שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

שתן, מנגו וקליפות-עצים: התרופות של אפריקה לקורונה

רבים ביבשת מאמינים ברפואה מסורתית, ובהיעדר תרופה לנגיף – זו שעתם של "הרוקחים הטבעיים". מקמרון עד קונגו מציעים לעניים שיקויי-פפאיה ותה קסמים, נשיא אחד כבר שתה והבטיח: "תחלימו תוך 7 ימים". 3 ילדים מתו, המרפאים מתעקשים: "תנו לנו הזדמנות, הרפואה המערבית חסרת אונים"

אז התברר שנדבקתם בנגיף הקורונה ואתם נואשים למרפא. בסדר גמור, אין שום בעיה: פשוט תשתו את השתן שלכם.

 

טוב, אנחנו כמובן לא מתכוונים לזה ברצינות, אבל ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו יש רופאי-אליל ושרלטנים שמציעים את הטיפול הזה כאילו היה פתרון של ממש. זהו רק אחד משלל טיפולים המוצעים בימים אלה לתושבים מבוהלים ברחבי היבשת, בשעה שעניים רבים מחפשים ככל יכולתם הגנה מפני הווירוס.

 

משבר הקורונה – עוד בעולם:

 

נגיף קורונה תרופות מסורתיות אפריקה נשיא מדגסקר אנדרי רג'ואלינה שותה
נשיא מדגסקר רג'ואלינה שותה מ"תרופת שבעת הימים"(צילום: AFP)

השילוב בין הרצון הנואש של אותם תושבים מעוטי יכולת להגן על עצמם לבין האמונה של רבים באפריקה ברפואה המסורתית עלול להיות קטלני, והתוצאה שלו היא שהמונים מנסים לשים את ידם על כל טיפול שנטען כי הוא עשוי למנוע הידבקות בקורונה או להוביל להחלמה ממנה. אזהרותיהם הנחרצות של המדענים לא עוזרות, ותושבים רבים מבקשים לטפל בעצמם באמצעות תבשילים ושיקויים מפוקפקים.

 

הרשימה המתארכת של טיפולים המוצעים ברחבי אפריקה במסגרת המלחמה בנגיף כוללת "תרופות" שונות ומשונות, ממשקאות של ג'ינג'ר, לימון וקליפות עץ, דרך צמחי מרפא סודיים ועד אותה המלצה מוזרה מהרפובליקה הדמוקרטית של קונגו שאדם ישתה את השתן של עצמו.

נגיף קורונה תרופות מסורתיות אפריקה בקבוקי
בקבוקים עם משקה נגד קורונה לכאורה בשוק בקמרון(צילום: AFP)

נגיף קורונה תרופות מסורתיות אפריקה בקבוקי
קצת מנגו, קצת עץ. "אין ראיה מדעית"(צילום: AFP)

אפילו נשיאים הצטרפו לטרנד: נשיא מדגסקר אנדרי רג'ואלינה חשף השבוע תה מרַפֵּא-לכאורה שבו יש בין השאר לענה, צמח שכבר הוכיח את יעילותו בטיפול במלריה. "התה העשוי מצמחי מרפא נותן תוצאות בתוך שבעה ימים", אמר ולגם מהמשקה, לא לפני שהצהיר: "אני אהיה הראשון לשתות אותו היום, ממש מולכם, כדי להראות לכם שהמוצר הזה מרפא ולא הורג".

 

עוד לא ניסיתי, אבל תשאף

טענות כמו זו של נשיא מדגסקר הן קריאת תיגר על אזהרותיהם של רוב המדענים. אלה טוענים כי לפי שעה לא מוכרת תרופה לנגיף הקורונה ומדגישים כי נדרשים ניסויים קפדניים כדי להוכיח את יעילותן – ובטיחותן – של תרופות טבעיות לפני השימוש בהן.

נגיף קורונה דרום אפריקה יוהנסבורג (צילום: AFP)
עניים בתור לאוכל ביוהנסבורג, אפריקה. הפחד משתלט(צילום: AFP)

עם הקוראים להיזהר מתרופות שכאלה נמנים ארגון הבריאות העולמי והמרכזים האמריקניים לבקרת מחלות ומניעתן, שקבעו: "אין שום ראיה מדעית שטיפול כלשהו מהטיפולים המסורתיים האלה יכול למנוע את המחלה הנגרמת מנגיף הקורונה או לרפא את החולה בה. למעשה, חלקם עלולים להיות לא בטוחים לצריכה".

 

אבל בינתיים, בהיעדר תרופה קונבנציונלית ובהתחשב בפחד הגדול, מוכרים אפריקנים של עשבי מרפא נלהבים למלא את החלל. גבריאל נסומבילה מהרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, למשל, מפרסם את שירותיו באמצעות פרסומות בתחנת רדיו מקומית. "שאיפת אדים מתערובת של קליפת עץ המנגו, עלי פפאיה, ג'ינג'ר וצמח שאת שמו אשמור בסוד היא תרופה ודאית למי שסובל מנגיף הקורונה", טען בשיחה עם סוכנות הידיעות AFP. "כל מי שבא לבית שלי יצא כשהוא כבר בריא", טען, מבלי לפרט בכמה בני אדם טיפל.

נגיף קורונה תרופות מסורתיות אפריקה נשיא מדגסקר אנדרי רג'ואלינה שותה
רג'ואלינה. יש גם שאיפת אדי שום לפתיחת דרכי הנשימה(צילום: AFP)
 

בקמרון, הנטורופת אנסלמה קואואם טוען כי חליטה פשוטה של שום וג'ינג'ר עם קצת מנטה שנסחטה במים רותחים ואז נמזגה לקערה תפתור את הבעיה. "תקרב את הראש שלך קצת יותר אל הקערה, תכסה אותו בשמיכה ותשאף. זה מנקה את דרכי הנשימה ויעיל נגד הנגיף", הוא אומר, אבל מודה שטרם ניסה את הפתרון הזה על חולי קורונה.

 

תבדקו את המיץ שלי

חלק מהטיפולים המוצעים בשוק הפרוץ הזה כבר הוכחו כקטלניים. תחנת רדיו דיווחה בחודש שעבר ששלושה ילדים מתו ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו אחרי שאמם הגישה להם צמח מרפא שנטען כי הוא מונע את המחלה שגורם נגיף הקורונה.

נגיף קורונה תרופות מסורתיות אפריקה בקבוקי
בשוק בקמרון. "צמחים חזקים פי 10"(צילום: AFP)

למרות תקריות מהסוג הזה, הדוגלים בתרופות טבעיות טוענים כי הם יכולים לתרום למלחמה נגד הנגיף, אבל חלקם מתלוננים שאנשי רפואה שקיבלו הכשרה ברפואה מערבית מוֹנעים מהם להתערב. בדרום אפריקה, למשל, טוען מקלני בנטו שהוא מייצר מיץ פירות וירקות שמרפא הכול, אבל השלטונות טרם הגיבו להצעתו שיבחנו את המיץ על מטופלים.

 

"לא נותנים לנו הזדמנות אפילו להגיד משהו", אמר ל-AFP. "אנחנו מרימים יד כדי להגיד, 'היי, חבר'ה, יש לנו משהו טוב יותר', אבל אף אחד לא מקשיב לנו. אין שום פתרון לנגיף הקורונה, אז צריך לנסות את דרך הריפוי הטבעית שלנו".

 נגיף קורונה דרום אפריקה קייפ טאון (צילום: AP)
נגיף הקורונה על הקיר בקייפטאון, דרום אפריקה(צילום: AP)

סורל אטה, אתנולוג קונגולזי, אומר שהידע של ילידים פִּיגְמִים עשוי להיות יקר ערך. "הם תמיד טיפלו במחלות עם סימפטומים דומים לאלה של נגיף הקורונה, והגיע הזמן לשקול את הרפואה הילידית, כי היא עשירה מאוד. בואו לא נתעלם מהם".

 

בבנין, איש הווּדו בוקונון אזונייהואס, שגם הוא מטפל באנשים בדרכים טבעיות, משקיע כעת את זמנו במחקר יחד עם עמיתיו. "אנחנו לא עושים מזה רעש, אבל בהתחשב בחוסר האונים של הרפואה המודרנית, הפתרון יכול לבוא ממטפלים ברפואה מסורתית. אנחנו עובדים על זה. כלורוקווין (תרופה ותיקה נגד מלריה) הוזכרה כתרופה שיכולה לעזור נגד נגיף הקורונה, אבל יש לנו צמחים יעילים פי עשרה מכלורוקווין בטיפול במלריה".

 

10 שיחות ביום: "יש לי תרופה"

פפסיל מסקו מארגון המטפלים ברפואה מסורתית של דרום אפריקה, שבו 78 אלף חברים, מספר שאנשי הארגון לוחצים על הממשלה לאפשר להם לקחת חלק במלחמה בנגיף, אבל מודה: "זה מצריך מאתנו מאבק".

 

רשויות הבריאות מצדן מתעקשות כי לא טרקו את הדלת בפני המטפלים ברפואה מסורתית. "אנחנו פתוחים, שום דבר לא נשלל", אומר ג'ורג'ס קטונדי מבאלה, מנהל המחלקה לבקרת מחלות במשרד הבריאות של קמרון. "הקמנו ועדה מדעית שבה כל אחד יכול להביע את עצמו".

נגיף קורונה תרופות מסורתיות אפריקה בקבוקי
משרד הבריאות בקמרון: "אנחנו פתוחים, לא שוללים כלום"(צילום: AFP)

דובר משרד הבריאות של דרום אפריקה פופ מאג'ה סיפר שהמשרד מקבל יותר מעשר שיחות בכל יום מאנשים שטוענים כי יש להם תרופה לנגיף. לדבריו הממשלה מכירה בתפקידם של המרפאים המסורתיים, אבל כרגע מבקשת מהם להעביר את המסר שלפיו יש להקפיד על מניעה במקום להבטיח טיפולים.

 

לקריאה נוספת:

 

"אנחנו באמת מכבדים אותם, יש מספר משמעותי של אנשים שמתייעצים איתם, אנחנו לא יכולים להתעלם מזה", הוא אומר, "אבל לעת עתה אין תרופה – אנחנו יודעים שאין תרופה לנגיף הקורונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נשיא מדגסקר שותה צמחי מרפא
צילום: AFP
מומלצים