שתף קטע נבחר

אלטרוקסין לבלוטת התריס - הרכב התרופה שוב משתנה

הרכב התרופה אלטרוקסין לטיפול בבלוטת התריס, שעמדה בלב הפרשה החמורה ב-2011 כששינוי הרכב התרופה גרם להידרדרות חמורה במצבם הבריאותי של המטופלים בה, צפוי להשתנות שוב מיוני 2020. במקביל, נמסר כי קיים מחסור זמני בתרופה לסובלים מתת פעילות בבלוטת התריס בשם 'סינטרואיד', מטופליה צפויים לעבור לאלטרוקסין

הרכב התרופה אלטרוקסין, שעמדה במרכז "פרשת האלטרוקסין" במסגרתה בשנת 2011 שונה הרכיב הבלתי פעיל בתרופה – צפוי להשתנות שוב בקרוב ביוני השנה. על פי הערכת משרד הבריאות, כ-330 אלף ישראלים נוטלים את התרופה.

 

במקביל, קופות החולים קיבלו לאחרונה הודעה על מחסור זמני בתרופה לסובלים מתת פעילות בבלוטת התריס בשם 'סינטרואיד'. אלו צפויים לעבור לאלטרוקסין או לתרופה אחרת בשם יוטירוקס.

 

בפרשה שנחשפה בשנת 2011 התגלה כי השינוי נעשה באישור המשרד, ותוך דיווח לקוני לקופות החולים ולרופאים, כשהמטופלים לא עודכנו. לגורמים המטפלים לא נאמר לעדכנם או לבדוק אם נדרשת התאמה במינון. בהמשך הצטברו דיווחים על מטופלים שחשו בתופעות לוואי קשות, ובמשרד הבריאות הוקם צוות, שמצא "קשר נסיבתי בין הכנסת הפורמולציה החדשה, להתגברות הדיווחים על תופעות לוואי".

 

קיראו עוד:

פרשת האלטרוקסין: כאוס בוועדה לחלוקת הפיצוי; מטופלים נותרו מחוץ להסדר

הפיצוי לנפגעי האלטרוקסין: "היועמ"ש מסכן פשרה טובה"

 

הפעם: החולים יקבלו הודעה על השינוי החדש

הפרשה והשלכותיה, כמו גם היקף הפיצויים לחולים שנפגעו טרם הסתיימו והוכרעו. בעקבות הפרשה והשינוי החדש בהרכב התרופה הוחלט הפעם במשרד הבריאות לעדכן מראש את נוטלי התרופה ולערוך להם בדיקות שמטרתן לבחון את תגובתם לשינוי בהרכב התרופה. השינוי צפוי לצאת לפועל  כאמור ביוני 2020.

 

 

אלטרוקסין. ההרכב צפוי להשתנות שוב (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
אלטרוקסין. ההרכב צפוי להשתנות שוב(צילום: עמית שאבי)

 

בהודעה שקיבלו קופות החולים לפני כחודש ממשרד הבריאות נרשם כי "המכון לביקורת ותקנים של חומרי רפואה במשרד הבריאות בחן את הנתונים שהוגשו על ידי בעל הרישום, ולא נמצאו הבדלים בין התכשירים משני ספקי חומר הגלם השונים במדדי איכות, לרבות מסיסות השוואתית ויציבות". עם זאת, בעקבות הפרשה הקודמת, החליט משרד הבריאות לחייב בדיקה קלינית ובדיקות דם בטרם יעברו החולים ליטול את התרופה בהרכבה החדש. בנוסף, כשישה שבועות לאחר נטילת התרופה בהרכבה החדש יחויבו הנוטלים בבדיקות דם נוספות, על מנת לבחון תגובה לתרופה.

 

אולם בעוד שבמשרד בחרו לנקוט במשנה זהירות לאור הפרשה, בקופות החולים טוענים כי הנהלים החדשים מכבידים עליהן בתקופת הקורונה. "מבחינה רפואית זה מאוד הגיוני", אומר גורם רפואי בכיר באחת מקופות החולים. "מבחינת הלוגיסטיקה זה מאוד מסובך. יש לנו הרבה דילמות מהסוג הזה בימים של השגרה, ובטח כעת. האם אני רוצה להוציא עכשיו 60,000 קשישים מבתיהם לבדיקת רק בגלל שינוי קטן בפורמולציה של תרופה? לא בטוח שזה נכון".

 

כאמור, חולים אשר נוטלים את תרופת הסינטרואיד טוענים כי עודכנו באיחור רב על המחסור בתרופה, וזאת על אף שבקופות החולים ידעו זאת בחודש פברואר. בחברות התרופות אבוט אישרו כי אכן מסרו את ההודעה לקופות החולים על המחסור הצפוי בתרופה כבר בראשית חודש פברואר. מבוטחים של קופת החולים מכבי כבר קיבלו הודעה לפיה הכדור אינו בנמצא. גם בקופת החולים מאוחדת מספרים כי מחסור בכדור צפוי בקרוב.

 

"כל אחד והפורמולה שלו", מספרת אישה שנוטלת את הסינטרואיד וחוששת מהחלפת הכדור. "אני הגעתי לסינטרואיד כי זה היה הכדור שהכי התאים לי. אני חוששת כי אין כרגע כדור שמתאים לי. אם אחליף כדור, אני אצטרך להיכנס לאיזון מחדש. בגלל הפורמולה והכמויות, ותהליך האיזון לוקח המון זמן. אם תהיה לי עם הכדור החדש, אהיה בבעיה קשה מאוד".

 

מחברת אבוט נמסר בתגובה: "בשבועות האחרונים פועלת חברת הבריאות העולמית אבוט המשווקת את תרופת הסינתרואיד בישראל, לסייע לכלל גופי הבריאות להתגבר על החסר הזמני בסינתרואיד 50 מק"ג וסינתרואיד 100 מק"ג, שנוצר בעקבות נסיבות תפעוליות. יש להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי חלופות טיפוליות הזמינות בשוק. החברה עושה את מרב המאמצים בכדי למלא את החסר בהקדם האפשרי".

 

ממשרד הבריאות לא נמסרה תגובה עד לפרסום הכתבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
אלטרוקסין. שוב משתנה ההרכב
צילום: שאול גולן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים