שתף קטע נבחר

הקלטת שמסבכת את נשיא ברזיל

נגד ז'איר בולסונרו מתנהלת חקירה בשל האשמות שפיטר את מפקד המשטרה כדי להגן על בני משפחתו. לחוקרים הוצג סרטון חדש שלכאורה מחזק את החשד, הנשיא הכחיש ותהה: "למה ההקלטה לא הושמדה?". בינתיים: שיא במספר המתים היומי מקורונה, התמיכה בבולסונרו נפגעת

נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו הכחיש הלילה (בין שלישי לרביעי) כי פיטר את מפקד המשטרה הפדרלית במדינה במטרה להגן על בני משפחתו מחקירה שהתנהלה נגדם לכאורה, לאחר שלתקשורת הודלפו פרטים מישיבת קבינט מוקלטת בחודש שעבר, שבה לפי ההדלפות הוא דיבר על רצונו להגן על בני משפחתו.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  (צילום: רויטרס)
"למה לא השמידו את הקלטת?" בולסונרו משוחח מרחוק עם עיתונאים(צילום: רויטרס)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

נגד בולסונרו, נזכיר, נפתחה חקירה בחשד שניסה להתערב בענייניה של מערכת אכיפת החוק, והוא מתמודד כעת עם המשבר הקשה ביותר שמאיים על שלטונו – תוך שהוא סופג במקביל ביקורת גוברת על התנהלותו במשבר הקורונה, שרק מחריף בברזיל. ביממה האחרונה גבה שם הנגיף את חייהם של עוד 881 בני אדם – שיא במספר המתים היומי. גם דעת הקהל פונה יותר ויותר נגד הנשיא, שנבחר בין היתר בשל הבטחתו לטהר את מסדרונות הממשל משחיתות, וסקר חדש שהתפרסם מראה כי 55% מהאזרחים מאוכזבים מהתנהלותו.

 

חשש מחקירה, או מדקירה?

את ההאשמות נגד בולסונרו הטיח בו שר המשפטים שלו לשעבר, סרז'ו מורו, שהתפטר לאחר שהנשיא הדיח את מפקד המשטרה הפדרלית של ברזיל, מאוריסיו ואלז'ו. התפטרותו הדרמטית של מורו הובילה לזעזוע בממשלו של בולסונרו, ומורו האשים אותו בניסיון להתערב בחקירה שניהלה המשטרה הפדרלית בריו דה ז'ניירו. לבולסונרו, בני משפחתו וידידיו, יש אינטרסים עסקיים רבים באזור.

 

שר המשפטים שהתפטר, מורו, זוכה לאהדה גדולה בציבור, בין השאר משום שבימיו כשופט הוביל את הרדיפה של אנשי עסקים ופוליטיקאים מושחתים, בהם הנשיא דאז לואיז אינסיו לולה דה סילבה, שנשלח לכלא. הודעת ההתפטרות שלו נעשתה ימים ספורים לאחר אותה ישיבת קבינט שתועדה בסרטון בן שעתיים שלמות, ובה לטענת מורו ניסה בולסונרו להתערב לטובת בני משפחתו.

  (צילום: gettyimages)
התפטר והאשים את הנשיא בשחיתות. שר המשפטים לשעבר סרז'ו מורו(צילום: gettyimages)

 

 

הסרטון הוצג אמש בפני תובעים, חוקרים משטרתיים ועורכי דין, במסגרת החקירה המתנהלת נגד הנשיא, חקירה שאותה התיר לאחרונה בית המשפט העליון של ברזיל. לפי גורם ששוחח עם סוכנות הידיעות רויטרס, בסרטון נשמע בולסונרו טוען שבני משפחתו סובלים מרדיפה, וכי הוא רוצה לשנות את זהותו של מפקד המשטרה הפדרלית בריו דה ז'ניירו – וכי אם לא הוא יצטרך להחליף גם את מפקד המשטרה הפדרלית ואת שר המשפטים.

 

מורו צפה בסרטון יחד עם החוקרים והתובעים במתקן משטרתי בבירה ברזיליה. עורך דינו מסר כי הסרטון מוכיח את ההאשמות של מורו נגד הנשיא, והוא קרא לפרסם אותו בפומבי. עורך הדין של מורו הוסיף כי האירועים שהתחוללו לאחר הסרטון מחזקים את הטענות של מרשו: גם מפקד המשטרה הפדרלית פוטר וגם מפקד המשטרה בריו.

 

בולסונרו הודה הלילה כי הוא דיבר על בני משפחתו באותה ישיבת קבינט, שנערכה ב-22 באפריל, אך טען כי הזכירם מכיוון שחשש לשלומם הפיזי. לדבריו, זהו חששו המרכזי מאז שנדקר בעצמו בקמפיין הבחירות ב-2018. "מעולם לא אמרתי את המילה 'חקירות'. החשש שלי מאז הדקירה הוא שלומם של בני משפחתי", אמר בולסונרו לעיתונאים מחוץ לארמון הנשיאות.

598 (צילום: רויטרס)
"לא מודאג מהמשטרה". בולסונרו(צילום: רויטרס)

הנשיא הברזילאי טען גם כי בני משפחתו מעולם לא נחקרו על-ידי המשטרה הפדרלית. "אני לא, ומעולם לא הייתי, מודאג מהמשטרה הפדרלית. המשטרה הפדרלית מעולם לא חקרה איש ממשפחתי, זה לא מופיע בסרטון", הוא הוסיף. בולסונרו תהה גם מדוע הסרטון לא הושמד. הוא טען שהתקשורת קיבלה פרטים מוטעים על שהתרחש באותה ישיבת קבינט שהסרטון מתעד.

 

הפרשה שמסעירה את ברזיל מאיימת כעת להביא להשעייתו של הנשיא. התובע הכללי שחוקר את הפרשה צפוי להחליט, לאחר בחינת הסרטון וראיונות עם שרים בממשלה, אם להאשים את הנשיא בשיבוש הליכי משפט וניצול כוחו. במקרה שכזה, יצטרכו גם בית המשפט העליון וגם שני שלישים מהבית התחתון של הקונגרס לקבוע כי יש מקום להגיש את כתבי האישום, ובולסונרו יושעה מתפקידו. ייתכן גם שאם תימצא לכך מספיק תמיכה, הקונגרס יחליט להדיח את הנשיא, כפי שהודחה דילמה רוסף ב-2016. בולסונרו ממשיך להתעקש כעת שהוא לא יודח או יושעה.

 

ללכת על פי תהום

בינתיים גוברת הביקורת על הנשיא בשל התנהלותו במשבר הקורונה. הלילה עדכנו הרשויות במדינה כי עוד 881 בני אדם מתו ביממה אחת מהנגיף, מספר שהוא כאמור שיא יומי. עד כה מתו מהנגיף במדינה 12,400 בני אדם – לפחות לפי המספר הרשמי של הרשויות.

נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו מפגין נגד ה סגר  (צילום: AFP)
כינה את הקורונה "שפעת קטנה". בולסונרו משתעל באחת מההפגנות נגד הסגר שבהן השתתף(צילום: AFP)

מספר הנדבקים הרשמי ממשיך לטפס גם הוא, ועקף היום את זה של גרמניה, עם יותר מ-177 אלף חולים שאובחנו. החשש הוא שהמספר האמיתי של הנדבקים גבוה באופן משמעותי, לאור המחסור בבדיקות במדינה. לפי משרד הבריאות הברזילאי, עד כה נערכו במשך שלושה חודשים 338 אלף בדיקות, כשעוד 145 אלף ערכות בדיקה ממתינות בתור במעבדות. לשם השוואה, גרמניה ערכה רק בשבוע שעבר 330 אלף בדיקות, אם כי יש לה את היכולת לבצע כ-838 אלף בדיקות בשבוע אחד.

 

משבר הקורונה – עוד בעולם:

הדיפלומטיה הרפואית של ארדואן

מכונות מהסוג שהרג חולי קורונה ברוסיה נשלחו לארה"ב

קוריאה לגייז: בואו להיבדק לקורונה, לא תוצאו מהארון

להציל את זקני השבט מהנגיף

 

הנשיא בולסונרו, נזכיר, מזלזל בחומרתה של המגפה ובעבר אף כינה אותה "שפעת קטנה". בולסונרו, איש ימין, ויש הטוענים ימין-קיצוני, טוען זה שבועות ארוכים – בניגוד לעמדת רוב מוחלט של המנהיגים והמומחים בעולם – כי אין צורך בצעדים מרחיקי לכת כמו הכנסת הציבור להסגר, וכי פגיעה שכזו בכלכלה הברזילאית אינה מוצדקת.

טיפול בחולה קורונה בעיר מנאוס מדינת אמזונס ברזיל (צילום: AFP)
שיא במספר המתים היומי. מטפלים בחולה קורונה במנאוס שבמדינת-המחוז אמזונס(צילום: AFP)

עמדתו של בולסונרו הובילה להתנגשות חזיתית בינו לבין מושלי מדינות המחוז של ברזיל, ואלה החליטו להורות לתושביהן להיכנס להסגר בניגוד לעמדת בולסונרו. השבוע שוב התעמת עמם, כאשר חתם על צו שמגדיר בתי עסק כמו חדרי כושר ומכוני יפי כשירותים חיוניים, כאלו שפטורים מההגבלות. "המושלים שלא מסכימים עם הצו הזה יכולים לפנות לבית המשפט", כתב בולסונרו בפוסט ברשתות החברתיות.

 

בולסונרו איים לנקוט בצעדים משפטיים משלו נגד מושלים שיסרבו לקיים את הצו הזה. אלא שלפחות עשרה מושלים כבר הודיעו שיסרבו לעשות זאת. "בולסונרו הולך על פי תהום ורוצה לקחת את כולנו איתו", כתב בטוויטר מושל מדינת ריו דה ז'ניירו, ווילסון וויטסל.

 

המשבר, וייתכן שגם פרשת ההתערבות לכאורה במערכת אכיפת החוק, פוגעים בפופולריות של בולסונרו. סקר חדש שפורסם אתמול הראה כי אי-שביעות הרצון ממנו עלתה מ-47% בינואר ל-55% כעת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
החקירה מתהדקת. בולסונרו
צילום: רויטרס
מומלצים