שתף קטע נבחר

סרטון המכות ש"מביך" את המפגינים בהונג קונג

בייג'ינג מנסה להצדיק את "חוק הביטחון" שעלול לפגוע באוטונומיה של הטריטוריה, וטוענת: "חלק מפעולות המפגינים – כמו טרור". התקשורת הקומוניסטית מתגייסת ומציגה סרטון שבו נראים מפגינים מכים אדם עד זוב דם. סין מזהירה שתגיב אם ארה"ב תטיל סנקציות, לקלחת מצטרפת גם טייוואן

 

 

תיעוד שבו נראים מפגינים בהונג קונג מכים עורך דין הופץ היום (ב') על-ידי כלי התקשורת הממלכתיים בסין, בניסיון להביך את התנועה למען הדמוקרטיה בעיר, ואולי גם כניסיון נוסף של בייג'ינג להוכיח את ההאשמות שלה, שלפיהן פעולות המפגינים הן בגדר טרור – כזה שמצדיק את אישורו של החוק החדש שרבים חוששים כי יפגע באוטונומיה של הטריטוריה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

התקיפה שמתועדת בסרטון התרחשה אתמול, במהלך עצרת מחאה נגד "חוק הביטחון הלאומי" שהוצע על-ידי בייג'ינג בשבוע שעבר. העצרת פוזרה על-ידי המשטרה בהונג קונג, שירתה על המפגינים גז מדמיע והשתמשה גם בתותחי מים. הייתה זו אחת ההפגנות הסוערות ביותר בחודשים האחרונים, במחאה ששכחה כמעט לחלוטין בשל משבר הקורונה.

הפגנות מחאה ב הונג קונג נגד סין ב-24 במאי (צילום: gettyimages)
הפגנות סוערות כאלו לא נראו כבר חודשים. אתמול בהונג קונג(צילום: gettyimages)

הפגנות מחאה ב הונג קונג נגד סין ב-24 במאי (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

הפגנות מחאה ב הונג קונג נגד סין ב-24 במאי (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

הפגנות מחאה ב הונג קונג נגד סין ב-24 במאי (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

הונג קונג מחאה הפגנה מפגינים נגד חוק ביטחון סין (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הונג קונג מחאה הפגנה מפגינים נגד חוק ביטחון סין (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

סין, נזכיר, טוענת שהחוק החדש נועד למנוע "בגידה", "חתרנות" ו"התערבות זרה" בהונג קונג, ומתעקשת שהוא לא יפגע באוטונומיה שלה, למרות ההערכה שהוא יאפשר לבייג'ינג להפעיל בתוך העיר סוכני מודיעין.

 

רבים בהונג קונג חוששים שהמהלך יחסל את החירויות המיוחדות שיש לטריטוריה במסגרת מתווה ה"מדינה אחת, שתי שיטות" שמונהג בה מאז העברתה לידי בייג'ינג משלטון בריטי ב-1997. אלפים יצאו אתמול לרחובות למרות שההגבלות האוסרות התקהלויות מחשש להתפשטות נגיף הקורונה עדיין בתוקף. לפי המשטרה, 180 מהם נעצרו.

 

בסרטון שהופץ נראה אדם עם דם על הפנים מנסה לברוח מקבוצת אנשים שהם ככל הנראה מפגינים, ואשר נראים מכים אותו באגרופים ובמטריות (סמל המחאה, עוד מסבב ההפגנות הקודם ב-2014). אגודת עורכי הדין בהונג קונג מסרה כי האדם שהותקף חבר בה, ולדבריה הוא פונה לטיפול רפואי בבית חולים. "כל צורות האלימות, שהן מגונות ומתריסות נגד שלטון החוק, חייבות להיפסק מיד", מסרה האגודה.

הפגנות מחאה ב הונג קונג נגד סין ב-24 במאי (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

הונג קונג מחאה הפגנה מפגינים נגד חוק ביטחון סין (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הונג קונג מחאה הפגנה מפגינים נגד חוק ביטחון סין (צילום: AP)
(צילום: AP)

הונג קונג מחאה הפגנה מפגינים נגד חוק ביטחון סין (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הונג קונג מחאה הפגנה מפגינים נגד חוק ביטחון סין (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

התקשורת המקומית דיווחה שהאיש שהותקף התווכח עם המפגינים שניסו להקים מחסומים על אחד הכבישים בעיר. תמונות כמו שנראו בסרטון הזה, יצוין, לא היו נדירות מאוד במחאה בשנה שעברה, כאשר שני צדי המתרס הפוליטי היו מעורבים בתקריות אלימות שכאלו.

 

בייג'ינג מנסה כבר זמן רב להציג את המפגינים כקיצונים. הו שיג'ינג, העורך הראשי של העיתון הסיני הלאומני "גלובל טיימס", פרסם את הסרטון בציוץ בטוויטר – פלטפורמה שאסורה לשימוש בסין הקומוניסטית. "בואו נראה איך באמת נראית הדמוקרטיה בהונג קונג שבה תומכת וושינגטון", כתב. גם בטוויטר של העיתון הממלכתי "יומון העם" צייצו את הסרטון הזה.

 

היום המשיכו בכירים בבייג'ינג לתקוף את פעילי המחאה. בנציגות הסינית בהונג קונג טענו כי חלק מהפעולות של המפגינים בשנה שעברה, אז יצאו מיליונים לרחובות, היו "טרוריסטיות בטבען".

 

סין מזהירה: "נגיב לסנקציות אמריקניות"

שיה פנג, נציב משרד החוץ הסיני לענייני הונג קונג, כינה את המפגינים "עושי צרות" שפועלים בתיאום עם כוחות זרים, ולטענתו הם מהווים "סכנה מיידית" לביטחון הלאומי.

  ()

שיה אמר את הדברים הללו בנאום שבו ניסה להצדיק את אישור החוק החדש שמקדמת כעת בייג'ינג בקונגרס הלאומי העממי, תוך שהיא עוקפת את הפרלמנט בתוך הונג קונג. חוק כזה, שהעברתו נדרשת במסגרת החוקה של הונג קונג, לא עבר עד כה בשל ההתנגדות הרבה אליו. ב-2003 ניסו המחוקקים בטריטוריה להעבירו, אך מאות אלפים יצאו אז לרחובות ומנעו זאת. המחאה בשנה שעברה, נזכיר, החלה בגלל חוק אחר שגם הוא בוטל, ואשר אמור היה לאפשר הסגרה של חשודים לסין.

 

שיה טען כי החוק החדש ישפיע רק על מעטים בהונג קונג, כשלדבריו לכל השאר "אין שום סיבה להיכנס לפאניקה". הוא ניסה גם להרגיע את חששות המשקיעים מפני פגיעה בפעילות הכלכלית בעיר, שהיא מרכז פיננסי גלובלי. "החקיקה תרגיע את החששות החמורים שיש לקהילות עסקיות מקומיות וזרות מפני הכוחות האלימים והטרוריסטיים".

 

דבריו הם אחרונים בשורה של האשמות שמטיחות השלטונות במפגינים הפרו-דמוקרטים. בכירים בממשלת הונג קונג אף טענו בעבר שגובר החשש ממקרים שבהם מעורבים חומרי נפץ, כאלו ש"משמשים בדרך כלל למתקפות טרור בחו"ל".

שיה פנג נציג משרד החוץ של סין ב הונג קונג (צילום: רויטרס)
סין טוענת: החוק רק יחזק את האוטונומיה של הונג קונג. שיה פנג, נציג משרד החוץ של סין בטריטוריה(צילום: רויטרס)

  (צילום: AFP)
מאיים להגיב. טראמפ(צילום: AFP)

המאבק סביב עתידה של הונג קונג מחריף גם את היחסים בין סין לארה"ב, שמאיימת כי תגיב אם בייג'ינג תוציא לפועל את המהלך שלה. בין היתר עלתה האפשרות לבטל את זכויות המסחר הייחודיות שיש להונג קונג עם ארה"ב, אם כי גם בקרב פעילי המחאה היו כאלה שהביעו הסתייגות ממהלך שכזה, שלדבריהם ייפגע בכל הצדדים.

 

היום הגיבה סין לאיומים שנשמעים מצד ארה"ב. דובר משרד החוץ ז'או ליז'יאן אמר בתדרוך היומי שלו כי ארצו תגיב בצעדים משלה אם ארה"ב תנסה לפגוע במה שכינה "האינטרסים" של סין בהונג קונג. הוא טען כי וושינגטון מנסה לפגוע ב"ביטחון הלאומי" של סין, וציין שבייג'ינג מחתה על דבריו האחרונים של היועץ לביטחון לאיומי של טראמפ רוברט אובריאן, שהתראיין אתמול והזהיר שהחוק החדש עלול להוביל לסנקציות אמריקניות.

 

טייוואן תומכת: "קליעים ודיכוי אינם הדרך"

על יחסי ארה"ב וסין מעיבים לאחרונה גם ההאשמות של וושינגטון כי בייג'ינג היא זו שאחראית לחומרתה של מגפת הקורונה ברחבי העולם. רק אתמול אמר יועצו של טראמפ, פיטר נבארו, כי סין "שלחה מאות אלפים במטוסים כדי 'לזרוע' את הנגיף ברחבי העולם". בראיון לרשת ABC הוסיף: "הם היו יכולים לשמור על כך שהנגיף יישאר בוואהן, ובמקום זאת הפכו אותו למגפה עולמית".

  (צילום: EPA)
מבטיחה לתמוך בהונג קונג. נשיאת טייוואן צאי יינג וון(צילום: EPA)

סוגיית מחלוקת נוספת היא זו הנוגעת למעמדה של טייוואן, שסין מסרבת להכיר בריבונותה, פועלת לבידודה הבינלאומי וקוראת לאיחוד עמה. בצל המתיחות הזו, היום השמיעה נשיאת טייוואן, צאי ינג-וון, תמיכה בתנועה הפרו-דמוקרטית בהונג קונג. היא אמרה כי ארצה תהיה מוכנה להעניק את "הסיוע הנדרש" לעיר.

 

בפוסט שפרסמה בפייסבוק שלה כתבה צאי כי החוק המוצע בסין מהווה איום חמור על החירויות בהונג קונג ועל עצמאותה השיפוטית. "קליעים ודיכוי הם לא הדרך להתמודד עם שאיפות העם בהונג קונג לחירות ולדמוקרטיה", היא כתבה. טייוואן, היא הבטיחה, "תפעל באופן אקטיבי יותר ותשפר את פעילות הסיוע הרלוונטית, ותעניק לעם בהונג קונג את התמיכה הנדרשת".

 

טייוואן, יצוין, הפכה למפלט עבור קבוצה קטנה – אך גדלה – של מפגינים שנמלטו מהונג קונג מחשש למעצרם (השלטונות בעיר עצרו אלפי מפגינים מאז תחילת המחאה לפני כשנה). מספר המהגרים מהונג קונג לטייוואן זינק ב-150% בארבעת החודשים הראשונים של 2020, לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ועמד על 2,383.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
180 נעצרו. ההפגנות בהונג קונג, אתמול
צילום: gettyimages
מומלצים