שתף קטע נבחר

צילום: AFP

סעודיה מבטלת את החג' למיליוני מוסלמים בעולם

מכה סמלית וכלכלית לממלכה: הקורונה מתפשטת למרות ההגבלות המחמירות, וכעת הודיעו השלטונות – רק מספר "מצומצם מאוד" של תושבים יורשה השנה לעלות לרגל למכה, שבה ביקרו אשתקד 2.5 מיליון איש

סעודיה הודיעה אמש (ב') כי בעקבות מגפת הקורונה היא תאפשר רק ל"מספר מצומצם מאוד" של תושבים בתחומי הממלכה לקיים את מצוות החג', העלייה השנתית למכה שבשנה שעברה משכה לשם 2.5 מיליון מוסלמים מרחבי העולם.

 

משבר הקורונה – עוד מהעולם:

הנשיא ישב בבית קפה בסגר – וישלם את הקנס

צרפת חזרה לקולנוע – מיניונים עוזרים לשמור מרחק

גם בשנת קורונה: החל פסטיבל אכילת הכלבים בסין

ההגבלות יחזרו? 1,300 נדבקו בבית מטבחיים בגרמניה

  (צילום: AP)
בשנה שעברה הגיעו לשם 2.5 מיליון איש. צילום בחשיפה ארוכה של המעגלים שעושים המוני העולים לרגל מסביב לכעבה במכה(צילום: AP)

החג', נזכיר, הוא אחד מחמשת עמודי היסוד באיסלאם, וכל מוסלמי שכשיר לכך מבחינה רפואית נדרש להשלים את העלייה לרגל לפחות פעם אחת בחייו, כאשר מוסלמים רבים חוסכים כל חייהם כדי שיוכלו להרשות לעצמם את המסע. החג' צפוי להתחיל השנה בסוף חודש יולי.

 

הרשויות בממלכה חוששות שההתקהלויות ההמוניות שנראות בתקופה זו יסייעו להתפשטות מהירה של הנגיף, שעליו הן ממילא מתקשות להשתלט, וההודעה אמש הגיעה אחרי שבועות של ספקולציות באשר לאפשרות של ביטול מוחלט של העלייה לרגל.

 

במשרד הממשלתי בסעודיה האחראי על ניהול העלייה לרגל מסרו כי היא תתאפשר השנה אך ורק לתושבי הממלכה, מאזרחויות שונות, ולמספר מצומצם מאוד מהם – אם כי המספר המדויק לא נמסר בינתיים.

  (צילום: AFP)
מחטאים את מסגד אל-חראם שבו שוכנת הכעבה(צילום: AFP)

  (צילום: רויטרס)
מיליוני מאוכזבים בעולם המוסלמי. תפילה מצומצמת ליד הכעבה במכה(צילום: רויטרס)

"ההחלטה ננקטת על מנת להבטיח שהחג' מתבצע באורח בטוח מבחינת בריאות הציבור", נאמר בהודעה שהובאה בסוכנות הידיעות הממלכתית, שבה הודגש כי עקרונות האיסלאם דורשים שמירה על חיי אדם. מועצת פוסקי ההלכה הבכירים של הממלכה פרסמה במקביל הודעה שבה נאמר כי ההחלטה לצמצם דרמטית את מספר העולים לרגל תואמת את השריעה, ההלכה המוסלמית.

 

יש לציין כי סעודיה כבר הגבילה במסגרת הגבלות הקורונה את המסעות הדתיים למכה שלא נערכים במסגרת החג', מסעות שמכונים באיסלאם "עומרה". היא סגרה את מסגד אל-חראם במכה, שבנוי מסביב לכעבה, האתר הקדוש ביותר באיסלאם, והטילה במשך יותר מחודשיים סגר על העיר.

 

למרות הגבלות מחמירות נוספות, שרק בימים האחרונים היא החלה להסירן, סעודיה מדווחת על מספר הנדבקים הגבוה ביותר במזרח התיכון, יותר מ-161,000 עד כה. במדינה נרשמו 1,307 מקרי מוות מהנגיף.

מכה ערב הסעודית כנסיה תפילות תפילה מוסלמים מסגד (צילום: AP)
התמונות הללו לא ייראו השנה. מסביב לכעבה ב-2019(צילום: AP)

עולי רגל מוסלמים חאג' מכה סעודיה (צילום:  רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ההחלטה של סעודיה לצמצם באופן משמעותי את החג' הוכרזה רק חמישה שבועות לפני תחילת העלייה לרגל, ועל אף שבתקופות שגרה מוסלמים רבים מקדימים את הגעתם לממלכה בשבועות ואף בחודשים.

 

ההכרזה המאוחרת מעידה על הרגישות הרבה של ההחלטה הזו, שעשויה מצד אחד לאכזב מיליוני מוסלמים בעולם ואולי לעורר את זעמם של מוסלמים אדוקים שעבורם שיקולים דתיים גוברים על שיקולים בריאותיים. מצד שני, היא תספק כנראה את הרבים שחששו שהחג' יבוטל לחלוטין השנה, דבר שמעולם לא נעשה בכל 90 שנות קיומה של הממלכה הסעודית.

 

צמצום החג' השנה עלול לטמון בחובו השלכות פוליטיות וכלכליות עבור סעודיה, שמלכיה נושאים בתואר "שומר שני המקומות הקדושים", כלומר מכה ומדינה, העיר השנייה בחשיבותה באיסלאם. תפקידו כמפקח העלייה לרגל למכה מהווה עבור השלטון הסעודי מקור ליוקרה והשפעה ברחבי העולם המוסלמי, אך בעבר כבר נתמחה עליו ביקורת בשל אופן ניהול החג' – במיוחד אחרי האסון שאירע ב-2015, אז כ-2,300 מוסלמים נרמסו למוות במכה.

הכעבה ב מכה סעודיה לפני ואחרי התפרצות נגיף קורונה 14 פברואר 2020 3 מרץ 2020 (צילום: רויטרס)
לפני הקורונה, ואחרי(צילום: רויטרס)

החג' מהווה גם מקור הכנסה משמעותי עבור ריאד. לפי נתוני הממשלה, אם מוסיפים להכנסות הישירות בתקופת החג' את ההכנסות ממסעות העומרה לאורך שאר השנה, מדובר בסכום של כ-12 מיליארד דולר.

 

"זו הייתה שנה קשה, וסעודיה מתמודדת עם ירידה בהכנסות בכל התחומים – נפט, תיירות, צריכה פנימית ועכשיו העומרה והחג'", אמרה לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP קרן יאנג, חוקרת ממרכז המחקר האמריקני American Enterprise Institute.

 

"סעודיה בחרה באפשרות הבטוחה ביותר שמאפשרת לה לשמור על כבודה בתוך העולם המוסלמי תוך שהיא מבטיחה שהיא לא נתפסת כמי שמתפשרת על בריאות הציבור", הסביר עומאר קרים, חוקר במרכז המחקר Royal United Services Institute שבלונדון.

 

שומר אישי של מלך סעודיה נורה למוות עבד אל-עזיז אל-פרם ג'דה (צילום: AFP)
המלך סלמאן. מכה ליוקרתו של "שומר שני המקומות הקדושים" (צילום: AFP)

אינדונזיה ומלזיה, שיחד שולחות בכל שנה כרבע מיליון מוסלמים למכה, כבר הודיעו מוקדם יותר שלא יאפשרו לאזרחיהן לעלות לרגל השנה, בין היתר כיוון שלדבריהן מאוחר מדי להיערך לכך. גם סנגל וסינגפור הודיעו שלא יאפשרו עלייה לרגל לתושביהן.

 

החג' מתפרש על פני חמישה ימים עמוסי טקסים דתיים, ונחשב על ידי מוסלמים להזדמנות לפתיחת דף נקי בחייהם. העולים לרגל משילים סמלים שונים של העולם החומרי: הנשים למשל נמנעות מאיפור ומבשמים וגברים לובשים גלימות לבנות שמסמלות את השוויון של כל המוסלמים בפני האל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הכעבה במכה. מכה סמלית וכלכלית לסעודיה
צילום: AP
מומלצים