שתף קטע נבחר

צילום: AFP

הצרות של בן סלמאן: צעדי צנע ומרד נדיר בסעודיה

מכה לרפורמות של יורש העצר: אחרי שמחיר הנפט צנח והקורונה עצרה את החאג' – סעודיה מעלה את המע"מ, מבטלת מענקים ומקצצת ב"חזון 2030" של הנסיך. בדיקטטורה שבה לגיטימיות המשטר נשענת על חלוקת הרווחים מהנפט, הגזרות הן פתח לתסיסה אזרחית. בינתיים ליד הים האדום: עימות קטלני בין השלטון לבדואים שמסרבים להתפנות

סעודיה הודיעה היום (ב') כי החליטה להגדיל פי שלושה את שיעור המע"מ ולעצור את העברת המענקים החודשית לעובדים במגזר הציבורי, שתי גזרות משמעותיות שבאות כחלק משורה של צעדי צנע שהיא נאלצת לנקוט בעקבות הצניחה ההיסטורית במחיר הנפט ומשבר הקורונה הפוגע בכלכלתה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מוחמד בן סלמאן יורש העצר של סעודיה (צילום: רויטרס)
יורש העצר בן סלמאן. החזון ישתבש?(צילום: רויטרס)

במסגרת הצעד הסעודי יעלה המע"מ ב-1 ביולי מ-5% ל-15%, וייעצרו "מענקי יוקר המחיה", שנועדו לעזור לכמיליון וחצי העובדים במגזר הציבורי להתמודד עם עליית המחירים של מוצרי יסוד בסעודיה בשנים האחרונות.

 

הצעדים צפויים לפגוע גם בקצב ובהיקף של הרפורמות הכלכליות שמקדם יורש העצר מוחמד בן סלמאן: שר האוצר הסעודי הודיע כי במסגרת צעדי הצנע הממשלה "מבטלת, מאריכה או דוחה" את ההשקעות של כמה סוכנויות ממשלה, ומקצצת את ההשקעה בפרויקטים שונים שנחשבים לחלק מ"חזון 2030" השאפתני של יורש העצר. "חזון 2030" הוא תוכנית כלכלית שמטרתה להפוך בשנים הקרובות את כלכלת סעודיה למגוונת יותר, כך שתסתמך על מגזרים שבאופן מסורתי לא היו חלק משמעותי בה, כגון תיירות נופש, ותפחית את התלות שלה בנפט.

בירת סעודיה ריאד. העניים יקבלו קצבאות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בירת סעודיה ריאד. העניים יקבלו קצבאות(צילום: shutterstock)

סעודיה, נזכיר, היא יצואנית הנפט הגדולה בעולם והכלכלה הגדולה ביותר בעולם הערבי. בשבועות האחרונים היא נאלצה לסגור את בתי הקולנוע והמסעדות, לעצור את הטיסות ולבטל אפילו את העלייה לרגל השנתית לערים מכה ומדינה, בניסיון לעצור את התפשטות נגיף הקורונה בשטחה. העלייה לרגל כשלעצמה היא מקור הכנסה חשוב של הסעודים, וביטולה רק יעמיק את המשבר הכלכלי שלהם.

 

למרות הצעדים מרחיקי הלכת שנקטה סעודיה נגד הנגיף, בהם סגירת מסגדים, מניעת תפילות והטלת עוצר בערים הגדולות, הממלכה התקשתה לבלום אותו. עד כה דיווחה על 39 אלף נדבקים ו-246 מתים.

 

הגירעון העצום לא ייסגר

הצעדים הכלכליים שנוקטת סעודיה כעת, ושלדבריה יעשירו את קופת האוצר ב-100 מיליארד ריאל (26.6 מיליארד דולר), באים אחרי שבשנת 2018 היא ומדינות אחרות במפרץ הטילו מס של 5% על סחורות ושירותים בניסיון לייצר למדינה הכנסות נוספות. בעקבות העלאת המחירים ההיא החליטה סעודיה, בהוראת המלך סלמאן, להעביר מדי חודש מענק בסך 1,000 ריאל (276 דולר) לעובדים במגזר הציבורי, אבל כעת כאמור ייעצר המענק הזה. הסעודים מהשכבות העניות ביותר, לעומת זאת, ימשיכו לקבל קצבאות.

  (צילום: רויטרס)
הכסף מעולי הרגל לא יגיע. המסגד במכה ריק בגלל הקורונה(צילום: רויטרס)

גם הכסף שתחסוך סעודיה בעזרת צעדי הצנע שהיא נוקטת כעת אינו צפוי לסגור את הגירעון העצום בתקציב שלה. קבוצת ההשקעות הסעודית ג'דווה מעריכה שהגירעון הזה יגיע השנה לשיא – 112 מיליארד דולר. קרן המטבע הבינלאומי העריכה באפריל השנה שכלכלת סעודיה תתכווץ השנה ב-2.3%.

 

לפי ההערכות של ריאד עצמה, בעקבות צניחת מחיר הנפט בשני שלישים מאז תחילת השנה היא עלולה להפסיד השנה כחצי מהכנסות הנפט שלה, אובדן קשה בהתחשב בכך שהנפט הוא המקור לכ-70% מהכנסות המדינה. מחיר הנפט נע כעת סביב 30 דולרים לחבית – הרבה פחות מהמחיר הדרוש לסעודיה כדי שתוכל לשמור על איזון תקציבי.

 

מרד ליד הים האדום

במדינה דיקטטורית כמו סעודיה, שבה הלגיטימיות הפוליטית של המשטר נשענת במידה רבה על חלוקת ההכנסות מהנפט, היכולת של האזרחים לאמץ את הרפורמות היא יסוד חיוני ליציבות השלטון. צעדי הצנע צפויים להגביר את הביקורת על השקעת הכספים הגדולה של ממשלת סעודיה באירוח אירועי בידור וספורט גרנדיוזיים במסגרת הניסיונות שלה לפתוח את כלכלתה לעולם ולהפוך אותה למגוונת יותר.

בקסטריט בויז, סעודיה, הופעה, גד'ה (מהרשתות החברתיות)
אומנים מהמערב באו. הבקסטריט בויז בהופעה בג'דה, סעודיה(מהרשתות החברתיות)

במסגרת המהפכה שמחולל בה כעת בן סלמאן, בשנתיים האחרונות פתחה סעודיה בתי קולנוע, אירחה מופעים של אומנים בעלי שם מהמערב וקיימה למשל מרוצי מכוניות גדולים. בימים אלה ניצבת באור הזרקורים גם מעורבותה של קרן ההשקעות הסעודית הממשלתית ברכישת מועדון הכדורגל האנגלי ניוקאסל יונייטד ב-372 מיליון דולר.

בית קולנוע ראשון בסעודיה (צילום: EPA)
גם בתי קולנוע נפתחו. סעודיה ב-2018(צילום: EPA)

"אזרחים סעודים מתחילים להרגיש באופן מוחשי את הפגיעה הכלכלית שגורם הנגיף", אומרת יסמין פארוק, מומחית לענייני המזרח התיכון ממכון Carnegie לשלום עולמי. "עם הקשיים יבואו בחינת מעמיקה יותר של ההשקעות של המדינה הסעודית במקומות אחרים, כולל הרכישה של קבוצת כדורגל אנגלית והמיליונים שמושקעים באירועי בידור".

 

לפי שעה לא ברור אם הקיצוצים יפגעו גם ב"פרויקט ניום" שמקדם יורש העצר בן סלמאן, פרויקט להקמת עיר עתידנית ענקית בחוף המערבי הציורי של סעודיה בעלות של 500 מיליארד דולר. בחודש שעבר נתקלה התוכנית במכשול חדש כשתושב האזור המשתייך לשבט אל-חוויטאת נורה למוות על-ידי כוחות הביטחון כשסירב להתפנות משטח המיועד לפרויקט.

 

רבים אחרים מבני השבט נעצרו בגין פעולות מחאה נגד התוכנית ובגין סירובם לחתום על מסמכים הקובעים שמקום מגוריהם יועתק. היה זה מקרה נדיר של עימות בין אזרחים לבין ממשלת סעודיה, שבמשך שנים נודעה במלחמתה חסרת הפשרות בכל גילוי של התמרדות נגדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
בן סלמאן. 100 מיליארד לקופה
צילום: EPA
מומלצים