שתף קטע נבחר

צילום: AFP

סלפי באמצע הלילה: אפליקציית הקורונה משגעת את מוסקבה

העירייה מחייבת את השוהים בבידוד להוריד יישומון שיעקוב אחריהם ב-GPS ויורה להם להצטלם כדי להוכיח שנשארו בבית. אלפים מתלוננים על באגים וקנסות לא-מוצדקים: מהודעת "תצטלם עכשיו" באמצע הלילה עד קנסות על ימי אשפוז בבית החולים. "איך אפליקציה שלא הורדתי יודעת מתי יצאתי?"

כשהאחות מריה אלכסייבה נדבקה בקורונה בעבודה היא נכנסה לבידוד בבית ועקבה אחר ההוראות של הרשויות במוסקבה: היא שוחחה עם רופאים באופן קבוע, נמנעה מלצאת מדירתה והורידה אפליקציה לטלפון שהעירייה מחייבת את הנדבקים להשתמש בה כדי שתוכל לעקוב אחריהם ולוודא שהם מקיימים את כללי הבידוד.

 

הקורונה בעולם:

 

האפליקציה עוקבת אחרי המשתמשים באמצעות GPS ושולחת להם באקראי הודעות שבהן הם מתבקשים לצלם תמונת סלפי כדי להוכיח שהם עדיין בבית. אם היא מזהה שהמשתמש יצא מהבית או שהם נמנעים מלשלוח תמונה – עלול להיגזר עליהם קנס של 56 דולר בכל פעם.

רוסיה מוסקבה טניה לוקשינה אפליקציה נגיף קורונה יישומון ש משגע תושבים (צילום: AP)
טניה לוקשינה. "לא ראינו מדינה עם כל כך הרבה תלונות"(צילום: AP)

אלא שעד המהרה האפליקציה התבררה כסיוט עבור אלכסייבה. כשניסתה להצטלם, היישומון קרס. בעודה מתמודדת עם החולשה שגרמה לה המחלה, ניסתה להיאבק באפליקציה ימים ארוכים, ולעתים המתינה שעות על הקו לתמיכה טכנית. כשהבידוד שלה הסתיים, היא גילתה שצברה 11 קנסות, בשווי כולל של 620 דולר. "זה יותר מהשכר החודשי שלי", מסבירה אלכסייבה. "הבידוד היה לי קשה, ועכשיו בנוסף לכול אני צריכה להתמודד עם זה".

 

עוד אלפים מתושבי מוסקבה התלוננו בשבועות האחרונים שנקנסו על-ידי האפליקציה שלא בצדק. בתוך מעט יותר מחודש נרשמו 54 אלף קנסות, ששוויים הכולל הוא כשלושה מיליון דולר. בסך הכול יש לאפליקציה 70 אלף משתמשים רשומים.

רוסיה מוסקבה ולדימיר פרבלוב אפליקציה נגיף קורונה יישומון ש משגע תושבים (צילום: AP)
אפליקציית המעקב. תצטלם עכשיו(צילום: AP)

הרשויות במוסקבה מתעקשות שהקנסות מוצדקים ונרשמו לחובתם של מי שהפרו שוב ושוב את חובת הבידוד, אבל משתמשי האפליקציה טוענים כי יש בה באגים ותקלות, וכי לפעמים הם נדרשים לצלם סלפי באמצע הלילה. הקנסות, לדבריהם, מוטלים באופן שרירותי.

 

אפליקציית הרפאים רושמת

מוסקבה היא מוקד ההתפרצות הקשה ביותר של הקורונה ברוסיה. יותר מ-400 אלף בני אדם כבר זוהו כנשאים של הנגיף במדינה, וקרוב למחציתם אותרו באזור העיר, שבה 12 מיליון תושבים. אפליקציית המעקב הושקה באפריל, וכל מי שנדבק בנגיף או נחשד כמי שנדבק בו חייב מאז להוריד אותה. המטופלים נדרשו למלא טופס שבו התחייבו להתקין אותה במכשיר שלהם, אבל לדבריהם איש לא הסביר להם כיצד להשתמש באפליקציה או אילו פעולות יגררו קנס.

רוסיה מוסקבה אירינה קרבולטובה אפליקציה נגיף קורונה יישומון ש משגע תושבים (צילום: AP)
אירינה קרבולטובה. לה העיתונאים עזרו, מה עם השאר?(צילום: AP)

גריגורי שחרוב, שנכנס לבידוד אחרי שבוע בבית החולים שבו סבל מדלקת ראות בגלל הנגיף, ספג שישה קנסות, בשווי כולל של 336 דולר. שניים מהקנסות הוטלו עליו כשעוד היה מאושפז בבית החולים, אף שבאותה העת כלל לא התקין את האפליקציה. היישומון מותקן במכשיר שלו רק מאז ששוחרר. "לא אכפת לי לשלם קנס כשאני עושה משהו לא בסדר, אבל כאן אני לא מבין על מה אני משלם", הוא אומר.

 

סבטלנה ביסטרובה, שנכנסה לבידוד ביתי אחרי שפיתחה תסמיני שפעת, כלל לא התקינה את האפליקציה. לדבריה הרופאים לא אמרו לה שהיא חייבת לעשות זאת, והיא עצמה לא שמה לב בפקודת הבידוד שעליה חתמה לפסקה שבה נכתב כי היא חייבת להשתמש ביישומון. אחרי שבועיים של בידוד-עצמי קפדני היא גילתה שנקנסה ארבע פעמים, בסכום כולל של 224 דולר: קנס אחד על שלא התקינה את האפליקציה, שני קנסות על כך שזוהתה יוצאת אל מחוץ לדירה, וקנס רביעי על כך שלא דיווחה על הפרות שביצעה.

רוסיה מוסקבה ולדימיר פרבלוב אפליקציה נגיף קורונה יישומון ש משגע תושבים (צילום: AP)
פרבלוב. קנס של 168 דולר בלי שקיבל התראה(צילום: AP)

"את הקנס על זה שלא התקנתי את האפליקציה אני מבינה, זה בסך הכול הוגן", היא אומרת, "אבל איך אפליקציה שמעולם לא התקנתי יכולה לעקוב אחרי התנועות שלי?".

 

ולדימיר פרבלוב, שהתקין את התוכנה והקפיד לצלם תמונות סלפי שלו, נקנס שלוש פעמים, בסכום כולל של 168 דולר. אלא שלדבריו, האפליקציה מעולם לא שלחה לו התראות כלשהן.

 

לא יצאה מהבית שנה – ונקנסה

הזעם הציבורי הלך וגבר ככל שצצו עוד ועוד דיווחים ברשתות החברתיות על קנסות שרירותיים. בסוף מאי הצטברו אצל הרשויות כבר יותר מ-2,500 תלונות שבהן ערערו תושבים על הקנסות, והוגשו נגדן יותר מ-200 תביעות. בשלוש עצומות שפורסמו באינטרנט דרשו גולשים לבטל את האפליקציה, ובעצומות הללו הצטברו יותר מ-94 אלף חתימות.

 

טניה לוקשינה ממחלקת אירופה ומרכז אסיה של ארגון זכויות האדם Human Rights Watch אומרת כי אף שמדינות רבות משתמשות באפליקציות מעקב היא לא נתקלה במדינה שבה התקבלו תלונות רבות כל כך. "המצב הזה אבסורדי, זה לא שפוי", היא אומרת. "במקום לעזור לעצור את המגפה מענישים אזרחים שומרי-חוק שדווקא מנסים לציית לתקנות".

 

אלכסיי נמריוק, סגן ראש לשכתו של ראש העיר מוסקבה, הבהיר כי למרות הפניות מארגוני זכויות אדם – הנקנסים לא יקבלו חנינה: "יש מערכת מסודרת לערעור על קנסות", אמר. אלא שלדברי לאוניד סולובינוב, העובד בארגון סיוע משפטי העוזר כעת לרבים מקורבנות האפליקציה, מערכת הערעורים הזו הוכחה כבלתי יעילה. לדבריו הנקנסים חייבים לספק הוכחה שלא פעלו שלא כשורה – משימה קשה. "יש קנסות שמבוטלים", הוא אומר, "אבל זה קורה רק במקרים השערורייתיים ביותר".

רוסיה מוסקבה אפליקציה נגיף קורונה יישומון ש משגע תושבים (צילום: AP)
שוטרים בודקים עוברת אורח במוסקבה בזמן התפרצות הקורונה(צילום: AP)

עיריית מוסקבה הודיעה לאחרונה כי ביטלה 468 קנסות שהוטלו על תושבים משום שלא צילמו תמונות סלפי שלהם, אחרי שהתברר שהאפליקציה שלחה להם את הבקשה לסלפי באמצע הלילה. מקרה בולט אחר היה זה של אירינה קרבולטובה, חולה שמרותקת למיטתה ולא יצאה מביתה כבר שנה אך נקנסה פעמיים בגין אי-התקנת האפליקציה. אחרי שסיפורה עלה לכותרות ברוסיה בוטלו הקנסות שלה והרשויות התנצלו. "הם ביטלו את הקנסות שלי כי עיתונאים פעלו למעני", אמרה קרבולטובה, "אבל מה יקרה לאחרים? זאת שאלה גדולה".

 

ביום חמישי החל סחרוב לקבל הודעות שלפיהן הקנסות שלו בוטלו. האחות אלכסייבה סיפרה שגם איתה יצרו הרשויות קשר והבטיחו לבטל כל הקנסות שנרשמו לחובתה. אלא שאז קיבלה אמה של אלכסייבה הודעה שהיא עצמה, האם, נקנסה: האפליקציה זיהתה אותה יוצאת מהבית.

 

"אמא שלי שהתה בבידוד איתי", מספרת הבת. "היא לא חתמה על המסמך עם הפִּסקה שלפיה צריך להשתמש באפליקציה, ואין לה אותה. נראה לי שחגגנו מהר מדי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לוקשינה. "מענישים דווקא שומרי-חוק"
צילום: AP
מומלצים