שתף קטע נבחר

סימונה מורי בהפגנת נשים: "רומסים ומשפילים אותנו"

מאות הפגינו במוקדים רבים בעקבות רצח 5 נשים מתחילת סגר הקורונה, ועמדו דקת דומייה לזכר הנרצחות. מורי, שהורשעה ברצח בעלה המתעלל וריצתה 22 שנות מאסר, הייתה אחת מהן: "זו פעם ראשונה שלי בהפגנה כזו ואני מתרגשת. הנשים האלה חזקות, בזכותן אני כאן"

 

 

 

מחאת הנשים התחדשה הבוקר (רביעי), בעקבות הרצח של חמש נשים מאז תחילת סגר הקורונה, שתיים מהן בתשעת הימים האחרונים, והעלייה במספר מקרי האלימות במשפחה בתקופה זו. מאות נשים הפגינו מהשעה 10:00 ביותר מעשרה מוקדים בו זמנית ברחבי הארץ, בהם תל אביב, ירושלים, חיפה, לוד, חולון ובאר שבע.

 

בתל אביב עשרות מפגינות חסמו לרבע שעה את רחוב המלך ג'ורג', ועמדו דקת דומייה לזכר הנרצחות. הן קראו בין היתר "נשים דורשות ביטחון ברחובות", "גלעד ארדן אתה נרדם וזה עולה לנו בדם", "אלימות מגדרית היא מגפה חברתית" ו"מפסיקות לפחד, מתחילות להתנגד".

הפגנת נשים נגד אלימות (צילום: מוטי קמחי )
המחאה בתל אביב(צילום: מוטי קמחי )

סימונה מורי (צילום: אמיר אלון)
סימונה מורי בהפגנה(צילום: אמיר אלון)

הפגנת נשים נגד אלימות (צילום: מוטי קמחי )
ההפגנה ברחוב המלך ג'ורג'(צילום: מוטי קמחי )

הפגנת נשים נגד אלימות (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )

ההערכה היא כי המשבר הכלכלי והלחץ הנפשי, בשילוב עם שהות של משפחות רבות בתוך הבית למשך רוב שעות היום, ללא יציאה למסגרות של לימודים, עבודה או פנאי, הם הסיבות לגידול בהיקף האלימות במשפחה בתקופה זו. מנתוני המשטרה עולה כי חלה עלייה של 16% במספר התיקים שנפתחו על עבירות אלימות בין בני זוג, רובם כלפי נשים, בנוסף לעלייה של 31% במספר הפניות הממוצע בנושא למוקד 100, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

 

סימונה מורי, שריצתה 22 שנות מאסר בגין רצח בעלה המתעלל, הייתה בין משתתפות המחאה: "אני בחיים, אבל הייתי אישה מוכה המון שנים. חייבים לעשות משהו. זו פעם ראשונה שלי בהפגנה כזו ואני פשוט מתרגשת. הנשים האלה חזקות, אני לא הייתי חזקה. בזכותן אני כאן. ברגעים אלה נשים נרמסות ומושפלות".

 

מנכ"לית עמותת "נשים נגד אלימות", נאילה עואד, סיפרה: "פנינו לראש הממשלה, לשר לביטחון פנים ולמשרד הרווחה, וגם למנהיגות המקומית בחברה הערבית ולכל חברי הכנסת. אנחנו נמצאות בסיר לחץ שיתפוצץ בקרוב. מדינת ישראל מזניחה את הנשים וממשיכה לשים אותן בשוליים בכל המערכות בלי למצמץ".

 

ההפגנה נגד אלימות בלוד (צילום: סמאח סליימה)
המחאה בלוד(צילום: סמאח סליימה)

ההפגנה נגד אלימות בחולון (צילום: חן אריאלי)
ההפגנה בחולון(צילום: חן אריאלי)
 

מיכל אנגלברג מהמטה הפמיניסטי לשעת חירום, אמרה בריאיון לאולפן ynet כי "עבר המון זמן בלי ממשלה, וזה מה שגרם למיליונים לחזור למשרד האוצר ולא להגיע לנשים ולגברים שזקוקים לטיפול. אנחנו מבטיחות לכם, זאת רק ההתחלה, אנחנו לא הולכות לשתוק. אנחנו לא הולכות להפסיק מעכשיו והלאה".

 

- מה אתן בעצם דורשות?

"יש לנו רשימה מאוד מאוד ארוכה של דרישות אבל בראש ובראשונה שנשים ירגישו בטוחות, וביטחון זה ביטחון בבית וביטחון כלכלי. בתחילת הסגר הוציאו את כל עובדות שירותי הרווחה שהוגדרו כלא חיוניות. אתם מבינים איזה נשק עשו בהחלטה הזאת? לקח להם שבוע שלם להבין שהן הכי חיוניות שיש"

 

 

 

בתי עזרי מהמטה הפמיניסטי לשעת חירום הוסיפה כי "רק בימים האחרונים היו שני מקרי רצח נוספים שבוצעו בידי גברים שריצו תקופת מאסר על אלימות במשפחה. לא יתכן שתמיד יהיו נושאים בוערים יותר לעסוק בהם מאשר השוויון והביטחון האישי של נשים. אנחנו מעל מחצית מהאוכלוסייה ודורשות לקבל מקום שווה בסדר העדיפויות הלאומי. אנו קוראות לציבור, צאו לרחובות ודרשו מהמשטרה וממשלת ישראל לקחת אחריות ולטפל בתופעה האיומה. צו השעה מחייב אותנו לפעולה מיידית. לא נשתוק נוכח המציאות הבלתי נתפסת של רצח נשים. גברים אלימים חייבים לקבל טיפול ולצאת מהבתים למסגרות אחרות".

 

פעילות "שוברות קירות" ו"לא נחמדים לא נחמדות", מיוזמות ההפגנות, אמרו כי "זה הזמן לצאת בקריאה ברורה לפתוח מקלטים לגברים אלימים על מנת שלא יוכלו להשליט טרור על הנשים בחייהם. אם אפשר להעביר חוק לכליאה בבידוד של חולי קורונה תוך יום אחד, אפשר גם למצוא פתרון מיידי לגברים אלימים שהפכו לאחת מתופעות הלוואי החמורות של המשבר. אנו דורשות מענה הולם לנפגעות שמתלוננות, אנחנו נלחמות על חיינו ולא ניתן לאף אחד להסתכל לכיוון השני. דמנו לא הפקר".

 

ח"כ רם שפע (כחול לבן): "באתי להביע הזדהות בלתי מסויגת עם המאבק נגד רצח הנשים, בטח לאור העלייה החדה בימי הקורונה. זהו איננו מאבק של נשים בלבד וכמו כל תחום אחר בזמן משבר הקורונה גם בו צריך לטפל ולשים לזה סוף".

ביג רצח מאסטוואל אלאזה ע
מאסטוואל אלאזה החשוד ברצח והלוויית אשתו(צילום: שמוליק דודפור, אבי חי, יוני בהר)

Татьяна и Игорь ()
איגור צ'פיקוב החשוד ברצח, ובת זוגו טטיאנה

בשבוע שעבר נרצחה מסטואל אלאזה, בת 31 מחולון, וביום ראשון נדקרה למוות טטיאנה חייקין, בת 51 מבת ים. שתיהן נרצחו על ידי בני זוגן. אותם בני זוג ריצו כבר עונשי מאסר בעבירות אלימות נגד הנשים הללו, אך לא טופלו לאחר שחרורם, והתנהגותם הלכה והקצינה עד שהסתיימה בטרגדיה.

 

מאז תחילת סגר הקורונה נרצחו שלוש נשים נוספות. מירוות דסוקי, בת 48, שנרצחה בביתה שבלוד לאחר שרעול פנים נכנס לביתה וירה בה מטווח קצר בעוד בן זוגה יושב לידה. א"ב, בת 40, שהוכתה באכזריות ועל פי החשד נאנסה על ידי אלמוני, וזמזם מחאמיד, בת 19, שנורתה למוות ברחוב באום אל-פחם בידי אלמוני שנמלט ברכב. מחאמיד עזבה את ביתה לפני כשנתיים לאחר שסבלה מאלימות ועברה להתגורר בחיפה, אך חזרה למשפחתה בעקבות משבר הקורונה.

 

הבוקר נחשף ב-ynet ו"ידיעות אחרונות" כי התוכנית שגובשה במשרד הרווחה לטיפול בגברים אלימים נעצרה, לאחר שהתקציב שהוקצה עבור המטרה הזו - נלקח בחזרה על ידי משרד האוצר. מדובר על תקציב בסך 20 מיליון שקל, שנועד לתכנית שתתמקד בטיפול בגברים התוקפים, וכוללת הרחבת מענה במרכזי יום לטיפול בגברים אלימים, הקמת דירות לגברים שסיימו טיפול כדי לספק להם מעבר "סטרילי" לחיים תקינים, תוספת עובדים סוציאליים ותקציבים לרשויות המקומיות, פיתוח מודל עבודה עם גברים בהתאם למקרי הצלחה מהארץ ומהעולם, פיתוח הכשרות לאנשי מקצוע בנושא, הרחבת מוקד החירום 118 ובניית תוכניות ביישובים ערביים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
ההפגנה בתל אביב
צילום: מוטי קמחי
מומלצים