שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי

יו"ר ארגון המורים: "משרד החינוך איבד שליטה במערכת"

בריאיון לאולפן ynet תקף רן ארז את משרד החינוך: "האוצר מנהל אותו". על מזכ"לית הסתדרות המורים שהסכימה להוסיף ימי לימוד בקיץ: "עשתה טעות, רוכבת עלינו". הוא הדגיש שהלימודים בכיתות העליונות יסתיימו ב-20 ביוני, והתייחס לשנה הבאה: "נחזור, לא יודע איך. המורים מפחדים"

  

 

יו"ר ארגון המורים רן ארז, שהחליט כי שנת הלימודים בבתי הספר העל-יסודיים תסתיים ב-20 ביוני, תקף היום (ג') בריאיון לאולפן ynet את משרד החינוך, וטען שהוא "לא שולט בשטח". הוא כינה את המצב במערכת החינוך "אנדרלמוסיה שגובלת באנרכיה", ומתח ביקורת על מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד, שהסכימה להוסיף תשעה ימי לימוד ביולי - אולם התנתה זאת בהתנהלות דומה מצד ארז: "היא מבינה שהיא עשתה טעות ועכשיו היא רוכבת עלינו". יו"ר ארגון המורים שב והדגיש: "אנחנו נסיים את שנת הלימודים ב-20 ביוני, עשינו את הנדרש מאיתנו".

 

בעקבות הפרסום ב-ynet: יו"ר ארגון המורים מסרב להאריך את שנת הלימודים

ההורים זועמים: "תמונת הלימודים בקיץ משתנה כל שני וחמישי"

 

רן ארז (צילום: אלי סגל)
ארז באולפן ynet: "לסגור בתי ספר וללמוד מרחוק"(צילום: אלי סגל)

- המצב בבתי הספר לא נראה טוב. אתם יודעים לאן זה הולך?

"משרד החינוך לא שולט במה שקורה במערכת החינוך, לכן אמרו למנהלים ש'כל אחד יתארגן כפי שהוא רואה לנכון'. זה יוצר מצב שבו אם מנהל יקבל החלטה כזאת או אחרת שלא תיראה למישהו, או שילד יחלה, הוא ייתבע לדין ויידרש לשלם פיצויים וכדומה. אנחנו כבר נערכים משפטית לתביעות כאלה. אין ברירה, אני חושב שמשרד החינוך צריך להחליט דבר אחד - לסגור את בתי ספר להחזיר אותם ללימוד מרחוק. אנחנו צריכים להוסיף עוד תשעה ימים שבהם התלמידים יוכלו להידבק עוד?".

 

- יש מי שמקשיב לכם במשרד החינוך?

"אין עם מי לדבר. יש לנו שר חדש שעוד לא פגשנו, דבר שלא קרה בעבר. שר חדש שמגיע לתפקיד דבר ראשון רוצה לפגוש את אלה שמולם הוא צריך לעבוד. לא רק זאת, אלא שמי שמנהל היום את משרד החינוך הוא משרד האוצר. המנכ"ל היוצא שי באב"ד נתן למערכת החינוך הוראות כיצד להתנהל, וכמובן מנכ"ל משרד הבריאות היוצא משה בר סימן טוב. משרד החינוך רק הגיב, הוא לא יזם. היום למעשה הוא איבד שליטה במערכת".

 

- אתם תומכים במדיניות הזו, שלמנהלים יש אוטונומיה להחליט מה קורה בבתי הספר?

"לא, אני לא תומך בזה. אני חושב שזה רע מאוד למנהלים, כי ברגע שמישהו יקבל החלטה טובה או לא טובה, אבל התוצאה תהיה גרועה, הוא ייתבע לדין".

יפה בן דוד באולפן ynet (צילום: עידן ארבל)
"מנסה לרכוב עלינו". ארז על מזכ"לית הסתדרות המורים(צילום: עידן ארבל)

 

 

טקס חילופי שר החינוך (צילום: עמית שאבי)
"לא פגשנו את שר החינוך, האוצר מנהל אותם". השר גלנט(צילום: עמית שאבי)

- בן דויד אומרת שהלימודים יסתיימו ב-1 ביולי אם העל-יסודיים יסיימו ב-20 ביוני.

"מצוין, אני מחזק את ידיה על כך שהיא סוף סוף הבינה שאנחנו צודקים. אם המורים עבדו מהבית בלימוד מקוון, והוא קשה יותר מלימוד פיזי, אין שום סיבה שאנחנו נוסיף ימים. אני לא מבין למה היא החליטה להוסיף ימים, היא מבינה שהיא עשתה טעות והיא נאחזת בנו בכך שאם אנחנו לא נלמד אז גם הם לא. היא לא רוצה לצאת פראיירית על זה שהיא ויתרה. אם נוכל לעזור לה, נעשה זאת".

 

יו"ר ארגון המורים מחזיק כאמור בעמדתו, שלפיה המורים העל-יסודיים לא יאריכו את שנת הלימוד: "אנחנו לא נעבוד כי כבר עשינו את כל העבודה. מאף אחד לא דרשו לעבוד עוד חצי חודש בחינם, בלי תשלום". עם זאת, הוא ציין כי הצוותים החינוכיים ימשיכו ללוות את התלמידים לקראת בחינות הבגרות.

 

ארז ציין כי מתווה הלימוד המקוון "יעיל", אולם הציף כמה אתגרים: "לא לכל תלמיד יש מחשב בבית, ולא כל מורה יודע איך להפעיל את זה. לכן זה יותר קשה. בשיעור פרונטלי המורה נכנס לכיתה בשעה 8:00 ומסיים ב-9:00. בשיעור מקוון מתחילים בבוקר ומסיימים בערב, כי כל הזמן יש פניות, שאלות, בקשות להסברים. המורים סבלו מזה לא מעט".

כיתה ריקה (צילום: shutterstock)
ארז: "לחזור ללימודים מרחוק"(צילום: shutterstock)

כיתה ריקה בבית ספר יסודי בתל אביב (צילום: AP)
"לא יודע איך נחזור בספטמבר, מורים מפחדים"(צילום: AP)
 

- מה עם ההורים? לגיטימי לסיים אחרי הבגרויות בחטיבות הביניים, עבור היסודיים תוספת הימים היא קריטית.

"זה נכון. בית הספר של הקיץ הוא חשוב מאוד להורים ותלמידים. מה שקרה פה זה שבמשרד האוצר לחצו על בן דויד כדי שתיתן את אותם תשעה ימים, כדי שיקבלו את בית הספר של הקיץ בחינם - על חשבון עבודת חינם של מורים".

 

- אם המצב יימשך באותו אופן, שנת הלימודים לא תיפתח בספטמבר?

"אני הצעתי לשר החינוך ולמנכ"ל שלו להקים מטה מאבק כדי שנדע מה עושים ב-1 בספטמבר. מה שקורה היום במערכת החינוך זה 'סמוך', 'נתגבר', 'אנחנו נסתדר', 'לי זה לא יקרה'. אלה לא דברים שאיתם אנחנו יכולים לקדם מערכת חינוך. שנת הלימודים תיפתח, אבל אני לא יודע איך. המורים מפחדים, חלקם סובלים ממחלות רקע. גיל החציון בחטיבות העליונות הוא 52, כלומר חצי מהמורים, וסביר שיש להם מחלות. אנשים חוששים".

 

- מה המסר שלך לשר החינוך שטרם פגשת?

"המסר שלי הוא שאנחנו צריכים לתרגל את נושא הלימוד מרחוק ולהיערך אליו. בנוסף, מדינת ישראל צריכה לדאוג לכל תלמיד למחשב, או לפחות לטאבלט, כדי שלא יהיו משפחות שזה יחסר להן".

 

בתוך כך, יו"ר ועדת החינוך של הכנסת ח"כ רם שפע התייחס לסוגיית מועד סיום שנת הלימודים. "לא ייתכן שגם בשעת משבר קשה אנחנו שוב מוצאים את עצמו בקרבות בלתי-נגמרים בין שני ארגוני המורים", הוא אמר, ופנה למשרדי החינוך והאוצר: "התלמידים, ההורים והמורים מצפים מכם לגלות אחריות ולהבין שזו העת להחליט על מתווה מוסכם וריאלי שיאפשר לכולם להבין איך השנה המורכבת הזאת מסתיימת. אני מוכן לסייע לכל מי שמוכן להתיישב כבר מחר בבוקר ולקבל החלטות".

 

גם יו"ר הנהגת ההורים הארצית מירום שיף התייחס למצב: "העמדה שלנו לכל אורך הדרך היא ששנת הלימודים בגנים ובבתי הספר היסודיים צריכה להסתיים ב-13 ביולי לפחות. הסכסוך בין ארגוני המורים הוא לא סיבה לקצר את שנת הלימודים הקרובה. בית הספר הוא מקום שבו מעניקים חינוך וערכים לימודיים. צוותי החינוך הם השותפים שלנו, אבל סכסוכים פנימיים הם לא סיבה לפגוע בציבור ההורים ותלמידי ישראל. צריך לזכור שאנחנו בעיצומה של תקופת הקורונה, שבה התלמידים וההורים נפגעו קשות".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים