שתף קטע נבחר

סיפוח? "מצד הפלסטיני הפשוט אין לכך משמעות"

ברקע ביקורו של המזכיר האמריקני בישראל ולקראת הכרעה באפשרות הסיפוח, ח"כ לשעבר ממרצ ומנכ"ל "לוחמים לשלום" טענו באולפן ynet נגד היוזמה: "טראמפ עושה מה שטוב לו לפני בחירות". ראש מועצת שומרון יוסי דגן, שנפגש אמש עם מנהיגים פלסטינים: "לא תלויים בארה"ב"

 

 

 

במקביל לביקורו הקצר של מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו בישראל, כאשר הנושאים המרכזיים שעומדים על הפרק הם "עסקת המאה" של הנשיא דונלד טראמפ והכוונה הישראלית לספח את בקעת הירדן ויישובים ביהודה ושומרון, באולפן ynet התראיינו היום (ד') ראש המועצה שומרון יוסי דגן, הח"כ לשעבר ממרצ מוסי רז, ומנכ"ל "לוחמים לשלום" יונתן גר בנושא.  

 

לקראת הכרעה: השאלות והתשובות על האפשרות לסיפוח ישראלי

הסיפוח, איראן והקורונה: פומפאו נחת בישראל 

  

"ההתנחלויות אינן חוקיות ואינן מוסריות", הציג רז על עמדתו. "מאז ומתמיד אני קורא שלא לצרוך מתוצרת ההתנחלויות שפגעו בביטחון המדינה. אני רוצה לעודד תוצרת ישראלית, ומי שלא מבדיל בין תוצרת ישראל לתוצרת השטחים הכבושים - גורם לזה שרבים בעולם לא צורכים תוצרת ישראל משום שהם חוששים שהיא מהשטחים. צריך לשים קץ למפעל ההתנחלויות הזה".

 

  (צילום: קובי גדעון / לע
לקראת הכרעה באפשרות הסיפוח: פומפאו בישראל(צילום: קובי גדעון / לע"מ)

 

 

"כל אזרחי ישראל, פלסטין והאזור צריכים לפחד נורא", אמר גר. "אנחנו הולכים לקראת סיפוח כשיש לנו נשיא אמריקני שאומר 'הכול יהיה בסדר, מותר לכם, אני אגן עליכם מבחינת החוק הבינלאומי - עליי'. זה אותו נשיא שאומר לעם שלו עכשיו 'צאו החוצה בלי מסכות, יהיה בסדר, עליי'. אוי ואבוי לנו אם אנחנו נלך עם ה'עליי' הזה ונבצע פשע מלחמה". מנכ"ל לוחמים לשלום הוסיף: "אני חושב שיש קו אחיד שמחבר בין כל מה שטראמפ עושה - והוא כל מה שטוב לטראמפ. הוא לא נותן את הגושפנקא הזאת על דעת עצמו, הלחץ שלו שיקרה סיפוח עכשיו נובע מזה שיש בחירות בנובמבר והוא רוצה לבנות מהלך היסטורי שנקרא על שמו. לא מעניין אותו כמה טוב לאנשים שחיים כאן, לא לישראלים ולא לפלסטינים, שום דבר לא מעניין אותו חוץ מעצמו, אני חושב שכולנו התוודענו לאישיות שמדובר בה".

 

- טראמפ ידע גם לעצור את השמחה בימין הישראלי ולהגיד לו לחכות עם הצהרות הסיפוח.

"הכול עניין של תזמון, והנה הגענו לתזמון מושלם מבחינתו, והנה הגענו לרגע שגם טוב לנתניהו ולממשלת ישראל כי כולנו כל כך עסוקים בקורונה ואופס, נפספס את הרגע הזה שעלול להגיע לבכייה לדורות. החלטת סיפוח חד-צדדית עלולה לדרדר כל אפשרות למשא ומתן ופתרון לשלום שנות דור".

 

נשיא ארה
"לא תלויים בטראמפ כדי להחיל ריבונות"(צילום: AFP)

לדברי דגן, אותו "זמן היסטורי" שמדברים עליו בהקשר של החלת הריבונות לא קשור בטראמפ: "אנחנו מדינה עצמאית ואנחנו יכולים להכיל את הריבונות, גם אם טראמפ לא יסכים. אנחנו לא באמת תלויים בארצות הברית. אין ספק שרוח גבית ממנה היא דבר חשוב בהחלט - אבל אסור לנו להתבלבל. אנחנו יכולים להחיל ריבונות גם בלעדיה".

 

דגן הוסיף: "לגופו של עניין, בוודאי שאני מוטרד. אני חושב שהרוב הגדול של אזרחי מדינת ישראל, כמובן שגם הרוב של אזרחי ארה"ב והממשל בארה"ב, מבינים שירושלים ויהודה ושומרון הם לב המולדת של העם היהודי, בדיוק כמו הרצליה ותל אביב וכל מקום אחר". בהתייחס למצב הפוליטי בארץ, יום לפני השבעת הממשלה הצפויה והעובדה שבימינה הודיעו על הליכה לאופוזיציה, אמר דגן: "אני קורא לחבריי מימינה ולראש הממשלה נתניהו להתגבר על חיוקי הדעות הקטנים שנשארו ולהצטרף לממשלה".

 

"מבחינת הפלסטיני הפשוט להחלת ריבונות אין משמעות"

אמש במועצה אזורית שומרון חל אירוע יוצא דופן, כאשר מנהיגים ערבים ופלסטינים הגיעו למקום וחגגו  עם ראש המועצה דגן ואנשים נוספים את העיד אל-פיטר לצד הילולת בר יוחאי לרגל ל"ג בעומר.

ראש המועצה האיזורית שומרון (צילום: מועצה איזורית שומרון)
דגן ומנהיגים ערבים ופלסטינים(צילום: מועצה איזורית שומרון)

דגן דן עם המנהיגים הפלסטינים בהשפעות עסקת המאה על האזור, בזכויות הפועלים הפלסטינים, באמצעים לשמירת השקט האזורי ובשיתופי פעולה כלכליים וחברתיים. בין הנוכחים היו שייח אבו חליל תמימי מרמאללה, מוחמד מסאד מגנין - טרוריסט לשעבר שחזר למוטב וכיום עומד בראש ארגון העובדים הפלסטיני, שרה זועבי, קרובת משפחה של ח"כ חנין זועבי, ומנהיגים פלסטינים נוספים שהעדיפו להסתיר את זהותם מחשש לחייהם.

 

"אנחנו פועלים יחד עם מנהיגים מקומיים ושייחים בכל תחומי החיים", אמר דגן. "יש לנו מחלוקות, ויש דברים רבים שאנחנו רואים עין בעין. בראש ובראשונה יש חשיבות לדיאלוג משותף עם מי שמוכן ורוצה לראות בהתיישבות שותפים. יש אלטרנטיבה לרשות הפלסטינית הרצחנית - מנהיגים שמעוניינים בשקט ובדו-קיום, והם יושבים כאן איתנו. תוכנית טראמפ, במידה רבה, נשענת על המודלים הכלכליים שפותחו באזורי התעשייה שלנו, ואלה השותפים הטבעיים שלנו לחיים משותפים כאן".

  

שייח אבו חליל תמימי התייחס לאפשרות החלת הריבונות וליחס הפלסטינים לנושא: "צריך להתמודד עם המצב באמצעות דיאלוג וקידום דו-קיום, לעצור את הפצת השנאה. עבור הפלסטיני הפשוט - אין להחלת ריבונות משמעות. מכיוון ששטחי C הם תחת שליטה ישראלית שנים רבות, אין כאן חדש. רוב הפלסטינים רוצים לחיות בשלווה, להשיג הסכמים ופתרונות פוליטיים טובים כמה שיותר מהר. זה מה שחושב הפלסטיני הממוצע על תוכנית המאה והחלת הריבונות", הסביר השייח.

 

מוחמד מסאד, העומד בראש ארגון הפועלים הפלסטיני המונה כ-40 אלף חברים, אמר באירוע: "באתי כדי לחשוב יחד עם ראש מועצת שומרון איך שומרים על זכויות העובדים הפלסטינים גם לאחר החלת ריבונות. הפועלים הפלסטינים הם נגד הטרור, נגד השחיתות של הרשות הפלסטינית. אם העובד הישראלי והעובד הפלסטיני עובדים יחד, דואגים אחד לשני, יחד בשמחות ויחד ברגעים קשים. אז הילדים שלנו יתביישו לריב. לא יהיה צורך במשא ומתן על השלום מכיוון שיהיה שלום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
Photo: AP
נתניהו בבקעה. ארכיון
Photo: AP
מומלצים