שתף קטע נבחר
צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

קורונה ו-HIV: האם הנשאים בסיכון מוגבר לתחלואה בנגיף?

בישראל חיים כ-8,000 נשאים של נגיף ה-HIV, ובכל שנה מאובחנים עוד כ-450 נשאים. בשגרה, בשל טיפולים פורצי דרך, הנשאים נהנים מתוחלת חיים כמעט כשל אדם בריא לצד איכות חיים טובה, איך משפיעה מגפת הקורונה על הבריאות שלהם?

הבשורות הטובות הן שרוב נשאי HIV אינם נמצאים כלל בסיכון מוגבר, למעט 3 קבוצות סיכון עיקריות: נשאי HIV בעלי ספירת תאי CD4 מתחת ל-200, נשאים 'נאיביים' (שעדיין אינם מטופלים תרופתית) ונשאים מבוגרים.

 

קבוצת הסיכון השלישית בקרב הנשאים הם אוכלוסיית הנשאים המבוגרים, המהווים כ-20% מכלל נשאי HIV בישראל. אין מידע מספיק לגבי הגיל בו אוכלוסיית הנשאים מוגדרת כקבוצת סיכון. מחקרים הראו כי נשאים בגיל 50 משתווים במצבם הבריאותי לבני 60 בריאים שאינם נשאים. הסיבה לכך אינה ברורה, אך ידוע כי רבים מבין בני ה-50 ומעלה אובחנו מאוחר, כשמערכת החיסון שלהם כבר הייתה מוחלשת מאוד.

 

כמו כן, אוכלוסייה זו טופלה שנים עם תרופות כנגד הנגיף שגרמו לתופעות לוואי רבות. לכן הם נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות במחלות כרוניות כמו סכרת, מחלות לב וכלי דם, לחץ דם גבוה וכיוצא בזה, ויש להתייחס אליהם ביתר זהירות בכל הנוגע למניעת הדבקות בנגיף הקורונה.

 

משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

הטיפול לנשאי HIV על פי הקווים המנחים עד לאחרונה, כולל שלוש תרופות משתי משפחות שונות המגיעות לרוב בגלולה אחת, כמו התרופות ביקטרבי וטריומק המכילות תרופה אחת מעכבת אינטגרז, שהיא הרכיב העיקרי, ושתי תרופות מקבוצת NTRI. לטיפולים אלו יעילות גבוהה מאוד, אך גם תופעות לוואי כמו השפעות קרדיו-וסקולריות, השפעות על פעילות הכליה ועל מסת העצם.

 

חשוב להדגיש כי לאחרונה נעשו מחקרים שהראו כי אפשר להפחית את כמות התרופות במשלב – משלוש לשתיים, ובכך להפחית את העומס המצטבר בגוף ולהקטין סיכון לנזקים לטווח הארוך. עוד הראו המחקרים כי טיפול בשתי תרופות משיג את אותה היעילות של טיפול בשלוש תרופות, מקטין סיכון להתפתחות מוטציות בנגיף ולצד זאת מפחית את תופעות הלוואי.

 

להמשיך בטיפול באופן רציף. טיפול בימי קורונה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להמשיך בטיפול באופן רציף. טיפול בימי קורונה(צילום: shutterstock)

 

להמשיך ברצף הטיפולי גם בזמן קורונה

לאחרונה התבשרו נשאי HIV על טיפול חדש, הניתן בכדור אחד שמכיל שתי תרופות בלבד, דולוטגרביר ולמיבודין. טיפול זה הוכח כטיפול יעיל מאוד ולא דורש ביצוע התאמות, למעט אצל חולים בעלי אי ספיקה כלייתית מתקדמת. הטיפול החדש מיועד להתחלת טיפול בחולים שעד כה לא טופלו כלל, וכן להחלפת טיפול אצל נשאים המטופלים כבר תרופתית. המשמעות היא שחולים אלו יכולים להתחיל בטיפול עמוס פחות ולאורך השנים גופם ירוויח מכך. המטופלים נדרשים לקחת כדור אחד ביום המורכב משתי תרופות.

 

הדגש החשוב ביותר לנשאי HIV בכלל, ובימים אלה בפרט, הוא להקפיד גם על הרצף הטיפולי. חשוב להדגיש כי לנשא HIV אסור להפסיק את הטיפול התרופתי אף לא ליום אחד. באם הוא לא יקפיד על הטיפול, עלולות להיווצר מוטציות, וכשיחזור לנטול את התרופות ייתכן והן לא ישפיעו עליו והוא עלול לפתח מחלה וכן ייאלץ לחזור לטיפולים מדורות קודמים.

 

ימים אלה, ימי הקורונה, מעלים חששות שונים בקרב החולים. רבים תוהים כיצד סגירתם של רוב השירותים האמבולטוריים בבתי החולים ובהם גם מרפאות HIV תשפיע על טיפולם. חשוב להדגיש כי אלא אם החולה נזקק להחליף טיפול, הוא אינו נדרש להגיע לאותן מרפאות והתרופות הקיימות מונפקות לו על ידי קופות החולים. חשש נוסף שמלווה את החולים הוא שמא ייווצר מצב של מחסור בתרופות, חשש שמלובה על ידי התקשורת המדווחת על עוצר הטיסות שיקשה על ייבוא הטיפולים וקושי בייצור החומרים הפעילים בתרופות.

 

חשוב להבהיר כעת אין כל בעיית מחסור וקיים מלאי גדול ומספק של תרופות, ועד כה לא התבשרנו על אף חולה שנותר ללא טיפול. ובכל זאת, כדי להקפיד על עקביות הטיפול, חשוב שהמטופל יצטייד בתרופות לכמה חודשים, וימשוך מבית המרקחת טיפול לשלושה חודשים קדימה – הסדר הקיים כיום עם כל קופות החולים.

 

הכותבת היא רופאה במרפאת HIV במרכז רפואי הלל יפה וחברת ועד מנהל, הוועד למלחמה באיידס

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
Photo: Shutterstock
האם נשאי HIV הם בקבוצת סיכון?
Photo: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים