שתף קטע נבחר

סיכום בין הליכוד לכחול לבן: לגליזציה והסדרת קנאביס רפואי

בהודעה משותפת של שתי המפלגות נמסר כי הן יקדמו חקיקה בסוגיה במודל שיותאם לאוכלוסייה בישראל

הליכוד וכחול לבן סיכמו על קידום חקיקה שתסדיר את סוגיית אי-הפללה ולגליזציה במה שהוגדר "מודל אחראי שיותאם לישראל ולאוכלוסיית המדינה". כך מסרו אחר הצהריים (יום ג') שתי המפלגות בהודעה משותפת.

 

כמו כן, הוחלט להסדיר את הרפורמה בקנאביס הרפואי שתקל על החולים ועל מתן הרישיונות למגדלים.

 

סוכם כי ח"כ שרן השכל מהליכוד וח"כ רם שפע מכחול לבן יקדמו את החקיקה הנדרשת במשותף, ויביאו אותה לוועדת השרים לענייני חקיקה בהקדם האפשרי ולאחר עבודת מטה מסודרת.

צמח הקנאביס (צילום: אפי שריר)
סוגיה לקראת הסדר (ארכיון)(צילום: אפי שריר)

במרץ 2017 אישרה הממשלה את הרפורמה שהוביל השר לביטחון הפנים לשעבר גלעד ארדן למדיניות אי ההפללה למשתמשי הקנאביס. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אז על ההצעה שלה הייתה שותפה גם שרת המשפטים לשעבר איילת שקד כי "מדובר במהלך שחובה לעשותו באופן זהיר ומבוקר. אנחנו נפתחים לעתיד ומבינים את הסכנות, וננסה לאזן בין שניהם".

 

ארדן קיבל אז את המלצות הוועדה המיוחדת שעסקה בנושא, שלפיהן משתמשי קנאביס לא יטופלו במישור הפלילי בפעמים הראשונות שייתפסו. תחת זאת עלתה אפשרות שיוטלו קנסות מנהליים על משתמשים שייתפסו בציבור. ההכנסות מכספי הקנסות, נאמר אז, ישמשו להסברה, לחינוך ולטיפול בנפגעי הסמים.

 

לפי תוכנית שהוכנה באותה שנה בחטיבת התביעות של המשטרה, מדובר במודל משולב שכולל כמה תנאים ליישום הנוהל. עוד הודגש אז כי הרפורמה לא הופכת את השימוש בקאנביס לחוקי. "גם בהתאם למדיניות האכיפה החדשה, צריכה של סם מסוג קנאביס תיוותר בלתי חוקית במרחב הפרטי", נאמר בתוכנית הפעולה.

 

במרץ 2019 אמר ראש הממשלה נתניהו כי הוא בודק אפשרות של לגליזציה לקנאביס בישראל. חודש לפני הבחירות הראשונות באותה שנה, ציין נתניהו בתגובה לשאלת גולש בעמוד הפייסבוק שלו: "אני הובלתי כמה שינויים בתחום הזה. הגדלנו את השימוש של הקנאביס הרפואי, הבאנו את ישראל לאחת הרמות הגבוהות בעולם.

 

"שנית, אמרו לי שיש שוק עולמי אז איפשרתי למגדלים לגדל את זה ולהפוך את זה לענף ייצוא משמעותי של מדינת ישראל. עכשיו אני בודק את השאלה שהעלית, אתן לך תשובה בקרוב. ההמשך ייבדק, ייתכן שיבוא גם".

 

באוגוסט 2019, חודש לפני הבחירות השניות באותה שנה, התחייב ראש הממשלה נתניהו לקדם חקיקה בסוגיית הקנאביס הרפואי בתמורה לפרישתו של יו"ר מפלגת זהות משה פייגלין מהמרוץ לכנסת. בהסכם עם פייגלין, התחייב אז נתניהו בין היתר "לקדם חקיקה לפתיחת היבוא של קנאביס רפואי". נתניהו אמר אז: "שורש ההצעה שמשה הביא בפניי ואימצתי אותה בהסכמה מוחלטית זה לפתוח את השוק ליבוא".

 

לפני הבחירות במרץ השנה, שב נתניהו על הבטחתו לפעול להסדרת שוק חוקי לקנאביס ולמחיקת רישום פלילי. "בחנתי את הנושא והחלטתי על קידום מחיקת רישום פלילי לעשרות אלפי ישראלים על שימוש אישי והחזקה בקנאביס, דבר שגורם סבל מיותר לרבים ועומס בבתי המשפט", אמר אז נתניהו. ראש הממשלה ציין אז כי השר אמיר אוחנה, שעמד אז בראש משרד המשפטים, החל לפעול בנושא ויעמוד בראש ועדה שבה יהיו חברים גורמים מקצועיים "לבחינת יבוא המודל הקנדי להסדרת שוק חוקי בישראל".

 

בכחול לבן אמרו במהלך שלוש מערכות הבחירות האחרונות כי בכוונתם להסדיר ולהרחיב את השימוש בקנאביס למטרות רפואיות ולהנהיג מדיניות של אי הפללה באופן אחראי. עוד אמרו אז בכחול לבן כי יבחנו את האפשרות לאמץ, עם התאמות נדרשות, את "מודל קולורדו" שמאפשר מכירה מבוקרת, תוך פיקוח ודיווח לרשויות של קנאביס בגילים מבוגרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדינה ולמן, דוברות הכנסת
נתניהו וגנץ. סיכום בין שתי המפלגות
עדינה ולמן, דוברות הכנסת
מומלצים