שתף קטע נבחר

בעקבות בג"ץ: הממשלה החליטה לעגן את איכון שב"כ בחוק

לאחר ששופטי בג"ץ דרשו להתניע הליך חקיקה לאיכון שב"כ במסגרת המאבק בקורונה, תתכנס הממשלה לאשר זאת. בג"ץ הודיע שיאפשר את המשך השימוש בטכנולוגיה לכמה שבועות עד שיושלם ההליך בכנסת

הממשלה תתכנס הבוקר (יום ב') לאשר את עיגון איכון שב"כ בחוק. השימוש בטכנולוגיה הזו המשמשת לאיתור אנשים ששהו ליד חולים מאובחנים הגיע לבג"ץ שדרש חקיקה והזהיר מ"מדרון חלקלק". בג"ץ ציין כי אם יותנע הליך חקיקה, יאפשר את המשך השימוש באיכון שב"כ לעוד כמה שבועות. 

  (צילום: AP)
מחסום משטרתי בחדרה. ארכיון(צילום: AP)
 

 

 על פי ההחלטה, עד 18 במאי יופץ להערות הציבור תזכיר חוק להסמכת שב"כ לסייע במאמץ הלאומי לצמצום התפשטות נגיף הקורונה. הערות הציבור יתקבלו תוך שבעה ימים ממועד הפצת התזכיר. במקביל, הממשלה תאריך את הסמכת שב"כ ב-6 שבועות עד ל-16 ביוני או עד להשלמת החקיקה של הצעת החוק וכניסתו לתוקף של חוק בעניין זה, לפי המוקדם. הארכת הסמכת שב"כ תובא לאישור ועדת הכנסת לענייני שב"כ.

 

עוד נקבע בפסק הדין כי ככל שיותנע הליך חקיקה, "יש לאפשר לכנסת להניע אותו בהליך שראוי כי יהיה מזורז אך לא חפוז, אשר במסגרתו תתקבלנה הערות הציבור, ויתקיימו דיונים מתאימים" וכי לשם כך ניתן יהיה להאריך את תוקפה של החלטת ההסמכה לפרק זמן קצר נוסף שלא יעלה על שבועות ספורים, על מנת לאפשר את השלמתו של הליך זה.

 

לנוכח המורכבות הכרוכה בקידום הליך חקיקה כזה, מבקש ראש הממשלה לקיים הליך בחינה ממוקד וקצר בעניין קידומו של ההליך, וזאת בשים לב לקביעות פסק הדין ולצורך לאזן בין חשיבות תכליתה של הסמכה לבין השלכות אפשריות נוספות שלה. לצורך הכרעה בעניין, התקיים אתמול דיון בראשות רה"מ והשתתפות הגורמים הרלוונטיים, ובסיכומו הוחלט לפעול לקידום הליך חקיקה אשר יאפשר להמשיך להסתייע באמצעים המצויים בידי השב"כ, תוך שנקבע כי במקביל תיבחן האפשרות להסתייע באמצעים חלופיים לשירות, בעלי מאפיינים דומים, הנמצאים כיום בתהליכי פיתוח אשר אפשר כי יובילו גם לשינוי בקידום הליך חקיקה.

 

ביום חמישי אישרה ועדת המשנה למודיעין ולשירותים חשאיים בכנסת להמשיך באיכון שב"כ עד יום שלישי במסגרת המאמץ למגר את ההידבקות בנגיף קורונה. יו"ר הוועדה ח"כ גבי אשכנזי אמר בתום הדיון כי הוא רואה בפעולות הממשלה התחלה של התנעת תהליך חקיקה, אך הוסיף כי קשה ללכת לחקיקה שתאפשר לשב"כ לבצע גם פעילות אחרת: "אני ממליץ להגביר את החקירות האפידמיולוגיות והבדיקות, שכן אנחנו מבינים שיש סיכון אבל נצטרך לחיות בשגרת קורונה בשנה הקרובה ולפיכך יש חשיבות להגברת החקירות האפידמיולוגיות ובחינת חלופות טכנולוגיות אחרות".

 

בפסיקה של בג"ץ שהתקבלה בשבוע שעבר קבע בית המשפט כי מ-30 באפריל "לא ניתן יהיה להסמיך את שב"כ לסייע בהתמודדות עם התפרצות נגיף הקורונה באמצעות המנגנון הקבוע בסעיף 7(ב)(6) לחוק השב"כ וכי ככל שמבקשת המדינה להמשיך ולהסתייע באמצעים המצויים בידי שב"כ, עליה לפעול לצורך עיגון הסמכה כזו בחקיקה ראשית. ככל שיותנע הליך חקיקה, ניתן יהיה להאריך את תוקפה של החלטת ההסמכה לפרק זמן קצר נוסף שלא יעלה על שבועות ספורים על מנת לאפשר את השלמתו של הליך זה".

 

 

 

 

 

כמו כן, בג"ץ הגביל את מעקב השב"כ אחר עיתונאים, כדי לשמור על חסיון מקורות: עיתונאי שאובחן כחולה קורונה יצטרך לתת את הסכמתו להעברת פרטיו לשב"כ, ותינתן לו האפשרות להתנגד לחשיפת המידע בפני שופט.

 

באגודה לזכויות האזרח שבו וקראו לממשלה להעדיף שימוש באפליקציה כמו "המגן" ולא להכשיר את מעקבי שב"כ, כפי שגם המליצה הרשות להגנת הפרטיות. יצוין כי באף מדינה דמוקרטית לא הפעילו את שירות הביטחון החשאי לצורך המאבק בהתפשטות המגיפה.

 

עד כה סיפק שב"כ אמצעים טכניים לאיתור אזרחים ששהו בסביבת חולי קורונה מאומתים במטרה לבודד אותם מהאוכלוסייה. היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אישר את המהלך, עמדת משרד הבריאות זכתה לגיבוי מצד ועדת השרים המיוחדת שהוקמה למאבק בקורונה בראשותו של השר יובל שטייניץ, והמדינה השיבה כי המטירה היא להאט את התפשטות הנגיף תוך "הסרה חלקית של מגבלות חופש התנועה".

 

ראש שירותי הבריאות במשרד הבריאות, פרופ' סיגל סדצקי, אמרה בדיון בבג"ץ לפני כשבועים כי לדעתה השימוש באמצעי המעקב של שב"כ יתרחב דווקא לקראת

 היציאה מהסגר, אולם לא מדובר בהרחבה של סוג המידע מהמכשירים הניידים אלא במעגלי החשיפה.

 

אינפו גרפיקה מתווה משרד הבריאות חזרה יציאה שגרה נגיף קורונה הקורונה ()
.

 

 

 

אתמול מערכת החינוך התחילה בחזרה ההדרגתית, והבוקר תקיים הממשלה דיון בהמשך אסטרטגיית היציאה ממשבר הקורונה - כשבמוקד המחלוקות בעניין חזרת הקניונים, כיתות ד' עד ו', המסעדות והקריטריונים למעבר בין שלב לשלב. ישיבת הממשלה בנושא "השלב השני של אסטרטגיית היציאה", שהייתה אמורה להתקיים אתמול, נדחתה להיום בבוקר עקב מחלוקות בין משרדי הבריאות והאוצר ומאמץ של משרד ראש הממשלה להגיע למסמך מוסכם ככל הניתן.

 

בכל מקרה, בישיבת הממשלה תתבטל מגבלת ה-100 מטר להתאווררות. על פי מתווה משרד הבריאות, מהיום יבוטל גם האיסור על ביקורי משפחות אצל קרובי משפחה מדרגה ראשונה וכן אצל סבים וסבתות, "עם הזהירות הנדרשת ותחת נוהל שייקבע". נוהל זה עדיין לא פורסם.

 

 

 

 

 


פורסם לראשונה 04/05/2020 09:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מחסום משטרתי ליד חדרה
צילום: AP
מומלצים