לקראת סוף ינואר 2020, כשהמוני תיירים סינים שהו ברחבי תאילנד לרגל חגיגות ראש השנה הסיני, החלו דיווחים על כך שאותה מגפה חדשה ו"מסתורית" - שהתגלתה לראשונה בעיר ווהאן שבסין - הגיעה גם לתאילנד ולמדינות נוספות במזרח אסיה.
תוך פחות מחודש ימים מפרוץ המגפה בתאילנד מצאה את עצמה המדינה, שענף התיירות הוא אחד ממקורות ההכנסה המשמעותיים ביותר שלה, נטולת תיירים כמעט לחלוטין.
כתבות נוספות למנויים:
"בהיבט הכלכלי, המדינה ספגה פגיעה קשה כתוצאה מהיעדר הכנסות מתיירות. כל מוקדי התיירות והבילויים במדינה סגורים כעת", אומר מדריך הטיולים אבי אלקבץ שמשרדו, 2CThailand, מתמחה בייעוץ לטיולים בתאילנד ובארגונם במהלך שמונה השנים האחרונות. "התיירות מהווה כ-12% מהתל"ג (תוצר לאומי גולמי) שלה, ומדובר בהכנסה משמעותית המגיעה ישירות לקופת המדינה".
5 צפייה בגלריה
נטולת תיירות כמעט לחלוטין. בנגקוק לפני הקורונה
נטולת תיירות כמעט לחלוטין. בנגקוק לפני הקורונה
נטולת תיירות כמעט לחלוטין. בנגקוק לפני הקורונה
(צילום: Shutterstock)
לדברי אלקבץ, "הנפגעים העיקריים מכל הסיפור הזה הם בעלי העסקים וכל מי שעסק באופן ישיר או עקיף בתיירות, דוגמת חברות תעופה, מלונות, מסעדות, ברים ומועדונים, מכוני מסאז', חברות השיט והמעבורות, מדריכי טיולים, אנשי הספורט הימי, דוכני אוכל רחוב ואפילו כל מערך התחבורה הציבורית ונהגי המוניות. אבל הם גם אלה שיצליחו להשתקם מהר יותר, ולחזור לשגרת החיים של טרום הקורונה".
אתה מכיר כמה מהם באופן אישי?
כמובן, אני מכיר המון מקומיים שעוסקים בתיירות, כל הספקים שאני עובד עימם. אין לי ספק שמצבם לא טוב בימים אלה; הם מחוסרי עבודה וחזרו להתגורר בבתים שלהם בכפר, אבל אני לא חושב שנכון להגדיר את מצבם כקריסה טוטאלית".
איך לא? הם הרי ללא פרנסה כבר כמה חודשים, ולא ברור מתי היא תחזור.
"נכון, אבל צריך להבין שלהבדיל מהתאילנדים שעוסקים בעבודות שונות ומגוונות כמו מפעלים, חקלאות וכדומה, מצבם הפיננסי של אלו שנמצאים בעסקי התיירות היה טרום הקורונה טוב יותר - ולכן אני מאמין שיש להם אוויר לנשימה לאורך זמן רב יותר".
עם פרוץ המגפה במדינה וגם זמן מה לאחריה, תאילנד המשיכה להכניס לגבולותיה תיירים מכל העולם, אפילו מסין. "למעשה, תאילנד לא סגרה את שדות התעופה ולא השביתה את הטיסות היוצאות והנכנסות עד לפני כחודש וחצי. לכן מדובר בפרק זמן שאפשר להתמודד איתו, ולא כזה שעלול להפיל לקרשים את המקומיים שבמשך שנים עסקו בתיירות, והרוויחו די טוב בהשוואה לאחרים. אני מאמין גם שהם שמרו קצת כסף לבן ליום שחור".
ההדממה המוחלטת שאליה נכנסה תאילנד מתקיימת למרות העובדה שמספר החולים בנגיף בה נמוך בהשוואה למדינות אחרות בעולם. "אם נתייחס לפרסומים של משרד הבריאות התאילנדי, נכון להיום המצב במדינה - שמונה כ-70 מיליון תושבים ומארחת כ-30 מיליון מבקרים בשנה - הוא מצוין, בטח בהשוואה למדינות עם כמות זהה של תושבים", אומר אלקבץ. "בתאילנד כולה נפטרו מהנגיף רק 56 איש, וסך כל החולים המאומתים בה עומד על 3,017, שמתוכם החלימו עד כה 2,844 איש".
איך אתה מסביר את זה בעצם?
"תתפלאו לדעת, אבל ממשלת תאילנד מתייחסת לכל עניין הקורונה ברצינות רבה. עם פרוץ המגפה ננקטו צעדים משמעותיים שאפילו בישראל לא ננקטו, כמו מדידות חום בכל מקום ובעיקר בשדות התעופה, חיטוי וטיהור של מקומות ציבוריים ושל רחובות שלמים שנעשו באמצעות משאיות טיהור מיוחדות, הקפדה על שמירת מרחק וסימון מרחקים כמעט בכל מקום ציבורי.
"בנוסף, לפני כחודש הממשלה סגרה בהדרגה את אזורי הבילוי ואת המוקדים הנחשבים לפופולריים בקרב תיירים. היא סגרה גם את חופי הים, והטיסות אליה וממנה הופסקו לגמרי. שווקים וקניונים נסגרו, כולל דוכני רחוב ועסקים קטנים, וניתנה הוראה על סגר כל יום החל מ-22:00 בלילה ועד ל-04:00 לפנות בוקר, כולל איסור על מכירת אלכוהול".
5 צפייה בגלריה
כל השווקים נסגרו. אחד משוקי האוכל בתאילנד
כל השווקים נסגרו. אחד משוקי האוכל בתאילנד
כל השווקים נסגרו. אחד משוקי האוכל בתאילנד
(צילום: Shutterstock)
תאילנד עדיין נמצאת בסגר בימים אלו?
"לפני כשבוע ימים הותרו לפתיחה המספרות והמסעדות בחלק מהמחוזות במדינה. מבחינת חופי הים ואתרי התיירות - הם טרם נפתחו, ולצד הסגר הכללי והאיסור על מכירת אלכוהול בשעות הלילה, מדי יום ישנן החמרות נוספות בהתאם למוקדים הנגועים יותר או פחות. חל איסור גם על המעברים בין המחוזות השונים במדינה, על מנת למנוע הידבקות המונית".
ואיך התושבים מקבלים את ההנחיות הללו?
"ההנחיות וההוראות מועברות בשידור חי בטלוויזיה מדי ערב, ומשודרות על ידי דובר משרד הבריאות התאילנדי שנחשב למרגיע הלאומי של המדינה, והתושבים מאזינים לו בכמיהה.
"אגב, כשהמגפה התפרצה לראשונה ממשלת תאילנד דרשה תשלום עבור בדיקת קורונה, אבל נכון להיום הבדיקות מבוצעות בחינם והממשלה מעודדת את התושבים להגיע ולהיבדק - כך שיש כאן נכונות משני הצדדים להילחם במגפה באופן הטוב ביותר".
אפילו שאין תיירות והכלכלה במדינה נפגעת?
"התיירות מהווה נדבך חשוב מאוד בהכנסות של המדינה, אבל היא בהחלט לא ההכנסה המרבית או העיקרית שלה. מלבד זה שהמצב שנוצר הינו בעיה כלל-עולמית ולא פרטית של תאילנד, כך שהיא לא נאלצת להתמודד עם המצב הזה לבד.
"הממשלה התאילנדית משתפת פעולה ומידע עם מדינות נוספות ועוקבת אחרי ההתנהלות וההוראות שמקיימות מדינות אחרות, ואפילו לומדת מישראל ונוהגת כמעט כמוה. זו גם הסיבה לכך שההתמודדות קלה יותר".
זו אינה הפעם הראשונה שבה המדינה הטרופית נאלצת להתמודד עם משבר תיירותי חמור. בשנת 2004 פקד את המדינה צונאמי שיצר הרס רב ומשמעותי באזור הדרומי שלה. למרות זאת, תוך זמן קצר יחסית היא הצליחה להתאושש ולהחזיר לעצמה את התיירים.
"אני סמוך ובטוח שתאילנד תשלים את הפערים במהרה גם הפעם, ותחזור להיות בין המדינות המתוירות ביותר בעולם. וזה יקרה, כך לפחות אני מקווה, הרבה יותר מהר ממה שנדמה לנו", אומר אלקבץ.
מתי אתה צופה שהתיירים יחזרו למדינה?
"הנבואה ניתנה לשוטים, לכן אני רק יכול לשער שתיירים ממדינות הנמצאות סמוך אליה או במרחקים סבירים ממנה - כמו סין, סינגפור, מלזיה, טאיוואן, קמבודיה, לאוס וכו' - יחזרו לתאילנד במהרה, ייתכן שכבר בעוד כחודש. תיירים ממדינות מרוחקות יותר ייאלצו להמתין עוד מספר חודשים עד שהשמיים ייפתחו לטיסות ארוכות".
אילו שינויים אתה צופה שיקרו בתיירות במדינה בעקבות המגפה?
"יש שינויים שכבר התרחשו, ואני בטוח שהם ימשיכו להתקיים לאורך זמן. למשל, העובדה שכל תייר שייכנס לתאילנד יצטרך להציג מסמכים רפואיים המעידים על בריאותו, בהם אישור שמוכיח כי עבר בדיקת קורונה במהלך 72 השעות האחרונות עד שהגיע למדינה - אשר יצאה שלילית כמובן. בנוסף הודיעה ממשלת תאילנד כי תגבה סכום של 300 באט מכל תייר שנכנס למדינה, אשר ישמש כביטוח לקורונה.
5 צפייה בגלריה
חשש להתקהלות גדולה. חיי הלילה בפטאיה
חשש להתקהלות גדולה. חיי הלילה בפטאיה
חשש להתקהלות גדולה. חיי הלילה בפטאיה
(צילום: Shutterstock)
"בהמשך, כך אני משער, ייכנסו הנחיות נוספות ותהיה יותר הקפדה בביקורת הגבולות על כל מה שקשור לכרטיס היציאה מתאילנד; הרשויות ירצו לדעת מתי אתה עוזב את המדינה ולכמה זמן הגעת. כמו כן, אני מאמין שהתיירים יידרשו להציג הוכחת לינה לפחות ל-14 הימים הראשונים. משמעות הדבר היא שיהיה צורך לסגור מלון מראש, והם אף יקפידו לבדוק את זה, כך שלמעשה כל מי שלא יהיה ברשותו מקום לינה שהוזמן מראש יידרש להזמין מקום כזה בשדה התעופה - או לעשות אחורה פנה. זאת, בהנחה שתוסר חובת הבידוד. מובן שבשדות התעופה ובמקומות הציבוריים ימשיכו למדוד חום ולחטא באופן תדיר, וחובת חבישת המסכה במקומות ציבוריים תימשך אף היא".
ומה בנוגע למקומות בילוי כמו מועדוני לילה, למשל?
"לגבי כל מה שקשור לחיי לילה ובכלל, כל מוקד שיש חשש שעלולה להיווצר בו התקהלות גדולה - ברור שיהיו לגביו הנחיות מגבילות והקפדה על בדיקות של המשטרה המקומית, לפחות בתקופה ההתחלתית שלאחר סיום הסגר ועד שיוסרו לגמרי ההגבלות.
"בסופו של דבר, זה יהיה בעייתי מאוד עד כדי לא ריאלי לאכוף את הבילויים הליליים במדינה שבה חיי לילה הם חלק בלתי נפרד מהתיירות שלה".
תאילנד נתפסה מאז ומתמיד כאחד מיעדי התיירות הפופולריים ביותר בקרב הישראלים. המדינה האסייתית הצליחה למשוך אליה את התייר הישראלי בזכות המחירים הנמוכים שבה, שרחוקים שנות אור מהמחירים המוכרים לנו מהארץ - החל ממחירי הלינה, דרך מחירי המסעדות, מועדוני הלילה והאטרקציות השונות ועד לביגוד, למוצרי אלקטרוניקה ולגאדג'טים שונים.
אנשי התיירות המקומיים כבר למדו להכיר את טעמו של התייר הישראלי, וכמעט בכל אזור בתאילנד - החל מהאיים, דרך בנגקוק ועד אזור הצפון - ישנם בתי אוכל עם תפריטים בעברית, חנויות עם שילוט בעברית ומוכרים שמכירים את הסלנג הישראלי על בוריו.
את הסלנג, אגב, הם למדו כתוצאה מוויכוחים אינסופיים עם אותם תיירים ישראלים על המחיר. כן, התייר הישראלי הממוצע יעשה הכול על מנת להוריד את המוכר התאילנדי בחמישה באט נוספים. לא מפני שהמוצר יקר, אלא כי כך הוא יבטיח שלא "יצא פראייר" והתמקח עד טיפת הסבלנות האחרונה של המוכר המקומי.
5 צפייה בגלריה
כמה זמן לא התמקחתם? תיירים בתאילנד
כמה זמן לא התמקחתם? תיירים בתאילנד
כמה זמן לא התמקחתם? תיירים בתאילנד
(צילום: Shutterstock)
מה יקרה כעת עם מחירי התיירות בתאילנד? האם הם יעלו, או שדווקא נזכה לראות ירידה, והם יהיו אפילו נמוכים מהמחירים טרום משבר הקורונה? לדברי אלקבץ, "תהיה חלוקה של שתי פעימות; בפעימה הראשונה המחירים יהיו אטרקטיביים ואולי אפילו נמוכים יותר, ואם הם לא יירדו - אז לפחות יהיו זהים לאלו שהיו לפני עידן הקורונה. זה מהלך מתבקש שאמור לגרום לתיירות לנוע קדימה, כי בסופו של דבר כדי לדחוף את העגלה קדימה במלוא הכוח לא יהיה מנוס מאשר לתת תמריצים שונים, המגולמים במחיר כמובן.
"בהמשך, אחרי שהמצב יתייצב והציבור יחזור לטוס ולטייל, תתחיל הפעימה השנייה, שבה ספקי התיירות יצטרכו לשקלל את העלויות הכבדות שנולדו מכורך המציאות החדשה ומההנחיות שעולם התעופה והמלונאות ספגו. לדוגמה: טיסות עם מושב אמצעי פנוי, שינוי במארזי הארוחות בטיסה, חיטוי וטיהור מטוסים לפני כל טיסה ושינויים בתדירות הטיסות כתוצאה מהנחיות שמירת המרחק. כל אלו יובילו בסופו של דבר לעלייה במחירי הטיסות והמלונות, ולמעשה בענף כולו".
תאילנד כבר מראה ניצנים של ניסיונות להחזרת התיירות לשטחה?
"ודאי, היא כבר מתכוננת ליום שאחרי עידן הקורונה ביתר שאת. אפשר לראות זאת במספר חברות התעופה המקומיות שכבר הודיעו על חידוש טיסות הפנים, וגם בכך שהממשלה כבר הודיעה על הקלות במספר מחוזות - אפילו בבנגקוק שספגה פגיעה קשה יחסית לשאר המדינה, וכמחצית מהחולים המאומתים הגיעו ממנה.
"בין היתר הותרו פתיחת המסעדות בה, השווקים הצפים והמקורים כבר נפתחו, המספרות, סלוני היופי והקליניקות הרפואיות, וגם דוכני המזון הפזורים ברחובות העיר כבר פועלים. אפילו אלכוהול מותר למכור, אומנם לא בברים או בפאבים, אבל כן בחנויות המזון ובקיוסקים".
5 צפייה בגלריה
מתכוננים ליום שאחרי הקורונה
מתכוננים ליום שאחרי הקורונה
מתכוננים ליום שאחרי הקורונה
(צילום: Shutterstock)
ואגב מספרות ומכוני יופי - שם, לעת עתה לפחות, הותרו רק פעולות כמו תספורות, חפיפות וצביעת השיער, ללא טיפולים קוסמטיים. בכל מקום כזה חלה חובת הפסקה בת כ-20 דקות בין לקוח ללקוח, על מנת לנקות ולחטא את המושב ואת הציוד לפני קבלת הלקוח הבא. בנוסף, מדי שעתיים מחויבים בעלי המקום לנקות את החנות כולה, כולל הרהיטים שנמצאים בתוכה.
"אני בטוח שלאור המצב החיובי והתוצאות הטובות - בקרוב מאוד יתקבלו הקלות נוספות, עד למצב שבו תאילנד תשתחרר מכל כבליה ותחזור לשגרת חיים רגילה", אומר אלקבץ. ומה תהיה ההנחיה האחרונה שתוסר? לדבריו, תהיה זו חובת עטיית המסכה.
כאמור, עטיית מסכות היא בגדר חובה בימים אלו בתאילנד עבור כל מי שמסתובב במקומות ציבוריים. "בדומה לשאר מדינות המזרח, גם בתאילנד מרבית המקומיים נוהגים לעטות מסכות על פניהם כשהם יוצאים מבתיהם בשל זיהום האוויר, וכעת סביר שגם התיירים יצטרפו אליהם ויעטו על עצמם מסכות ברחוב".
ציינת קודם שתאילנד כבר מסתכלת על "היום שאחרי". עם זאת, עדיין חלה חובת בידוד על כל מי שנכנס למדינה.
"אכן, כל מי שנכנס למדינה בימים אלה נדרש לבידוד של 14 יום. כאמור, כפי שציינתי קודם - בתאילנד נוקטים את כל האמצעים הנהוגים גם בארץ, הן ברמת ההיגיינה האישית והן ברמה הלאומית, שבמסגרתה המדינה מבצעת חיטויים וטיהורים במקומות שצריך, ומקפידה להטיל הוראות מדויקות וברורות גם לציבור וגם לעסקים שהורשו לחזור לפעילות, דוגמת המסעדות שמחויבות בשמירת מרחק של שני מטרים בין לקוחות, איסור על ארוחות בופה וכדומה. בדומה לארץ, גם שם חל איסור על השמעת מוזיקה חיה ועל הופעות מול קהל.
"למעשה, זה כמו בישראל - מצד אחד ישנן הקלות ומחזירים עסקים לפעילות, אבל מנגד עושים זאת בצורה זהירה ותחת הקפדה על הנחיות ומגבלות ברורות וקפדניות".
ואם תהיתם לעצמכם אם תאילנד ריקה מישראלים בימים אלו, שבהם יש יותר אסור ממותר, אז התשובה היא לא. "יש המון ישראלים שנשארו בתאילנד, רובם גרים שם באופן קבוע והם לא תיירים. אגב, יש לציין כי הישראלים מסייעים מאוד למאמץ המלחמתי של תאילנד בקורונה, בעיקר בהיבט ההומניטארי - הם מחלקים אלפי ארוחות לנזקקים על חשבונם הפרטי, ועושים זאת באהבה ובהערכה רבה לעם התאילנדי".