שתף קטע נבחר

צילום: טל שחר, רויטרס

ניר ברקת במתקפה חריפה על משרד האוצר: "לא מבינים את גודל האירוע, אין להם מעוף"

הח"כ מהליכוד, שלא מונה לתפקיד חרף הבטחת נתניהו, מותח באולפן ynet ביקורת קשה על תפקוד המשרד מול משבר הקורונה: "עשו טעות אחר טעות, זה בגלל הדומיננטיות של הפקידים שחיים בבועה". על מעורבותו: "מידרו אותי מהנעשה באוצר". על השר ישראל כץ: "אשמח לעזור אם יזמין אותי"

 

 

עד כה התמקדו החריקות בממשלת האחדות במחלוקות בין שני אגפיה – בלוק הימין מול גוש כחול לבן ולהיפך, אולם הבוקר (יום ג') נרשמת מתקפה חריפה בתוך הנגמ"ש הליכודי. בראיון לאולפן ynet על רקע המשבר הכלכלי שיצרה מגפת הקורונה, ביקר ח"כ ניר ברקת את התנהלות הממשלה בכלל ואת תפקוד משרד האוצר ופקידיו בפרט. ברקת, שלא קיבל את תיק האוצר חרף ההבטחה שקיבל מבנימין נתניהו, טוען כעת שהיה שמח לסייע לשר ישראל כץ – אלא שזה לא פנה אליו.

 

"הביקורת שלי נוקבת כלפי ההתנהלות של הפקידות, בעיקר באוצר, ואני מדבר על אגף תקציבים: הם לא מבינים את גודל האירוע", אמר ברקת. "הם עשו טעות אחר טעות. תראו מה קורה לעסקים, תראו מה קורה למיליון מובטלים והחל"תניקים. אין להם לאן לחזור".

ניר ברקת (צילום: עידן ארבל )
ניר ברקת, הבוקר באולפן ynet(צילום: עידן ארבל )
 

הוא השווה את מידת התמיכה הכספית שמקבלים ישראלים שנפגעו מהמשבר לזאת שניתנת על ידי ממשלות אחרות בעולם: "בארה"ב לדוגמה נתנו 15% מהתוצר הלאומי הגולמי. ביפן 21%, במדינות באירופה 10%. בישראל, נכון להיום, אנחנו ב-3.5% והסיוע לעסקים הוא פחות מאחוז וחצי. זה פשוט בלתי מתקבל על הדעת".

 

ברקת טוען שהציג תוכנית עבודה מסודרת, בדומה למה שנעשה ב"צוק איתן", שמהותה העברת פיצויים ישירות לחשבונות הבנקים של אנשים, "אבל במקום זה הם בחרו ללכת לאשראי לבנקים. ואתה יודע מה קורה כשמישהו בא לבנק עם 15% ערבות מדינה בלבד? מי שבסיכון, לא מקבל כסף. טעות נוספת שעדיין לא מאוחר לתקן היא שהולכים לעזור לכל מי שקולט חזרה עובד ב-7,500 שקל. אז עסקים שהחזיקו את העובדים שלהם ולא שיחררו, גם שילמו הרבה כסף ועכשיו הם לא מקבלים סיוע".

 

ברקת תולה חלק מהאשמה במה שהוא מגדיר "דומיננטיות" של הפקידות באוצר: "הם אנשים טובים עם כוונות טובות, אבל אין להם ניסיון. אנשים מגיעים ישר מהאוניברסיטה לאגף תקציבים. הם לא ניהלו כלום והם בתוך הבועה של עצמם. הם לא מבינים ואין להם מעוף".

 

- הם שולטים בשר?

"התשובה, לצערי הרב, הם מאוד דומיננטיים. כן, חד-משמעית, הם מאוד דומיננטיים. פעם הדמויות באגף תקציבים היו אנשים עם מעוף, עם מילה. אמרו לך דבר אחד ויכולת לסמוך עליו. כיום אין להם אוריינטציה עסקית והם מקבלים החלטות לא נכונות".

 

- נורא קל לתקוף את הפקידים. אם ראש הממשלה היה רוצה, הוא היה קובע איך לפצות את בעלי העסקים.

"אני לא מתחמק מהביקורת שלי על הממשלה. אני אומר אותה בצורה ברורה. לא ככה מנהלים את הכלכלה. השורש של האתגר זה הפקידות באוצר".

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כץ (צילום: אבי כהן)
ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר כץ. "לא מאוחר לתקן"(צילום: אבי כהן)

- אני לא שומע ממך ביקורת על המנהיגות המדינית והפוליטית.

"אני תומך בממשלה כמכלול ואני תומך בניהול של התהליך בוודאי בתחום הבריאות. בתחום הכלכלי יש לי ביקורת ואני לא אחסוך אותה".

 

- אתה אומר "השר כץ, עשית טעות"?

"וזה עוד לא מאוחר לתקן".

 

- השר כץ הרים אליך טלפון ואמר: "שמע, ניר, אתה אומנם לא מונית, אבל אתה איש עסקים לשעבר, יש לך הרבה מאוד ניסיון בניהול, אולי תבוא ונעשה שיחה על קפה?".

"אני אשמח מאוד, רק שיזמין אותי".

 

- הוא לא עשה את זה?

"בכל התהליך הזה, אני מודרתי מהאוצר. לא רצו לשמוע אותי. כי אני איש מקצוע, אני יודע להסתכל לאנשים באוצר, לשאול אותם את השאלות הנכונות, להוביל אותם לפתרונות".

 

לא מבקר את זאב אלקין

ברקת התייחס לחשיפת "ידיעות אחרונות" את בקשת השר להשכלה גבוהה ולמשאבי המים זאב אלקין למנות שני מנכ"לים נפרדים לכל אחד מהמשרדים שבראשותו. "אני מעריך מאוד את השר אלקין", אמר ברקת והוסיף: "לי לא נוח ממילא עם גודל הממשלה. כשהבנתי שאני לא מקבל תיק בכיר, בחרתי לוותר על תיקים חדשים שיצרו".

זאב אלקין (צילום: אלכס קולומויסקי)
שני מנכ"לים. זאב אלקין(צילום: אלכס קולומויסקי)

- שני מנכ"לים למשרד המים והמשרד להשכלה גבוהה, שגם ככה אלה משרדים ממוצאים, זה מחיר ראוי?

"ל-36 שרים יש מחיר. זה חלק ממחיר האחדות. אני פיללתי לפחות שרים. לא נוח עם זה אבל זה מה שיש".

 

- מעבר לשרים, אנחנו מדברים על הדרישה הזאת למנות שני מנכ"לים.

"אז אמרתי, אני לא מתחיל לבקר מהלך כזה או אחר".

 

- את הפקידים ביקרת. למה אתה לא יכול לבקר מינוי כזה שאף גורם מנהל לא היה מאשר בחיים האמיתיים עצמם?

"לא נוח לי עם ההחלטה של הממשלה, נכון. אני לא אתן ציונים. אני לא נכנס לנושא ספציפי כזה או אחר. בהסתכלות מערכתית, אם החליטו לעשות ממשלת אחדות וכתוצאה מכך יש ממשלה רחבה, גם כשזה לא נעים - החלופה יותר גרועה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידן ארבל
ניר ברקת, הבוקר
צילום: עידן ארבל
מומלצים