלק סלעי גיר ענקיים מהתוואי המתוכנן של הציר חשף מערה קרסטית ענקית שהייתה חתומה במשך כ-200 אלף שנה. במערה נמצאו שרידים של האדם הקדמון שגר במערה במשך כ-200 אלף שנה, והיא הפכה לאחד האתרים הפרהיסטוריים החשובים ביותר בעולם.

 

למחקר במלואו

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים