שתף קטע נבחר

האישה החזקה בצפון קוריאה

קים יו ג'ונג, אחותו הצעירה של קים ג'ונג און, היא מהדמויות המקורבות ביותר לרודן. כאחראית על תדמיתו הציבורית הצליחה בחיוכים ובאלגנטיות להאיר את פניו באור חיובי, אך גם היא אינה נקיית כפיים. האם למי שהרודן הקודם קים ג'ונג איל כינה "הנסיכה" יש אי-פעם סיכוי לרשת את השלטון?

 

 

היא הייתה שם להחזיק לו את המאפרה כשהתכונן לפסגת הגרעין עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, וייצגה אותו בביקור ההיסטורי במשחקי החורף האולימפיים בדרום קוריאה. בסוף השבוע האחרון שוב עמדה לצדו, הפעם בתמונות שהפיצה צפון קוריאה ובהן נראה לראשונה קים ג'ונג און, אחרי שלושה שבועות שבהם נפוצו שמועות ודיווחים כי מצבו קשה וכי אף ייתכן שמת – שמועות שהתמונות הללו הזימו.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

קים יו ג'ונג, אחותו הצעירה של רודן צפון קוריאה, הפכה בשנים האחרונות לדמות בעלת הנוכחות הגדולה ביותר בסביבתו, ולאחת החזקות והמשפיעות ביותר במשטר שלו. לא פלא שבזמן היעלמותו של קים ג'ונג און מעיני הציבור בחודש שעבר, בתקשורת העולמית רבים תהו אם היא עשויה לרשת אותו, אפשרות שגם עתה המומחים לא מסירים מהשולחן – לאור העובדה שעדיין לא ברור מה בדיוק הוביל להיעלמותו הממושכת של הרודן, וכן היותו מעשן כבד ששותה רבות וסובל מעודף משקל.

יש לה סיכוי להיות היורשת? קים יו ג'ונג בביקורה היסטורי בדרום קוריאה ב-2018 (צילום: AP) (צילום: AP)
יש לה סיכוי להיות היורשת? קים יו ג'ונג בביקורה היסטורי בדרום קוריאה ב-2018(צילום: AP)

ארכיון קים יו ג'ונג לצד אחיה קים ג'ונג און שליט צפון קוריאה  ()
לצד אחיה, בתמונות שפרסמה בסוף השבוע התקשורת הממלכתית בצפון קוריאה

ארכיון קים יו ג'ונג לצד אחיה קים ג'ונג און שליט צפון קוריאה  ()
יו ג'ונג עומדת לצד אחיה במעמד החתימה על ההצהרה המשותפת בפסגת סינגפור, 2018

במדינה מבודדת וסודית כמו צפון קוריאה, קשה מאוד להבין את מנגנוני הכוח בשלטון, אך מומחים רבים מעריכים כי קים יו ג'ונג היא אחת היועצות המקורבות ביותר למנהיג העליון, ומאנשי סודו. ב"גרדיאן" אף הכריזו עליה כעל הדמות השנייה בחשיבותה בצפון קוריאה אחרי אחיה. מאז 2014 אחראית קים יו ג'ונג על תדמיתו הציבורית של הרודן, מתוקף תפקידה כסגנית מנהל מחלקת התעמולה במפלגת הפועלים של קוריאה, המפלגה השלטת והיחידה בצפון קוריאה. לפי ההערכות, למרות שהיא מחזיקה בתואר "סגנית מנהל", היא זו שמנהלת בפועל את המחלקה הזו.

 

איוונקה טראמפ של פיונגיאנג

לתשומת לב עולמית זכתה ב-2018, כאשר ייצגה את אחיה במשחקי החורף האולימפיים בפיונגצ'אנג שבדרום קוריאה – ביקור שהפך אותה לחברה הראשונה במשפחת השלטון הצפון קוריאנית שחוצה את הגבול לדרום מאז מלחמת קוריאה בשנות ה-50. "מתקפת החיוכים" שלה הצליחה להטיל אור חיובי על משטרו של קים, למרות זוועות כמו הוצאתו להורג של דודו או המשך חתירתו להשגת נשק גרעיני.

 

קים יו ג'ונג עודדה אז את המשלחת הקוריאנית המאוחדת של הצפון והדרום למשחקים האולימפיים והשתתפה בטקס הפתיחה לצד נשיא הדרום מון ג'יאה אין וסגן נשיא ארה"ב מייק פנס (שנמנע מללחוץ לה את היד). בתקשורת השוו אותה אז ל"איוונקה טראמפ של צפון קוריאה". מארח המשחקים, מושל המחוז שבו הם נערכו צ'וי מון סון, תיאר את קים יו ג'ונג כאישה רגועה מאוד, בעלת ביטחון עצמי, וכמי שממעטת לדבר. כשעשתה זאת, הוא העיד, היא דיברה ישר ולעניין.

מתקפת חיוכים. אחות הרודן צופה במשחקי החורף האולימפיים (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מתקפת חיוכים. אחות הרודן צופה במשחקי החורף האולימפיים(צילום: MCT)

לצד נשיא דרום קוריאה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לצד נשיא דרום קוריאה(צילום: AFP)

ברשת CNN תיארו את ההופעה ההיא של קים יו ג'ונג כ"מהלך גאוני ביחסי הציבור", כזה שלדברי רשת החדשות האמריקנית הניח את היסודות לניסיונו של אחיה לקדם פתרון דיפלומטי לסכסוך בחצי האי הקוריאני, כשבהמשך שנת 2018 הוא נפגש לראשונה עם הנשיא טראמפ בפסגה ההיסטורית בסינגפור – הראשונה אי-פעם בין מנהיגי צפון קוריאה וארה"ב.

 

ב-2017 מונתה קים יו ג'ונג גם כחברה מחליפה בפוליטביורו של המפלגה הקומוניסטית, הגוף החזק ביותר במפלגה השלטת, אם כי היא עדיין המשיכה להחזיק בתפקיד האחראית על תדמיתו הציבורית של אחיה. בשנה שעברה דווח כי סולקה מהפוליטביורו בעקבות כישלון הפסגה השנייה עם טראמפ, בהאנוי, אך בתחילת השנה הנוכחית הוחזרה לה החברות בגוף הזה.

 

סנקציות, מכוניות יוקרה וקוניאק

בחודשים האחרונים צצו סימנים נוספים להתחזקות במעמדה. בחודש מרץ היא פרסמה לראשונה הודעות לתקשורת מטעם עצמה, ולא מטעם אחיה. באחת מההודעות הללו היא כינתה את דרום קוריאה "כלב נובח ומפוחד", בעקבות תלונותיה של סיאול על אימון צבאי שערכה צפון קוריאה. בהודעה נוספת היא שיבחה את טראמפ על מכתב ששלח לאחיה, מכתב שבו הביע תקווה ליחסים טובים בין וושינגטון לפיונגיאנג, ולהצלחת מאבקה של הצפון בנגיף הקורונה.

קים יו ג'ונג, אחותו של קים ג'ונג און, בטקס זיכרון לשליט ויאטנם הו צ'י מין בהאנוי (צילום: AP)
"יש לה את אמונו המוחלט של אחיה". בפסגה בהאנוי, 2019(צילום: AP)

יונגשיק בונג, חוקר מהמכון ללימודי צפון קוריאה באוניברסיטת יונסיי בסיאול, אמר ל"גרדיאן" הבריטי שפרסום ההודעות הללו מטעם קים יו ג'ונג עצמה ולא מטעם המנהיג העליון מלמד על מעמדה המשפיע של האחות. "זה מעניין שקים ג'ונג און אפשר לה לכתוב הודעות חריפות בנוגע לדרום קוריאה ובטון כה אישי", אמר בונג. "זה ברור שהוא מוכן לאפשר לאחותו להפוך לאלטר-אגו שלו".

 

כמו רבים מבכירי המשטר, גם על קים יו ג'ונג מוטלות סנקציות אמריקניות. הסנקציות הוטלו עליה בסבב שהוכרז בינואר 2017, ימים ספורים לפני כניסתו של טראמפ לבית הלבן. במסגרת הסנקציות הללו, שהוטלו בטענה לקשרים שלה להפרות זכויות אדם בצפון קוריאה, אסור על אף אמריקני להשתתף בעסקאות כלשהן עמה, וכל נכס או רכוש שלה בארה"ב צריך להיות מוחרם.

 

במגזין טיים דווח לפני כמה ימים כי הסיבה האמיתית שבגינה הוטלו עליה הסנקציות ב-2017 הייתה הערכה של המודיעין האמריקני שלפיה קים יו ג'ונג לוקחת חלק מרכזי בפיקוח על הזרמת הכספים להנהגת המשטר בצפון קוריאה – ממקורות חוקיים ולא-חוקיים – בפעילות שמטרתה להרעיף מתנות על בכירי המשטר, מתנות שלפי המגזין נעות בין כסף מזומן למכוניות יוקרה וקוניאק.

ארכיון קים יו ג'ונג לצד אחיה קים ג'ונג און שליט צפון קוריאה  ()
קים יו ג'ונג מאחורי אחיה, במהלך הביקור שבו נפגש עם נשיא הדרום מון ג'יאה-אין

לפי "טיים", קים לוקחת חלק משמעותי בפעילות הסודית של מה שמכונה "משרד 39", שאחראי על הזרמת הכספים למשטר, כספים שיכולים גם לסייע לתוכנית הגרעין שלו. בדיווח צוין כי הארגון הזה יושב במשרדי מחלקת התעמולה של המפלגה הקומוניסטית, שבראשה היא עומדת כאמור. באותו דיווח אגב נטען שבעלה של קים יו ג'ונג, צ'ו סונג – בנו של ראש המדינה הסמלי של צפון קוריאה צ'ו ריונג האי – לוקח חלק בפעילות של "משרד 39".

 

שנת לידתה אינה ברורה, כפי שהדבר לא ברור גם באשר לאחיה קים ג'ונג און. ההערכות הן שהיא צעירה ממנו בשנים ספורות, ונמצאת בשנות ה-30 המוקדמות לחייה. כשמשרד האוצר האמריקני הטיל עליה סנקציות הוא ציין כי נולדה ב-26 בספטמבר 1989, אך במודיעין הדרום קוריאני אומרים כי נולדה ב-1987.

 

קים יו ג'ונג היא בתו הצעירה ביותר של קים ג'ונג איל, שליטה הקודם של צפון קוריאה, שלו לפי הערכות יש שבעה בנים ובנות מכמה נשים. יו ג'ונג חולקת את אותה אם עם השליט הנוכחי ג'ונג און ואח נוסף בשם ג'ונג צ'ול, שהוא הגדול משלושתם (ההערכות הן שהוא אינו מעורב בפוליטיקה, אלא מתעניין יותר במוזיקה, ובפרט זו של אריק קלפטון, שבכמה מהופעותיו הוא נצפה).

חיבב את בתו הקטנה וקרא לה "הנסיכה יו ג'ונג". הרודן הקודן קים ג'ונג איל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חיבב את בתו הקטנה וקרא לה "הנסיכה יו ג'ונג". הרודן הקודן קים ג'ונג איל(צילום: רויטרס)

קונסטנטין פוליקובסקי, דיפלומט רוסי בכיר שנסע יחד עם השליט הקודם קים ג'ונג איל ברכבת שלו לפני כעשרים שנה, סיפר כי בשיחה ביניהם דיבר קים האב בשבח בנותיו, בעוד את בניו הוא כינה "טיפשים עצלים". חיבתו לבתו הצעירה יו ג'ונג באה לידי ביטוי גם בעדותו של השף לשעבר של משפחת קים, קנג'י פוג'ימוטו, שסיפר לעיתון "וושינגטון פוסט" שקים האב כינה אותה "הנסיכה יו ג'ונג" או "יו ג'ונג המתוקה", ונהג להושיב אותה בארוחות לשמאלו, כשאשתו יושבת לימינו.

 

יו ג'ונג ואחיה ג'ונג און למדו יחד כמה שנים בבית ספר יסודי בברן שבשווייץ, ומומחים שונים אומרים כי באותה תקופה ייתכן מאוד שפיתחו קשר מיוחד. "הם היו למעשה בגלות ביחד, שניהם ידעו מה העתיד צופה להם", אמר בונג, החוקר מאוניברסיטת יונסיי בסיאול. "הם היו חייבים ליצור תחושה של גורל משותף. כתוצאה מכך, יש לה את אמונו המוחלט של אחיה".

 

בעלת ברית, לא יותר מזה?

ב-2007 השלימה קים יו ג'ונג תואר במדעי המחשב באוניברסיטת קים איל סונג בפיונגיאנג, ולפי הדיווחים בשנה שלאחר מכן החלה לקחת חלק בתכנון ירושת השלטון על-ידי אחיה, בעקבות שני אירועי שבץ מוחי שמהם סבל אז אביהם (שמת ב-2011 מהתקף לב).

ארכיון קים יו ג'ונג לצד אחיה קים ג'ונג און שליט צפון קוריאה  ()
לצד אחיה, בחתימה על ספר האורחים במהלך ביקור הרודן באזור המפורז ב-2018

ארכיון קים יו ג'ונג לצד אחיה קים ג'ונג און שליט צפון קוריאה  ()

כעת, כאמור, עולה שמה של קים יו ג'ונג כיורשת פוטנציאלית לאחיה, שהיעלמותו האחרונה לא הייתה הראשונה: ב-2014 נעלם לתקופה ממושכת יותר, של חודש וחצי, ולאחריה נראה נעזר במקל כדי ללכת, כשלפי דיווחים הוא עבר ניתוח להסרת ציסטה מקרסולו. יש לציין כי לקים ג'ונג און יש לפי ההערכות שלושה ילדים, אך הבכור נולד רק ב-2010, כך שגם במקרה שבו קים ימות או יחדל מלתפקד – מישהו אחר יצטרך כנראה לשמש כעוצר לתקופה מסוימת.

 

אך המומחים חלוקים בשאלה האם אישה יכולה בכלל לשמש כמנהיגה של מדינה כה פטריארכלית כמו צפון קוריאה. מייקל מאדן, מומחה לצפון קוריאה ששוחח בנושא עם רשת CNN, מציין כי קים יו ג'ונג, לצד אחיה, היא היחידה מבין ילדיו של קים ג'ונג איל שמוזכרת בתקשורת הממלכתית כבת ל"שושלת פאקטו" – התייחסות להר פאקטו שנחשב לצור מחצבתה הרוחני של שושלת קים. מאותו הר שנמצא בגבול עם סין, כך טוענים בצפון קוריאה, הוביל מייסד המדינה קים איל סונג – סבו של השליט הנוכחי – את המאבק בכובשים היפנים. "מגדר, אני לא חושב שהוא מכשול שלא ניתן להתגבר עליו", אמר מאדן. "זה בהחלט יהיה תקדים וזו מערכת פטריארכלית וכו', אך אני חושב ששושלת פאקטו, שושלת קים, גוברת על כך".

 

מנגד, לאוניד פטרוב, מומחה לצפון קוריאה מהקולג' הבינלאומי בסידני, סבור שבמדינה כזו אין לאישה סיכוי להפוך ל"מנהיגה העליונה". ל"גרדיאן" אמר כי הוא מסכים ש"קים יו ג'ונג יודעת איך לרכך את היוזמות של קים ג'ונג און ולחזק את הכוח הרך שלו" – אך הוסיף: "היא לא תחליף את מקבל ההחלטות הראשי. צפון קוריאה היא חברה קונפוציאנית שבה מכבדים ותק וגבריות. היא בעלת בריתו הנאמנה ביותר של קים, אך לא יותר מזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
קים יו ג'ונג. "הנסיכה", והיורשת?
צילום: AP
מומלצים