שתף קטע נבחר

ממשל טראמפ קובע: הונג קונג כבר לא אוטונומית

מזכיר המדינה מסר את ההודעה הדרמטית לקונגרס. המשמעות: טראמפ עשוי לבטל את מעמדה המיוחד של הונג קונג, שסייע לה להיות מרכז כלכלי עולמי. ברקע: "חוקי הביטחון" שסין רוצה לאכוף בעיר, ושבמערב מזהירים כי יחסלו את הדמוקרטיה. היום: עימותים בין מפגינים לשוטרים, 360 עצורים

מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו עדכן הערב (יום ד') את הקונגרס של ארצות הברית כי ממשל טראמפ אינו רואה עוד בעיר הונג קונג טריטוריה שיש לה אוטונומיה מסין. הודעתו של פומפאו לקונגרס עשויה לסלול את הדרך לביטול המעמד הכלכלי המיוחד שלו זוכה הונג קונג מצד ארה"ב, מעמד שסייע להונג קונג לקבע את היותה אחד המרכזים הכלכליים החשובים בעולם. העיר נהנית מיחס כלכלי-מסחרי מועדף מצד ארה"ב מאז החזרתה לשלטון סיני מידי בריטניה ביולי 1997.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

בהודעתו הערב מסר פומפאו לקונגרס: "אין עוד הצדקה להתייחס להונג קונג במסגרת החוקים של ארה"ב באותו האופן שבו יושמו לגביה חוקי ארה"ב לפני יולי 1997".

 

הודעתו של פומפאו לא גובתה בינתיים בביטול פריבילגיות כלשהן שמהן נהנתה הונג קונג ביחסיה עם וושינגטון, אבל היא באה בשעה שבהונג קונג ובעולם גוברות הקריאות לארה"ב ולמדינות אחרות לפעול נגד כוונתה של בייג'ינג לכפות חוקי ביטחון לאומי חדשים על העיר. מתנגדי המשטר הסיני מזהירים כי החוקים שמקדמת סין סוללים את הדרך להגברת הפעילות של סוכנויות המודיעין הסיניות בהונג קונג ולמחיצת שאריות הדמוקרטיה בה, כך שהעיר תהיה נתונה לשליטת המשטר הקומוניסטי הסיני כמו כל עיר סינית אחרת. 

 

ההודעה שמסר פומפאו הערב באה במסגרת "חוק זכויות האדם והדמוקרטיה בהונג קונג", חוק שאושר על-ידי הקונגרס האמריקני ועל-ידי הנשיא דונלד טראמפ בשנה שעברה וקובע כי מחלקת המדינה תעדכן לפחות אחת לשנה אם לקולוניה הבריטית לשעבר יש עדיין די אוטונומיה כדי להצדיק יחס מועדף מארה"ב בכל הנוגע לסחר, יחס שממנו נהנתה עד כה.

הונג קונג שוטרים מפגינים הפגנה מחאה עצורים (צילום: AFP)
העימותים בהונג קונג, הבוקר(צילום: AFP)

הונג קונג שוטרים מפגינים הפגנה מחאה עצורים (צילום: gettyimages)
שוטרים מול חיילים, הבוקר בעיר שמאבדת את האוטונומיה(צילום: gettyimages)

כעת יצטרך הנשיא טראמפ להחליט אם לבטל חלק מהפריבילגיות הכלכליות שמהן נהנית הונג קונג ביחסיה עם ארה"ב או אם לבטל אפילו את כולן. אתמול אמר טראמפ שוושינגטון מגבשת כעת תגובה חריפה לתוכנית של סין לכפות את חוקי הביטחון שלה על הונג קונג, ושהיא תודיע עליה עד לסוף השבוע. הערב דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס כי לפי מקורות, ממשל טראמפ שוקל לבטל את שיעור המכס המיוחד המוטל על מוצרים המיוצאים מהונג קונג לארה"ב. הפירוש של ביטול כזה עשוי להיות שעל המוצרים מהונג קונג לארה"ב יוטלו אותם מכסים כמו אלה שהטיל טראמפ על מוצרים משאר ערי סין במסגרת מלחמת הסחר עם בייג'ינג. 

 

"סין מעצבת את הונג קונג בדמותה שלה"

הודעת פומפאו, נזכיר, באה כשברקע הודעת סין בשבוע שעבר כי תקדם "חוקי ביטחון לאומי" שייושמו בהונג קונג ושיופעלו נגד מי שיבצעו מעשי "בדלנות, הסתה וטרור" בעיר. במסגרת החוקים האלה עשויים לקום בהונג קונג בסיסים של סוכנויות המודיעין של המשטר הסיני. החוקים האלה נתפסים כאמצעי נוסף של בייג'ינג לצמצם דרמטית את הדמוקרטיה ואת חירויות הפרט בהונג קונג, והצעד של המשטר הסיני עורר בימים האחרונים גל חדש של מחאה בעיר נגד בייג'ינג. המחאה הזו באה אחרי שגל הפגנות ענקי נגד המשטר הסיני, שהחל באמצע השנה שעברה, נקטע בחודשים האחרונים בגלל סגר הקורונה.

הונג קונג שוטרים מפגינים הפגנה מחאה עצורים (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  ()

ארה"ב, האיחוד האירופי, בריטניה ומדינות אחרות הביעו דאגה מקידום החוקים החדשים, העשויים להתברר כנקודת מפנה בתולדותיה של הונג קונג – העיר החופשית ביותר בסין ואחד המרכזים הכלכליים החשובים בעולם. המשטר בבייג'ינג מצדו טוען כי אין שום איום על האוטונומיה הנרחבת של הונג קונג, וכי החוקים החדשים יהיו ממוקדים-למדי. סין הזהירה כי תנקוט את צעדי-הנגד הנחוצים בכל מקרה של התערבות זרה.

 

בהצהרתו היום אמר פומפאו: "החלטתה ההרסנית של בייג'ינג היא רק הצעד האחרון בשורה של צעדים הפוגעים עמוקות באוטונומיה ובחירויות של הונג קונג ומפירים את הבטחותיה של סין עצמה לעם בהונג קונג, הבטחות שניתנו במסגרת ההצהרה המשותפת הסינית-בריטית. שום אדם בר-דעת אינו יכול לטעון היום שלהונג קונג יש מידה גבוהה של אוטונומיה מסין, בהתחשב בעובדות בשטח. כעת ברור שסין מעצבת את הונג קונג בדמותה שלה".

הונג קונג שוטרים מפגינים הפגנה מחאה עצורים (צילום: AP)
(צילום: AP)

הונג קונג שוטרים מפגינים הפגנה מחאה עצורים (צילום: AP)
שוטרים משגיחים על מפגינים שנעצרו, היום(צילום: AP)

גם הבוקר נרשמו בהונג קונג עימותים בין מפגינים לבין המשטרה, ושוטרים ירו גז מדמיע ועצרו 360 בני אדם. אלפי פעילי מחאה יצאו להפגין הבוקר נגד החוקים שמקדמת סין, וגם בשעות הערב המאוחרות לפי שעון הונג קונג (בצהריים שעון ישראל) עוד נראו פעילי מחאה ברחובות, מפגינים ומשמיעים קריאות בעד דמוקרטיה מלאה לעיר ויציאה לעצמאות מלאה מסין. חלקם אמרו שכעת זהו המוצא היחיד.

 

בבוקר התאספו שוטרים רבים סביב משכן המועצה המחוקקת של הונג קונג כדי למנוע ממפגינים להתקרב לשם ולהפריע לדיונים שבהם מקודם חוק הקובע כי אי-כיבוד ההמנון הסיני ייחשב לעבירה פלילית. החוק צפוי לקבל את האישור בחודש הבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מנהיגת הונג קונג צבועה בדגל סין בשלט של המפגינים
צילום: EPA
מומלצים